Στις σχέσεις προπονητών – ομάδων συμβαίνει, συνήθως, όπως και στις ταινίες. Τα δεύτερα μέρη σπανίως είναι τόσο καλά ή ακόμη και καλύτερα από τα πρώτα. Ο Κάρλο Αντσελότι, όμως, θέλει να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα. Ο «Καρλέτο», ο οποίος, λίγο καιρό πριν, έλεγε πόσο θα του άρεσε να είναι ο κόουτς της Εβερτον στα εγκαίνια του νέου γηπέδου, αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τί κι αν μόλις ολοκληρώθηκε ένα sequel, αυτό του Ζινεντίν Ζιντάν, χωρίς να υπάρχει χαρούμενο τέλος.
🏆 The coach who lead us to the Décima!#WelcomeBackAncelotti | @MrAncelotti pic.twitter.com/87SPGovjXA
— Real Madrid C.F. 🇬🇧🇺🇸 (@realmadriden) June 1, 2021
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ έχει διώξει προπονητές και προπονητές με πολλές δικαιολογίες. Από την περίφημη εξήγηση «χρειαζόμαστε ένα πιο εξελιγμένο εγχειρίδιο» όταν απέλυσε τον Βιθέντε Δελ Μπόσκε (έπειτα κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο και EURO με την Ισπανία), στην ταπεινωτική ανακοίνωση όταν έκλεισε το κεφάλαιο Γιούλεν Λοπετέγι: «υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός ρόστερ με οχτώ υποψηφίους για τη Χρυσή Μπάλα και τα αποτελέσματα της ομάδας».
Το 2015 απαντώντας στην ερώτηση γιατί έδιωξε τον Αντσελότι, παρόλο που ένα χρόνο πριν έγινε ο προπονητής του 10ου Champions League/Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (σ.σ. από το 2013 ως το 2015 κατέκτησε τέσσερις τίτλους), ο Πέρεθ είπε το αλήστου μνήμης «δεν ξέρω». Οπως φάνηκε και με την Super League, δεν είναι μαθημένος να δικαιολογείται δημοσίως. Κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ωστόσο, η μηχανή προπαγάνδας έλεγε για τον Αντσελότι πως δεν προπονούσε σωστά τους παίκτες και δεν υπήρχε πειθαρχία στ' αποδυτήρια. Ο Ιταλός φεύγοντας άφησε αιχμές πως ο πρόεδρος πίεζε για ν' αγωνίζονται οι επιλογές του (ιδίως ο Γκάρεθ Μπέιλ). Οι αγγελιαφόροι, λένε στη Μαδρίτη, έκαναν υπερωρίες μεταξύ των γραφείων της κατασκευαστικής ACS (το κέντρο επιχειρήσεων του προέδρου) και του προπονητικού κέντρου. Ο Αντσελότι πλήρωσε και το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα έκανε το δεύτερο treble της εκείνη τη χρονιά.
Η απόφαση του Αντσελότι να επιστρέψει προκαλεί εντύπωση. Υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο για έξι εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» τον χρόνο. Από την άλλη η εξήγηση ίσως είναι πολύ εύκολη: έχει την ευκαιρία να νικήσει στο υψηλότερο επίπεδο, ξανά. Γαιτί μην ξεχνάμε πως πριν την Εβερτον, δούλεψε στη Νάπολι. Επειτα, είναι και η σύζυγός του που ήθελε να πάνε στη Μαδρίτη. «Μου παρουσιάστηκε μια αναπάντεχη ευκαιρία που πιστεύω πως είναι η κατάλληλη κίνηση για μένα και την οικογένειά μου αυτή την στιγμή», δήλωσε ο Ιταλός. Φαινομενικά, πάντως, δεν είχε την καλύτερη σχέση με τον Πέρεθ. Οταν ο 61χρονος Ιταλός τεχνικός πήγε στη Μπάγερν Μονάχου έσταξε δηλητήριο: «ως σύλλογοι είναι παρόμοιοι, αλλά η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως στον έναν, πρόεδρος είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής και καταλαβαίνει καλύτερα τί συμβαίνει», δήλωσε για τον Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε ο οποίος χθες σταμάτησε και επίσημα από CEO των Βαυαρών και άφησε τη θέση του στον Ολιβερ Καν.
Επιπλέον, μόλις απέτυχε η επανασύνδεση με τον Ζιντάν και κατά τον Γάλλο έφταιγαν οι ίδιοι λόγοι που χάλασαν την πρώτη ταινία «Καρλέτο» – Ρεάλ Μαδρίτης: τα μηνύματα του προέδρου στα ΜΜΕ. Ο Ζιντάν πέρασε από 40 κύματα αν και κατέκτησε το πρωτάθλημα την σεζόν 2019-20. «Είναι κουρασμένος», «τελικά δεν είναι τόσο καλός προπονητής όσο νομίζαμε», «τα αποδυτήρια του έχουν πάρει τον αέρα και δεν είναι διατεθειμένος να επιβληθεί και να κάνει την ανανέωση στο ρόστερ». Ολα αυτά με... γαρνιτούρα κάθε τρεις και λίγο ρεπορτάζ πως πλησιάζει η απόλυσή του.
Στον Αντσελότι, ο Πέρεθ δεν έκανε υποσχέσεις όπως στον Ζιντάν το 2019 για να τον πείσει να επιστρέψει. Μάλιστα, του επέβαλε και τον ένα βοηθό, τον Αντόνιο Πίντους, έναν γκορού της φυσικής κατάστασης κατά πολλούς τη μυστική... συνταγή των επιτυχιών της «βασίλισσας» στην πρώτη εποχή του «Ζιζού». Ο «Καρλέτο», βέβαια, είναι άριστος διπλωμάτης (έχει δουλέψει για την οικογένεια Ανιέλι, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και το Κατάρ...) και πήγε χωρίς να έχει εκφράσει απαιτήσεις για μεταγραφές. Παράλληλα, η αμοιβαία ανάγκη οδήγησε στο να ξεχαστούν τα παλιά. Η παρουσία του, λογικά, θα βοηθήσει τον σύλλογο να παραμείνει ήρεμος γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, έρχονται αναταράξεις: «ίσως να μην τους επιτραπεί (σ.σ. στη Ρεάλ Μαδρίτης, στη Μπαρτσελόνα και στη Γιουβέντους που παραμένουν εντός της Super League) η συμμετοχή στο Champions League», είπε.
🎙️💭 @Tebasjavier, presidente de @LaLiga:
— El Golazo de Gol (@ElGolazoDeGol) June 1, 2021
😡 “Madrid, Barcelona y Juventus tocaron las narices a muchos clubes europeos e instituciones”
😮 “Igual no hay sanción, hay una no inscripción en Champions para Madrid, Barça y Juventus. Deberían estar asustados”
📺 #Felices5Gol pic.twitter.com/0avGSu6fOp
Ο Αντσελότι ήταν ο 4ος στην λίστα της Ρεάλ. Στην κορυφή της βρισκόταν ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, αλλά δεν είναι εύκολο να φύγει από την Παρί Σεν Ζερμέν αν και φαίνεται να το θέλει (ίσως η Ρεάλ να μην ήθελε να χαλάσει και τις σχέσεις με το γαλλικό σύλλογο έχοντας στο... μάτι τον Κιλιάν Εμπαπέ). Τον Ραούλ (β' ομάδα) δεν ήθελαν να τον... πετάξουν στα βαθιά κι ο Αντόνιο Κόντε ζητούσε τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ «καθαρά» τον χρόνο συν μεταγραφές και πρωτίστως τον Ρομέλου Λουκάκου από την Ιντερ (περισσότερα από 120 εκατομμύρια). Τέτοια χρήματα δεν υπάρχουν με τα χρέη να ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια. Το να πάρει τον Ιταλό από την Εβερτον, δε, ήταν εύκολο παρόλο που έπρεπε να καταβάλλει αποζημίωση, η αγγλική ομάδα χρωστούσε «χάρη» επειδή της έδωσε δωρεάν τον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό, Χάμες Ροντρίγκες.
Ο Πέρεθ τώρα θα κάνει δύο – τρία χατίρια στον Αντσελότι γνωρίζοντας πως είχε εξαιρετική σχέση με τους παίκτες και δη τους «παλιούς» (παραμονή του Σέρχιο Ράμος;). Το ότι κινήθηκε για την απόκτηση προπονητή σημαίνει πως θα ακολουθήσουν νέα και στο παζάρι: ανανεώσεις συμβολαίων και πωλήσεις. Στο παρασκήνιο υπάρχουν προχωρημένες υποθέσεις.
Αγωνιστικά, επίσης, θα δώσει κάτι διαφορετικό. Καλύτερος στο κομμάτι της τακτικής από τον Ζιντάν. Επιπλέον, ξέρει να διαχειρίζεται τους ποδοσφαιριστές του και οι «κολόνες» της ομάδας είναι μεγάλης ηλικίας (Σέρχιο Ράμος – αν μείνει – Μόντριτς, Κρόοζ, Μπενζεμά, Καρβαχάλ). Από τα χρόνια του στη Μίλαν είναι δεδομένη η σοφία του στο πως να κάνει ανταγωνιστικά τέτοια σύνολα με έμπειρους παίκτες που μοιάζουν να βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Το θέμα είναι πώς το θα εκμεταλλευτεί και θα εξελίξει τους νεαρούς που έχει η Ρεάλ Μαδρίτης (Μιλιτάο, Βαλβέρδε, Ροδρίγο, Βινίσιους Ζούνιορ, Οντεγκααρντ – αν παραμείνει) και έπειτα πώς θα πάρει το μάξιμουμ από τον Εντέν Αζάρ και τον Μπέιλ, αν αυτός δεν δοθεί σε άλλη ομάδα. Το πέρασμά του από την Εβερτον έδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει κι αυτά. Οπότε ίσως να είναι σίγουρος ότι αυτή τη φορά το δεύτερο μέρος θα τελειώσει καλύτερα από το πρώτο.