Αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο για να μελετήσουμε την πρόοδο μιας πόλης, θα ξεκινούσαμε από τα Τρίκαλα. Εκεί, τα τελευταία χρόνια συνέβησαν πολλά. Καταρχήν το 2014 οι δημότες εξέλεξαν έναν νέο άνθρωπο στη διοίκηση του Δήμου με συμπεριφορά ιδεαλιστή και δράσεις ρεαλιστή. Α, και με στρατηγικό σχέδιο που τηρήθηκε κατά γράμμα. Από ένας ακόμη προορισμός, τα Τρίκαλα μπήκαν στα “πρέπει να πάω” Ελλήνων και ξένων.
Το ουτοπικό για την Ελλάδα, “δεν καπνίζουμε σε κοινόχρηστους χώρους” -όχι τώρα- αλλά εδώ και καιρό μετατράπηκε σε πραγματικότητα. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά, όμως καλύτερα να δώσουμε τον λόγο στον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, τον Δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Παπαστεργίου που παραδέχεται πως τίποτα δεν θα γίνονταν χωρίς τη βούληση των κατοίκων. Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και απαιτείται πολύ και σκληρή δουλειά όπως δηλώνει και ο ίδιος, ο οποίος έχει ακόμη 4 χρόνια στη διάθεση του καθώς επανεξελέγει από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Και ναι, δεν αποκλείεται ο Δημήτρης Παπαστεργίου να είναι και ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αφού διεκδικεί το χρίσμα αυτό. “Να βγούμε μπροστά και να πρωτοστατήσουμε στη μετάβαση από την σημερινή Αυτοδιοίκηση, σε μία νέα εποχή με πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες αλλά βασικά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, περισσότερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και ουσιαστικές εξουσίες.
Αυτή τη μάχη για την μεγαλύτερη αλλαγή στο Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει να τη δώσουμε μαζί με την κεντρική εξουσία και είμαι πεπεισμένος ότι θα την κερδίσουμε”. δηλώνει.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Κύριε Παπαστεργίου η επανεκλογή σας τι σημαίνει για εσάς προσωπικά;
Επιβεβαίωση μιας πορείας, δύσκολων επιλογών αλλά και ελπίδα ότι τελικά κάτι μπορεί να αλλάξει. Αυτά τα πέντε χρόνια ήταν μία δύσκολη περίοδος, κατά την οποία κάναμε τομές και επενδύσαμε στο να αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπίες. Δικές μας αλλά και των Δημοτών μας. Το πιστέψαμε, το παλέψαμε και μας βγήκε. Το 57,5% της πρώτης Κυριακής μας στέλνει το μήνυμα ότι η αρχή έγινε, από εδώ και πέρα όμως πρέπει να φέρουμε κοντά μας και το άλλο 42,5%
- Τα Τρίκαλα αναφέρονται ως μια πόλη – πρότυπο από πολλούς. Που οφείλεται αυτό;
Στους Δημότες! Ξεκάθαρα. Το έχω ξαναπεί: δεν θα γινόταν τίποτε, αν οι πολίτες δεν μετείχαν σε όλη αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Αν δεν γινόντουσαν πρώτα αυτοί, κοινωνοί του οράματός μας, αν δεν συμμετείχαν στη διαμόρφωση της καθημερινότητας, βοηθώντας να την κάνουμε καλύτερη. Πιστεύω πως πάντα πρέπει να συμβαδίζουμε με τις κοινωνίες μας. Να προσέχουμε το κενό που μπορεί να δημιουργηθεί. Δεν έχει κανένα νόημα η ηγεσία να φύγει μπροστά πρεσβεύοντας κάτι που η κοινωνία δεν αποδέχεται. Συνεπώς τα Τρίκαλα θα πρέπει να αναφέρονται ως πόλη πρότυπο για τη διάθεση που επέδειξαν -ως κοινωνία- να αλλάξουν.
- Οι δημότες σας, τι να αναμένουν για την επόμενη τετραετία σε έργα υποδομής και υπηρεσίες;
Έργα ύψους πάνω από 80 εκατ. ευρώ, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Έργα τεράστιας σημασίας όπως η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Τρικάλων, η συνολική αλλαγή του δικτύου ύδρευσης των Τρικάλων για την απομάκρυνση των αμιαντοσωλήνων με την παράλληλη τοποθέτηση οπτικών ινών, η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού.
Αλλά και μικρότερης κλίμακας έργα όπως το πολύπαθο έργο της λαϊκής αγοράς, η δημοπράτηση του δεύτερου κολυμβητήριου, οι αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης μέσω την πολιτικών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, το Open Mall, η ενίσχυση και ολοκλήρωση του Σχεδίου Ασκληπιός για τον πρωτογενή τομέα και τα φαρμακευτικά φυτά, η ολοκλήρωση των προσπαθειών για τον ιαματικό πόρο του Ριζώματος.
Τέλος νέα προγράμματα για την καινοτομία και την ενίσχυση των δράσεων στον κόμβο καινοτομία που δημιουργήσαμε, το Gisemi. Εξωστρέφεια και… σκληρή δουλειά!
- Θεωρείτε πως οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ώστε να διευκολυνθεί το έργο των δημάρχων που δεν έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι επαρκείς; Θεωρείτε επίσης, πως το σύστημα εκλογής της απλής αναλογικής πρέπει να παραμείνει;
Κακά τα ψέματα, ένα τελείως ανεδαφικό σύστημα όπως αυτό της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο παρά τις προσπάθειες που έγιναν. Τουλάχιστον με τις διορθώσεις που έφερε το νομοσχέδιο του καλοκαιριού, θα αποφύγουμε φαινόμενα παραλυσίας. Φυσικά και πρέπει να αλλάξει, με έναν νέο νόμο που θα είναι μεν πιο αναλογικός, αλλά βασικά θα είναι… λογικός, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.
- Διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων. Ποιες οι δράσεις που έχετε κάνει ως δήμαρχος και ποιες άλλες έπονται;
Στη Θεσσαλία, και ειδικά στη Δυτική Θεσσαλία, είμαστε σε πολύ καλό σημείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε δουλειά μπροστά μας.
Την διαχείριση των απορριμμάτων έχει η ΠΑΔΥΘ ΑΕ, μία ανώνυμη εταιρία των 10 Δήμων των Τρικάλων και της Καρδίτσας.
Η ΠΑΔΥΘ αποτελεί ένα υπόδειγμα Δημοτική επιχείρησης, αφού είναι μεν Δημοτική, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, αλλά είναι και Ανώνυμη Εταιρία, πράγμα που διασφαλίζει ευελιξία.
Έχουμε ήδη εξασφαλίσει μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας χρηματοδότηση 32 εκ. ευρώ για τη μονάδα επεξεργασίας που θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Τρικάλων, με το έργο να ξεκινάει μέσα στο 2020. Παράλληλα προχωράμε στη σύνταξη μελετών για τα πράσινα σημεία τω Δήμων μας.
Εντάξαμε τον εξυγχρονισμό του ΣΜΑ Τρικάλων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, ενώ στο επίπεδο της αποκομιδής, επιλέξαμε ένα μικτό σύστημα με δικά μας συνεργεία αλλά και ιδιώτες.
Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε το 2020 το project «Πρωταθλητές ανακύκλωσης», κινητοποιώντας τους πολίτες μας να ανακυκλώσουν ακόμη περισσότερο, να περιορίσουν τη χρήση του πλαστικού και να συνεργαστούν στο έργο της αποκομιδή, με ένα σύγχρονο τρόπο επιβράβευσης.
- Η απαγόρευση καπνίσματος σε ποιο ποσοστό έχει εφαρμοστεί στο Δήμο σας κ. Παπαστεργίου;
Ναι, έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη Ελληνική πόλη. Και νοιώθω περήφανος που ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη απόφασή μας, κοινωνία των Τρικάλων ήταν εκεί να την στηρίξει. Δύσκολη αλλά αυτονόητη. Φυσικά η αρχή ήτα δύσκολη. Άλλωστε η Ελλάδα στην ουσία ποτέ δεν έκοψε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Και όμως γίνεται!
Με πολύ διάλογο, επιμονή, αποφασιστικότητα και αδιαφορία για το πολιτικό κόστος. 2 χρόνια μετά την πρώτη μας προσπάθεια, στα Τρίκαλα καπνίζουμε πολύ λιγότερο και προσπαθούμε να πείσουμε και αυτούς τους λίγους που πονηρά βγάζουν τασάκια αργά το βράδυ, να σταματήσουν να το κάνουν. Σύμμαχός μας η ίδια η κοινωνία που διεκδικεί τα δικαιώματά της και πλέον ξέρει πως δεν είναι μόνη.
- Ποιες δράσεις προωθείτε ώστε να τονώσετε την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και να βοηθήσετε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
Θα ξεκινήσω με το τι ΔΕΝ κάνουμε. Δεν δημιουργούμε δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες προσλαμβάνουμε ανθρώπους που μας ψήφισαν. Δεν ελέγχουμε την αγορά. Δεν αυξάνουμε τον αριθμό των συμβασιούχων.
Αντίθετα, λειτουργούμε ως «ομπρέλα». Δίνουμε βοήθεια όπου χρειαστεί, ασπίδα για δυσλειτουργίες του κράτους και ασφάλεια για όλους.
Συνεργαστήκαμε με τρικαλινές επιχειρήσεις που παρήγαν τεχνολογικές λύσεις και προγράμματα για τον Δήμο. Δίνουμε έμφαση στο Σχέδιο Ασκληπιός για τα φαρμακευτικά φυτά και τη γεωργική παραγωγή. Ενισχύουμε τον τουρισμό, με τον Μύλο των Ξωτικών, τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος που αναγνωρίστηκε και ψάχνει τον επενδυτή που θα τον αναδείξει, τα μουσεία των Τρικάλων. Ενεργοποιούμε έργα που ωφελούν την τοπική αγορά διαφόρων ποσών και αντικειμένων.
Ενισχύουμε τον εμπορικό κόσμο με το Open Mall. Δίνουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση των επιχειρηματιών με την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας των Ξωτικών. Αποπληρώνουμε τους προμηθευτές σε 45 ημέρες. Πληρώσαμε όλα τα χρέη σε εργολάβους και προμηθευτές. Αυτά είναι τα βασικά, που φαίνονται. Αυτά που δεν φαίνονται, είναι η ενεργοποίηση της νέας γενιάς. Οι νέοι τρικαλινοί και οι νέες τρικαλινές, που θα ήθελα πολύ να ξέρουν ότι μπορούν να επιστρέψουν. Εργαζόμαστε για αυτό, δημιουργήσαμε το νέο κόμβο καινοτομίας του Δήμου, το Gisemi, με έμφαση στο πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα και είμαι σίγουρος ότι το νέο επιστημονικό δυναμικό, θα ενισχύει τον τόπο του.
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει πολλά χιλιόμετρα ακόμη να διανύσει ώστε να θεωρείται πυλώνας ανάπτυξης για όλη την χώρα; Επίσης, που θα εντοπίζατε τις διαφορές σε σχέση με κάποια άλλα κράτη;
Το βασικό είναι ότι πρέπει να επανέλθει το «Αυτό» στη Διοίκηση. Μόνοι μας μπορούμε. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές, σε πολλές περιπτώσεις, επί πολλά χρόνια.
Και δυστυχώς τα χιλιόμετρα που μεταφορικά χωρίζουν την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα από αυτή της Ευρώπης, είναι πολύ περισσότερα απ' ότι τα φυσικά!
Στην Ελλάδα ποτέ δεν θέλαμε την Αυτοδιοίκηση αυτόνομη, αυτοδύναμη. Τη θέλαμε εξαρτημένη και μίζερη, εκμεταλλευόμενοι και τα δικά της λάθη.
Ο μπόγιας, ο αυτοφοράκιας, το «παιδί για όλες τις δουλειές». Ο,τι δεν μπορούσε να κάνει κανείς άλλος, το έκανε η Αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτή μπορούσε. Γιατί ο Δήμαρχος δεν μπορούσε να αφήσει την κοινωνία του απροστάτευτη, ακόμη και αν έπρεπε να κινηθεί στα όρια του νόμου.
Η επόμενη μέρα όμως στην Ελλάδα πρέπει να είναι διαφορετική. Με περιφερειακή ανάπτυξη πραγματική αποκέντρωση, αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων, και μία Αυτοδιοίκηση που δεν θα έχει απλώς αρμοδιότητες αλλά και εξουσίες.
Η επόμενη μέρα πρέπει να γραφεί από μία κυβέρνηση που θέλει και μία Αυτοδιοίκηση που μπορεί. Μια νέα γενιά ανθρώπων και στα δύο επίπεδα που θα μιλούν την ίδια γλώσσα και θα μοιράζονται το ίδιο όραμα.
Η κουβέντα που άνοιξε για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων είναι σημαντική και πρέπει να ωριμάσει σύντομα για να νομοθετηθεί. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τί αξίζουμε πραγματικά.
- Πάμε στο συνέδριο που διοργανώνετε στη πόλη σας για πρώτη φορά με τίτλο "1ο Plug & Play Συνέδριο Restart mAI City". Από ότι είδαμε στο πρόγραμμα αναμένεται να συμμετάσχει πλήθος κυβερνητικών στελεχών αλλά και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί πήρατε αυτή την πρωτοβουλία και τι σκοπεύετε να πετύχετε;
Γιατί οι πόλεις μας, οι Δήμοι μας θέλουν επανεκκίνηση. Μη σου πω και εκ νέου διαμόρφωση…
Και στην αρχή αυτής της Δημοτικής περιόδου, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να μαζευτούμε όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Δήμαρχοι και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης γενικότερα για να συζητήσουμε πού θέλουμε να πάμε τη χώρα.
Θεωρώ πως η στιγμή είναι σημαντική. Μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε το Δημόσιο, αρκεί να συνεννοηθούμε και να καταμερίσουμε εργασίες και ρόλους.
Αυτό προϋποθέτει γνώση, διάθεση, στόχευση.
Θεωρώ τη γραφειοκρατία ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας, ένας τέρας που κατασκευάσαμε μόνοι μας όλα αυτά τα χρόνια θεωρητικά για να μας υπηρετεί, πλέον όμως γιγαντώθηκε και μας κατατρώγει.
Η τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη και το ίντερνετ των πραγμάτων μπορούν προφανώς να δώσουν λύσεις, πρώτα όμως πρέπει να καταγράψουμε διαδικασίες και να τις απλοποιήσουμε. Δεν έχει νόημα να ψηφιοποιήσουμε το σημερινό χάος. Γιατί το χάος, είτε σε χαρτί είτε ψηφιακό, παραμένει χάος! Συνεπώς δε χρειάζεται μόνον αλλαγή τεχνολογίας, αλλά βασικά αλλαγή νοοτροπίας.
Στα Τρίκαλα λοιπόν ελπίζω να βάλουμε τις βάσεις, για αυτή τη μεγάλη αλλαγή που όλοι συνομολογούμε πως χρειάζεται. Άλλωστε στα Τρίκαλα αυτά τα 5 χρόνια το παλέψαμε με αξιοπρέπεια και βγάλαμε αρκετές καλές πρακτικές.
- Και μία τελευταία ερώτηση. Θα είστε ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ; Και μετά από 4 χρόνια τι;
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι συζητήσεις με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα για το κεντρικό μας όργανο, την ΚΕΔΕ. Οι εποχές αλλάζουν, η αυτοδιοίκηση φεύγει μπροστά και εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, σε συνεργασία με τα δύο πιο κοντινά μας Υπουργεία, το Εσωτερικών και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ναι, είναι στις προθέσεις μου η διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΔΕ, μαζί με μια ομάδα Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από όλη την Ελλάδα. Στο κέντρο ή την περιφέρεια, οι Δήμοι συνεχίζουν να κρατούν τις κοινωνίες όρθιες και εμείς οφείλουμε να τους στηρίξουμε, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στους μικρούς Δήμους, στους ορεινούς και νησιωτικούς.
Να βγούμε μπροστά και να πρωτοστατήσουμε στη μετάβαση από την σημερινή Αυτοδιοίκηση, σε μία νέα εποχή με πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες αλλά βασικά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, περισσότερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και ουσιαστικές εξουσίες.
Αυτή τη μάχη για την μεγαλύτερη αλλαγή στο Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει να τη δώσουμε μαζί με την κεντρική εξουσία και είμαι πεπεισμένος ότι θα την κερδίσουμε.
Γιατί μπορούμε, γιατί αυτή η γενιά αυτοδιοικητικών θέλει, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε άλλα περιθώρια.
Μετά από 4 χρόνια… θέλω απλώς να έχουμε πετύχει όλα τα παραπάνω. Για τα υπόλοιπα έχουμε καιρό να συζητήσουμε!