Της Νικολέττας Μουτούση
Σε μετεγκατάσταση στο Μαρούσι, παρά τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων, επιμένει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος, προκαλώντας ερωτήματα για την ιδιαίτερη σπουδή που επιδεικνύει, αλλά και για την άρνηση να εξεταστούν τυχόν εναλλακτικές λύσεις. Η προσπάθεια μεταστέγασης σε δύο διαφορετικά κτίρια επί της οδού Κηφισίας στο Μαρούσι έχει ξεκινήσει από το 2016. Ωστόσο, παρά και τις ενστάσεις ακόμη και της αρμόδιας Επιτροπής παραλαβής κτιρίων της ίδιας της Περιφέρειας, η επιμονή του αντιπεριφερειάρχη παρέμεινε. Οι ενστάσεις της Επιτροπής έχουν οδηγήσει σε συνεχείς αναβολές της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, καθώς έθεταν ζητήματα ως προς την καταλληλότητα των γραφείων. Έλλειψη κατάλληλων προϋποθέσεων πρόσβασης για ΑμεΑ, ακατάλληλα κλιμακοστάσια σε σχέση με τις προδιαγραφές για δημόσια κτίρια, απουσία επαρκών χώρων στάθμευσης υπήρξαν μερικές από τις επισημάνσεις της Επιτροπής. Υστερα από πολλές αναβολές, οι ιδιοκτήτες είχαν δεσμευτεί πως θα προχωρούσαν στις απαιτούμενες αλλαγές, βάσει των υποδείξεων της Επιτροπής, έως το τέλος Απριλίου. Ωστόσο, δόθηκε για άλλη μία φορά παράταση και σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή κατά πόσο έχουν γίνει οι τροποποιήσεις ώστε να εκδώσει το σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής. Το θέμα όμως έχει οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ περιφέρειας και δήμου, αλλά και συλλόγων της περιοχής.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα του Επιμορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραδείσου Αμαρουσίου με το οποίο εναντιωνόταν στην εγκατάσταση των υπηρεσιών του Βορείου Τομέα στην περιοχή, ενώ και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, έχει εκδώσει κατ' επανάληψη ανακοινώσεις. «Είναι αδιανόητο να επιχειρείται η μεταστέγαση του Βορείου Τομέα της Περιφέρειας σε αυτήν ακριβώς την περιοχή, διότι θα ταλαιπωρούνται καθημερινά μαζί με τους κατοίκους τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες των 12 δήμων που θα προσέρχονται για τις υποθέσεις τους» ανέφερε μεταξύ άλλων το ψήφισμα του Συλλόγου.
Αυθαίρετες επιλογές
«Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις υποδομές, χωρίς να ελέγξει τα προβλήματα που δημιουργεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της στο Μαρούσι όπως η όχληση, η περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση, λαμβάνει αποφάσεις χωρίς ενημέρωση και διάλογο» σημειώνει ο Γ. Πατούλης. «Ας απαντήσει επιτέλους η Περιφέρεια που κινείται αυθαίρετα και μεροληπτικά με τη λογική “ό,τι γουστάρω κάνω”, αποκομμένη από την τοπική κοινωνία, γιατί δεν χρηματοδοτεί τα έργα που έχει ανάγκη το Μαρούσι» υπογραμμίζει. Ενδεικτικό είναι πως τα πυρά κατά των επιλογών αυτών προέρχονται ακόμη και από στελέχη του δήμου τα οποία είχαν εκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η σημερινή περιφερειακή αρχή.
«Πρόκειται για μία υπόθεση που ήρθε απροειδοποίητα, χωρίς να ενημερωθούμε. Το κτίριο είναι εντελώς ακατάλληλο από πλευράς εξυπηρέτησης κοινού, αλλά και η συγκεκριμένη περιοχή είναι υπερκορεσμένη πολεοδομικά. Υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης και κυκλοφορίας» σχολιάζει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λευτέρης Μαγιάκης, και επισήμως υποστηριχθείς από Κουμουνδούρου.
«Θα περιμέναμε η περιφερειακή αρχή να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία. Θα έπρεπε να επιλέξει ένα πιο κατάλληλο κτίριο. Να λάβει υπόψη την κατάσταση, καθώς η πρόσοψη της Κηφισίας μπορεί να έχει χαρακτήρα υπερτοπικού κέντρου, αλλά τα πίσω τετράγωνα είναι αμιγούς κατοικίας. Όμως οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε να βγουν από τις πόρτες τους» προσθέτει.
Ο αντιδήμαρχος-μεσάζων
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Κώστας Ρώτας εμφανίζεται να εκπροσωπεί και να καταθέτει προσφορά εξ ονόματος πέντε ιδιοκτητών των επίμαχων γραφείων. «Είναι μηχανικός και μπορεί να το κάνει. Ωστόσο, αφού είναι και εκλεγμένος, οφείλει να σεβαστεί πριν απ' όλα το δημόσιο λειτούργημα και μετά να εξυπηρετήσει το επάγγελμά του» σχολιάζει ο κ. Μαγιάκης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου ήταν ένα από τα δύο μέλη που δεν συναίνεσαν.
Έναντι των αντιδράσεων, η περιφέρεια δεν δείχνει να κάνει πίσω. «Μέχρι πρότινος στεγάζονταν ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες κ.ά., με πολυάριθμο προσωπικό και μεγάλη επισκεψιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στη θέση αυτών, θα λειτουργήσει μια δημόσια υπηρεσία με προσέλευση πολιτών μέχρι τις 14.30» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Ένα κτίριο, λοιπόν, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια ιδιωτική εταιρεία, με όχληση από το πρωί έως το βράδυ, θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες μιας υπηρεσίας της Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τον ρόλο και την οικονομία του Αμαρουσίου» ισχυρίζεται.
Οι πολιτικές φιλοδοξίες
Σε άλλα σχέδια του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα αποδίδουν, πάντως, στελέχη της περιοχής την επιμονή μετεγκατάστασης στο Μαρούσι. «Να αποδείξετε, έστω την ύστατη στιγμή, ότι η λογική πρυτανεύει έναντι της εξυπηρέτησης οιωνδήποτε αλλοτρίων συμφερόντων και φιλοδοξιών και ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις χρηστής διοίκησης δεν αποτελούν απλά τεχνάσματα για την απόσπαση ψήφων» επισημαίνεται στο ψήφισμα του Συλλόγου Παραδείσου.
Πιο αιχμηρή υπήρξε η δήλωση της ανεξάρτητης πλέον και εκλεγμένης με τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικής συμβούλου Μαίρης Διακολιού. «Και στην τελική, αν κάποιος θέλει πολιτικό γραφείο στο Μαρούσι, να το πληρώσει από την τσέπη του» ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να γνωρίζουν εδώ και καιρό την επιθυμία Καραμέρου να κατέβει στις επόμενες εκλογές υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 18 Μαΐου.