Όπως είχατε διαβάσει στη στήλη και σε ρεπορτάζ του Liberal Markets η συμφωνία μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan ήταν κλεισμένη και απέμεναν οι ανακοινώσεις. Όπερ και εγένετο. Το 49% περνά στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο. Τα παραπάνω τα γνωρίζετε, έχουν ήδη γραφεί. Σήμερα παρουσιάζουμε τα «ντεσού» της συμφωνίας και αποκαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από αυτήν. Η Viva Wallet είχε αναθέσει τις διαπραγματεύσεις στην Jefferies. Ο Βαγγέλης Κολλιντζάς, Managing Director, Technology Investment Banking είναι ο banker που δούλεψε το deal και το έφερε εις πέρας.
Για την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένουν οι εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων, ενώ όπως πληροφορείται η στήλη, η JP Morgan αποτιμά την εταιρεία στα 2 δισ. δολάρια. Η συμφωνία εξαγοράς είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ και οι άνθρωποι της ελληνικής εταιρείας θα πάρουν 50 εκατ. δολάρια σε stock options.
---
Μόνο ντροπή προκαλούν οι εικόνες από την Αττική Οδό με τους εγκλωβισμένους να ξεπερνούν τις 24 ώρες χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την εταιρεία. Να βλέπεις το στρατό να μπαίνει και να βοηθά τους εγκλωβισμένους οδηγούς στον πιο σύγχρονο, υποτίθεται, αυτοκινητόδρομο, μόνο οργή προκαλεί. Η αποζημίωση των 2.000 ευρώ ήταν το λιγότερο που έπρεπε να είχε κάνει η εταιρεία, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Μετά το φιάσκο παραιτήθηκε ο CEΟ της Αττικής Οδού. Το ερώτημα είναι αν φτάνει μια παραίτηση. Μάλλον περί «αποδιοπομπαίου τράγου» πρόκειται.
Να σημειωθεί πως ενώ η Εθνική Οδός είχε κλείσει από το πρωί, 5.000 φορτηγά μπήκαν στην Αττική Οδό, η οποία έκλεισε το μεσημέρι. Όλη αυτή η τραγελαφική κατάσταση πήγε να αποτυπωθεί στη μετοχή της Ελλάκτωρ που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Αττικής Οδού. Η μετοχή άνοιξε με όγκο και απώλειες 3,32% και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος μέχρι και το κλείσιμο. Όμως φάνηκε πως κάποιοι προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την πορεία της μετοχής και την έκλεισαν αμετάβλητη και με καλό σχετικά όγκο.
Πέρα από την αποζημίωση που θα δώσει σε όσους ταλαιπώρησε η Αττική Οδός, η οποία κρίνεται μικρή για τα μεγέθη της, στελέχη της αγοράς σημείωναν πως μπορεί αυτή η εξέλιξη να μειώσει τις πιθανότητες να πάρει ξανά την Αττική Οδό, η Ελλάκτωρ.
Η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2024, αλλά ο διαγωνισμός έχει ήδη ανακοινωθεί και τα επόμενα βήματα θα γίνουν από τον Απρίλιο, ενώ σίγουρα δεν πρόκειται η σύμβαση να έχει σχέση με την υπάρχουσα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η Ελλάκτωρ στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση, που είχε εκδώσει τον περασμένο Ιούλιο, ανέφερε την υψηλή εξάρτηση από την Αττική Οδό και τις σημαντικές επιπτώσεις ακόμα και αν κερδίσει το διαγωνισμό με δυσμενέστερους όρους (οι οποίοι θεωρούνται σίγουρο πως δε θα είναι οι ίδιοι). Το 2020 η Αττική Οδός συνεισέφερε 151,6 εκατ. ευρώ στα συνολικά έσοδα του ομίλου ύψους 892,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο EBITDA ο όμιλος είχε 30 εκατ. ευρώ, αλλά η Αττική Οδός έδωσε 105,6 εκατ. ευρώ.
---
Την απάντηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού DG Competition, αναμένει η CVC καθώς έχει υποβάλλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς στις 26 Μαρτίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εξαγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες δεν έχει αλλάξει και η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει την εξαγορά το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, καθώς το CVC είχε εγκαίρως ενημερώσει για όλες τις πτυχές της συμφωνίας πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές, ενώ παρείχε και στη συνέχεια στοιχεία για το deal. Τα στοιχεία είχαν θεωρηθεί αρκετά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε δώσει την έγκρισή της και η εξαγορά προχώρησε.
Ωστόσο κι ενώ απομένουν δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθεί έτος, η τελική έγκριση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκκρεμεί ακόμα.
Η αιτία είναι η καταγγελία που έγινε από ασφαλιστική εταιρία και από νοσοκομείο, σχετικά με τα μερίδια που αποκτά σε συγγενικούς κλάδους η CVC. Η καταγγελία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ότι η CVC ελέγχει ιδιωτικά νοσοκομεία και απέκτησε την Εθνική Ασφαλιστική η οποία έχει κάνει συμφωνίες με νοσοκομεία τα οποία ελέγχει το αμερικανικό fund. Η ύπαρξη καταγγελίας υποχρεώνει τη DG Comp να ερευνήσει και να ζητήσει αντίστοιχες εξηγήσεις από τη CVC, ακολουθώντας συγκεκριμένη γραφειοκρατική διαδικασία.
Η CVC παρείχε επαρκείς εξηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η παρουσία της στον κλάδο υγείας είναι μεγαλύτερη από το μερίδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ασφαλιστική αγορά. Υποστηρίζει δηλαδή, ότι το ενδεχόμενο προνομιακής τιμολόγησης των υπηρεσιών από τα νοσοκομεία που ελέγχει προς την Εθνική Ασφαλιστική, θίγει τα έσοδα των νοσοκομείων, ενώ ο ανταγωνισμός είναι εύκολο να το πληροφορηθεί και να χάσουν έτσι τα νοσοκομεία συμφωνίες με ανταγωνίστριες εταιρίες της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εν ολίγοις, αιτιολόγησε πλήρως τους λόγους που πιθανώς η καταγγελία δεν «στέκει».
Ωστόσο μετά την ύπαρξη της καταγγελίας η DG Comp μπορεί να υποχρεωθεί να εκδώσει γνωμοδότηση που θα αιτιολογεί την έγκριση και αυτό μπορεί να επιμηκύνει την τελική έγκριση της εξαγοράς πέραν του αναμενόμενου διαστήματος για τα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, περίπου κατά δύο μήνες ακόμα. Αλλά μπορεί και να μην χρειαστεί αυτή η διαδικασία και να εκδοθεί η έγκριση νωρίτερα… Σε κάθε περίπτωση η γραφειοκρατία των Βρυξελλών καθυστερεί το deal.
---
Αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη, δημιουργούν τα στοιχεία της ΙΑΤΑ για την επιβατική κίνηση του 2021. Είναι και αυτό κάτι, μιας και ο ελληνικός τουρισμός είναι ένα από τα τελευταία αποκούμπια για να βγούμε από τη μιζέρια της «Ελπίδας». Τι δείχνουν; Ότι το 2021, παγκοσμίως, η επιβατική κίνηση, όπως αυτή μετράται σε έσοδα ανά επιβατοχιλιόμετρο, ο γνωστός δείκτης RPK, ανέκαμψε, σε σχέση με το 2020. Πρόπερσι δηλαδή, η ζήτηση υποχώρησε κατά 58,4%, εάν τη συγκρίνουμε με το 2019 όπου δεν είχαμε την πανδημία. Δεδομένου όμως, ότι το 2021 το RPK συρρικνώθηκε κατά 65,8%, σε σχέση με το 2019, έχουμε βελτίωση η οποία δεν είναι αμελητέα.
Μάλιστα γνώστες της αγοράς λένε ότι η βελτίωση συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο οπότε είχαμε σε πλήρη έξαρση την μετάλλαξη Όμικρον και αυτό, όπως προσθέτουν, δείχνει την επιθυμία του κόσμου για ταξίδια και αεροπορικές μετακινήσεις. Αν αυτό συνδυαστεί με μία μεγαλύτερη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις τότε η φετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι καλή για τις αερομεταφορές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον ελληνικό τουρισμό.
---
Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τη μαζική αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων από τις δουλειές τους, το φαινόμενο μάλιστα έχει ονομαστεί «the great resignation», δηλαδή η μεγάλη παραίτηση. Μία γεύση για κάποιους από τους λόγους που οδηγούν τους Αμερικανούς σε αυτή την απόφαση πήραμε από ένα ρεπορτάζ του Bloomberg και πληροφορίες του Business Insider. Η ιστορία αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν μία εργαζόμενη της Amazon, διοικητική υπάλληλο και μητέρα δύο μικρών παιδιών, στην απόφαση της αποχώρησης από την εταιρεία. Η Sarah Schnierer, η οποία μάλιστα είχε ιδρύσει τον σύλλογο « Momazonians», με μέλη τις εργαζόμενες μητέρες που δούλευαν στην μεγάλη επιχείρηση, έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στις συναδέλφους της, αναφέροντας πως ο βασικός λόγος για την αποχώρησή της ήταν η έλλειψη προόδου στην Amazon στα θέματα που αφορούν τις εργαζόμενες μητέρες και τα παιδιά τους.
---
Παρά τους πολύ καλούς μισθούς και το – κατά τα άλλα – πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον, η Schnierer δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την πολιτική της Amazon, η οποία «πάγωνε» τις αυξήσεις μισθών και την ωρίμανση των stock options κατά την διάρκεια των αδειών μητρότητας και λοχείας αλλά και των αναρρωτικών αδειών. Τέτοιου τύπου τακτικές της εταιρείας έχουν απογοητεύσει πολλά στελέχη, και όπως δήλωσε η Schnierer , τους έχουν κάνει να νοιώθουν «καμένοι», δεδομένου και του μεγάλου όγκου εργασίας που συνήθως αναλαμβάνουν. Σύμφωνα με το Bloomberg, πολλοί άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι της εταιρείας έχουν παρόμοιες απόψεις, και το ποσοστό αποχωρήσεων από μερικά τμήματά της φθάνει μέχρι και το 50% ετησίως. Σύμφωνα με το Business Insider, λίγο μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής της Schnierer, η εταιρεία πήρε πίσω κάποιες από τις επίμαχες πολιτικές της, μάλλον σε μία προσπάθεια του Andy Jassy, που διαδέχθηκε τον Jeff Bezos, να έχει κάνει την εταιρεία λίγο πιο φιλική προς τους εργαζόμενους. Δεν είναι σίγουρο όμως πως αυτή η αλλαγή θα μπορέσει να σταματήσει το κύμα φυγής από την επιχείρηση, ειδικά με την μετοχή της να πέφτει τον τελευταίο καιρό, αφού ένα σημαντικό μέρος των αμοιβών καταβάλλεται με την μορφή μετοχών. Το τελευταίο βέβαια δεν αφορά μόνο την Amazon.
---
Το ανταλλακτήριο crypto.com, που είναι ιδιαίτερα προσφιλές σε χρήστες που ξεκινάνε τώρα την ενασχόληση τους με τις αγορές κρυπτονομισμάτων και για τις πολύ ακριβές διαφημιστικές του καμπάνιες, έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης . H λεία των χάκερ; 34 εκατ. δολάρια. Το crypto.com στην αρχή αρνήθηκε πως έπεσε θύμα χάκερ, αργότερα ανέφερε πως ένας μικρός αριθμός χρηστών αντιμετώπισαν μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα και εν τέλει εκατοντάδες χαρτοφυλάκια χρηστών του crypto.com παραβιάστηκαν.
Οι χάκερ παρέκαμψαν τους κωδικούς 2 Factor Authentication, αλλά και τις επιβεβαιώσεις εγκρίσεων που στέλνονται στα email του ανταλλακτηρίου για την επιβεβαίωση μιας συναλλαγής. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως εκτός από «φούσκα», η εν λόγω αγορά εγκυμονεί κινδύνους και για τους επενδυτές.
---
Παρόλο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη τρέξει, η Citi συστήνει θέσεις «overweight» στον κλάδο καθώς διαβλέπει παράγοντες που θα ενισχύσουν τις αποδόσεις τους, αντίθετα με ότι συνέβη σε προηγούμενα «επεισόδια» ανόδου. Οι οικονομολόγοι της Citi εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερεις φορές φέτος και άλλες τρεις το 2023 με την ΕΚΤ επίσης να προβαίνει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων την περίοδο 2023-25. Ιστορικά, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες συνέβαλλε στην υπεραπόδοση των τραπεζών.
Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που θα οδηγήσουν σε κούρσα διαρκείας στις τράπεζες, σύμφωνα με τη Citi. Πρώτον, οι χαμηλές αποτιμήσεις. Παρά το ράλι της τάξης του 100% οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν πολλαπλασιαστή (Ρ/Ε) μόλις 9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη σε ορίζοντα 12μήνου, πολλαπλασιαστή 15% χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και 25% κάτω από τις κορυφές των δύο τελευταίων ράλι.
Δεύτερον, η πρόσφατη άνοδος των πραγματικών αποδόσεων στα ομόλογα ωθεί τους επενδυτές προς το trade αξίας από το trade ανάπτυξης. Ο περιορισμός της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων ωθούν τις πραγματικές αποδόσεις ολοένα και υψηλότερα. Οι φθηνοί κλάδοι όπως οι τράπεζες θα είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητοι σε σύγκριση με τον κλάδο της τεχνολογίας, όπου το 80% του Ρ/Ε τους μπορεί να εξηγηθεί από το επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων.
Τρίτον, η έναρξη ενός κύκλου νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες συνδέεται με υψηλότερες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Οι επιδόσεις των τραπεζών συνδέονται στενά με το επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων. Με την απόδοση του 10ετους των ΗΠΑ να προβλέπεται στο 2% και των αντίστοιχων γερμανικών να ανεβαίνει κατά 15 μονάδες βάσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Citi βλέπει υπεραπόδοση της τάξης του 10% από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
---
Δύσκολη περίοδος για όλα τα κρυπτονομίσματα, αλλά ακόμα πιο δύσκολη από όλα για το Solana ένα από τα μεγαλύτερα success story του 2021. Η τιμή του $SOL είχε σκαρφαλώσει από τα $0.50 τον Μάιο του 2020, στα $259.60. Παρόλο που το κρυπτονόμισμα βρίσκεται στην 8η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης, και σημειώνει άνοδο κατά 2.416% σε ετήσιο επίπεδο, τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο δημιουργεί πανικό στους επενδυτές. Το δίκτυο είχαν περάσει πάνω από 72 ωρες και ακόμα δεν λειτουργεί... οι προγραμματιστές προσπαθούν με πρόσκαιρες βελτιώσεις να το επαναφέρουν αλλά τα αποτελέσματα υπολειτουργούν... Σκεφτείτε σε μια τέτοια αγορά με τέτοια μεταβλητότητα 7.2 δισ. δολάρια που είναι κλειδωμένα σε αποκεντρωμένες εφαρμογές του δικτύου να βρίσκονται εγκλωβισμένα, και φυσικά πολλοί επενδυτές θα χάσουν τις θέσεις τους λόγω των ρευστοποιήσεων, καθώς δεν μπορούν να αυξήσουν το ενέχυρο ή να αποπληρώσουν / κλείσουν τις θέσεις τους....
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες