Οι σκέψεις και οι λέξεις είχαν πάντα για τον Κώστα Σλούκα βασικό ρόλο στην πορεία της καριέρας του. Τουλάχιστον οι δικές του. Το καλοκαίρι του 2015, όταν αποφάσισε να αφήσει τον Ολυμπιακό για τη Φενερμπαχτσέ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, άκουσε το «κλισέ» της ελληνικής εξέδρας σε κάθε επίσκεψή του στην Αθήνα... «Προδότης»!
Δεν τον πείραζε. Μόνο το μπάσκετ ήταν στο μυαλό του. Άλλωστε, στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του, το είχε ξεκαθαρίσει στον επίλογο: «Δεν λέμε αντίο. Λέμε εις το επανιδείν». Σε ένα άλλο σημείο της, είχε αναφέρει πως «δεν έβαλα τον Ολυμπιακό σε διαδικασία πλειστηριασμού και είναι μία απόφαση μόνο με αγωνιστικά κριτήρια».
Δεν ήταν απλώς το δελεαστικό κάλεσμα του κόουτς Ομπράντοβιτς ή οι ετήσιες απολαβές των 800.000 ευρώ στη «Φενέρ». Ο γεμάτος αυτοπεποίθηση γκαρντ, ήδη δις πρωταθλητής Ευρώπης με τους Πειραιώτες (το 2012 και το 2013) δεν επιθυμούσε να μείνει στη σκιά του Βασίλη Σπανούλη... Δικαιώθηκε για την επιλογή και μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, το 2017, υπέγραψε νέα συμφωνία με αποδοχές 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο!
Στα χρόνια της «ξενιτιάς» στην Κωνσταντινούπολη, το όνομά του δεν έλειπε από μεταγραφικά «σενάρια» ούτε για την πρώην ομάδα του, ούτε για τον Παναθηναϊκό. Το 2019 οι Τούρκοι τού πρόσφεραν νέο τριετές συμβόλαιο με αμοιβή 2 εκατομμυρίων ετησίως. Όμως, έναν χρόνο αργότερα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων τους, υποχρεώθηκαν να τον αποδεσμεύσουν...
Εκείνο το «εις το επανιδείν» του 2015 έγινε πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι και ο διεθνής γκαρντ επέστρεψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την «ταμπέλα» του νέου ηγέτη. Πιο ώριμος από ποτέ στα 31 του, εσχάτως το επιβεβαίωσε. Το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου πέτυχε στην εκπνοή το τρίποντο που έστειλε το εκτός έδρας ματς με τη γαλλική Βιλερμπάν στην παράταση και με 23 πόντους σε 32 λεπτά οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 101-93.
Στην κανονική σεζόν της τρέχουσας Ευρωλίγκας μετρά μ.ό. 13,1 πόντους ανά αγώνα, με ποσοστό 42,8% στα τρίποντα, ωστόσο έχει σκοράρει 20+ πόντους στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού! Στο ίδιο διάστημα, οι επιδόσεις του είναι 18,8 πόντοι ανά αγώνα.
Μετά την πρόσφατη νίκη στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι, στην οποία κατέγραψε 21 πόντους και 11 ασίστ, ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως «είναι ο ηγέτης μας, γιατί παίζει δίχως εγωισμό». Ήταν το «παράσημο» που ο διεθνής γκαρντ είχε στο μυαλό του κατά την επιστροφή του και το «βάπτισμα» από τον προπονητή του.
Ένα «χρίσμα» που δεν έλαβε ποτέ από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, καθώς ο Σέρβος κόουτς, από την τριάδα των νεαρών γκαρντ Σλούκα – Μάντζαρη – Κατσίβελη τον πίστευε λιγότερο από όλους... Ηταν κάτι σχεδόν απρόσμενο, αφού εκείνος έπαιζε πιο πολύ με το ένστικτο, όπως συνηθίζει και η πρώην γιουγκοσλαβική σχολή. Τότε τον παραχώρησε με τη μορφή δανεισμού στον Αρη για τη σεζόν 2010-2011. Φήμες αναφέρουν, πως ο κουμπάρος του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είχε εκμυστηρευτεί στον «Ντούντα» ότι αν τον αφήσει ως ελεύθερο στον Αρη, θα τον αποκτήσει ο ίδιος στον Παναθηναϊκό! Δεν βρέθηκαν, ωστόσο, στα μεταγραφικά «χαρακώματα» όπως το 2003 για τον Τούρκο Μιρσάντ Τουρκτσάν (τον οποίο ο Ίβκοβιτς είχε «κλέψει» στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τον Παναθηναϊκό). Ο Σλούκας έμεινε στο λιμάνι, μετρώντας μ.ό. 5,5 πόντους ως την κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2012.
Στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό δεν είναι εμφανής απλώς η διαφορά στο (πιο) γυμνασμένο κορμί του. Από περιφερειακός με αξιόπιστο σουτ έπειτα από ντρίμπλα, εξελίχθηκε στην Πόλη σε καλύτερο πασέρ στο «πικ – εν – ρολ» παιχνίδι. Και, βεβαίως, όπως απαιτεί κάθε ομάδα του Ομπράντοβιτς, ενίσχυσε τον αμυντικό ρόλο τόσο ατομικά όσο και μέσα στην ομαδική λειτουργία.
Το τριετές συμβόλαιο των 5 εκατομμυρίων ευρώ δεν αποτελεί την «ασφάλεια» στο μυαλό του. Ασφάλεια είναι ο «τρόπος του». Αυτός ήταν και ο λόγος που τον Νοέμβριο του 2019 δεν κράτησε ένα πανό για τον Κεμάλ Ατατούρκ μαζί με τους τότε συμπαίκτες του στην Φενέρμπαχτσε, κάτι για το οποίο δέχθηκε κριτική. Ο ρόλος του ηγέτη που τόσο ποθούσε ήταν το δέλεαρ για να επαναπατριστεί. Και θέλει να τον αποδεικνύει μόνο μέσα στο παρκέ.