Την αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης στα 14 δισ. ευρώ ανακοινώνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ρίχνοντας ακόμη 2,5-3 δισ. ευρώ στην αγορά θέλει όχι μόνο να κρατήσει «ζωντανές» τις επιχειρήσεις που θα υποστούν ακόμη μια εβδομάδα lockdown, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς από τις 15 Μαίου. Παρά τα περισσότερα από 3.000 κρούσματα και τους περισσότερους από 720 διασωληνωμένους, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να είναι προσεκτικό, σταδιακό και να έχει ως κομβική ημερομηνία την 15η Μαΐου κατά την οποία δεν θα υπάρχει πλέον κλειστή οικονομική δραστηριότητα.
Προς την κατεύθυνση αυτή –της σταδιακής «απελευθέρωσης»- πιέζει και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ο οποίος εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει στάδιο «προθέρμανσης» πριν φτάσουμε στα μέσα Μαίου. Γι’ αυτό και είναι πολλοί οι υποστηρικτές του να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο, να ακολουθήσει προς τα μέσα Απριλίου η εστίαση και να κορυφωθεί η διαδικασία «απελευθέρωσης» μετά το Πάσχα με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και το άνοιγμα των καταλυμάτων και των υπόλοιπων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν στην ανάγκη να προετοιμαστεί κατάλληλα το άνοιγμα του τουρισμού καθώς από την πορεία του θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η πορεία του ΑΕΠ κατά την φετινή χρονιά. Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν τρία σενάρια :
1. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τα έσοδα του τουρισμού θα είναι φέτος διπλάσια από την περυσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουν στα 8-9 δισ. ευρώ από 4-5 δισ. ευρώ το 2020. Επιβεβαίωση του βασικού σεναρίου οδηγεί σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Σημαίνει επίσης ότι καλύπτονται μέσα στο 2021, οι μισές απώλειες που προκάλεσε η πανδημία στο τουριστικό προίόν της χώρας (σ.σ το οποίο το 2019 απέφερε έσοδα περίπου 18-19 δισ. ευρώ.
2. Το θετικό σενάριο, ανεβάζει τον πήχη των εσόδων πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, αλλά η επιβεβαίωσή του προϋποθέτει θετικές εξελίξεις στα μέτωπα του εμβολιασμού, και του πιστοποιητικού. Το θετικό σενάριο, μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο ακόμη και του 4-4,5%.
3. Υπάρχει και το αρνητικό σενάριο το οποίο είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην κυβέρνηση, καθώς οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν έχουν λείψει όλο αυτό το διάστημα. Αυτό προβλέπει ότι τα έσοδα του τουρισμού, θα κινηθούν λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα του 2020 δηλαδή λίγο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ.
Για να επιβεβαιωθεί το βασικό ή το θετικό σενάριο, στην κυβέρνηση «ποντάρουν» στην καλή προετοιμασία των επιχειρήσεων και των πολιτών. Η εξοικείωση με τα self tests εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διασποράς κατά το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Από την άλλη, με τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό (λιανεμπόριο, εστίαση καταλύματα), μπορούν να είναι έτοιμες για την φετινή σεζόν. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πέσουν στην αγορά:
1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή (η 7η και πιθανώς και μια όγδοη).
2. Τα ειδικά πακέτα τόνωσης ρευστότητας για τουρισμό και εστίαση με πόρους του ΕΣΠΑ.
3. Το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών.
4. Η ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση των δανείων.
5. Μια πιθανή νέα μείωση της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την πανδημία αλλά κατάφεραν να μείνουν κερδοφόρες.