Οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα και μαζί τους αυξάνεται δυστυχώς και ο αριθμός των θυμάτων αποδεικνύοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη χώρα μας. Σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα «Κλιματική αλλαγή – Φυσικές καταστροφές – Πρόληψη & Αντιμετώπιση», παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το πόσο ανοχύρωτη είναι η Ελλάδα.
Στην ημερίδα της ΕΑΕΕ τονίστηκε ότι τα θύματα από φυσικές καταστροφές έχουν ήδη υπερβεί εκείνα των σεισμών, ενώ στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να ενταθούν τα φαινόμενα υδροκαταστροφών γιατί η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά 2 εκατοστά το χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα οι ακραίες καταιγίδες.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από διεθνή επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα ποσοστά θνησιμότητας από πλημμύρες στην Ελλάδα, ενώ παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου, εμφανίζουν αυξητική τάση τόσο στους ετήσιους θανάτους, όσο και στο πλήθος των θανάτων ανά περιστατικό πλημμύρας.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων EUFF, στην Ελλάδα από το 1980 έως το 2018 έχασαν τη ζωή τους 156 άνθρωποι σε 56 πλημμυρικά επεισόδια. Η αναλογία στη χώρα μας είναι 2,8 νεκροί ανά πλημμύρα κατά μέσο όρο έναντι 3,8 στην Τουρκία που έχει το υψηλότερο ποσοστό και 2,1 στην Τσεχία που έχει το χαμηλότερο. Η πιο θανατηφόρα εποχή στη χώρα μας είναι το φθινόπωρο και κυρίως ο Νοέμβριος.
Η αξία της ενημέρωσης των πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές είναι εξαιρετικά σημαντική.
Ταυτόχρονα, η πολιτεία πρέπει να αναπτύξει σχήματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που να βασίζονται στη συνεργασία Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο τέτοια σχήματα μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλου μεγέθους καταστροφές.
Στοιχεία αντασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν ότι από το 1980 έως σήμερα οι συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 4,8 τρις. δολάρια και σε ποσοστό άνω του 70% δεν ήταν ασφαλισμένες. Στην Ελλάδα, το κενό προστασίας είναι τεράστιο καθώς διαθέτουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης που αγγίζει το 70% αλλά πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών που δεν ξεπερνά κατά πολύ το 10%.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Μέσω ενός προγράμματος ασφάλισης περιουσίας που προσφέρει ολοκληρωμένες καλύψεις για κάθε κίνδυνο, όσο πιθανός ή ακόμα και απίθανος αν μας φαίνεται. Από τη στιγμή που αυξάνονται οι πιθανότητες φυσικών καταστροφών και η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε κρίση, το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασφαλίσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, Μόνο έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να ορθοποδήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση καταστροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας μπορούμε να προστατευθούμε - μεταξύ άλλων - από την πυρκαγιά, τις κλοπές, τις διάφορες ζημιές που μπορούν να προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τον σεισμό. Πρόκειται δηλαδή για μία προστασία που χρειάζονται όλοι οι Έλληνες, αν μάλιστα, λάβουμε υπόψη και το κόστος της ασφάλισης που είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με τις οικονομικές επιπτώσεις των διάφορων κινδύνων.
Ρωτήστε τον προσωπικό σας ασφαλιστή για όλα τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, το κόστος και τις εξαιρέσεις για να βρείτε τον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες και σας προστατεύει από τους κινδύνους.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».