Σήμερα η στήλη θα αφήσει για λίγο στην άκρη τον μικρόκοσμό μας και θα σας μιλήσει για την πραγματικότητα του Matrix. Στις 22 Δεκεμβρίου επανέρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η μεγάλη επιτυχία Matrix με το 4ο μέρος του. Μία ταινία που παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ζούμε. Η εντυπωσιακή ταινία είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο που η Bank of America εκτίμησε το 2016, δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, ότι έχουμε 20%-50% πιθανότητες να ζούμε όντως στο Matrix.
Πολλές φορές εστιάζουμε στα της ελληνικής αγοράς, στον δικό μας μικρόκοσμο γιατί σε αυτόν ζούμε και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Όμως υπάρχουν και φορές που είναι καλό να στεκόμαστε λίγο πιο μακριά και να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα. Να παρακολουθούμε με προσοχή αλλαγές που συντελούνται και αναμφίβολα θα μας επηρεάσουν στο μέλλον. Γιατί μόνο έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και παράλληλα μένουμε σε επαφή με την… πραγματική πραγματικότητα. Ξέρετε, πολλές φορές η πραγματικότητα δεν είναι ίδια για όλους…
Ακούμε για την πανδημία, για την άνοδο του πληθωρισμού, τελευταία για την ενεργειακή κρίση, στεκόμαστε στις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, στα δισεκατομμύρια που θα πέσουν στην αγορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στα επιχειρηματικά deals και κάποιες φορές ασχολούμαστε και με τα κουτσομπολιά της αγοράς.
Όμως γύρω μας συντελείται μία αλλαγή που θα έχει τρομακτικές συνέπειες και όσοι μείνουν πίσω κινδυνεύουν να καταστραφούν. Σκεφτείτε έναν κόσμο χωρίς τραπεζικά καταστήματα, χωρίς κέρματα και χωρίς χαρτονομίσματα. Έναν κόσμο που τα πάντα θα είναι ψηφιακά. Ήδη μπορούμε και πληρώνουμε από το κινητό, να μεταφέρουμε χρήματα από το κινητό, να παίρνουμε δάνειο από το κινητό.
Αυτή είναι μόνο η αρχή. Σκεφτείτε τώρα έναν κόσμο που το χρήμα δεν θα ελέγχεται από κεντρικές τράπεζες. Τα κρυπτονομίσματα έκαναν την επανάστασή τους και ακόμη και αν το φαινόμενο του bitcoin, του ethereum και των υπολοίπων «ξεφουσκώσει», η αλλαγή που έφεραν θα μείνει. Το παγκόσμιο status quo είναι ξεκάθαρο ότι έχει ενοχληθεί, αν δεν έχει πανικοβληθεί. Οι κεντρικές τράπεζες τρέχουν να φτιάξουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα για να προλάβουν την εξάπλωση των crypto αλλά θα βρουν απέναντί τους τους μεγάλους πρωταγωνιστές αυτής της νέας εποχής.
Τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Google, η Amazon και η Facebook, έχουν καταλάβει που πηγαίνει το παιχνίδι και θέλουν να φτιάξουν τα δικά τους νομίσματα. Να δημιουργήσουν τη δική τους νομισματική πραγματικότητα. Αφού θα τα αγοράζουμε όλα από τις πλατφόρμες τους γιατί να μην χρησιμοποιούμε και τα νομίσματά τους;
Από τη μία πλευρά θα έλεγε κανείς ότι όλη αυτή η αλλαγή είναι θετική γιατί το «ανεξάρτητο» χρήμα θα είναι ελεύθερο και τουλάχιστον στη θεωρία, μέσω της τεχνολογίας blockchain, κανείς από μόνος του δεν θα μπορεί να το χειραγωγήσει. Από την άλλη βέβαια, μία κεντρική τράπεζα εγγυάται για το χρήμα που εκδίδει και επίσης έτσι έχει μάθει να λειτουργεί ο κόσμος στη σύγχρονη εποχή.
Ε, λοιπόν, τώρα περνάμε σε μία νέα «υπερσύγχρονη» εποχή. Και σε κάθε νέα εποχή, συνήθως έχουμε αλλαγή σκυτάλης και σε αυτούς που κάνουν κουμάντο στο χρήμα. Κάποτε ήταν οι τράπεζες, οι μεγάλες βιομηχανίες, οι πετρελαϊκές. Τώρα αρχίζει η εποχή των τεχνολογικών κολοσσών. Το χρήμα θα είναι δικό τους.
Είναι σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες χάνουν την ισχύ τους. Ήδη, από το 2008 και μετά χορεύουν στους ρυθμούς των αγορών. Θέλουν οι αγορές ρευστότητα; Την παρέχουν και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό. Θέλουν μηδενικά επιτόκια; Αμέσως. Θέλουν QE και ξανά QE και QE Πανδημίας; Εδώ είμαστε να τυπώνουμε χρήμα για πάντα.
Η ισχύς περνά στα μεγαθήρια της τεχνολογίας. Τις επιχειρήσεις που θα έχουν στην κατοχή τους το «κουμπί» του ψηφιακού κόσμου. Αυτές που θα μπορούν να πατήσουν το κουμπί και να τα σβήσουν όλα – λεφτά, αρχεία, κάθε λογής πειστήρια - σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Γιατί όλα θα γίνονται από το κινητό τηλέφωνο και τα πάντα θα είναι ψηφιακά, από τα έργα τέχνης μέχρι τα συμβόλαια, τις συμβάσεις, ακόμη και οι νόμοι. Θα είναι σαν να έχουν στα χέρια τους τον ηλεκτρισμό την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν στο σκοτάδι…
Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε, πριν ξεκινήσει η μεγάλη περιπέτεια του Νίο, ο Μορφέας του έδωσε ένα μπλε και ένα κόκκινο χάπι. Αν επέλεγε το μπλε θα τα ξεχνούσε όλα και θα επέστρεφε στη ζωή του. Αν όμως επέλεγε το κόκκινο θα αφυπνιζόταν και θα ζούσε στην… πραγματική πραγματικότητα. Εσείς πιο θα επιλέγατε;
---
Μια πάνω μια κάτω η χρηματιστηριακή αγορά είναι αναποφάσιστη να πάρει κατεύθυνση κινούμενη κυρίως στο «επί τα αυτά». Η αναμονή δεν είναι απαραίτητα μια δυσάρεστη κατάσταση για το Χρηματιστήριο γιατί μέσα από τέτοιες διαδικασίες κυοφορείται η επόμενη μέρα. Καταντάει ωστόσο κουραστική όταν ξεχειλώνει χρονικά. Αναγκαστικά το ενδιαφέρον στρέφεται στο εξωτερικό και σε νέα που έχουν αντανακλαστική επίδραση στο ΧΑ.
---
Απλό και απέριττο το σημερινό : Πριν το μεσημέρι θα μάθουμε το εύρος επιτοκίου στο οποίο θα βγει το ομόλογο της Capital Product Partners. Στις 14:00 λήγουν τα παράγωγα των δεικτών του Οκτωβρίου. Οι επενδυτές αναμένουν ακόμα τα αποτελέσματα της Goldman Sachs πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Wall Street.
---
Από την έκδοση του ομολόγου της CPP η ΕΧΑΕ θα βάλει στο ταμείο της 80.000 ευρώ. Έπονται ως το τέλος του έτους η ΑΜΚ της ΔΕΗ, το ομόλογο της Danaos και το ομόλογο της Navios.
---
Ο κ. Σπύρος Καμιζούλης είναι ο νέος υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων της Τιτάν προερχόμενος από την JP-Morgan και την Credit Suisse. Η κα. Ιωάννα Καραθανάση ανέλαβε θέση υπευθύνου στο νεοσύστατο τμήμα εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΗ. Σιδεροκέφαλοι και οι δύο
---
Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που η οριακή τιμή του συστήματος έμεινε πάνω από τα 200 ευρώ/MWh καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ στην ιστορία του Target Model στα 215,52 €/ΜWh. Οι πολλές βροχές μπορεί να δημιουργούν άλλα προβλήματα, είναι, όμως, μια ελπίδα για μια πρόσκαιρη αποκλιμάκωση.
---
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μάλλον ευκαιρία για πωλήσεις παρά για τοποθετήσεις έδωσε το deal της Intracom με τους Δανούς για την πώληση της Intrasoft International. Η απότομη -εντός 4 συνεδριάσεων- άνοδος της μετοχής από τα 1,754 μέχρι τα 2,37 ευρώ, όταν ανακοινώθηκε και η συμφωνία, πνίγηκε σε ρευστοποιήσεις με πολύ μεγάλους όγκους συναλλαγών, με αποτέλεσμα η μετοχή της Intracom να έχει υποχωρήσει κοντά στα 2 ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο Κοκκαλη είναι να πείσει την αγορά ότι η μετεξέλιξή της Intracom σε εταιρεία επενδύσεων θα έχει κερδοφόρο αποτέλεσμα για την ίδια και φυσικά για τους μετόχους καθώς η αφαίρεση των οικονομικών επιδόσεων της Intrasoft από τον ισολογισμό θα δημιουργήσει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί γρήγορα για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις η εισηγμένη.
---
Όσοι ανέβηκαν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα εντόπισαν, ίσως, το περίπτερο της το (αφημένο στην τύχη του) περίπτερο της Esso Pappas που ίδρυσε ο θρυλικός Τομ Πάππας και είχε υπό την ομπρέλα της διυλιστήρια πετρελαίου κι εργοστάσια παραγωγής αμμωνίας και λιπασμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Το κτίσμα αυτό είναι ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού που θα διατηρηθούν και θα αποτελέσουν μέρος της ανάπλασης της ΔΕΘ. Γι’ αυτό με πρόσφατη απόφασή του το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στο χαρακτηρισμό του περιπτέρου, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θύμιος Παπαγιάννης το 1963 για λογαριασμό της Esso Pappas, ως μνημείου. Υπολογίζεται ότι η αποκατάστασή του θα κοστίσει περί τις 100.000 ευρώ, αλλά αξίζει, μιας και τι έχει απομείνει για να θυμίζει τη βιομηχανία της μετεμφυλιακής Ελλάδας;
---
Μπορεί ο πρόεδρος Πούτιν να μονοπώλησε τα... κρυπτο-πρωτοσέλιδα μετά την συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν την ίδια θετική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ιρκούτσκ έστειλε την Τετάρτη γράμμα στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο γράμμα εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για τη σημαντική αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από λιανικούς πελάτες. Η κατανάλωση είναι αυξημένη κατά 159% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του δικτύου και τις διακοπές ρεύματος.
Όπως έγραψε και μια τοπική διαδικτυακή εφημερίδα, σε ορισμένες εξοχικές περιοχές οι «ντάτσες» μένουν χωρίς ρεύμα ενώ ο χειμώνας ξεκινά. Το Ιρκούτσκ έχει τις πιο χαμηλές τιμές ρεύματος στη Ρωσία, λόγω της άφθονης υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον μαζεύτηκαν στην περιοχή πολλοί από τους «κρυπτωρύχους» που έδιωξε νωρίτερα φέτος η Κίνα. Ο κυβερνήτης έχει έτοιμη τη λύση για το πρόβλημα, η οποία δεν είναι άλλη από την ακριβότερη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους ασχολούνται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Σε λίγο καιρό μπορεί οι «κρυπτωρύχοι» να μας θυμίζουν τα κοπάδια των ζώων που περιπλανώνται ψάχνοντας για νερό και τροφή, και μόλις πιουν μερικές γουλιές έρχονται τα λιοντάρια να τους διώξουν.
---
Η αύξηση της κατανάλωσης στο σπίτι και η καραντίνα ευνόησε την Εύρηκα. Η εταιρεία που διευρύνει συνεχώς τη συνεργασία της με τον όμιλο Σαράντη, κατέγραψε τετραπλασιασμό των κερδών της στα 6,85 εκατ.ευρώ το 2020 και αύξηση πωλήσεων 21,5% στα 62,33 εκατ.ευρώ. Θα καταφέρει να κρατήσει τα μερίδια της το 2021; Δύσκολο το στοίχημα
---
Πολλές ανακατατάξεις και έντονες ζυμώσεις στον κλάδο του delivery. Η αρχή έγινε με την Delivery Hero και την εξαγορά θυγατρικών του ομίλου Μούχαλη, ενώ το πρώτο επεισόδιο «παίχτηκε» με την εξαγορά της efood. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα στον κλάδο. Από την Rocket, έως την Pop που ετοιμάζεται να μπει στην αγορά, ο κλάδος φαίνεται ελκυστικός στα μάτια των επενδυτών. Πάντως, παράγοντες της αγοράς αμφισβητούν τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να πάρουν μεγάλα μερίδια αγοράς, μικρότερες εταιρείες, καθώς τα μεγαθήρια του κλάδου (Εfood, Box, Wolt) έχουν μεγάλα μερίδια και κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων. Εκτός βέβαια, αν στόχος είναι ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς και στη συνέχεια πώληση. Και αυτό παίζει, όμως το ερώτημα παραμένει. Σηκώνει τόσους πολλούς παίχτες το ελληνικό delivery;
---
Η στήλη με λύπη έμαθε την απώλεια του Δημήτρη Σκαπινάκη, πρώην υπεύθυνου ανάλυσης της IBG. Ήταν μόλις 57 ετών. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του…
---
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.