Αναδιανομή υπέρ των «φτωχών» στο Open της Αυστραλίας

Αναδιανομή υπέρ των «φτωχών» στο Open της Αυστραλίας

Η αξία του «στέμματος» ενός τίτλου σε τουρνουά Γκραν Σλαμ του τένις παραμένει προφανώς διαχρονική. Στο πνεύμα των ημερών, ωστόσο, με την πανδημία να επηρεάζει σαφώς την επιχειρηματική πλευρά των σπορ, το Open Αυστραλίας μειώνει κατά 1/3 τα χρηματικά έπαθλα των νικητών στο μονό γυναικών και ανδρών. Οι διοργανωτές του πρώτου μεγάλου αγώνα του 2021 ανακοίνωσαν περικοπές στα μπόνους, παρότι το ποσό που διανεμηθεί στους συμμετέχοντες του Οπεν της Μελβούρνης, που άρχισε τη Δευτέρα (8/2), θα είναι 54,9 εκατομμύρια δολάρια, όσα ακριβώς και πέρσι.

Οι επερχόμενοι θριαμβευτές στα μονά θα λάβουν από 2,11 εκατ. δολ., ποσό «κουρεμένο» κατά 33% σε σχέση με τα 3,15 εκατ. που μπήκαν στο 2020 στους λογαριασμούς των Νόβακ Τζόκοβιτς και Σοφία Κένιν. Η αμοιβή είναι η χαμηλότερη για νικητή Γκραν Σλαμ από το 2014, και επηρεάζει και τους φιναλίστ της φετινής διοργάνωσης. Οι δύο αθλητές που θα βρεθούν στους τελικούς θα κερδίσουν από 1,5 εκατ. δολάρια, με μείωση 27% σε σχέση με εκείνους της περασμένης σεζόν.

Παρά το γεγονός ότι τα λεφτά στα «ύπατα αξιώματα» του Οπεν της Μελβούρνης μειώθηκαν, οι Αυστραλοί επιθυμούν να επιβραβεύσουν τους τενίστες εκτός της ελίτ... Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει αύξηση των χρηματικών επάθλων για εκείνους που συμμετέχουν είτε στους προκριματικούς είτε στους πρώτους γύρους του κυρίως ταμπλό. Για παράδειγμα, οι τενίστες και οι τενίστριες που θα αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο, θα αποχωρήσουν από την Αυστραλία με 100.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους, ποσό αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με το 2020. 

Εκείνες και εκείνοι που θα μείνουν εκτός στον δεύτερο γύρο θα λάβουν από 150.000 (αύξηση 17%), ενώ μία συμμετοχή στον τρίτο θα αποφέρει 215.000 δολάρια - 19% περισσότερα από πέρυσι. Αποκλεισμός στον τέταρτο γύρο θα ανεβάσει τις καταθέσεις τους κατά 320.000. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Open Αυστραλίας, Κρεγκ Τίλι, εξήγησε σε τοποθέτησή του ότι η απόφαση για αναδιανομή έχει στόχο να στηρίξει τους παίκτες χαμηλότερης κατάταξης, που αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω κορονοϊού και δεν είχαν εισοδήματα την περίοδο της αναγκαστικής αποχής από αγώνες.

Ο κ. Τίλι αποκάλυψε ότι σταρ όπως η Σερίνα Ουίλιαμς και ο Νόβακ Τζόκοβιτς συμφώνησαν και στήριξαν την πρωτοβουλία των διοργανωτών, τονίζοντας πως «είναι μία εξαιρετική απόφαση και δεν υπήρξε καμία πίεση από κανέναν αθλητή για τις μειώσεις στα χρηματικά έπαθλα των επικείμενων νικητών». Οι διοργανωτές θα φιλοξενούν στις εξέδρες 30.000 οπαδούς την ημέρα – οι μισοί από εκείνους υπό κανονικές συνθήκες – κάτι που θα επηρεάσει και την τοπική οικονομία, η οποία πέρσι είχε κέρδη 296 εκατ. δολαρίων από τους επισκέπτες στην πολιτεία της Βικτόρια.