Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που δεν κινδυνεύετε να «φάτε πρόστιμο» αν δεν έχετε αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, σε πείσμα της όλης της φιλολογίας που αναπτύχθηκε σχετικά με την 1η Οκτωβρίου, αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει όχι μόνο να προμηθευτείτε, αλλά και να γνωρίζετε πώς να τις χρησιμοποιήσετε, ούτως ώστε να μην δημιουργήσετε καταστάσεις χάους στην πρώτη κακοκαιρία.
Το πώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι από την 1η Οκτωβρίου οι αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι μονίμως στο πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων, δεν είναι πολύ σαφές. Ενδεχομένως το δικό της ρόλο έπαιξε μια διαφορετική ερμηνεία της υπουργική απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου που υπογράφηκε τον Μάρτιο και προέβλεπε ότι «επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά» (σ.σ. απόσπασμα από την υπ’ αριθμ. Δ30/Δ5α/73567/11-03-2022 [ΦΕΚ Β’1144/14-03-2022]).
Ωστόσο μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, το καλό νέο είναι ότι πολλοί οδηγοί μπήκαν στη διαδικασία να αγοράσουν αλυσίδες - και εμείς δεν μπορούμε παρά να προτρέπουμε και τους υπόλοιπους να φροντίσουν να προμηθευτούν, εφόσον δεν έχουν, τις κατάλληλες για τους τροχούς του αυτοκινήτου τους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά να φροντίσουν να ενημερωθούν-εκπαιδευτούν, ούτως ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να τις τοποθετήσουν. Γιατί είναι πολύ δυσάρεστη εμπειρία να μην έχεις ιδέα τι είναι η αντιολισθητική αλυσίδα και πώς τοποθετείται και να βρεθείς ένα σκοτεινό και κρύο βράδυ του χειμώνα, με περιορισμένο φωτισμό και με το χιόνι να δυσκολεύει την κατάσταση, να προσπαθείς να κάνεις κάτι το οποίο δεν έχει ξανακάνει ποτέ στη ζωή σου.
Και επειδή μπορεί να έχετε την απορία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αντιολισθιτικές αλυσίδες πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στο αυτοκίνητο όταν υπάρχει κακοκαιρία. Σχετικά με αυτό μίλησε προχθές στην ΕΡΤ και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος διευκρινίζοντας ότι οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όταν η Πολιτική Προστασία ή οι Διευθύνσεις της Τροχαίας ανακοινώνουν ότι έρχεται χιονιάς, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφοφίας (ΚΟΚ).
Ενδεχομένως όμως να μην είναι αυτό το πιο σημαντικό για την οδική ασφάλεια εν μέσω κακοκαιρίας. Βλέπετε το πρόβλημα είναι ότι πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις αλυσίδες. Σχετικά με αυτό το ζήτημα ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι: «Προβλέψαμε οι υποψήφιοι οδηγοί, στις σχολές οδηγών, να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στο να βάζουν και να βγάζουν αλυσίδες και το δεύτερο που είναι σημαντικό και το ανακοινώνω πρώτη φορά σήμερα είναι ότι ξεκινούν διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Δήμους.» Η αρχή θα γίνει από την Γλυφάδα, ενώ μετά σειρά έχουν Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.
Αν τώρα αναρωτηθείτε τι θα σας κοστίσει η μη συμμόρφωση όχι μόνο με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφοφίας, αλλά και την κοινή λογική, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «Ο ΚΟΚ προβλέπει ότι είναι 40 ευρώ το πρόστιμο, αλλά το θέμα δεν είναι το πρόστιμο. Το θέμα είναι να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι έτσι διατηρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του με ασφάλεια στην κυκλοφορία και στην κίνηση με τον χιονιά ή με τον παγετό. Να γλιτώσουμε επιτέλους από τα ατυχήματα και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες».