Tο γεγονός ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων δίνουν πια το παρών και σε υψηλής τεχνολογίας τομείς που αφορούν την αυριανή κινητικότητα δεν αποτελεί είδηση. Το γεγονός όμως ότι ο μεγάλος κορεατικός όμιλος της Hyundai νιώθει να «απειλείται» από τις επεκτατικές διαθέσεις των Κινέζων – τη φορά αυτή στον τομέα των βαρέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων υδρογόνου (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEV) – όπως και να το κάνουμε, είναι είδηση.
Η Hyundai Motor ανακοίνωσε λοιπόν ότι πρόκειται να αυξήσει θεαματικά - κατά έξι ολόκληρες φορές -τη δυνατότητα παραγωγής λεωφορείων υδρογόνου στο εργοστάσιό της στο Jeonju, από 500 μονάδες πέρυσι σε 3.000 μονάδες φέτος! Πρόκειται για εργοστάσιο που ασχολείται με την παραγωγή βαρέων επαγγελματικών οχημάτων και το οποίο δέχθηκε πρόσφατα σημαντικές αναβαθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσθήκη μιας νέας μονάδας λεωφορείων υδρογόνου και την ολοκλήρωση μιας μονάδας παραγωγής υδρογόνου εντός του ίδιου συγκροτήματος.
Πρόκειται για μία κίνηση στρατηγικής σημασίας η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί άμεση απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα κινεζικά ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία για πρώτη φορά πέρυσι ξεπέρασαν τα αντίστοιχα εγχώρια οχήματα στην Κορέα. Σημειώστε στο σημείο αυτό ότι η Hyundai είναι επί του παρόντος ο μοναδικός κατασκευαστής λεωφορείων υδρογόνου στην Κορέα - βασίζεται μάλιστα στη δική της τεχνολογία.
Ανατρέχοντας δε στην επίσημη, αφιερωμένη στην υδρογονοκίνηση, ιστοσελίδα της Hyundai δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε ότι τα λεωφορεία ELEC CITY Fuel Cell είναι 48 θέσεων (23 καθήμενων) με μήκος σχεδόν 11 μέτρα, εφοδιασμένα με ηλεκτροκινητήρα 180 kW και κυψέλη υδρογόνου επίσης 180 kW (2X90 kW), ενώ τα 875 λίτρα υδρογόνου είναι αποθηκευμένα σε ειδικές μπουκάλες (5Χ175 L) υπό πίεση 700 bar (33,99 kg) και προσφέρουν αυτονομία 550 χιλιομέτρων με ένα γέμισμα. Σημειώστε ότι το σύστημα κίνησης συνεπικουρείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 78,4 kWh, η οποία προσφέρει επιπλέον ισχύ σε συγκεκριμένες φάσεις της κίνησης του οχήματος. Θυμίζουμε ότι τα λεωφορεία υδρογόνου, είναι προϊόντα υψηλού κόστους, που κατασκευάζονται κατά παραγγελία, με κάθε όχημα να κοστίζει μεταξύ 700 και 800 εκατομμυρίων γουόν (470 έως 540 εκ. ευρώ).
Επιστρέφοντας τώρα στη θεαματικότατη αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής λεωφορείων FCEV της Hyundai αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή αντικατοπτρίζει την επιδίωξη της μεγάλης εταιρίας για κυριαρχία στην αγορά των λεωφορείων που κινούνται με υδρογόνο, στην οποία φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν διεισδύσει ξένες εταιρείες - σε αντίθεση με τον τομέα των ηλεκτρικών λεωφορείων όπου οι κινέζοι κατασκευαστές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο. Σύμφωνα με τη Hyundai, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις λεωφορείων FCEV που παράγει σε περισσότερες από 1.500 μονάδες φέτος, όταν πέρυσι, το 2023, πουλήθηκαν περίπου 370 τέτοια οχήματα.
Φαίνεται μάλιστα ότι τον δικό της ρόλο σε αυτή την ιστορία έχει παίξει η κορεατική κυβέρνηση, καθώς το υπουργείου περιβάλλοντος βλέπει με καλό μάτι τις επιδοτήσεις για αγορά λεωφορείων υδρογόνου. Φέτος, η επιδότηση έχει προγραμματιστεί για 1.720 μονάδες (από 700 μονάδες πέρυσι). Οπότε οι εταιρίες και οι οργανισμοί που διαχειρίζονται τέτοια λεωφορεία, τα αγοράζουν με σημαντικές επιδοτήσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τοπικές διοικήσεις.
Η απόφαση να ενισχυθεί η παραγωγή λεωφορείων υδρογόνου έρχεται επίσης σε μια εποχή που αυξάνεται η ανησυχία για τα κινεζικά ηλεκτρικά λεωφορεία που κυριαρχούν στην αγορά, καθώς λόγω του σημαντικά χαμηλότερου κόστους τους φαίνεται ότι προσφέρουν στον αγοραστή μεγαλύτερο όφελος απ’ ότι οι υψηλές επιδοτήσεις. Πέρυσι, τα κινεζικά ηλεκτρικά λεωφορεία πραγματοποίησαν για πρώτη φορά περισσότερες πωλήσεις από τα εγχώρια λεωφορεία, κυρίως λόγω του ότι ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια γουόν (67.500 ευρώ) φθηνότερα από τα κορεατικά μοντέλα.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η κορεατική κυβέρνηση προσάρμοσε τη στρατηγική της αυξάνοντας τον στόχο για την προμήθεια λεωφορείων υδρογόνου, ενώ μείωσε τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά λεωφορεία κατά περισσότερο από 30%. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις στις δομές επιδότησης, ευνοώντας τα λεωφορεία με μπαταρίες υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας. Έτσι, η αύξηση της παραγωγής «ντόπιων» λεωφορείων υδρογόνου, παρά την υψηλότερη τιμή τους, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως στρατηγικό αντίμετρο στην εισβολή των επιδοτούμενων κινεζικών ηλεκτρικών λεωφορείων στην κορεατική αγορά.