Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη*
Η Ρουμανία δεν έχει Μύκονο ή Σαντορίνη. Μπορεί να έχει τη Mamaia στην Constanta που συγκρίνεται με ακριβούς ελληνικούς προορισμούς, όμως δεν έχει κάποιον τουριστικό προορισμό με τα κόστη της Μυκόνου. Ούτε Nammos έχει, ούτε οργανώνει εκεί κάθε χρόνο ο Αντώνης Ρέμος το περίφημο πάρτι του (παρεμπιπτόντως ο Αντώνης θα είναι στη Ρουμανία στις 16 Αυγούστου). Είναι όμως πολύ μπροστά από την Ελλάδα σε κάτι άλλο: Στην οργάνωση μεγάλων φεστιβάλ. Ένα από αυτά μάλιστα συγκρίνεται σε μεγέθη με το πάρτι του Αντώνη στο Nammos. Ο λόγος για το περίφημο Untold που διοργανώθηκε για 5η φορά φέτος στη δεύτερη μεγαλύτερη ρουμανική πόλη, το Cluj.
Untold: Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, 20% από το εξωτερικό
Φέτος το Untold διοργανώθηκε από τις 1 ως τις 4 Αυγούστου. Τα νούμερά του είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά...
- 400.000 επισκέπτες
- 80.000 εξ' αυτών από το εξωτερικό
- 80.000 από την πόλη του Cluj
- 100.000 από το Βουκουρέστι και 140.000 από άλλες ρουμανικές πόλεις.
Οι οργανωτές εδώ και 4 χρόνια φέρνουν κάθε χρόνο στο Cluj... 4.000 αμάξια Uber από το Βουκουρέστι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, νούμερο που αυξάνεται κάθε χρόνο. (Φέτος το Uber ρυθμίστηκε για να μην είναι ανεξέλεγκτο, αλλά φυσικά λειτουργεί ελεύθερα, οι οδηγοί είναι ιδιοκτήτες και όχι υπάλληλοι, βγάζουν περίπου 1.200 – 1.500 Ευρώ / μήνα για 8 – 9 ώρες δουλειάς. Το Uber στη Ρουμανία είχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη).
16 εκατ. ευρώ προϋπολογισμός
Η υπερπαραγωγή του Untold είχε φέτος προϋπολογισμό 16 εκ. Ευρώ. Το ποσό μοιράστηκε σε:
- 40% για τις αμοιβές των καλλιτεχνών
- 30% για τεχνικές υποδομές και την παραγωγή
- 30% για τη διαφήμιση
«DJ όπως ο Armin van Buuren, ή ο Steve Aoki εισπράττουν 100.000 – 400.000 ευρώ. Ενώ καλλιτέχνες όπως ο Robbie Williams έχουν αμοιβή από 700.000 ευρώ και πάνω» εξηγούν οι εκπρόσωποι της εταιρίας που διοργανώνει το υπερθέαμα, με τις πολλές παράλληλες σκηνές και τα δεκάδες διεθνή ονόματα. «Κάθε χρόνο ανεβάζουμε το κόστος παραγωγής κατά 2 εκ. ευρώ. Φέτος 10.000 άνθρωποι από 13 χώρες δούλεψαν για την παραγωγή».
Ιδιωτική πρωτοβουλία
Τα έσοδα ξεπερνούν τα έξοδα και όλως περιέργως (για όσα είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε στην Ελλάδα) το κράτος δεν συμμετέχει στον προϋπολογισμό του project. Έχοντας καταφέρει να κατακτήσει τις δυναμικές ηλικίες 20 – 35 ετών, η εταιρία έχει μία καλή διασπορά εσόδων:
- 40% προέρχεται από τα εισιτήρια και τα διάφορα πακέτα που πωλούνται
- 40% εξασφαλίζεται από τους χορηγούς
- 20% είναι η συνεισφορά των πωλήσεων στις καντίνες κλπ εκεί
To 2018 τα έσοδα ανήλθαν σε 27 εκ. ευρώ, ενώ φέτος μάλλον πέρασαν τα 30 εκ. «Τα πρώτα 15.000 πακέτα για το 2019 πουλήθηκαν σε 3 λεπτά. Τα επόμενα 15.000 σε 10 λεπτά».
Τα οφέλη για την πόλη
170 εκ. ευρώ σε 5 χρόνια. Σε αυτό το ύψος υπολογίζονται τα έσοδα της πόλης του Cluj από τους 1.600.000 επισκέπτες στην πενταετία. Υγιής ανάπτυξη...
Υπάρχουν και άλλα φεστιβάλ...
Το Untold δεν είναι το μόνο φεστιβάλ στη Ρουμανία. Η ίδια εταιρία διοργανώνει το Neversea στην Constanta, με περίπου 250.000 επισκέπτες φέτος, ενώ αρκετά ακόμη διοργανώνονται σε άλλες ρουμανικές πόλεις (μάλιστα σε κάποιο από αυτά πέρσι εμφανίστηκε και η Ελένη Φουρέιρα). Ταυτόχρονα οι μεγάλες συναυλίες δίνουν και παίρνουν (65.000 κόσμος στον Bon Jovi με φθηνότερο εισιτήριο στα 60 Ευρώ) και όλον τον χειμώνα έρχονται καλλιτέχνες στο Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις. Πχ τον Μάρτιο ο Νίκος Βέρτης γέμισε για 3 μέρες τον κεντρικό κλειστό συναυλιακό χώρο του Βουκουρεστίου (Sala Palatului) με 5.000 κόσμο κάθε βράδυ και περίπου 50 Ευρώ το φθηνότερο εισιτήριο.
Οι «φτωχοί Ρουμάνοι» και το φτωχό μας το μυαλό
Η Ρουμανία δεν είναι παράδεισος. Οι Ρουμάνοι δεν είναι όλοι πλούσιοι. Όμως είναι πλέον αστείο να μιλούν κάποιοι γενικευμένα για «φτωχούς Ρουμάνους», με βάση όσα τους λένε διάφοροι μη ειδικοί, ή άνθρωποι που έχασαν πλέον την επαφή τους με τη ρουμανική κοινωνία. Μην έχοντας μεγάλα δάνεια, έχοντας συνεχώς αυξανόμενους μισθούς και χαμηλή φορολογία (10% στο εισόδημά σου ως υπάλληλος χωρίς όριο και κλίμακες, 1 – 3% επί του τζίρου για τις εταιρίες με τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ, χωρίς προκαταβολές φόρου, εισφορές κλπ) τους περισσεύουν χρήματα και για διασκέδαση. Και εκεί έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και δημιουργεί, ρισκάρει και κερδίζει. Όπως γίνεται στις κανονικές χώρες...
Υ.Γ.: Όπως μου είπε ένας γνώστης του θέματος... «αν το διοργανώσεις στην Ελλάδα, λόγω φόρων και ΦΠΑ το εισιτήριο πρέπει να είναι 50 – 100% ακριβότερο για να έχεις το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα». Θα αλλάξουμε κάποια στιγμή αυτή την πραγματικότητα;
* * *
Συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη: 12 και 13 Αυγούστου
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού: 6979 339400, [email protected]
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας (Bioenergy Europe) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).