Έχει καταγραφεί πολλές φορές από τη συγκεκριμένη στήλη το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδο ασφαλιστικής συνείδησης και κουλτούρας πρόληψης, ενώ τακτικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που ενισχύουν την αβεβαιότητα. Όπως προκύπτει από τις πρόσφατες μελέτες και έρευνες του ΙΟΒΕ, για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα και την ενίσχυση της αποταμίευσης, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν… ξεχάσει τι σημαίνει αποταμίευση. Συνεχίζουν δε, και παρά την κρίση και την κατάρρευση του συστήματος κρατικής υγείας, να μην ασφαλίζονται.
Την ίδια ώρα, η ιδιωτική ασφάλιση έχει καταλυτικές επιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.
Ας δούμε τι λένε τα στοιχεία:
Τα ελληνικά νοικοκυριά καταγράφουν αρνητική αποταμίευση τα τελευταία χρόνια, που αποτελεί τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ το 2017. Το αποταμιευτικό «κενό» των Ελληνικών νοικοκυριών την δεκαετία 2008-2017 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο σε 7,3 ποσοστιαίες μονάδες του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματός τους, σωρευτικά περί τα 94 δισ. ευρώ.
Από την ανάλυση των στοιχείων του πίνακα που ακολουθεί, τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ΧΠΣ) των Ελλήνων – στα οποία περιλαμβάνονται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα - αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ΧΠΣ, όταν στην Ολλανδία πλησιάζουν στο 70%. Την ίδια ώρα, σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία τα στοιχεία που αφορούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα ξεπερνούν το 50% των συνολικών ΧΠΣ*.
Ενώ οι Τούρκοι διατηρούν σε μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις σχεδόν το 78% της χρηματοοικονομικής τους περιουσίας και οι Έλληνες το 65%, οι σκανδιναβικές χώρες και Βρετανοί προτιμούν ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα και μετοχές, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η εικόνα είναι μοιρασμένη.
Προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών με βάση το ποσοστό των μετρητών που διατηρούν τα νοικοκυριά, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2,4%. Οι μοναδικές χώρες που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά μετρητών (αλλά δεν φτάνουν την Ελλάδα) είναι η Πολωνία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.
Σημείωση: Στα λοιπά ΧΠΣ περιλαμβάνονται κεφάλαια επενδυμένα σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα και λοιπές απαιτήσεις. Πηγή: Eurostat
Η εικόνα είναι πραγματικά απογοητευτική και δείχνει ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να προτιμούν τα μετρητά και τις καταθέσεις και δεν δεσμεύουν σημαντικά ποσά σε σύνταξη και υγεία.
Τέλος, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία είναι ευρύτερη, αλλά η ασφαλιστική συνείδηση περιορισμένη. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερα στην Ελλάδα και στους δύο κλάδους ασφάλισης (ζημιών και ζωής), ενώ οι ασφαλίσεις ζημιών καλύπτουν μεγαλύτερο τμήμα του συνόλου της αγοράς
Το 2018 υπήρξαν 1.690.972 ατομικά και 6.021 ομαδικά συμβόλαια και δόθηκαν 1,4 δισ. ευρώ αποζημιώσεις μόνο στον κλάδο ζωής, ενώ η ιδιωτική ασφάλιση υγείας συνέβαλε με 614 εκατ. ευρώ στις δαπάνες υγείας των ασφαλισμένων πολιτών το 2017. Η άμεση και έμμεση συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργούνται άμεσα και έμμεσα 2,1 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Η συνολική συμβολή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 4,1 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ.
* Σημείωση: Στα λοιπά ΧΠΣ περιλαμβάνονται κεφάλαια επενδυμένα σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα και λοιπές απαιτήσεις. Πηγή: Eurostat
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».