Του Ανδρέα Ζαμπούκα
Είμαι σε κάποιο φανάρι της Ποσειδώνος και βλέπω μπροστά μου δύο ντελιβεράδες χωρίς κράνος και δίπλα τους, ένας «Ζητάς». Τα δύο παιδιά μιλούν νευρωτικά μεταξύ τους και μαρσάρουν πριν ανάψει το πράσινο. Ο αστυνομικός βαριέται να περιμένει και φεύγει με κόκκινο. Λίγο πιο κάτω, σε ένα στενό, πετάγεται από το αντίθετο ρεύμα άλλος ντελιβεράς και καβαλάει το πεζοδρόμιο για να περάσει σε μονόδρομο.
Τους παρατηρώ χρόνια. Να ξεπηδούν από παντού. Καπνίζοντας πάνω στο μηχανάκι, συζητώντας εν κινήσει με συναδέλφους τους και τρέχοντας σαν τρελοί να προλάβουν τις παραγγελίες. Χωρίς κράνος και με απίστευτο θράσος στην οδηγική συμπεριφορά. Περισσότερο ακόμα και από τους ταξιτζήδες…
Φαίνονται κυρίαρχοι στους δρόμους. Σαν να επιτελούν έναν μεγάλο σκοπό, σαν να έχουν αναλάβει την μεγαλύτερη αποστολή, το πιο σοβαρό χρέος. Νέα παιδιά που στο μυαλό τους, δεν υπάρχει ούτε κίνδυνος ούτε πρόνοια ούτε σκέψη για ασφάλεια. Μόνο ενθουσιασμός που βρήκαν δουλειά, που βγάζουν τα πρώτα τους χρήματα και που απολαμβάνουν την ταχύτητα χωρίς ελέγχους.
Ο πρωθυπουργός πήγε χθες στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Δεν πρόκειται να δεχθώ καμία απόκλιση από την υποχρεωτική χρήση κράνους για τα δίκυκλα. Όπως εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, έτσι θα καταστήσουμε και απολύτως σαφές ότι τα κράνη είναι υποχρεωτικά». Kαι σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων, ώστε η απόκτηση του κράνους να γίνει πιο οικονομική.
Θα το κάνει; Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί σε κάθε διοικητή Τροχαίας και σε κάθε αστυνομικό τμήμα να φτάσει μία εγκύκλιος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που να λέει καθαρά και λιτά: «Καμία ανοχή σε όσους δεν φορούν κράνη. Αφαίρεση διπλώματος επί τόπου για τρεις μήνες!»
Γιατί φτάσαμε ως εδώ και συνεχίζουν να σκοτώνονται άνθρωποι; Και κυρίως νέα παιδιά που κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα προφυλάξει;
Για να βρούμε μια άκρη, θυμίζω εδώ μία δήλωση του πρώην υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών Νίκου Μαυραγάνη: «Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, 50 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι ασήμαντα… Όλοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά». Στην προηγούμενη κυβέρνηση -και όχι μόνο- υπήρχε πάντα μία ταξική εκτίμηση για τα πρόστιμα οδικής κυκλοφορίας. Κάτι που θύμιζε την ηλίθια ρήση μεταξύ ενηλίκων «φόρα τη ζώνη γιατί γράφουν». Απειλή που τη λέγαμε στα παιδιά μας, μέχρι να γίνουν 5 ετών…
Τι πρόστιμο θα πληρώσει ο ντελιβεράς για να συνετιστεί; Και ακόμα καλύτερα, θα το πληρώσει ο ίδιος ή το αφεντικό του; Ποια άραγε ταξική ηθική θα προσδιορίσει την ευθύνη των ανθρώπων που δημιουργούν καθημερινά συνθήκες επικινδυνότητας, απειλώντας συμπολίτες τους αλλά διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή;
Aλλά είναι φανερό πως ο πρωτογονισμός τους και η αδυναμία της έλλογης αποτίμησης των προβλημάτων δεν τους άφηνε να καταλάβουν τις συνέπειες της ανομίας. Δεν μπορούσαν να συλλάβουν ότι η έννοια του δικαίου δεν είναι τιμωρητική στις αστικές δημοκρατίες, αλλά κατά βάση προληπτική.
Θα αλλάξει ο Κυριάκος τέτοιες αντιλήψεις που μας ταλαιπωρούν για δεκαετίες; Το σίγουρο είναι ότι, αν το κάνει, θα σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Και πρώτα από όλους, τους ανυπεράσπιστους ντελιβεράδες.