Το 1997 καθιερώθηκε ότι όσοι καθηγητές ασκούσαν και ελεύθερο επάγγελμα (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, κ.λπ.), όφειλαν να αποδίδουν στα πανεπιστήμιά τους ένα ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων τους. Πολλοί καθηγητές (οι έξυπνοι) δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα στο πανεπιστήμιο, ενώ άλλοι (τα κορόιδα) τα απέδιδαν ανελλιπώς.
Τον Αύγουστο του 2018 ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αντί να τιμωρήσει τους παραβάτες του νόμου καθηγητές, τους χάρισε τα 2/3 της οφειλής τους. Όσοι είχαν πληρώσει (τα κορόιδα) δεν πήραν τίποτε πίσω. Έτσι λειτουργεί το Ελληνικό κράτος και γι' αυτό, παρά τις εξαγγελίες, δεν προοδεύουμε.
Φαίνεται ότι οι "έξυπνοι" καθηγητές αποθρασύνθηκαν είτε λόγω καύσωνα, είτε λόγω κορονοϊού και κατάφεραν να πείσουν την κ. Κεραμέως να ξεπεράσει σε Γαβρογλισμό τον ίδιο τον κ. Γαβρόγλου. Με τροπολογία η κ. Κεραμέως διέγραψε τα χρέη των πανεπιστημιακών προς τα ΑΕΙ! Αντί να τιμωρήσει παραδειγματικά μερικούς μεγαλόσχημους πανεπιστημιακούς που με τη συμπεριφορά τους διδάσκουν την παρανομία, τους επιβραβεύει.
Λυπάμαι που γράφω αυτές τις γραμμές δυο μέρες μετά τον έπαινο μου για τη μάχη που έδωσε η κ. Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Αλλά η καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων με το καθηγητικό κατεστημένο δεν μπορεί να έχει καλή κατάληξη.
Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό σκίτσο το Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή. Ο διάλογος έχει ως εξής: "-Είδες η Κεραμέως; Χαρίζει χρέη. -Εσύ να τα βλέπεις που τη λες Σαμαρική. Συριζαία είναι η γυναίκα."
* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρώην Υπουργός