Άλλη μία εορταστική περίοδος πλησιάζει και για άλλη μία φορά θα δούμε στους δρόμους όλα τα… στραβά και παράξενα που κάνουν – δυστυχώς – την Ελλάδα μας μοναδική. Το κακό είναι ότι κάθε χρόνο ακούμε για τροχαία αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των δυστυχημάτων.
Πάνω από 700.000 οχήματα εγκαταλείπουν μόνο την Αθήνα για τις διακοπές του Πάσχα, που σημαίνει ότι ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο οι Έλληνες που μετακινούνται οδικώς για να απολαύσουν και να τιμήσουν τα αναρίθμητα πατροπαράδοτα έθιμα της χώρας μας.
Εκτός όμως από καλή διάθεση, τις αποσκευές μας και σε ορισμένες περιπτώσεις τις απαραίτητες προμήθειες για το μεγάλο πασχαλινό γλέντι, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι πάνω απ' όλα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί δρόμο για να επιστρέψουμε όλοι σώοι και αβλαβείς. Ας γίνει φέτος η αρχή και ας σταματήσουν φαινόμενα όπως η «κατάληψη» της ΛΕΑ, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
Η «μάστιγα» των κινητών
Το κινητό απαγορεύεται. Τελεία και παύλα. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth). Και μην αρχίζετε τις δικαιολογίες τύπου «είναι σημαντικό τηλεφώνημα» κλπ. Όλα μπορούν να περιμένουν ενώ αν είναι τόσο σημαντικό το τηλεφώνημα τότε δεν έχετε παρά να σταματήσετε στο πρώτο σημείο που επιτρέπεται και να μιλήσετε με την άνεσή σας.
Οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό αντιδρούν 30% πιο αργά σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο! Έρευνες, επίσης, δείχνουν πως όσοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο δεν έχουν καλή αντίληψη του δρόμου, δεν προσέχουν τις πινακίδες, δεν έχουν καλά αντανακλαστικά και αισθάνονται περισσότερο άγχος. Παρ'' όλα αυτά, και ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία – πάνω από 8 στους 10 - οι οδηγοί θεωρούν επικίνδυνη και απαράδεκτη τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, περίπου 1 στους 4 συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.
Ζώνη και φυσιολογικές ταχύτητες
Οι υψηλές ταχύτητες είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα (30%). Γι' αυτό φέτος, δεν πειράζει, ας φτάσετε λίγα λεπτά αργότερα στον προορισμό σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Ε.Ε., το 40%-50% των οδηγών, οδηγούν με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου, ενώ το 10%-20% υπερβαίνουν το όριο κατά περισσότερα από 10 χλμ.
Η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και προστασίας των αγαπημένων σας προσώπων είναι καθοριστικής σημασίας. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα τροχαία ατυχήματα, μετά την ανάπτυξη ταχύτητας, ενώ είναι σημαντικότερη αιτία ακόμη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό τα λέει όλα. Και κάτι ακόμη. Η ζώνη δεν είναι μόνο για τον οδηγό αλλά για όλους τους επιβάτες.
Επιπλέον οι οδηγοί θα πρέπει να σέβονται τις οδικές σημάνσεις, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας, να προστατεύουν τα παιδιά, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και βέβαια εννοείται – αν και τίποτα δεν εννοείται στην Ελλάδα - να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά.
Πριν το ταξίδι
Η σωματική και ψυχολογική διάθεση του οδηγού, η σωστή προετοιμασία και ο έλεγχος του αυτοκινήτου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για ένα οδικό ταξίδι χωρίς προβλήματα. Ακόμη και η κατάλληλη τοποθέτηση των αποσκευών έχει σημασία καθώς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίζεται το οπτικό πεδίο του οδηγού.
Πριν από κάθε ταξίδι:
-είναι απαραίτητος ο τεχνικός έλεγχος του οχήματός σας (λάδια, υγρά φρένων, πίεση ελαστικών κλπ)
-ξεκουραστείτε (κοιμηθείτε αρκετές ώρες αν είναι πρωινή η αναχώρηση)
-φορτώστε σωστά τις αποσκευές (τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στο κάτω μέρος του χώρου αποσκευών, με τρόπο που να μην υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης φορτίου)
-μην βάζετε πράγματα στην εταζέρα
-έχετε πάντα μαζί σας το προειδοποιητικό τρίγωνο και το φαρμακείο
-έχετε μαζί σας τα δεύτερα κλειδιά του αυτοκινήτου
-ελέγξτε ότι έχετε στο αυτοκίνητο όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια κλπ)
Ασφάλιση και οδική βοήθεια
Αρχικά βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι ασφαλισμένο – μέσω της ιστοσελίδας www.hic.gr. - και στη συνέχεια ότι είναι... σωστά ασφαλισμένο. Ενημερωθείτε δε, για τις καλύψεις που παρέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι ώστε να γνωρίζετε πως να αντιδράσετε σε κάθε περίπτωση.
Βασικό εργαλείο για να διασφαλίσετε την ομαλή μετακίνησή σας είναι η ταξιδιωτική ασφάλεια και η οδική βοήθεια. Είτε πρόκειται για την αλλαγή ελαστικού, είτε για τη μεταφορά του οχήματος σε κάποιο συνεργείο, η οδική βοήθεια θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα. Με ένα απλό τηλεφώνημα 24 ώρες το 24ωρο, παρέχεται βοήθεια στα ασφαλισμένα οχήματα που ακινητοποιούνται λόγω τροχαίου ατυχήματος, μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης.
Ιδιαίτερη προσοχή στους επαρχιακούς δρόμους, οι οποίοι αφενός δεν είναι κατάλληλοι για μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς και αφετέρου εκτιμάται ότι «φιλοξενούν» μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων οχημάτων.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»