Black Box: Η αρετή της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης, ο πολιτικός με το γιαούρτι «0%», η αύξηση της Intrakat και τα επόμενα μεγάλα deals στα Telecoms

Συνέβη τον Μάρτιο του 2019 σε πτήση της Aegean από Φραγκφούρτη προς Αθήνα, με αυτόπτη μάρτυρα γνωστό επιχειρηματία και αναγνώστη της στήλης. Στην πρώτη θέση, λοιπόν, ταξιδεύει Έλληνας πολιτικός που ζητάει κάποια στιγμή από την αεροσυνοδό γιαούρτι μηδέν τοις εκατό με μέλι. Η αεροσυνοδός τον ενημερώνει ότι το γιαούρτι είναι 2% και ότι οι διεθνείς κανονισμοί δεν τους επιτρέπουν να σερβίρουν μέλι, επειδή το μέλι ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργία σε επιβάτη που δεν γνωρίζει ότι έχει τέτοιο πρόβλημα. Έξαλλος ο πολιτικός απειλεί ότι θα κάνει επερώτηση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τελειώνει το πρώτο επεισόδιο και ακολουθεί δεύτερο! Ο Έλληνας πολιτικός ζητάει τσάι. Η αεροσυνοδός του λέει ποιες ποικιλίες έχουν. Η περιγραφή της δεν φαίνεται ότι άρεσε στον δικό μας, ο οποίος άρχισε και πάλι να φωνάζει, απαιτώντας να έχουν ελληνικά προϊόντα και μάλιστα να προμηθευτούν τσάι του βουνού. Έτερος Έλληνας συνεπιβάτης δεν άντεξε και σχολίασε μεγαλοφώνως: «Σιγά που θα σου φέρουμε και τσάι από τον Ψηλορείτη». Κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος και όλοι συνέχισαν το ταξίδι τους βυθισμένοι στις σκέψεις τους...

---

Ο φάκελος με το κατηγορητήριο κατά της ολλανδικής Reggeborgh και της βελγικής Atlas για πιθανή συντονισμένη δράση με σκοπό τον έλεγχο της εταιρείας Ελλάκτωρ, είναι αυτή τη στιγμή ο βαρύτερος που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή τόσο για το κύρος της Επιτροπής όσο και συνολικά για την ελληνική κεφαλαιαγορά που έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.

Καλό είναι, σε τέτοιας ιδιαίτερης βαρύτητας υποθέσεις, οι διαδικασίες να μην τραβούν πολύ σε χρόνο ώστε να μην «κακοφορμίζουν».

Το δέον είναι να εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου, να λαμβάνονται γρήγορα και στέρεα οι αποφάσεις και να μην δίνεται από τις Αρχές το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες

Οι νόμοι είναι εκεί. Ζητούμενο είναι η απονομή δικαιοσύνης να είναι γρήγορη και δίκαιη.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος όλων. Διότι καλλιεργεί εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν υπόνοιες ότι ενδέχεται να υποκρύπτει παρεμβάσεις.

---

Ο εκ Κύπρου ορμώμενος φίλος εδώ και χρόνια τεχνικός αναλυτής Στέφανος Γεωργίου, ανέβασε χθες στη σελίδα του www.deiktes.net μια ιστορική φωτογραφία πρωτοσέλιδου της εφημερίδας Milliyet από το 1970. Ο τίτλος; «1 DOLAR 15 LIRA OLDU». Επειδή μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, η στήλη την αναδημοσιεύει για να θυμίσει και τη ρήση του σοφού Καρλ Μαρξ ότι ...«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». Τώρα είναι η Ιστορία που θα κρίνει αν η τραγωδία ή η φάρσα είναι σήμερα ή ήταν 51 χρόνια πριν. Διαφορετικές εποχές. Τότε, σχολιάζει ο Τούρκος που δημοσίευσε στο twitter το σχετικό τεκμήριο, μπορούσαν οι εφημερίδες ελεύθερα να βγάζουν τέτοια πρωτοσέλιδα με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Σήμερα,το καθεστώς Ερντογάν, το απαγορεύει...

---

Eξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, καλούνται να παράσχουν οι μέτοχοι της Intrakat στην σημερινή γενική συνέλευση της εταιρείας.

Η αγορά αναμένει μια αύξηση από την εταιρεία μεταξύ 40 με 50 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο ισχυρά κεφάλαια. Η ΑΜΚ θα αποτελέσει πιθανόν το ένα από τα δύο βασικά εργαλεία χρηματοδότησης της εισηγμένης, η διοίκησης της οποίας έχει ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι ότι για να υλοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια σε ΣΔΙΤ, Ενέργεια και Παραχωρήσεις εξετάζει όλα τα εργαλεία μόχλευσης, δηλαδή, αύξηση, ομολογιακό ή και είσοδο θεσμικών ή και συνδυασμό των παραπάνω.

Σημειώνεται ότι σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat συμμετέχουν ο όμιλος Intracom Holdings της οικογένειας Κόκκαλη με ποσοστό 38%, η StrongView Holdings του Δημ. Θεοδωρίδη με 14,4%, η Adamas Group του Δημ. Κούτρα με 12,69%, η Danech Estate των Λαζαράκη και Στασινόπουλου με 8,98% και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης με 7,56%.

Τα παραπάνω ποσοστά διαμορφώθηκαν έπειτα από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, προκειμένου να απορροφηθεί η ΓΑΙΑ Άνεμος, η οποία θα αποτελέσει το «όχημα» της Intrakat στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

---


Η Ελλάδα αλλάζει πίστα. Ο κάθε παίχτης στις τηλεπικοινωνίες, ανάλογα με τις δυνάμεις του, προχωρά σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα οποία δεν είναι γενικά και αόριστα, αλλά συγκεκεριμένα και αλλάζουν τη ζωή όλων μας.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει επενδυτικό σχεδιασμό 3 δισ. ευρώ έως το 2027. Θα φέρει οπτική ίνα σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, καλύπτοντας σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας.

Ο Χάρης Μπρουμίδης από τη μεριά του δρομολογεί επενδύσεις 600 εκατ.ευρώ σε βάθος πενταετίας, με τις οπτικές ίνες που σχεδιάζει να αφορoύν σε 700.000 σπίτια.

Η Wind από τη μεριά της αναμένεται να «ρίξει» πολλά λεφτά στην αγορά, μετά την έγκριση της πώλησης από τη United. Έχει ήδη ιδρύσει ξεχωριστή εταιρεία για έργα υποδομών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ταχύτητες. Ακόμη υψηλότερες ταχύτητες, ευκολίες και ευελιξία στην καθημερινότητα των πολιτών και στο business. Όλες οι περιοχές στη χώρα θα έχουν γρήγορες Ίντερνετ πάνω από 100 Mbps και σύγχρονες υπηρεσίες.

Η χώρα μας θα μειώσει σημαντική την απόσταση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης από όπου σήμερα απέχουμε αρκετά, καθώς εκτός από μια μειοψηφία τυχερών που «τρέχουν» με 50 ή και 100, η πλειονότητα σέρνεται ακόμη στα 24 Μbps και ακόμη χαμηλότερα.  Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα. Η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη και δεν πρέπει να αποκλειστεί κανείς από αυτήν. Ούτε ένα χωριό.

Η συμπεριληπτική ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματσιμός δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω.

---

Παραμένοντας στους κλάδους τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής και στη μεγάλη «μάχη» των εταιρειών για τα έργα ύψους 6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, σήμερα σας θα μιλήσουμε για τον επόμενο τομέα που το 2022 θα έχει την… «τιμητική» του. Θα είναι οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι βασικοί παίχτες έχουν πάρει θέση στην σκακιέρα.

Με συντριπτικό πλεονέκτημα ξεκινά ο ΟΤΕ του Μιχάλη Τσαμάζ. Έχει τη μεγαλύτερη βάση πελατών, εμπλουτίζει το περιεχόμενό του σε ταινίες, δικές του παραγωγές, αθλητικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Ακολουθούν Wind και Vodafone.

Η τελευταία όπως ανέφερε ο Χάρης Μπρουμίδης σε χθεσινή εκδήλωση, θα ήθελε να βάλει στην ομπρέλα του τις HBO και την Disney+. Δηλαδή τις δύο νέες αφίξεις στη χώρα μας…

Το ερώτημα είναι αν αυτές θέλουν να ενταχθούν στην πλατφόρμα της Vodafone TV. Συζητήσεις πάντως γίνονται.

Η United έχει μπει δυναμικά στον χώρο, με NOVA, EON. Στους υπάρχοντες συνδρομητές θα προστεθούν και εκείνοι της Wind Vision, όταν ολοκληρωθεί και τυπικά  το deal εξαγοράς. Δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2022.  

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η χρονιά που έρχεται θα είναι έτος τηλεπικοινωνιών.

---

H χώρα πηγαίνει καλά και όλα δείχνουν πως η ΕΚΤ δεν θα την αφήσει…μόνη της. Πιο σαφή απάντηση για όσους αμφισβητούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις δυνητικές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων αν η Ευρώπη άφηνε εκτός τη χώρα μας,  δεν θα μπορούσε να δοθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ.

   «Η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται ακόμη σε επενδυτική βαθμίδα, όμως έχει υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι δείκτες της έχουν βελτιωθεί σημαντικά» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, δικαιολογώντας το «παράθυρο» που άφησε για στήριξη των ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP. 

Ηχηρό ήταν και το «μήνυμα» που έστειλε στο εσωτερικό της ΕΚΤ και στον «εμμονικό» Βορρά. Είπε κατά λέξη: «Το πρόγραμμα είναι δυναμικό. Υπάρχει πρόβλεψη ευελιξίας ανάλογα με τις εξελίξεις», δημιουργώντας ευφορία στις αγορές και…δυσφορία στους «σκληρούς» της ευρωζώνης.

---

Στα πιο χρηματιστηριακά μας τώρα που η στήλη αγαπά. Αν πρόκειται να ξεκινήσει ένα καλό ανοδικό σκέλος οι αναλυτές θα ήθελαν να δουν υπέρβαση των 892 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη για να διευκολυνθεί η κίνηση, σε πρώτη φάση προς τις 915 μονάδες.

---

Πρώτη η Εθνική έγραψε νέα υψηλά χθες (2,9270 ευρώ) σε αυτή τη νέα ανοδική κίνηση που κυοφορείται στο ΧΑ, επιστρέφοντας σε τιμές Φεβρουαρίου 2020. Η Eurobank το είχε κάνει ήδη από τον προηγούμενο μήνα όταν έπιασε υψηλά διετίας στα 0,9814 ευρώ. Είναι πλέον οι δύο τράπεζες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήτιο. Για την Εθνική, όπως τα γράφαμε και χθες, το διάγραμμα λέει πως τα 3 ευρώ είναι αριθμός «κλειδί». Η διαγραμματική εικόνα της δείχνει πως θα τα ξεπεράσει. Το 2022 θα είναι χρονιά που η τράπεζα θα κάνει ένα και δύο βήματα μπροστά.

---

Νέα ιστορικά υψηλά στα 3,18 ευρώ για τη Cenergy που ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης και οδεύει για ακόμη μεγαλύτερες τιμές. Η στήλη έχει μια ιδιαίτερη «εμμονή» με την εν λόγω εταιρεία από τότε που οι Γάλλοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς να την εξαγοράσουν και η εταιρεία έδειξε ότι έχει σχέδιο να εξελιχθεί σε αυτόνομο διεθνή παίκτη. Τώρα «καραδοκούν» άλλοι υποψήφιοι γαμπροί τους οποίους ενώνουν οι μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

---

Μια άλλη προσέγγιση στις εταιρείες που απαρτίζουν το δείκτη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο ΧΑ δείχνει ότι οι μετοχές του FTSE-25 πάσχουν από εκπροσώπηση από το γυναικείο φύλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στα 25 διοικητικά συμβούλια των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, συμμετέχουν 285 μέλη εκ των οποίων μόλις το 20% αφορούν τη συμμετοχή γυναικών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε μη εκτελεστικές θέσεις. 

Οι εταιρείες πάντως έχουν λάβει το μήνυμα και έχουν αρχίσει να εντάσσουν όλο και περισσότερες γυναίκες ως μέλη στα διοικητικά τους συμβούλια. Τελευταίο παράδειγμα η χθεσινή τοποθέτηση της κυρίας 'Ελλης Ανδριανοπούλου στο Δ.Σ της Alpha Bank η οποία γίνεται η τρίτη γυναίκα στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. 

Τη μικρότερη εκπροσώπησηΕλληνικά Πετρέλαια με μία μόλις συμμετοχή στα ενδεκαμελή Διοικητικά Συμβούλια. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η Jumbo με 3 μέλη στο 8μελές Δ.Σ (38%).

Συγκριτικά υψηλή συμμετοχή έχουν η Εθνική Τράπεζα (33% 4/14) ΟΤΕ και Μυτιληναίος (30% 3/10). Να τα λέμε και αυτά γιατί η συμμόρφωση με τα πρότυπα του ESG δεν εξαντλείται στα δικαιώματα ρύπων ή στο πόσο χαρτί καταναλώσαμε φέτος.

Πολύ καλά μαθαίνουμε ότι πηγαίνει η ομολογιακή έκδοση με ιδιωτική τοποθέτηση της Renergy1 με σκοπό από τη νέα χρονιά να ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής τόσο του ομολόγου όσο και της μετοχής της στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

---

Η στήλη παρακολουθεί τις αγορές 30 χρόνια και ποτέ δεν έχει καταφέρει να τις αποκωδικοποιήσει. Πολύ δε περισσότερο τώρα που οι αλγόριθμοι έχουν πάρει το πάνω χέρι πιο πολύ από ποτέ. Ποιος μπορεί να δώσει λοιπόν μια «λογική» εξήγηση για το ράλι της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών την ώρα που FED και ΕΚΤ έκαναν κοινωνούς τους επενδυτές για τον υψηλό πληθωρισμό που έρχεται, τον σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας και τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων;

---

Οικιακοί και επιχειρηματικοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου - Νοεμβρίου. Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης τα νούμερα θα ήταν ακόμη πιο εξωφρενικά από αυτά που καλούνται να πληρώσουν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής που -δικαίως γιατί κανείς δεν χαρίζει λεφτα- έχουν θεσπίσει στα περισσότερα τιμολόγια τους οι εταιρείες. Μιλάμε για διπλασιασμό και μάλιστα σε μια περίοδο που οι καταναλώσεις ήταν ακόμη χαμηλές. Οι χρεώσεις από τα 11-12 λεπτά έχουν εκτοξευτεί στα 22 λεπτά χωρίς τον ΦΠΑ και τα συμπαρομαρτούντα. Διασώζονται και θα συνεχίσουν να διασώζονται κυρίως οι ενεργοί και προνοητικοί καταναλωτές που εκμεταλλεύτηκαν τον ανταγωνισμό και κλείδωσαν χαμηλές χρεώσεις τιμολογίων στα σταθερά -ανευ ρήτρας- προγράμματα που έβγαλε η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι.

---

H Ψηφιακή Μέριμνα και το eshop της Κωτσόβολος οδήγησε την εταιρεία στο να καταγράψει πωλήσεις… 23% υψηλότερα συγκριτικά με το 2019. Εν ολίγοις η Κωτσόβολος έκανε δυνατό rebound. Kαι είναι η μόνη εταιρεία του ομίλου Currys με θετικό πρόσημο στο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης.

---

Καμία τύχη για το NFT της Μελάνια Τραμπ. Επιχειρεί το πασίγνωστο μοντέλο και πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ να βγάλει περιουσία, κι βγάζει μεροκάματο με τη τιμή του κρυπτονομίσματος ανταλλαγής Solana στα 182 δολάρια. Για να δούμε πόσα «μάτια» θα πουληθούν ως το τέλος του μήνα.