Στη μνήμη του στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα (9/1/1921-29/5/2022)

Ο στρατηγός Κόρκας άφησε την τελευταία του πνοή, όπως ακριβώς θα το ονειρευόταν. Ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους. Παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, όπως κάθε χρόνο. Μετά την τελετή αισθάνθηκε μια αδιαθεσία και άφησε σε ηλικία 101 ετών την τελευταία του πνοή. Τι πιο γλυκός και τιμημένος θάνατος! Σα να επέλεξε αυτός τη στιγμή που θα εγκατέλειπε ετούτο τον κόσμο.

Συγκινητικά, αλλά συγχρόνως τραγικά ήταν τα δύο tweet του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου μέσα σε λίγα λεπτά. Με το ένα χαιρέτιζε την παρουσία του αειθαλούς στρατηγού στην τελετή και με το άλλο ανακοίνωνε τον θάνατο του.

Ο στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στον Ιερό Λόχο που συγκροτήθηκε το 1942 στην Παλαιστίνη, υπό τον συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε ο Ιερός Λόχος, που είχε ως έμβλημα του το «ή ταν ή επί τας», με κυριότερη αυτή της απελευθέρωσης των νησιών του Αιγαίου (1943-1945).

Πολέμησε στον Εμφύλιο πόλεμο και διακρίθηκε στην καθοριστικής σημασίας μάχη της Φλώρινας ( 12 Φεβρουαρίου 1949). Σε αυτή τη μάχη ως διοικητής λόχου καταδρομέων ανακατέλαβε το ύψωμα 1033, που δέσποζε στην πόλη της Φλώρινας μετά από αγώνα σώμα με σώμα με τους αντάρτες. Στη συνέχεια τραυματίστηκε στο πόδι κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική τον Νοέμβριο του 1949.

Θυμούμαι τον στρατηγό να εξιστορεί με εκπληκτική διαύγεια πνεύματος, πριν από τρία χρόνια στη σχετική τελετή που έγινε στην Φλώρινα, την εξέλιξη όλης της μάχης. Στα 98 χρόνια του ζούσε αυτά που περιέγραφε. Δεν έλειψε από καμιά εκδήλωση μνήμης της Ιερολοχιτών και αποτελούσε ένα ζωντανό σύμβολο εκείνης της ταραγμένης περιόδου.

Ανήκει στους λίγους που είχαν το προνόμιο, στις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, να τη σηκώσουν στους ώμους τους. Που έδωσαν το αίμα τους για να παραμείνει η Ελλάδα, δια πυρός και σιδήρου, κυριολεκτικά, στην πλευρά του ελεύθερου κόσμου.

«Αντίο Στρατηγέ, Μέντορα, φίλε, πατέρα, αδερφέ… εν όπλοις!!! Αντίο μεγάλε Έλληνα!! Άξιο τέκνο της Πατρίδος Έφυγες στο Καβούρι, εκεί που μνημονεύσαμε μαζί και σήμερα όλους τους συμπολεμιστές σου! Σε ευχαριστώ για όλα!! Θα 'σαι πάντα ο Φάρος κι η Πυξίδα μας!»

Έτσι αποχαιρέτησε τον στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ανήμερα της αποφράδος ημέρας της 29ης Μαϊου.