Όσοι ασχολείστε με το Χρηματιστήριο θα έχετε προφανώς αντιληφθεί πια πως κάτι δεν πάει πια καθόλου καλά. Κάτι έχει αλλάξει από τον καιρό της ανοδικής ανεμελιάς. Μακάρι να ήταν μόνο μια η αφορμή, αλλά είναι περισσότερες.
Και σίγουρα για την αδυναμία της ελληνικής αγοράς και για το γεγονός ότι σε πολλούς επενδυτές έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. δεν ευθύνονται μόνο η ΔΕΗ η οι φήμες για περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες.
Αν έχει έρθει η ώρα να διορθώσουν οι αγορές διεθνώς, έχει έρθει και η δική μας. Το ερώτημα είναι «πόσο πολύ» και «για πόσο πολύ».
Να το πούμε πιο απλά; Είναι πια μεγάλες οι πιθανότητες να δούμε τους δείκτες και τις μετοχές να κινούνται ανάποδα για αρκετούς μήνες. Θα είναι μέχρι τον Νοέμβριο; Θα είναι ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2022. Θα πέσει ο Γ..Δ ξανά στις 830, στις 800 ή στις 780 μονάδες; Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο...
Καλά τα Ταμεία Ανάκαμψης και τα ντιλς που γίνονται και ψήνονται, αλλά για πολύ συγκεκριμένους λόγους οι ξένοι επενδυτές επενδυτές έχουν αρχίσει να απέχουν από αγορές και άλλοι να μαζεύουν ρευστότητα περιορίζοντας διακριτικά θέσεις και στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει κυρίως για το πόσο διαφορετικά μπορεί να κινηθεί η ελληνική αγορά αν ξεσπάσει πραγματικό τσουνάμι στα διεθνή χρηματιστήρια.
Το ότι πλησιάζουμε κοντά στο σημείο μηδέν όπου η ποσοτική χαλάρωση θα αρχίσει πιθανόν να αποτελεί παρελθόν από τις κεντρικές τράπεζες είναι μια αφορμή για τις πιέσεις στις αγορές Αλλά αν θέλετε τη γνώμη της στήλης, δεν είναι από τις πρώτες, γιατί υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο σοβαροί λόγοι να προβληματιστεί ένας διαχειριστής ή ένα fund και να απέχει από αγοραστικές θέσεις, να σορτάρει ή να πουλήσει τις μετοχές του.
Τρανταχτό παράδειγμα το ενεργειακό κόστος (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρύποι) και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που αμφότερα επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανία αλλά και την καταναλωτική δαπάνη. Στο τέλος της ημέρας θα αποτυπωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων αλλά και στο ίδιο το ΑΕΠ, ωθώντας τις πρώτες σε αναθεώρηση των στόχων τους και την ανάπτυξη σε βραδύτερους ρυθμούς. Αυτά είναι εξελίξεις που θα τις βρούμε μπροστά μας και οι αγορές το πρώτο που θα κάνουν αυτή την περίοδο είναι να τις αποτιμήσουν.
Δεν είναι τυχαίο πως στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών πρωταγωνιστούν σε ποσοστά διόρθωσης οι βιομηχανικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται πως οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, τα μέταλλα, το τσιμέντο κλπ ήρθαν για να μείνει για καιρό. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε το παράδοξο πολλές εισηγμένες να κάνουν ρεκόρ τζίρου λόγω υψηλών τιμών, αλλά να έχουν μειωμένα λειτουργικά και καθαρά κέρδη ή ζημιές τα επόμενα τρίμηνα.
Το πρόβλημα των αγορών δεν είναι πλέον ο Covid. Είναι οι ανωμαλίες που προξένησε η πανδημική κρίση στην πραγματική οικονομία μετά από μια περίοδο κατάρρευσης της ζήτησης η οποία ακολουθήθηκε από εκτόξευση πριν οι αγορές προλάβουν να προσαρμοστούν.
Είναι επίσης το τεράστιο πρόβλημα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες σημαντικοί κρίκοι των οποίων έχουν σπάσει και θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να συγκολληθούν, επηρεάζοντας τόσο την παραγωγή όσο και την ομαλή τροφοδοσία στο εμπόριο. Βλέπετε τι γίνεται στην Αγγλία μετά το Brexit. Δεν λέμε ότι θα δούμε στον ίδιο βαθμό το πρόβλημα εδώ ή άλλου, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει όλη αυτή η αναταραχή; Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Η αγορά, όμως, είναι ευπροσάρμοστη στις κρίσεις και θα βρει αργά ή γρήγορα τα πατήματά της πιθανόν σε δυο - τρεις μήνες από σήμερα.
Μέχρι τότε οι αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό μπορεί να θυμίζουν τρενάκι του τρόμου από την έντονη μεταβλητότητα.
Μέσα σε αυτό το τρενάκι, είναι, όμως, που θα γεννηθούν οι επόμενες μεγάλες ευκαιρίες κυρίως στην Ελλάδα η οποία, θυμηθείτε το, μπορεί για λίγο καιρό να «ματώσει» αλλά μεσοπρόθεσμα έχει όλα τα θετικά με το μέρος της για να υπεραποδόσει.
---
Πάντως τέτοιες διορθώσεις -αν και εφόσον γίνουν- αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των ελληνικών funds που δημιουργούνται ή εγκαθίστανται στην Ελλάδα σαν τα μανιτάρια τους τελευταίους μήνες, συγκεντρώνοντας κεφάλαια για να επενδύσουν στο αναπτυξιακό μπουμ της ελληνικής οικονομίας. Εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κεφάλαια έχουν δημιουργήσει πολύ περισσότερα funds από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Τώρα τι θα πετύχουν, θα αποδειχθεί στο μέλλον.
---
Και να ήθελε τώρα, η τράπεζα που φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της για αύξηση κεφαλαίου, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιο κλίμα, εκτός αν εξασφαλίσει 100% την τιμή που θέλει. Η οποία, όμως, είναι σχεδόν 30% υψηλότερη από την τρέχουσα. Αν περάσει γρήγορα η καταιγίδα, βλέπουμε. Προς το παρόν κοιτά για το 2022.
---
Για τη ΔΕΗ μπορεί να επικρατεί γκρίνια -και δικαίως σε ορισμένα πράγματα- αλλά για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, τόσο μεγάλο βήμα χωρίς να έχει ιχνηλατήσει το περιβάλλον και να έχει «δέσει» την επιτυχία της ΑΜΚ δεν θα γίνονταν από την κυβέρνηση και την Επιχείρηση. Αν δεν έχουμε τίποτα τρομερές εκπλήξεις επί της διαδικασίας, σε λίγους μήνες θα μιλάμε πάλι για μια μεγάλη ευκαιρία. Στα υπόψη ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση είναι στα 1,87 δισ. ευρώ και ο στόχος της διοίκησης για EBTIDA 1,7 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, δίνει στόχο για χρηματιστηριακή αξία 8-9 δισ. ευρώ.
---
Τα χειρότερα σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό κόστος φαίνεται να είναι ακόη μπροστά. Τα αποθέματα, από το φυσικό αέριο έως τον άνθρακα και το νερό της Νορβηγίας για τη παραγωγή ηλεκτρισμού, λιγοστεύουν. Στην Βρετανία, οι μικροί προμηθευτές «σκάνε», ενώ στην Γαλλία δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες τους. Τα συμβόλαια φυσικού αερίου «κτύπησαν» τα 85 ευρώ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις με τις τιμές, το μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολάρια, τα δικαιώματα ρύπων ξεπέρασαν τα 62 ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε ένα 24ωρο. Τα δύσκολα έρχονται και αν επιβεβαιωθεί ότι ο χειμώνας θα είναι κρύος, οι τιμές φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, βάζοντας «βόμβα» στα θεμέλια της παγκόσμιας ανάπτυξης και «χαστουκίζοντας» την βιομηχανία. Πόσο θα αντέξει στις δοκιμασίες το ευρωπαικό σχέδιο για το κλίμα, το πιο φιλόδοξο στον πλανήτη ; Μόνο βέβαιο ότι η πολιτική βούληση τίθεται σε δοκιμασία από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανία προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών «πιθανώς να μην αντέξουν σε παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών στο ρεύμα».Την αύξηση των τιμών της ενέργειας θα συζητήσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης-22ας Οκτωβρίου. Στο μεσοδιάστημα, οι προτάσεις από κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή στο τραπέζι. Τέτοια είναι και η ελληνική πρωτοβουλία του Κ.Σκρέκα για συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Έχει πιθανότητες να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ; Δύσκολο, αφού κάθε χώρα, ειδικά εκείνες του Βορρά, έχει τη δική της πολιτική. Υπομονή πάντως έως την επόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου οπότε και θα συζητηθεί επίσημα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την ιστορία, η πρωτοβουλία Σκρέκα προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism) που θα συνδέεται με το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 και θα χρηματοδοτεί τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών όπως συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε, αντλώντας έσοδα 5-8 δισ ευρώ από το σύστημα εμπορίας ρύπων.
---
Λέμε για τα προβλήματα λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, αλλά αν ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Κίνα θα καταλάβουμε καλύτερα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters ήδη εδώ και μια εβδομάδα σε πολλές σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας οι διακοπές ρεύματος επεκτάθηκαν από τις βιομηχανίες σε κατοικημένες περιοχές. Τις ώρες αιχμής εφαρμόζεται η χρήση δελτίων κατανάλωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε πολλές πόλεις δίνονται συστάσεις στους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές, όπως είναι οι θερμοσίφωνες και οι φούρνοι μικροκυμάτων. Και όλα αυτά ενώ οι θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες ήδη πέφτουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Τα εμπορικά κέντρα κλείνουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι βιομηχανικοί χρήστες με αποτέλεσμα το κενό στον εφοδιασμό να διευρύνεται πλέον σε πολλούς κλάδους. Εάν οι μειώσεις στην παραγωγή παραταθούν, τότε σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις απειλούν να ροκανίσουν έως και μια ποσοστιαία μονάδα από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο.
---
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κλειδί για να περάσουμε ταχύτερα το πρόβλημα βρίσκεται -δυστυχώς- στη Ρωσία. Αν δεν κάνει το βήμα πίσω για να απελευθερώσει ποσότητες φυσικού αερίου, η τιμή του καυσίμου δεν πρόκειται να ηρεμήσει.
---
Πάνω από 74 εκατ. ευρώ η επιστροφή κεφαλαίου της Prodea προς τους μετόχους της. Η διαδικασία θα γίνει με ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου (74.093.414,86 ευρώ) μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 3 στα 2,71 ευρώ ώστε να προκύψουν τα 0,29 ευρώ ανά μετοχή που θα επιστρέψει πίσω η εταιρεία. Οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή από αύριο 30 Σεπτεμβρίου 2021.
---
Πολύ καλές οι επιδόσεις της Άβαξ στο πρώτο εξάμηνο, με αύξηση πωλήσεων 24,7% στα 32,1 εκατ. ευρώ και κερδοφορίας κατά 23,3% στα 7,6 εκατ. ευρώ. Σημαντικό το ανεκτέλεστο των 1,7 δισ. ευρώ που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας.
----
Δύο θετικές ειδήσεις και ένα αρνητικό δεδομένο για την Ευρωσύμβουλοι. Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών της και σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας της το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το δεύτερο θετικό, είναι πως η διοίκηση εκτιμά πως Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά κονδύλια ευνοούν τομείς της αγοράς που η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη. Όλα αυτά όμως θα είχαν μεγαλύτερη αξία, αν ο ορκωτός (για μία ακόμη φορά) δεν ανέφερε πως υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα, η οποία ενδεχομένως εγείρει σημαντική αμφιβολία γαι τη δυνατότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του. Ο λόγος αυτής της επισήμανσης είναι πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας υπερβαίνουν τα κυκλοφρούντα περιουσιακά στοιχεία. Έρχεται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το τελευταίο τρίμηνο του έτους ύψους 1,12 εκατ.ευρώ, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κεφάλαιο κίνησης ...
---
Μπορεί ο όμιλος Μύλοι Λούλη να κατέγραψε αυξημένες πωλήσεις 11,83% στο εξάμηνο στα 60,97 εκατ.ευρώ, δε συνέβη όμως το ίδιο με την κερδοφορία της εισηγμένης. Το μικτό κέρδος σημείωσε βουτιά 10,82% στα 9,9 εκατ.ευρώ, απόρροια των ανατιμήσεων των πρώτων υλών. Έτσι λοιπόν ήρθε η αύξηση του κόστους πωληθέντων κατά 17,63%, που οφείλεται στην αύξηση του κόστους πρώτων και βοηθητικών υλών, ενώ η εισηγμένη διατήρησε τις τιμές πώλησης στους προμηθευτές και καταναλωτές στα ίδια επίπεδα. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησαν στη μείωση του EBITDA κατά 18,29% και των προ φόρων κερδών κατά 40,33%.
---
Aνάσες εξασφαλίζει η ΓΕ Δημητρίου μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία αναστέλλει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τη ςεταιρείας για την ικανοποίηση απαιτήσεων που ρυθμίζονται όμως από τη συμφωνία εξυγίανσης. Επίσης η εταιρεία αναστέλλει τη λήψη οποιουδήπτε ασφαλιστικού μέτρου, συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής κατάχεσης και της έγγραφης προσημείωσης υποθήκες. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση είναι η απαγόρευση δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών. Όλα αυτά βέβαια μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης περί επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης και όχι μετά τις 31 Μαρτίου 2021.
---
Ουσιώδης παραμένει η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της Ακρίτας όπως σημειώνει ο ορκωτός ελεγκτής. Και αυτό γιατί παρά τις θετικές προοπτικές που αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα εξαμήνου, η εισηγμένη έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και κεφάλαιο κίνησης. Ειδικότερα ο όμιλος βρίσκεται στο -5,05 εκατ.ευρώ καιη εταιρεία στα -3,6 εκατ.ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και θετικές ειδήσεις για την εταιρεία, καθώς στο εξάμηνο η εταιρεία είχε θετικές ταμειακές ροές και EBITDA, ενώ σημείωσε και αύξηση του κύκλου εργασιών της. Ένα ακόμη θετικό νέο για την εταιρεία είναι η ολοκλήρωση της πώλησης του ακινήτου στη Μαγούλα έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.
---
Στις 19 Νοεμβρίου η αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία. Λέτε να έχουμε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικών; Ή μόνο αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το ύψος της ανάπτυξης; Μήπως και τα δύο παραπάνω; Όλα είναι πιθανά, μας λένε από το City του Λονδίνου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.