Χτες ώρα 13.15 στην Μπενάκη και Πανεπιστημίου. Ένα smart κτυπάει ένα κοριτσάκι επτά ετών. Ο διασώστης του ΕΚΑΒ καταφτάνει στις 13.46. Το ασθενοφόρο δέκα λεπτά αργότερα και το περιπολικό της αστυνομίας στις 14.11. Το ατύχημα έγινε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή είναι μία εικόνα της σύγχρονης Αθήνας. Σας αρέσει, κύριοι Κικίλια και Χρυσοχοΐδη; Είμαι σίγουρος πως όχι.
Θα συμπληρώναμε ότι αυτή είναι η εικόνα ενός χρεοκοπημένου κρατικού μηχανισμού. Ενός μηχανισμού που υποκρίνεται ότι υπάρχει και εμείς υποκρινόμαστε ότι «απολαμβάνουμε» τις υπηρεσίες του. Και μάλιστα για έναν μηχανισμό που τον πληρώνουμε πανάκριβα, ίσως πιο ακριβά απ'' όσο τον πληρώνουν αντίστοιχα οι πολίτες των πλούσιων χωρών του Βορά.
Ο μηχανισμός αυτός δεν έγινε χειρότερος ή καλύτερος σε σχέση με αυτό που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόλαβε η σημερινή κυβέρνηση στις τόσες λίγες μέρες που βρίσκεται στην εξουσία να κάνει κάτι σχετικό. Δεν την «ελέγχουμε» γι'' αυτό. Περιγράφουμε όμως μία κατάσταση που χρήζει άμεσης επέμβασης. Μεταφέρουμε μία εικόνα από τους δρόμους της Αθήνας. Διότι οι υπουργοί έχουν την τάση να κλείνονται σιγά-σιγά στα γραφεία τους.
Το κράτος δεν χρεοκόπησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, έχουμε ξεχάσει από πότε έχει να λειτουργήσει. Η απαξία των μηχανισμών του κράτους δεν είναι απόρροια της χρεοκοπίας. Προϋπήρχε. Ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα, επειδή το κράτος δεν είχε να πληρώσει ούτε τη βενζίνη των περιπολικών, αυτό είναι γεγονός. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει ένα νέο κράτος που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη. Με υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας που ταιριάζουν στους φόρους που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
Καλές είναι οι έφοδοι στα νοσοκομεία, κύριε Κικίλια, αλλά έχει σημασία να έρχεται ο διασώστης άμεσα στον χώρο του ατυχήματος. Τριάντα λεπτά δεν είναι ικανοποιητικός χρόνος για το κέντρο της Αθήνας. Θα μπορούσε να είναι ο κρίσιμος χρόνος για την επιβίωση ενός ανθρώπου. Μία ώρα καθυστέρηση για το περιπολικό δεν είναι αποδεκτός χρόνος, κύριε Χρυσοχοΐδη. Ας πήγαινε μία μηχανή της Δίας. Μιλάμε για την Μπενάκη, λίγα μέτρα μακριά από τα Εξάρχεια. Λίγο πιο πέρα, στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Ιπποκράτους υπάρχει κάθε φορά πλήθος μοτοσυκλετών της αστυνομίας, έξω από τα καφέ...
Το επτάχρονο κοριτσάκι είχε έρθει με τους γονείς του από τη Ρουμανία για διακοπές. Σε δύο μέρες θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Η Αθήνα θέλει να γίνει ένας τουριστικός προορισμός. Εμείς θέλουμε να ζούμε σε μία ανθρώπινη πόλη. Αυτά δεν συμβαδίζουν με το περιστατικό της Εμμανουήλ Μπενάκη.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]