- Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι κρίσιμο για την οικονομία και τα δάνεια. Η πίεση όμως προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως έχει ενταθεί περαιτέρω. Μόνον χθες ο Π. Μοσκοβισί το ανέφερε στις δηλώσεις του, όπως άλλωστε και ο Γ. Στουρνάρας. Ταυτόχρονα έρχονται πληροφορίες πως τα «κόκκινα» δάνεια είναι από τα βασικά αν όχι το πιο βασικό ζήτημα του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου.
- Τίτλοι τέλους έπεσαν από τον ΟΤΕ στην «πονεμένη» επένδυση της Τelekom Albania. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, για την πώληση εισπράττει τίμημα 50 εκατ. Ταυτόχρονα λέγεται πως το διάστημα των 18 ετών που διατηρούσε ο ΟΤΕ την επένδυσή του, η θυγατρική στη γειτονική χώρα απέφερε αξιόλογα μερίσματα.
- Το ερώτημα είναι αν τα 50 εκατ. του τιμήματος και τα μερίσματα, υπερβαίνουν τα 130 εκατ. που πλήρωσε ο ΟΤΕ για να αγοράσει την Τelekom Albania αλλά και τα πάνω από 300 εκατ. που υπολογίζεται ότι ο ΟΤΕ επένδυσε σε αυτά τα 18 χρόνια στη θυγατρική του. Στην τηλεπικοινωνιακή αγορά πάντως δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η έξοδος του ΟΤΕ από την Αλβανία ήταν οικονομικά αναίμακτη. Ο ΟΤΕ, λένε, έχασε πολλά χρήματα στην Αλβανία και ουσιαστικά με την πώληση έκλεισε μια μαύρη τρύπα. Το ευχάριστο είναι ότι τα οφέλη της απεμπλοκής θα αποτυπωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού.
- Πέρασε μάλλον απαρατήρητο, καθώς έγινε μέσα την εορταστική περίοδο. Όπως ανακοινώθηκε από την Grivalia, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Γεώργιος Χρυσικός στις 18.12.2018 και στις 19.12.2018 προχώρησε σε αγορά 100.000 και 240.000 κοινών μετοχών της εταιρείας αξίας 822.000 ευρώ και 1.937.000 ευρώ αντίστοιχα.
- Το πιο σημαντικό τώρα για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι το Βrexit. Μια άτακτη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. θα προκαλέσει χάος και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα spread. Η κρίση στα βρετανικά ομόλογα θα μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων όπως και σε μεγάλες εταιρείες. Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για slow growth στις ΗΠΑ θα είναι ένα βαρύ κοκτέιλ για τις αγορές.
- Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η μεταφορά της βρετανικής κρίσης σε αγορές της Ευρωζώνης θα βάλει αμέσως στο συρτάρι τα σχέδια για έστω ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ θα πλήξει και το Χρηματιστήριο. Κι επειδή κανείς δεν επιδιώκει αποσταθεροποίηση των διεθνών αγορών αυτήν την περίοδο, οι σοβαρότεροι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ότι θα συμφωνηθεί το Βrexit να πάρει νέα παράταση.