Τους τελευταίους μήνες, οι παράγοντες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Βελγίου, παρατηρούν μια αλλαγή στον προπονητή Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Είναι πιο βιαστικός, πιο πιεστικός για να νικήσει η Εθνική ομάδα. Αναζητώντας τον λόγο που ο Ισπανός τεχνικός είναι διαφορετικός, ανακάλυψαν πως πλέον συνεργάζεται με τον ατζέντη Πίνι Ζάχαβι. Οταν κάποιος στρέφεται στον Ισραηλινό «σούπερ – μάνατζερ» σημαίνει πως ψάχνει τον επόμενο εργοδότη του.
Συνέβη με τον Νεϊμάρ που άφησε τη Μπαρτσελόνα για την Παρί Σεν Ζερμέν, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που τελικά πήρε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα για να παραμείνει στη Μπάγερν Μονάχου, ενώ πίεζε για μεταγραφή, και με τον συμπαίκτη του στους Βαυαρούς, Ντάβιντ Αλαμπα, ο οποίος ζητούσε από το κλαμπ 22 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για ν' ανανεώσει και τελικά το καλοκαίρι θα μείνει ελεύθερος με τη φημολογία να λέει πως έχει ήδη συμφωνήσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο Μαρτίνεθ είναι φιλόδοξος προπονητής κι ο Ζάχαβι φαίνεται να του έχει υποσχεθεί πως θα τον τοποθετήσει σε μεγάλο πάγκο το καλοκαίρι με προτίμηση την Premier League, αλλά το όνομά του βρίσκεται και στις ατζέντες πολλών διοικήσεων και ποιος ξέρει αν σε μερικούς μήνες θ' αναζητούν κόουτς η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους. Στην Αγγλία, πάντως, κατά καιρούς, έχει συνδεθεί με την Τσέλσι, την Αρσεναλ και την Τότεναμ μεταξύ άλλων.
Οπότε το EURO του καλοκαιριού (11 Ιουνίου με 11 Ιουλίου) μοιάζει με το τέλος του δρόμο για τον Μαρτίνεθ και το Βέλγιο. Ισως είναι και η καλύτερη ευκαιρία που θα έχουν οι «κόκκινοι διάβολοι» για να γευτούν τη δόξα. Διότι η ομάδα τους αλλάζει. Ο Βενσάν Κομπανί κι ο Μούσα Ντεμπελέ σταμάτησαν. Οι «κολόνες» της άμυνας, Τόμπι Αλντερβέιρελντ και Γιάν Βερτόνγκεν, είναι 32 και 33 αντίστοιχα. Ο φορ Ντρις Μέρτενς είναι 33. Ο Μαρουάν Φελαϊνί δεν καλείται πια. Ο Εντέν Αζάρ κι ο Αξελ Βίτσελ είναι τραυματίες. Επιπλέον, πάντοτε, θα υπάρχει η απορία για το αν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε κι ο Ρομέλου Λουκάκου θα μπορέσουν να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο προερχόμενοι από απαιτητική σεζόν. Κάνουν τη διαφορά για τη Μάντσεστερ Σίτι και την Ιντερ, αντίστοιχα. Το καλοκαίρι θα μπορέσουν να την κάνουν για το Βέλγιο;
Παρά τις απουσίες του Αζάρ και του Βίτσελ, το Βέλγιο μπήκε δυνατά στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε τρία ματς είχε δύο νίκες (3-1 την Ουαλία και 8-0 την Λευκορωσία εντός έδρας) και μια ισοπαλία (1-1 με την Τσεχία εκτός έδρας). Πέρυσι τα πήγε περίφημα στο UEFA Nations League και εξασφάλισε την συμμετοχή του στο Final 4 που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Ιταλία. Ο Μαρτίνεθ λόγω των τραυματισμών, του «φορτωμένου» προγράμματος με τρία ματς σε μια εβδομάδα και της πρόνοιας μήπως υπάρξουν ελλείψεις λόγω κορονοϊού «άνοιξε» τις κλήσεις. Με την Λευκορωσία φάνηκε πως και η επόμενη γενιά μπορεί να γίνει ανταγωνιστική. Οι εξτρέμ Ντοκού (18 ετών, Λιλ) και Ντε Κέτελαρε (20, Κλαμπ Μπριζ) μπορούν ν' αποδειχθούν χρήσιμοι, όπως κι ο χαφ Ζέλεμακερς (21, Μίλαν).
Ο Μαρτίνεθ, όμως, δεν έχει πια την υπομονή και τη διάθεση να τους «δουλέψει» όπως έκανε πριν πέντε χρόνια με τους τότε νεαρούς που βρήκε. Ωστόσο, μπορεί και θέλει να εκμεταλλευτεί το ταλέντο τους γιατί το ρόστερ είναι «πλούσιο» και ισορροπημένο με την ανάμειξη παικτών που βρίσκονται στο peak της καριέρας τους, άλλους που βγαίνουν από αυτό, αλλά μπορούν να προσφέρουν και τους νεαρούς που θέλουν να κάνουν το δικό τους όνομα. Βλέποντας τα αυτά νιώθει πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να πρωταγωνιστήσει το Βέλγιο στο EURO.