Η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική και πολλές φορές υπερβολικά φοβική με θέματα που σε άλλες κοινωνίες είναι λυμένα εδώ και πολλά χρόνια. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι είναι γκέι: «ο κόσμος με τον οποίο συνεργάζομαι στην κυβέρνηση ξέρει πως είμαι γκέι και δεν τους νοιάζει. Ο Πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει κι εγώ την σύζυγό του». Απλά, respect...
Σε μια δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία της Δύσης δεν ενδιαφέρει το κοινό η γνώμη του δημοσιογράφου ή του πολιτικού για το αν ένας πολίτης είναι γκέι ή όχι. Στην Ελλάδα αυτό δεν το έχουμε ακόμη ξεπεράσει. Ο αυριανισμός έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα, κατηγορώντας πολιτικούς και καλλιτέχνες για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Δεν πάει πολύς καιρός απ' όταν ένας ακροδεξιός βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, συνεργάτης της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων και των δικαιωματιστών, έγραψε στο twitter ένα εμετικό σχόλιο για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και με αφορμή το γεγονός ότι ο τελευταίος αρραβωνιάστηκε τον αγαπημένο του. Ο Σαβιέ Μπετέλ απάντησε με χιούμορ. Η ελληνική κοινωνία, όμως,δεν έδειξε να ενοχλείται ιδιαίτερα από την χυδαιότητα του εκπροσώπου της στο Κοινοβούλιο. Ομοφοβικοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Απόρροια της επιρροής της Εκκλησίας στις μάζες. Κι όπως χαριτωμένα μου έλεγε ένας πολιτευτής, σε ερώτησή μου γιατί δεν ασκεί δριμύτερη κριτική στην ιεραρχία, μου απάντησε: «Ξέρεις, θέλω να εκλεγώ και οι χριστιανοί δεν ξεχνούν». Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν πολιτικό να δηλώσει ότι είναι γκέι. Ξέρει ότι αυτόματα μειώνονται στην Ελλάδα οι πιθανότητές του να εκλεγεί.
Το κακό είναι ότι οι γκέι πολιτικοί αναγκάζονται να κρύβονται, επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν την εκλογή τους. Και με αυτό τον τρόπο γίνονται αποδέκτες εκβιασμών. Δεν είναι λίγα τα σχετικά «δημοσιεύματα» με τους υπαινιγμούς, που κλείνουν δήθεν πονηρά το μάτι σε ένα κοινό που διψάει για «αποκαλύψεις» και σκάνδαλα.
Η απόφαση του κ. Πατέλη να σταθεί στην μέση της ορχήστρας και να κάνει μία δήλωση που πριν από λίγα χρόνια θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και... κυβερνητική κρίση, είναι ιδιαίτερα σημαντική από μόνη της. Επειδή ακριβώς κάνει αυτό που θα έκανε στην θέση του ο οποιοσδήποτε πολιτικός σε μια δυτική φιλελεύθερη χώρα: Θα πήγαινε στο γεύμα με το πρωθυπουργικό ζεύγος παρέα με τον σύζυγό του. Ελπίζουμε αυτό να είναι ένα δείγμα προόδου. Της κοινωνίας. Στην μακριά πορεία μιας χώρας που από την Ανατολή των παζαριών θέλει να φτάσει στην Δύση του διαφωτισμού.
Θανάσης Μαυρίδης
ΥΓ: Περισσότερα για την συνέντευξη του κ. Πατέλη στην Κυριακάτικη Καθημερινή που κυκλοφορεί στα περίπτερα.