-H υπόθεση των τραπεζών με απλά λόγια: Το IFRS 9, το νέο λογιστικό πρότυπο που πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμοστεί διεθνώς από 1.1.18 προκαλεί μεγάλη ζημία στις ελληνικές τράπεζες. Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι η πενταετία που παρέχεται από την ΕΚΤ για να αποσβέσουν την επίπτωση στους ισολογισμούς, αφορά τα εποπτικά κεφάλαια και όχι τις προβλέψεις.
-Οι τράπεζες αρχές του νέου έτους αυξάνουν τις προβλέψεις τους και μειώνουν αντιστοίχως το κεφαλαιακό τους απόθεμα. Δεδομένου ότι για τα δάνεια που δεν έχουν υπερβεί τις 90 ημέρες καθυστέρησης –περίπου 35 δις.- δεν έχουν ληφθεί προβλέψεις, ο λογαριασμός του IFRS 9 βγαίνει βαρύς. Δηλαδή οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από 16%-17% που είναι σήμερα θα αρχίσουν να προσεγγίζουν τα ελάχιστα όρια.
-Έχοντας συρρικνωμένο περιθώριο κεφαλαιακής επάρκειας, οι τράπεζες τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν τη δοκιμασία των stress test κι ο θεός βοηθός. Τον Μάιο θα πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα των stress test όπως κι αν ισχύουν τα όσα φημολογούνται στο παρασκήνιο, ότι δηλαδή σε Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να προβληματίζονται με το δόγμα «το τραπέζι έχει τέσσερα πόδια» και αρχίζουν να βλέπουν το σενάριο των τριών τραπεζών.
-Δηλαδή οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με την απαίτηση του ΔΝΤ για ενίσχυση αλλά διαφώνησαν με την πρόταση του Ταμείου να κοιμηθούμε ένα βράδυ κι όταν ξυπνήσουμε θα βάλουμε 10 δις στις τράπεζες. Θα γίνει σταδιακά, ώστε να αποφύγουμε κραδασμούς στο σύστημα, αφήνοντας εύλογα περιθώρια προσαρμογής κι όποιος αντέξει.
-Και το σημαντικότερο είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από το βαθμό με τον οποίο η Ελλάδα θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Όταν δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας θα οραματίζεται την καθαρή έξοδο στις αγορές, ΕΚΤ και ΕΕ θα σερβίρουν τον λογαριασμό των τραπεζών. Αυτό ίσως ερμηνεύει και την ξαφνική αγάπη και θαυμασμό του Ντάισελμπλουμ για τον Πρωθυπουργό και τις παραινέσεις του για εκλογές το 2019.
-Όσον αφορά τα σενάρια για αύξηση του cover ratio των ΝPLs στο 55%, δεν ισχύουν για τον απλούστατο λόγο ότι η κάθε τράπεζα έχει διαφορετική ποιότητα και ποσότητα collaterals και συνεπώς ένα κοινό όριο είναι πρακτικά δύσκολο να τεθεί.
-Δεν είναι όμως οι τράπεζες ο μοναδικός τομέας που έρχονται μεγάλες ανατροπές. Το 2018 με την κλιμάκωση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο κυριαρχίας 2 έως 4 μεγάλων εταιριών σε ζωτικούς κλάδους. Το μοντέλο των «2,5 εταιριών», δηλαδή δυο ισχυρών πόλων και μιας εταιρίας μικρότερου επιχειρηματικού βεληνεκούς, θα του δούμε να εφαρμόζεται στην ακτοπλοΐα, στα media κ.ά.
-Με τον όμιλο Κοπελούζου, ως έλληνα μέτοχο στο σχήμα της Fraport που ανέλαβε τα 14 αεροδρόμια, λέγεται ότι έχουν εξαγριωθεί τελευταία διάφοροι υπουργοί. «Οι γερμανοί μας την είχαν στημένη» λένε μεταξύ τους για το αίτημα της οικονομικής αποζημίωσης που κατέθεσε η Fraport κι όσο διαπιστώνουν ότι το αίτημα είναι βάσιμα τεκμηριωμένο κι η αποζημίωση που θα κληθεί να πληρώσει το δημόσιο είναι σχεδόν αναπόφευκτη, τόσο ο θερμόμετρο ανεβαίνει.