Του Γιάννη Παντελάκη
Στην Ιαπωνία μια υπουργός παραιτήθηκε γιατί θεωρήθηκε ψηφοθηρία να μοιράζει βεντάλιες με την φωτογραφία της. Στην Σουηδία υπουργός παραιτήθηκε γιατί βρέθηκε με ελάχιστα αυξημένο αλκοόλ στο αίμα όταν οδηγούσε. Στο Ιράν, υπουργός παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στην Ελλάδα υπουργός καταγγέλλει στημένο διαγωνισμό στην πώληση μιας δημόσιας επιχείρησης και δεν συμβαίνει τίποτα. Απλά ψηφίζει την πώληση!
Ο Σκουρλέτης δεν είπε κάτι το οποίο μπορεί να περάσει απαρατήρητο σε ό,τι αφορά την επικείμενη πώληση κομματιών της ΔΕΗ. Παρομοίασε τον στημένο, όπως τον χαρακτήρισε, διαγωνισμό με κάποιον που παίζει χαρτιά ενώ του έχουν πει εξαρχής ότι το πρωί θα έχει χάσει τα μισά του χρήματα. Ο υπουργός μίλησε για βίαιη έφοδο στην περιουσία της ΔΕΗ, εξέφρασε τον φόβο ότι η ΔΕΗ θα πουληθεί όσο-όσο, ενώ χαρακτήρισε στελέχη των κλιμακίων της τρόικας βαποράκια συμφερόντων τα οποία θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία.
Σε μια κανονική χώρα, αυτές οι καταγγελίες από έναν υπουργό μάλιστα θα αποτελούσαν αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Επείγουσας μάλιστα. Κάποιος εισαγγελέας θα ζητούσε εξηγήσεις από τον καταγγέλλοντα υπουργό και θα άρχιζε έρευνα σε βάθος για να διαπιστώσει αν ισχύουν και σε τι έκταση όλα αυτά που κατήγγειλε. Όταν μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση της ΔΕΗ πολύ σοβαρή. Ενδεχομένως ο δικαστικός λειτουργός θα έπρεπε να διερευνήσει κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Πως και γιατί η τιμής της μετοχής της ΔΕΗ από 12 ευρώ που ήταν το 2014 κατρακύλησε στα 2.79 ευρώ. Θα είχε ενδιαφέρον κι αυτό.
Όλα αυτά θα συνέβαιναν σε μια κανονική χώρα. Στην δική μας έχουμε πάντα έναν ιδιαίτερο τρόπο να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Όσο σοβαρά και είναι αυτά. Ο υπουργός που έχει κάνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες αφού μας πληροφορεί οτι σύμφωνα με την δική του εκτίμηση ο διαγωνισμός είναι στημένος, μας ενημερώνει πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσει και τις σχετικές διατάξεις που οδηγούν σ'' έναν στημένο διαγωνισμό. Μάλιστα, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο για να το δικαιολογεί αυτό «Έχω γαλουχηθεί στη λογική των συλλογικών αποφάσεων, η απόφαση είναι συλλογική».
Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός που καταγγέλλει τον στημένο διαγωνισμό, θα ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις στο όνομα μιας συλλογικότητας! Παράλογο; Σαν να λέει πως μπορεί να ψηφιστεί οτιδήποτε, όσο παράνομο, παράταιρο ή ασύμβατο με τους νόμους είναι, χάρη μιας συλλογικότητας. Αν τον στημένο διαγωνισμό τον ψηφίσουν πολλοί, παύει να είναι στημένος άραγε;
Ο κ. Σκουρλέτης μας είπε ότι δεν κάνει προσωπική καριέρα στην Αριστερά. Νομίζω πως αυτό ακριβώς κάνει. Στο όνομα της Αριστεράς (που κάνουν ο,τι μπορούν για να την δυσφημίσουν) χτίζει μια καριέρα. Και για την καριέρα αυτή δεν είναι πρόθυμος να καταψηφίσει ή να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση ενός στημένου-σύμφωνα πάντα με τις δικές του καταγγελίες-διαγωνισμού στην πώληση μια δημόσιας επιχείρησης...