Του Ηλία Παπαγεωργιάδη
Πώς γίνεται μία χώρα με ΑΕΠ περί τα 130 δις Ευρώ το 2011 να περάσει τα 200 μόλις μέσα σε 7 χρόνια, απλώνοντας τον πλούτο στην πλειοψηφία των πολιτών, βγάζοντας από τη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες και κάνοντας την οικονομία της να μεγεθύνεται με υγεία; Ποια ήταν τα μυστικά που επέτρεψαν στη Ρουμανία να προσπεράσει την Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία της ΝΑ Ευρώπης και να συνεχίσει τον καλπασμό της προς τον στόχο του ΑΕΠ 250 δις στα επόμενα 6 χρόνια; Για όσους δεν πάσχουν από σοβαρές ιδεολογικές προκαταλήψεις, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα:
1. Ο σταθερός φιλο-δυτικός προσανατολισμός. Οι Ρουμάνοι έχουν κτίσει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Αυτός ο προσανατολισμός τους ξεχωρίζει από τις φιλορωσικές χώρες της περιοχής, χαρακτηρίζει το είδος των επενδυτών που επιθυμεί η χώρα και τη στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και με την παρούσα κυβέρνηση και όλες τις αμφιλεγόμενες κινήσεις της, η κατεύθυνση αυτή είναι αταλάντευτη.
2. Η επέκταση της χαμηλής φορολογίας από το 1% επί του τζίρου για τζίρο ως 100.000 Ευρώ, σε τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ. Ο συλλογισμός είναι απλός: Οι εταιρίες στην Ευρώπη έχουν περίπου περιθώριο κέρδους 3 – 6% επί του τζίρου τους. Η βασική φορολογία στη Ρουμανία είναι 16%. Αυτό σημαίνει πως η Εφορία θα πάρει περίπου το 0,48 – 0,96% του τζίρου. Αντί για όλο αυτό, το κράτος τώρα κερδίζει το 1% επί του τζίρου, οι εταιρίες δεν έχουν λόγο να κρύψουν κάτι. Αυτό όλο δημιουργεί ένα θετικό ντόμινο στην οικονομία...
3...Η χαμηλή φορολογία «ασπρίζει» την οικονομία. Με τη χαμηλή φορολογία και τη δήλωση όλων των εισοδημάτων, αυτομάτως ο ιδιοκτήτης της εταιρίας θέλει να πάρει και ο ίδιος με τη σειρά του απόδειξη για ό,τι αγοράζει η εταιρία του. Επίσης με τη φορολογία 10% σε οποιουδήποτε ύψους μισθό, έκανε τους υπαλλήλους να ΠΙΕΖΟΥΝ για να λάβουν όλα τα χρήματά τους άσπρα, στο συμβόλαιο. Με τον ΦΠΑ στο 9% για τα τρόφιμα, ο λόγος φοροδιαφυγής ουσιαστικά εξέλειψε. Εκατοντάδες κατηγορίες πολιτών άσπρισαν μαζικά τα εισοδήματά τους. Τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν και το 2018 αλλεπάλληλα ρεκόρ.
4. Τα ακίνητα στηρίζονται, ο ΦΠΑ στην οικοδομή είναι 5% για αξία ως 100.000 Ευρώ, δεν υπάρχει πόθεν έσχες για την αγορά τους, αντίθετα υπάρχει πρόγραμμα υποστήριξης των νέων που θέλουν να πάρουν το πρώτο τους σπίτι. Οι Ρουμάνοι συνεχίζουν να θεωρούν το ακίνητο ως την καλύτερη μορφή αποταμίευσης. Το 70% των ακινήτων συνεχίζουν να αγοράζονται από τα σχέδια. Η φορολογία είναι χαμηλή για τα φτηνά διαμερίσματα, το πρόγραμμα Prima Casa έχει βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι. Οι Ρουμάνοι είναι κορόιδα και δεν έχουν πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (κουτόφραγκοι).
5. Η χώρα έχει βιομηχανία, 70+ δις εξαγωγών και σταδιακά μετασχηματίζεται. Φεύγουν επενδύσεις που βασίζονται σε χαμηλούς μισθούς και έρχονται άλλες, με σαφώς υψηλότερους. Οι άδειες βγαίνουν γρήγορα, το φυσικό αέριο είναι 30 – 40% φθηνότερο από την Ελλάδα, ο επιχειρηματίας στηρίζεται και δεν κυνηγιέται ανηλεώς. Η φορολογία είναι στην ουσία η ίδια από την 01.01.2005 (16%) και την 01.01.2009 (1 – 3% για τις μικροεταιρίες). Υποχρέωση ασφαλιστικών εισφορών για τους μετόχους εταιρίας δεν υπάρχει.
6. Ναι, έχουν και ραγδαία άνοδο της κατανάλωσης. Οι πάσης φύσεως «περίεργοι» το θεωρούν κακό, αγνοώντας πως όλες οι μεγάλες οικονομίες στον κόσμο έχουν και ισχυρή καταναλωτική βάση. Το ερώτημα είναι αν αυτή προέρχεται από τα δανεικά ή την οικονομική ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι ότι στη Ρουμανία το εισόδημα των πολιτών μεγενθύνεται κυρίως λόγω των χαμηλών φόρων, της χαμηλής ανεργίας και της ευημερίας που απλώνεται σε εκατομμύρια κατοίκους. Οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν μεγαλύτερες καταθέσεις από δάνεια = δεν είχαμε ανάπτυξη με δανεικά. Ακόμη και κατά 10 δις να αυξηθούν οι δανειοδοτήσεις (κάτι αδιανόητο στη Ρουμανία), αν οι καταθέσεις αυξηθούν κατά 12 δις, πάλι υγιές είναι το μοντέλο.
7. Αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, λόγω της ελάχιστης ανεργίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της χαμηλής φορολογίας. Πέρσι αυξήθηκαν πολύ οι μισθοί στο Δημόσιο με προμετωπίδα τους μισθούς 3.000+ Ευρώ σε γιατρούς κλπ (το έγραψα, δεν με πίστευαν, τώρα το επιβεβαιώνουν και εντυπωσιάζονται). Αυτές οι αυξήσεις έγιναν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση βιαστικά, ενώ μπορούσαν να απλωθούν σε βάθος τετραετίας. Από την άλλη οι ίδιοι που έκλαιγαν για τους χαμηλούς μισθούς, τώρα κλαίνε για τους υψηλούς, που έφεραν τον μέσο Ρουμάνο δημόσιο υπάλληλο στα 800 – 1.000 Ευρώ / μήνα. Στη Ρουμανία μόνο όποιος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να δουλέψει δεν βρίσκει δουλειά με 500+ Ευρώ ως ελάχιστο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, και στις μεγάλες και τις μικρές πόλεις.
Είναι η Ρουμανία παράδεισος; Όχι.
Είναι παράδειγμα προς μίμηση στο θέμα της φορολογίας; Αυτονόητα!
Η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος. Έχει και πολλά στραβά, όπως άλλωστε κάθε τόπος. Σε ποια χώρα του πλανήτη μας μπορείς να μπεις χωρίς να αντιμετωπίσεις προβλήματα, χωρίς να χρειαστείς τους κατάλληλους συμβούλους, χωρίς να είσαι προσεκτικός σε κάθε λεπτομέρεια; Από την άλλη, στη Ρουμανία ακόμη και σήμερα μπαίνουν Έλληνες στην αγορά και πετυχαίνουν!
Δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Ρουμανίας στη φορολογία; Επιμένω πως ναι! Μόνο με φορολογία (πχ) 10% ο γιατρός θα δηλώσει τα πάντα και θα σταματήσει να κρύβεται. Μέσα σε 3 – 4 χρόνια το ΑΕΠ μας θα εκτοξευτεί, το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αποκλιμακωθεί και τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν και αυτά! Το Βουκουρέστι έχει κατά 10% μεγαλύτερο ΑΕΠ από τη... Βουλγαρία! Το έκανε η Ρουμανία; Γιατί να μη μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα;
Συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Αυτή και την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για 30 συναντήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού: 6979 339400, [email protected].
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας (Bioenergy Europe) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).