Του Γιώργου Μελέα*
Στα πλαίσια της μεγαλύτερης και ενεργότερης συμμετοχής της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία δημιουργήθηκε το προηγούμενο έτος, συγκεντρώνει συνεισφορές από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την τροφοδότηση της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Με βάση τις Ειδικές Ανά Χώρα Συστάσεις (ΕΑΧΣ) που εκδόθηκαν στις 5 Ιουνίου 2019 και υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο στις 9/7/19 πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην Ελλάδα στα γραφεία της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας) την 22η Ιουλίου 2019.
Στην πραγματοποιηθείσα συζήτηση, η οποία έγινε την εβδομάδα που η νέα ελληνική κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η υλοποίηση των ΕΑΧΣ είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας ολόκληρης της κοινωνίας. Η διαδικασία του Εξαμήνου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς μια διαδικασία οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι και διαδικασία του Συμβουλίου – που συζητεί και υιοθετεί τις Συστάσεις – καθώς βέβαια και των Κρατών Μελών, που τις σχεδιάζουν και τις υλοποιούν. Και μέσα στα Κράτη Μέλη, ενεργοί πρέπει να είναι όλοι οι φορείς. Όλοι θα πρέπει να έχουν τον ρόλο τους στην διαμόρφωση της πολιτικής. Το κάθε οργανωμένο σύνολο, και ο κάθε πολίτης για αυτό και ο ρόλος της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών πρέπει να είναι σαφώς πιο ενεργός.
Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, σημείωσαν ότι η αναποτελεσματική δικαιοσύνη, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, η αδυναμία των θεσμών, το ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, η μεγάλη γραφειοκρατία, η έλλειψη επενδύσεων και η σχετική ανεπάρκεια στις ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν βασικές πληγές της παραγωγικής δομής της Ελλάδας και σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και να κινηθεί η Ελληνική οικονομία σε υψηλότερα επίπεδα.
Η υπερφορολόγηση τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα και το πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος είναι ακόμη δυο παράγοντες επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας. Είναι απαραίτητο να επεκταθεί η φορολογητέα βάση έτσι ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Επιπρόσθετα, εκείνο που τελικά είναι απαραίτητο είναι η ύπαρξη σταθερού, μόνιμου και δίκαιου φορολογικού πλαισίου ώστε να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Υπάρχει λοιπόν προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανωμένων κοινωνιών των πολιτών στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο αλλά και στην διαμόρφωση του. Το ενδεχόμενο στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την εμφύτευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν δημιουργήσει τα διαδοχικά έτη έκτακτων επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και για αυτόν τον λόγο η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να είναι παρουσα.
*O Γιώργος Μελέας είναι Εμπειρογνώμονας στην ΕΟΚΕ σε θέματα πολιτικής συνοχής και φορολογίας