Με αφορμή το άρθρο στο liberalmarkets που γινόταν αναφορά στη μετοχή της AMTD Digital, η οποία εκτοξεύθηκε κατά +32.590% από τα $7,8 στα $2.550 μέσα σε 12 ημέρες και από εκεί επέστρεψε στα $1.100 μέσα σε 1 μόλις συνεδρίαση, με έπιασαν μαύρες σκέψεις.
Και οι μαύρες σκέψεις, δεν αφορούν το κερδοσκοπικό παιχνίδι, λεπτομέρειες του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Διότι όλοι είμαστε μεγάλα παιδιά και κάνουμε ό, τι θέλουμε με τα χρήματα μας. Ανάλογα με την περιουσιακή μας κατάσταση, με το επενδυτικό μας προφίλ, με τον βαθμό ρίσκου που επιλέγουμε, με τους στόχους που θέτουμε ή ακόμα και ανάλογα με τη διάθεση μας να «τζογάρουμε». Άλλωστε το φαινόμενο του «τζόγου», συναντάται συχνά στη χρηματιστηριακή Ιερουσαλήμ.
Οι μαύρες σκέψεις αφορούν μηνύματα και σχόλια από αναγνώστες, που προφανώς ασχολούνται με τις χρηματιστηριακές αγορές για να διαβάζουν σχετικά άρθρα και να ανταποκρίνονται σε αυτά, επικοινωνώντας με τον αρθρογράφο. Επικεντρώνομαι σε δυο μηνύματα που προέρχονται από νέους ανθρώπους, που είναι ενεργοί στα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Το πρώτο μήνυμα με δυο λόγια, αναφερόταν στα ποσοστά της ανόδου και της πτώσης της μετοχής. Σύμφωνα με το σχόλιο του αναγνώστη, η μετοχή της AMTD που υποχώρησε κατά -57%, από τα $2550 στα $1100, χρειάζεται μια άνοδο της τάξης του +57% για να επανέλθει στις υψηλότερες τιμές της, οπότε «δεν θα πρέπει να τρομοκρατείτε τον κόσμο». «Μια άνοδο που είναι πολύ πιθανή, αφού ήδη η μετοχή έχει καταγράψει ένα ποσοστό ανόδου στα επίπεδα ρεκόρ του +32.590%». Μάλιστα.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αρκεί μια μετοχή να «πάρει πίσω» το ποσοστό της πτώσης της, για να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν; Φυσικά και όχι. Η απλή αριθμητική, που διδάσκονται οι μαθητές στο Δημοτικό σχολείο, λέει ακριβώς το αντίθετο. Και στο συγκεκριμένο παράδειγμα μας, αν η μετοχή από τα $1100 ανέβει κατά +57%, τότε θα φτάσει στα $1.727 και όχι στα $2550.
Στο μήνυμα του δεύτερου αναγνώστη της χρηματιστηριακής στήλης του liberalmarkets, αναφερόταν η άποψη πως η μετοχή της AMTD που ανέβηκε κατά +32.590% και έπεσε κατά -57%, θα πρέπει να πέσει άλλο ένα -32.533% για να επιστρέψει στην αρχική της τιμή των $7,80. Οπότε μέχρι τότε οι επενδυτές είναι ασφαλείς, «κι ας γράφετε εσείς, όσες καταστροφολογίες θέλετε». Το σοκ που υπέστην ήτο ισχυρό.
Είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν τελειώσει το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο, να πιστεύουν, ότι μια τιμή μετοχής μπορεί να υποστεί πτώση μεγαλύτερη του 100%; Δηλαδή, όχι μόνο να μηδενίσει με το -100%, πράγμα που συμβαίνει στα χρηματιστήρια, αλλά να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Να πάει, πού; Το «επί τοις εκατό», δεν τους λέει κάτι;
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στις αποδόσεις των μαθητών που έδιναν εξετάσεις για να εισαχθούν στις Οικονομικές Σχολές, στο μάθημα των Μαθηματικών. Ούτε το 10% δεν είχε καταφέρει να λάβει βαθμό πάνω από 15. Και ιδού τα αποτελέσματα.
Φυσικά μας αφήνει αδιάφορους το γεγονός, ότι οι δυο αναγνώστες που έστειλαν τα καυστικά και περιφρονητικά μηνύματα τους, θα καταστραφούν αργά ή γρήγορα στα χρηματιστήρια, διότι δεν αντιλαμβάνονται ούτε τα θεμελιώδη. Αποτελώντας «νόστιμο γεύμα» για τους τερατωδώς μορφωμένους επαγγελματίες των αγορών. Εκείνο που μας αφορά είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι κάπου εργάζονται και ότι με τα μυαλά που κουβαλάνε, αποτελούν ζωντανές κινούμενες βόμβες οικονομικού ανορθολογισμού και μαθηματικού αναλφαβητισμού.
Μήπως τελικά τα μαθηματικά πρέπει να διδάσκονται από τους παιδικούς σταθμούς; Ή μήπως και από τις κοιλιές των μανάδων μας;
Σαν απάντηση και στους δυο αναγνώστες, έστειλα το γνωστό τεστ μαθηματικής αντίληψης με τη λίμνη και το νούφαρο. Μέσα σε μια λίμνη, υπάρχει ένα κομμάτι καλυμμένο με νούφαρα. Κάθε νύχτα, το κομμάτι αυτό διπλασιάζεται σε εμβαδόν πάνω στην επιφάνεια της λίμνης. Εάν χρειάζονται 48 νύχτες για να καλυφθεί η επιφάνεια ολόκληρης της λίμνης με νούφαρα, πόσες νύχτες χρειάζονται για να καλυφθεί με νούφαρα η μισή επιφάνεια της λίμνης; Περιμένω τις απαντήσεις τους.