Του Γιάννη Παντελάκη
Όταν έφτιαξαν ένα χάρτη της χώρας για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, ξέχασαν να βάλουν τα νησιά! Προσπαθούν εδώ και δυο χρόνια να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας και δεν τα έχουν καταφέρει. Διόρισαν στο δημόσιο ντοπαρισμένους αθλητές και το αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων. Επιμένουν σε non paper από το Μαξίμου ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι διαφορετικά νησιά, ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.
Με αυτά-και όχι μόνο-τα δεδομένα θεωρεί κάποιος ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν επεξεργασμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για την δραχμή;
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν νέα σενάρια τα οποία υποτίθεται έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και τα οποία θα λειτουργήσουν μ'' έναν μεθοδικό τρόπο για μετάβαση στην δραχμή, εφόσον υπάρξει τέτοιο θέμα. Διαβάσαμε πολλά γι αυτό. Τα σχέδια βασίζονται σε μελέτη των δεδομένων και παραμέτρων και θα εφαρμοστούν την κατάλληλη στιγμή που θα χρειαστεί-αν χρειαστεί-για μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Βάσει των όσων έχουν γραφτεί ο Τσίπρας και το επιτελείο του, έχουν βαθειά μέσα στο μυαλό τους ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο μελετούν και σκέφτονται.
Η ταπεινή άποψη του υπογράφοντος είναι πως όλα αυτά αποτελούν φανταστικά σενάρια που βασίζονται σε μια μικρή αλήθεια. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, στρατηγική και πρόγραμμα για οτιδήποτε. Ούτε για το ευρώ, ούτε για την δραχμή, ούτε για το δολάριο! Οι ιδεοληψίες κάποιων και οι ενοχές κάποιων άλλων, δεν συνιστούν σχέδιο, πολύ περισσότερο δεν περιέχουν οποιαδήποτε στρατηγική. Απλά, ο πολιτικός αχταρμάς που βρίσκεται στην κυβέρνηση, αυτοσχεδιάζει και ασκεί καθημερινή πολιτική με βάσει τα προβλήματα που προκύπτουν. Και γι αυτό συνήθως η διαχείρισή τους χαρακτηρίζεται από έντονο ερασιτεχνισμό.
Αυτά όλα, αποδείχτηκαν από νωρίς, από τον Ιανουάριο του 2015 όταν ανέλαβαν την εξουσία. Δεν υπήρξε ποτέ ένα εναλλακτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο άρνησης από την πλευρά των δανειστών για εφαρμογή του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα ή της κατάργησης των μνημονίων. Αν ξύσουμε λίγο την μνήμη μας θα θυμηθούμε πως κάθε κυβερνητικό στέλεχος έλεγε κάτι διαφορετικό και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός και στρατηγική. Το αποτέλεσμα, ήταν η κάκιστη συμφωνία που κατάφεραν, εντελώς ετεροβαρής για την χώρα μας. Το τρίτο, δικό τους μνημόνιο δηλαδή.
Ακόμα και το περίφημο παράλληλο νόμισμα που κυκλοφορούσε ως σενάριο την περίοδο των διαπραγματεύσεων, αμφιβάλω αν είχε σχεδιαστεί σε κεντρικό επίπεδο. Κάτι είπε ο Βαρουφάκης στον μάλλον ελλειμματικό ως προς τα οικονομικά δεδομένα Τσίπρα, αυτός θεωρώντας πως ο Βαρουφάκης είναι πράγματι ένα ισχυρό asset, συμφώνησε και κάπως έτσι λειτούργησαν.
Η κυβερνητική πορεία στα δυο αυτά χρόνια, τα επιβεβαιώνει όλα αυτά με κάθε τρόπο. Αυτό συμβαίνει και με το θέμα των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση που δεν κλείνει. Ο χρόνος κυλάει, ο χρόνος αυτός λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία (όπως οι ίδιοι παραδέχονται) και το αποτέλεσμα θα ένας ακόμα αρνητικός για την χώρα συμβιβασμός. Αποτελέσματα της ανύπαρκτης στρατηγικής και σχεδιασμού και αυτά.
Το θέμα της δραχμής επανήλθε, από τότε που ο πρώην υπουργός Ξυδάκης μας είπε ότι με αυτήν μεγαλουργήσαμε στο παρελθόν. Είναι ο Ξυδάκης δραχμιστής; Όχι, απλά έπρεπε να πει κι αυτός κάτι για να τον φιλοξενήσουν τα κανάλια. Το είπε, το μάζεψε λίγο, το επανέλαβε κ.ο.κ. Αυτή η συμπεριφορά δεν συνιστά κάποιο σχέδιο για την δραχμή παρότι η ζημιά γίνεται. Ανοίγει ένα θέμα δηλαδή που επηρεάζει μυαλά και συνειδήσεις και ο διάλογος πραγματοποιείται μ'' έναν αποσπασματικό και παραπλανητικό τρόπο. Τα κανάλια μετά τον Ξυδάκη, θεωρούν πως το θέμα δραχμή «πουλάει» και κάθε τρις και λίγο καλούν έναν Λαπαβίτσα για να μας δώσει τα φώτα του. Και ο ανυποψίαστος πολίτης μαθαίνει πως δεν θα ειναι και τόσο άσχημα με την δραχμή, δαιμονοποιεί το ευρώ και την Ευρώπη και έτσι πορεύεται.
Μερικές φορές, είναι δύσκολο να πιστέψεις πως αυτοί που έχουν αναλάβει τις τύχες σου, έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επειδή δεν το θέλεις, αρνείσαι και να το παραδεχτείς, αρνείσαι να φανταστείς ποίοι και πως βρίσκονται στην εξουσία. Κι όμως, έτσι είναι…