- Σήμερα ξεκινούν οι επαφές με τους θεσμούς για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση ολοκληρώνει το νέο, προεκλογικό, πακέτο παροχών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δανειστές παρακολουθούν με κάποια ανησυχία τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και αναρωτιούνται για την έκταση και την τελική κατάληξη των αλλεπάλληλων και όλο πιο πλούσιων εξαγγελιών.
- Βέβαια αυτά τα έχουμε ακούσει και άλλες φορές. Πλησιάζοντας προς τις ευρωεκλογές δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις από την πλευρά των δανειστών. Ως τότε όλα θα κυλήσουν ομαλά και ευχάριστα. Μετά την 26η Μαΐου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
- Η ατζέντα της εβδομάδας έχει και την συνάντηση των τραπεζιτών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Και πάλι δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, εκτός από μια εφ'' όλης της ύλης (τα ακίνητα, οι πλειστηριασμοί, το νέο πλαίσιο κλπ.) εξέταση της υπόθεσης των NPLs. Κρίσιμη ημέρα θα είναι η Τετάρτη 8 Μαΐου, όπου παρουσιάζονται οι εαρινές προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης. Είναι η ημέρα που θα πληροφορηθούμε τις προσδοκίες που έχουν στην Ευρώπη για την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του ΑΕΠ κλπ.
- Όλα αυτά βέβαια θα συμβαίνουν σ'' ένα κλίμα πολιτικά φορτισμένο με την σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να μαίνεται στη βουλή. Είναι σίγουρο ότι αυτή η εβδομάδα δεν θα είναι καθόλου βαρετή.
- Όσον αφορά το ΧΑ, οι χρηματιστές δεν βλέπουν λόγους για ένα δυνατό ανοδικό ράλι, αλλά ούτε και λόγους για μία εκτεταμένη διόρθωση, εφόσον φυσικά δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας από τις ξένες αγορές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει -ειδικά στις τράπεζες- μία κάποια κινητικότητα ενόψει της νέας στάθμισης και των αλλαγών στους ελληνικούς δείκτες της MSCI που πρόκειται να ανακοινωθούν την άλλη Δευτέρα 13 Μαΐου.
- Η στήλη ανιχνεύει μία κάποια νευρικότητα, απροσδιόριστης προέλευσης να εκπέμπεται από τα τραπεζικά επιτελεία. Ίσως επειδή οι τράπεζες μπαίνουν πλέον στα βαθιά για την μείωση των NPLs. Στο μεταξύ οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα δούμε σημαντική πτώση στις τιμές πώλησης των κόκκινων δανείων. Η αιτία είναι ότι τα funds, τώρα που έχουν αλλάξει χέρια τα πρώτα πακέτα NPLs, αρχίζουν και κατανοούν πώς λειτουργεί η Ελλάδα.
- Γενικά πρόκειται για δύσκολη δουλειά που απαιτεί ειδικές διαδικασίες και χρειάζεται χρόνο. Για παράδειγμα, η στήλη ακούει για ανησυχία από την πλευρά των τραπεζών σχετικά με πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πώληση των Νηρέα και Σελόντα. Η συμφωνία με την Amera έχει υπογραφεί από τις 20 Ιουνίου 2018. Η καθυστέρηση όπως είναι γνωστό οφείλεται στις απαιτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων των δύο ιχθυοτροφικών ομίλων, διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
- Επισήμως όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Ωστόσο διακριτικά φαίνεται ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις προβληματισμού καθώς οι συνθήκες στην αγορά έχουν μεταβληθεί δραστικά. Οι τιμές για τσιπούρα και λαβράκι παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα και δεν φαίνεται να υπάρχει ορατή προοπτική ανάκαμψής τους. Η Τουρκία που είναι σημαντικός ανταγωνιστής των ελληνικών ιχθυοτροφικών μονάδων με ανάλογη παραγωγή σε τονάζ, πιέζει ιδιαίτερα τις τιμές. Επιπλέον μάλιστα λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έχει καταστεί ακόμη περισσότερο ανταγωνιστική.
- Τα νούμερα που είχε υπολογίσει η Amera όταν έκανε το bid στο διαγωνισμό έχουν «στενέψει» και το business plan δεν κινείται στην αρχική τροχιά που είχαν διαμορφώσει οι επενδυτές. Επισήμως, το υπογραμμίζει η στήλη, όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο στις τράπεζες υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες μήπως οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά υπονομεύσουν την πώληση Νηρέα και Σελόντα, την οποία θεωρούσαν-θεωρούν τελειωμένη.