Το EURO επιτέλους αρχίζει με την σέντρα του Τουρκία – Ιταλία στο «Ολίμπικο» της Ρώμης την Παρασκευή. Ωστόσο, πώς θα συμβιώσει η διοργάνωση με την πανδημία του κορονοϊού, τους περιορισμούς και τις διαδικασίες που χρειάζονται; Εδώ και καιρό παρουσιάζονται προβλήματα για τους οπαδούς που θέλουν να δουν από κοντά έναν αγώνα, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί ανησυχία με την ανακοίνωση δύο κρουσμάτων στην Εθνική Ισπανίας (Σέρχιο Μπουσκέτς και Ντιέγκο Γιορέντε), ενός στην Εθνική Σκωτίας (Τζον Φλεκ) και δύο στην Εθνική Σουηδίας (Ντέγιαν Κουλουσέφσκι και Ματίας Σβάντμπεργκ). Μάλιστα, οι δύο ομάδες είναι προγραμματισμένο ν' αναμετρηθούν στις 14 Ιουνίου για τον 5ο όμιλο.
Η UEFA αποφάσισε να μην κάνει το τουρνουά σε μια χώρα, αλλά μετέτρεψε το αρχικό της πλάνο για να διεξαχθούν τα 51 ματς σε 12 διαφορετικές χώρες και πόλεις. Τελικά, θα είναι 11 οι «οικοδέσποινες». Αφαίρεσε τα παιχνίδια από το Δουβλίνο και το Μπιλμπάο που δεν εγγυήθηκαν, εντός της διορίας που τους δόθηκε, την παρουσία θεατών στις εξέδρες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, είχε πει πως αποκλείεται να γίνουν ματς κεκλεισμένων των θυρών. Ορισμένες χώρες, μάλιστα, όπως η Ιταλία και η Γερμανία αναγκάστηκαν ν' ανοίξουν τις κερκίδες ταχύτερα από ότι προέβλεπαν για να μην χάσουν το EURO. Τα ματς του Δουβλίνου μοιράστηκαν σε διάφορες πόλεις, ενώ αυτά του Μπιλμπάο τα πήρε η Σεβίλλη.
Στο αγωνιστικό σκέλος, η UEFA έχει πάρει τα εξής μέτρα με στόχο ότι τα παιχνίδια θα γίνουν. Διότι οποιαδήποτε ματαίωση θα έχει αντίκτυπο στις συμφωνίες της με τα τηλεοπτικά δίκτυα. Αφενός αύξησε τα ρόστερ από 23 σε 26 παίκτες, έκανε καμπάνια για τον εμβολιασμό των παικτών και παράλληλα θα επιτρέπεται η αναβολή των αγώνων ως και για 48 ώρες από την αρχικά προγραμματισμένη ώρα τους σε περίπτωση που οι ομάδες έχουν λιγότερους από 13 παίκτες διαθέσιμους. Υπάρχει και η δυνατότητα κλήσης παικτών που δεν βρίσκονταν στην αρχική λίστα, αλλά μόνο αν όσοι είναι θετικοί ή σε καραντίνα, αποχωρήσουν. Αν μια ομάδα δεν έχει παίκτες για να παίξει, μετά και τα παραπάνω, θα χάνει το ματς στα χαρτιά με 3-0. Προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμη και οι υποχρεώσεις των παικτών προς τα ΜΜΕ θα γίνονται από... απόσταση. Δεν θα υπάρχει «μεικτή ζώνη». Η UEFA εκτιμά πως μ' αυτά τα μέτρα συν τη διεξαγωγή τεστ, όπως συνέβαινε στη διάρκεια της σεζόν, θα εγγυηθεί την όσο πιο ομαλή διεξαγωγή του EURO.
Στο εξωαγωνιστικό σκέλος, πάλι, οι 11 πόλεις έχουν πει πως θα φιλοξενήσουν κάποιο ποσοστό κόσμου. Μονάχα η «Πούσκας Αρένα» στη Βουδαπέστη δεν έχει περιορισμό, μπορεί να γεμίσει ως το 100%. Στην «Allianz Arena» του Μονάχου το όριο είναι 22% (14.500), στο «Γουέμπλεϊ» 25% (22.500), όπως και στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» του Αμστερνταμ (12.000), στην «Αρένα Νατσιονάλα» του Βουκουρεστίου (14.000) στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης (12.000) και στο «Ολίμπικο» της Ρώμης (16.000). Στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης και στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης το 30% (16.000 και 12.000, αντίστοιχα), ενώ στο Μπακού και στην Αγία Πετρούπολη θα επιτραπεί η παρουσία του 50% της χωρητικότητας των γηπέδων (από 35.000). Σε κάποια από αυτά τα γήπεδα, δε, όσο προχωράει ο θεσμός ίσως ν' αυξηθεί κι ο αριθμός.
Από εκεί και έπειτα υπάρχουν και διαφορετικά μέτρα ανά χώρα. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία και το Αζερμπαϊτζάν δεν υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες που έχουν εισιτήριο να περάσουν από καραντίνα, αρκεί να έχουν αρνητικό τεστ. Η Ρωσία, επίσης, εκτός κι αν η πτήση προέρχεται από την Αγγλία. Για να πάει κάποιος στην Αγγλία και να δει ματς πρέπει να περάσει από καραντίνα δέκα ημερών, αλλά μπορεί να βγει απ' αυτή στις πέντε μέρες αρκεί ανά δύο μέρες μέχρι να συμπληρωθεί το 10ήμερο να έχει αρνητικά τεστ. Η Δανία, πάλι, δεν θα επιτρέψει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό.
Ως τώρα, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από τις συνεχόμενες αλλαγές στο τί απαιτείται για να μπουν μέσα στα γήπεδα οι θεατές. Χθες, έγινε γνωστό πως χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή απόδειξη αρνητικού τεστ για το «Γουέμπλεϊ» και το «Λα Καρτούχα». Σχεδόν σ' όλα τα γήπεδα υπάρχουν τέτοια τα μέτρα. Σε κάποια άλλα θα γίνονται και rapid tests. Γι' αυτό και οι διοργανωτές ζητούν από το κοινό να προσέρχεται στα στάδια τρεις ώρες πριν την σέντρα. Παράλληλα, τους ζητούν να τηρούν τις αποστάσεις ή και να φορούν μάσκα καθώς και να έχουν τουλάχιστον μια ακόμη μαζί τους. Επιπλέον, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία οπαδών στις κατά τόπους fan-zones αν δεν έχουν εισιτήριο. Σε ορισμένες πόλεις το μάξιμουμ είναι 12.500 φίλαθλοι σ' αυτές τις ζώνες.
Από την άλλη, πολλοί οπαδοί που είχαν ήδη εισιτήρια πήραν λιγότερα χρήματα πίσω εξαιτίας της περιορισμένης χωρητικότητας, αλλά από την άλλη μαθαίνουν το εξής: σε πολλά γήπεδα θα δοθούν ορισμένες χιλιάδες εισιτήρια σε σπόνσορες και σε άλλες υποχρεώσεις της UEFA. Για παράδειγμα στο «Λα Καρτούχα» θα μπουν 12.700 κάτοχοι εισιτηρίων. Οι υπόλοιποι ως τους 16.000 θα είναι προσκεκλημένοι. Επίσης, έγινε γνωστό πως στις ζώνες hospitality πολλών γηπέδων, εκεί όπου θα βρίσκονται οι VIP, δεν θα είναι καν υποχρεωτική η χρήση μάσκας.