Του Άγη Βερούτη
Από τη μια πλευρά είμαστε τυχεροί που θα βρεθεί στο τιμόνι της χώρας ένας άνθρωπος με τόσες ικανότητες, σπουδές σε δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη, διεθνείς επαφές, γνώση του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας ως τραπεζικό στέλεχος επενδύσεων και δεκαπενταετή πολιτική εμπειρία [μεταξύ άλλων και ως υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης]. Από την άλλη όμως οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα της οικονομίας έχουν πλέον γίνει τόσο βαθιά και συστημικά, που πολλοί φοβούνται ότι μόνο με ένα θαύμα θα σωθούμε από μια ακόμα χρεοκοπία, ακόμα και μετά την προεξοφλούμενη αλλαγή της κυβέρνησης.
Η αλήθεια είναι στη μέση. Κατ'' αρχήν, για να μπορέσει να εφαρμόσει όσα χρειάζονται ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει επαρκή πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή καθαρή αυτοδυναμία, για να περάσει αυτά που χρειάζονται να γίνουν χωρίς εκπτώσεις και διαπραγματεύσεις που θα επιβάλλει τυχόν κυβερνητικός εταίρος στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Θυμηθείτε τα προσκόμματα και τα εμπόδια που έβαζε στην κυβέρνηση Σαμαρά η ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα τελικά να ρίξει την κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ.
Δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι του Κυριάκου να αυξήσει την οικονομική ελευθερία και να μειώσει τα φορολογικά βάρη ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία, εφόσον το εκλογικό σώμα τού έχει δέσει τα χέρια με το να μη του δώσει αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα πάρει ο Κυριάκος, αλλά και από τον συνολικό αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή στις εκλογές του ''19. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος κατάλαβε τις επιπτώσεις της ψήφου σε ευκαιριακούς εκλογικούς σχηματισμούς, αλλά όχι σε επαρκή βαθμό για να αποτρέψει με βεβαιότητα πολιτικά παρατράγουδα και περιπτώσεις όπως οι ετερόκλητοι «6» με την Μεγαλοοικονόμου, τον Παπαχριστόπουλο, την Παπακώστα και τους υπόλοιπους «τριγύριζα».
Αυτά που πρέπει να γίνουν ήδη είναι γνωστά τόσο στη σημερινή κυβέρνηση Δελφιναρίου όσο και στο επιτελείο τεχνοκρατών του Κυριάκου και τους βουλευτές του. Το θέμα είναι αν θα έχει λυμένα τα χέρια ο Κυριάκος την επόμενη μέρα, ή αν το εκλογικό σώμα θα επιλέξει να τον δέσει με ευκαιριακά πολιτικά άρματα, που σκοπός τους δεν θα είναι να πάει μπροστά η χώρα αλλά το πώς θα εξασφαλίσουν μια καρέκλα ή τρεις βουλευτικούς μισθούς παραπάνω, και γαία πυρί μιχθήτω.
Το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, δηλαδή το αν ο Κυριάκος θα καταφέρει να κάνει όλα όσα ξέρει πως πρέπει να γίνουν, θα το ξέρουμε το βράδυ των εκλογών.
Με βάση την απόφαση του εκλογικού σώματος.
* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 19.2.2019.