Του Δημήτρη Καμπουράκη
Θεωρώ αυτονόητο και πέραν πάσης πολιτικής ή οικονομικής συζήτησης, ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που θα καταφύγει σε ελληνικό κρατικό νοσοκομείο με έκτακτο πρόβλημα υγείας, θα λάβει τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες. Η ανθρώπινη ζωή θα σωθεί ανεξαρτήτως εθνικότητας ή οικονομικής κατάστασης του ασθενούς. Παραλλήλως όμως θεωρώ αυτονόητο ότι τα νοσοκομεία μας δεν μπορεί να είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», ούτε πιθάρια δίχως πάτο απ' όπου θα διασκορπίζονται προς το χάος εκατομμύρια ευρώ.
Τα γράφω αυτά διότι διάβασα με προσοχή την καινούρια εγκύκλιο του Κικίλια για την νοσηλεία των αλλοδαπών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η οποία ομολογώ ότι με εξέπληξε. Οι εντολές της είναι απλές: Τα έξοδα όποιου αλλοδαπού μπαίνει σε νοσοκομείο, καταγράφονται και είτε πάνε μέσω ΕΟΠΥΥ στο ασφαλιστικό του ταμείο, είτε καταλογίζονται στον ίδιον. Δεν είμαι ειδήμων σε θέματα υγείας, αλλά αυτά που διάβασα μου δημιούργησαν μια απλή απορία: Δηλαδή σήμερα, όσα αυτονόητα αναφέρει η υπουργική εγκύκλιος δεν γίνονταν στα ελληνικά νοσοκομεία; Έμπαινε ο κάθε τουρίστας, ο κάθε ευρωπαίος ή ο ασιάτης που βρέθηκε στην χώρα, ο αλλοδαπός με κάρτα ή δίχως καθόλου χαρτιά παραμονής, έκανε την θεραπεία του ή έπαιρνε τα φάρμακα του κι έφευγε δίχως να καταγράφεται πουθενά, δίχως κάπου να πηγαίνει ο λογαριασμός;
Ξέρω ότι τέτοιες ερωτήσεις κινούνται πάνω στο όριο να χαρακτηριστεί ο γράφων ρατσιστής ή απάνθρωπος. Εξ ου και ο πρόλογος μου, για να προφυλαχτώ από τέτοιες κακόβουλες αντιμετωπίσεις. Και είμαι διπλά προσεκτικός, διότι έχω την υποψία ότι ο κ. Κικίλιας έβαλε πάνω-πάνω στην εγκύκλιο του την νοσηλεία των τουριστών (που ειδικά οι Ευρωπαίοι είναι όλοι ασφαλισμένοι) για να θίξει στην συνέχεια το μεγαλύτερο και σαφώς πιο ευαίσθητο θέμα της νοσηλείας των μεταναστών.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι συμβαίνει μ' αυτό το ζήτημα. Δεν έχω μπροστά μου την μεγάλη εικόνα, ούτε πρόσβαση στα στοιχεία. Κατά καιρούς από φίλους που εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ άκουγα αλλόκοτα και ανοικοκύρευτα πράγματα, αλλά λίγες –έστω και απολύτως αξιόπιστες άδολες μαρτυρίες- δεν αρκούν για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την λειτουργία του συστήματος. Έλεγαν ότι χιλιάδες άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και των κατηγοριών θεωρούσαν τα νοσοκομεία χώρους ελεύθερης και ανέξοδης εξυπηρέτησης, δίχως να δίνουν στοιχεία ή λογαριασμό σε κανέναν. Έρχονταν, έκαναν εξετάσεις, απολάμβαναν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, έπαιρναν τα φάρμακα τους και εξαφανίζονταν δίχως δεύτερη κουβέντα.
Για να είμαι ακριβοδίκαιος, διάβασα και την απάντηση του Ανδρέα Ξανθού ο οποίος ανέφερε ότι το σύστημα αυτό υπάρχει, άρα η εγκύκλιος είτε αποτελεί υπενθύμιση προς τις υπηρεσίες να εφαρμόζουν τον νόμο, είτε εκφοβισμό για ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών που δεν μπορούν να πληρώσουν ώστε να απομακρυνθούν απ' το ΕΣΥ. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ, όμως υποθέτω πως ο Κικίλιας δεν έχει ως χόμπι να βγάζει άχρηστες εγκυκλίους για ανύπαρκτα θέματα. Ούτε να λέει στα καλά καθούμενα ότι «οι έλληνες φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν άλλο την νοσηλεία αλλοδαπών ασφαλισμένων». Κάτι παράνομο και παράτυπο γινόταν εκεί, που τελικά κατέληγε ως λογαριασμός στις δικές μας τσέπες.
Επαναλαμβάνω (για να μην παρεξηγούμαστε) ότι μια αλλοδαπή έγκυος γυναίκα, κάποιος που πάσχει από λοιμώδες νόσημα ή κάποιος που αποτελεί έκτακτο περιστατικό, θα εξυπηρετηθεί δίχως να τον ρωτήσουν αν έχει ασφάλιση ή χρήματα. Το προβλέπει άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τον κάθε έναν που δηλώνει «no papers, no money». Χρειάζεται έλεγχος και εκλογίκευση, διαφορετικά θα τραυματιζόμαστε και θα περιμένουμε για ώρες το ασθενοφόρο που δεν θα 'ρχεται λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, πάει να πει λόγω έλλειψης χρημάτων που πάνε κάπου αλλού δίχως να ξέρουμε καν που.