Η αυλαία της τρέχουσας ποδοσφαιρικής αγωνιστικής σεζόν σε επίπεδο συλλόγων είναι έτοιμη να πέσει, με τους τελικούς του Europa League (26/5) και Champions League (29/5). Λίγο πριν από τις λαμπερές απονομές, όμως, η UEFA παρουσίασε την ετήσια συγκριτική αξιολόγησή της για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις εγχώριες λίγκες, προβλέποντας πτώση εσόδων των ομάδων κατά εννέα δισεκατομμύρια ευρώ για τις οικονομικές σεζόν 2019 – 2020 και 2020 – 2021...
Η έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αναφέρει πως «κάθε επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου “χτυπήθηκε” από τις επιπτώσεις του κορονοϊού» και επισήμανε την εύλογη διαπίστωση πως «οι ομάδες με μεγάλη εξάρτηση από την παρουσία οπαδών επηρεάστηκαν περισσότερο». Τα στοιχεία έδειξαν πως από το ξεκίνημα της πανδημίας 711 σύλλογοι εμφάνισαν αύξηση εσόδων κατά 8,2%, μαζί με άνοδο λειτουργικών κερδών.
Οι υπόλοιπες ομάδες της Ευρώπης θα έχουν μειωμένα έσοδα, παρότι η επιστροφή στα γήπεδα το καλοκαίρι του 2020 και η ολοκλήρωση της σεζόν σε 38 πρωταθλήματα, μείωσε τη ζημιά. Παράλληλα, με την κανονική έναρξη των φετινών λιγκών, οι σύλλογοι κατόρθωσαν να γλιτώσουν μία επιπλέον χασούρα δύο δισεκατομμυρίων., από πιθανές πρόσθετες κυρώσεις σε εγχώρια τηλεοπτικά συμβόλαια. Το πρωτόκολλο επιστροφής επέτρεψε στην UEFA να διοργανώσει συνολικά 1.432 αγώνες με 163.844 τεστ κορονοϊού. Το 99% των αγώνων διεξήχθησαν κανονικά.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία σημείωσε επίσης πως ενώ στις ημέρες της Covid – 19 οι αγώνες είχαν 210 εκατ. λιγότερους οπαδούς, το ενδιαφέρον για το παιχνίδι αυξήθηκε και παραμένει πιο υψηλό από ποτέ. Στην έκθεση καταγράφονται στοιχεία – ρεκόρ για επενδυτές και για τηλεθέαση. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, θύμισε πως «στην περσινή έκθεση είχα τονίσει πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ενωμένο και ανθεκτικό στις νέες προκλήσεις. Δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε αυτό που πέρασε την τελευταία σεζόν, όμως υπάρχουν βάσεις που το κρατούν δυνατό». Μάλιστα, τόνισε πως λόγω των ειδικών συνθηκών, θα πρέπει να γίνει «προσαρμογή και ενημέρωση των κανονισμών του Financial Fair Play».