Black Box: Κατασκευαστές προς άγραν κεφαλαίων για το επικείμενο «μπουμ»

Η ατζέντα των τεχνικών έργων και των ΣΔΙΤ που βγαίνουν ή αναμένονται στο επόμενο διάστημα μετράει δισεκατομμύρια ευρώ και η κατασκευαστική αγορά, λαβωμένη από μια μακρά περίοδο ισχνών αγελάδων αλλά και από την πρόσφατη περίοδο συνεχών ανατιμήσεων των υλικών σε παγκόσμιο επίπεδο, καλείται να βγει νικήτρια στην μεγάλη πρόκληση της ανάκαμψης και να ισχυροποιήσει την θέση της.

Με τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων να έχουν διπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο ξεπερνώντας πλέον τα 8,5 δισ. ευρώ, ο δρόμος της ανάνηψης περνά αναγκαστικά από την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και της ρευστότητας που διαθέτουν οι κατασκευαστικές ώστε να υποστηρίξουν μεγάλες επενδύσεις που τρέχουν ή είναι «σκαριά» τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ τα ΣΔΙΤ περνούν από τις ράγες των τρένων έως τα φράγματα και τις αφαλατώσεις, τα ενεργειακά αλλά και τα περιβαλλοντικά έργα.

Κάποιες εταιρείες καλούνται, στο τρέχον στάδιο της προετοιμασίας για το μεγάλο «μπουμ», να κλείσουν λογαριασμούς και τρύπες από το παρελθόν καθώς τα μεγάλα projects απαιτούν σημαντικά κεφάλαια.

Και ερχόμαστε στα εργαλεία μόχλευσης που αυτή τη στιγμή έχουν στην φαρέτρα τους οι εταιρείες. Καθώς το επενδυτικό περιβάλλον «γυρίζει», επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, και όχι μόνο, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την ευκαιρία στο «στοίχημα των κατασκευών» και ακόμη και η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ξανά έτοιμη να «αγκαλιάσει» μετά από αρκετά χρόνια τα turnaround stories του κλάδου και τις μετοχές των λίγων μεγάλων εταιρειών που απέμειναν στο ταμπλό.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να προκαλούν αναταράξεις στις μετοχές ή «δεύτερες σκέψεις» στην αγορά, αποτελούν όμως μια ασφαλή επιλογή, ειδικά αν οι βασικοί μέτοχοι μπορούν να τις υποστηρίξουν.

Από τα έως τώρα τεκταινόμενα είναι μια επιλογή που μπορεί να αποδώσει ενόψει της κατασκευαστικής ανάπτυξης που έρχεται με βάση τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρεία του κλάδου προετοιμάζει τις διαδικασίες και πιθανόν εντός της εβδομάδας να έχουμε σχετικές αποφάσεις ή ακόμη και ανακοινώσεις.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι, όμως, η μόνη λύση που έχουν στα χέρια τους οι μεγάλοι κατασκευαστές. Κάποιες από τις πισχυρές εταιρείες οι οποίες προσβλέπουν σε πολύ σημαντικές ταμειακές ροές, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους projects αντλώντας κεφάλαια από εκδόσεις ομολόγων με ελκυστικούς όρους, ενώ άλλες εκμεταλλεύονται τα πιστωτικά περιθώρια για φτηνό δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα.

Ο συνδυασμός και των δύο για την καλύτερη δυνατή μόχλευση κεφαλαίων, είναι ιδανικός όταν επιτυγχάνεται.

Τα εχέγγυα που δίνουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας είναι σημαντικά καθώς πλέον το ανεκτέλεστο των «Big 5» στις κατασκευές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Μυτιληναίος) ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδόν 40 δισ. από άλλα μεσοπρόθεσμα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Από την άλλη η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι οι υποδομές είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας για τη διοχέτευση των παραπάνω κεφαλαίων και γίνεται λόγος για 43 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν κάθε λόγο να να περιμένουν καλύτερες ημέρες και βέβαια να χαράσσουν την στρατηγική χρηματοδότησης τους.

Στρατηγική που, όπως πληροφορείται η στήλη, θα δούμε να ξεδιπλώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστηmα καθώς όσο τρέχουν οι διαδικασίες των έργων τόσο αυξάνεται η ανάγκη για κεφάλαια.

Ας ετοιμαστεί λοιπόν η αγορά για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, νέα ομολογιακά δάνεια αλλά και στρατηγικούς επενδυτές… Τα νέα έρχονται πολύ σύντομα.

---

Ανεβαίνει το χρηματιστήριο, μετράμε σενάρια για τις 1000+ μονάδες. Πέφτει λίγο παραπάνω, ακούμε διάφορους να μιλούν για τις 750 ή 650 μονάδες.

Η στήλη δεν ξέρει να σας πει παρά μόνο τούτο: Ότι η αγορά της Αθήνας είναι αγοραστική ευκαιρία. Και στις ευκαιρίες κάθε διόρθωση στις τιμές ή στον χρόνο αγοράζεται. Με λίγα, με πολλά, με όσα μπορεί ο καθένας, μονοκοπανιά, με εντολές σιγά – σιγά σε διάφορα επίπεδα τιμών; Αλλά αγοράζεται.

Μη πάει ο νου σας ότι σας δίνουμε συμβουλές. Ποιοι είμαστε; Τα νούμερα και τις απόψεις που μας δίνουν οι σοβαροί επαγγελματίες αναλυτές μετράμε. Και από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πολύ φτηνότερο από κάθε άλλο στην Ευρωζώνη.

Να συμφωνήσουμε ότι μπορεί να έρθει διόρθωση π.χ με αφορμή το τέταρτο κύμα του κορονοϊού ή ένα δυνατό πισωγύρισμα των ξένων αγορών; Να συμφωνήσουμε.

Τι κάνει ένας επενδυτής σε αυτή την περίπτωση; Πουλάει, κρατάει, αγοράζει και πόσα;

Αν απομονώσετε τις επιδόσεις των δεικτών και εστιάσετε στις αποδόσεις των επιμέρους μετοχών τα τελευταία δέκα χρόνια, θα δείτε ότι έχουν βγει περιουσίες όχι με το trading αλλά με τη διακράτηση. Κι ας πηγαίνει ο δείκτης χαμηλότερα.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε μια κουραστική συσσώρευση 100 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μεταξύ 830-930 μονάδων. Η ζώνη αυτή είναι ένα σημείο αναφοράς.

Στο εύρος αυτό έχουν βγει αστρονομικές αποδόσεις για όσους μπορούν να διαβάσουν σωστά τις εταιρείες που ευνοούνται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Οπότε αν δεν είστε traders του δεκάλεπτου ή της εβδομάδας, δείτε την όποια διόρθωση σαν ευκαιρία.

Γιατί αν οι σύμβουλοι της στήλης είναι σωστοί, (σ.σ χωρίς να περιαυτολογούμε στο Liberal Markets έχουμε τους καλύτερους) μπροστά μας έχουμε χρόνια ανόδου των αποτιμήσεων.

---

Για μια ακόμη φορά η στήλη θα αναφερθεί στη Cenergy του ομίλου Viohalco δραττόμενη της ευκαιρίας μιας ακόμη διεθνούς συμφωνίας που υπέγραψε ο όμιλος μέσω της Σωληνουργείας Κορίνθου για έργο περίπου 47 εκατ. ευρώ στην Πολωνία (προμήθεια 80 χλμ. χαλύβδινων σωλήνων για αγωγό φυσικού αερίου).

Μιλώντας καθαρά διαγραμματικά, χθες, μια μέρα μετά την ανοδική διάσπαση των 2,91 ευρώ που αποτελούσε ισχυρή αντίσταση, παρατηρούσαμε προσεκτικά το ταμπλό και τις εντολές σε μια κατά γενική ομολογία κακή συνεδρίαση.

Η μετοχή της Cenergy όχι μόνο κράτησε αλλά σε τέτοιες συνθήκες η αντίσταση δείχνει να μετατρέπεται σε στήριξη (κλείσιμο στα 2,94 ευρώ) διατηρώντας ανοιχτό το δρόμο για τιμές ανώτερες των 3 ευρώ. Και όσο η τιμή συντηρείται υψηλότερα, προφανώς υπάρχει λόγος. Η στήλη έχει προειδοποιήσει ότι η Cenergy πάει για σημαντικό deal στις ΗΠΑ (καλώδια) και επιμένουμε πως όταν με το καλό γίνει, η αποτίμηση θα είναι κατ' ελάχιστο 600 εκατ. ευρώ. Σκεφτείτε πως η εταιρεία παίζει στα δύο πιο δυνατά ταμπλό της ενέργειας. Στο μεταβατικό καύσιμο που λέγεται φυσικό αέριο, στις διασυνδέσεις και κυρίως στις ΑΠΕ που χρειάζονται καλώδια... Μπορεί οι αναλυτές επίσημα να μην την καλύπτουν αλλά είναι μια εταιρεία που μεσοπρόθεσμα μπορεί να προσεγγίσει αποτιμήσεις κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.

---

Για τα παρατράγουδα με την Τράπεζα Αττικής εδώ στο Liberal δυστυχώς γράψαμε πρώτοι. Το δυστυχώς πάει σε όλο αυτό το απαράδεκτο σκηνικό που έπιασε στον ύπνο (ή στην πλήρη αδιαφορία) το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι οποίες άφησαν μια εταιρεία με βαρύτητα 0,09% στους δείκτες να ανεβοκατεβάζει κατά το δοκούν ένα ολόκληρο χρηματιστήριο. Αν δεν διαβάσατε τις ανακοινώσεις - δικαιολογίες των Αρχών, αφιερώστε ένα λεπτό από το χρόνο σας. Οι απαντήσεις ήταν πραγματικά περιφρονητικές για την αγορά και τους επενδυτές.

---

Μην περιμένετε σήμερα νεότερα για την υπόθεση του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των Ολλανδών της Reggeborgh και του Λ. Μπόμπολα. Από εβδομάδα και βλέπουμε. Το θέμα απασχολεί πολύ σοβαρά τις εποπτικές αρχές. Και έχει δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες.

---

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Κωνσταντίνου Μαριόλη για το ενδεχόμενο spill over μιας μεγάλης κρίσης στην Τουρκία σε άλλες οικονομίες, κρατήστε και τη διάσταση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενδεχομένως -όπως λένε αναλυτές - να έχει θέσει σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο υποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της γειτονικής χώρας για να προσελκύσει επενδύσεις ξένων κεφαλαίων σε χαμηλές αποτιμήσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα πείτε...

Αλλά η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη οικονομία, δεν «πέφτει» εύκολα, και σε τελική ανάλυση αν σκεφτείτε, δεν εφαρμόζει κάποια διαφορετική πολιτική από την ΕΚΤ ή τη FED που κρατούν χαμηλά τα επιτόκια για να κρατήσουν σε φτηνά επίπεδα το κόστος χρήματος και να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Από την άλλη τέτοια σχέδια επί χάρτου από χώρες όπως η Τουρκία, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας γιατί παίζουν στα όρια με τις αγορές και τους επενδυτές. Με τις εκλογές του 2023 να πλησιάζουν και τη φτωχοποίηση των Τούρκων πολιτών να διευρύνεται μαζί με τη δυσαρέσκειά τους, ας μην αποκλείουμε σενάρια επιτάχυνσης των πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων με άγνωστες συνέπειες και για τη δική μας χώρα.

---

Κάθε λόγο έχουν να αισθάνονται ικανοποιημένοι στον ΟΠΑΠ με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το εννεάμηνο. Το on line του ΟΠΑΠ άνοιξε βήμα στο τρίτο τρίμηνο. Έφερε πάνω από το 20% των καθαρών εσόδων προ εισφορών GGR. Οι Euroxx και Eurobank Equities κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις και δίνουν έμφαση στο γεγονός πως το τρίτο τρίμηνο έφτασε πολύ κοντά στο προ πανδημίας επίπεδα. Τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 178,2 εκατ. ευρώ, από 73,2 εκατ.ευρώ. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα ήρθαν, παρά το ότι τα καταστήματα ήταν κλειστά περισσότερες μέρες συγκριτικά με το 2020. Η εταιρεία με «όχημα» το πρόγραμμα loyalty, τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, την υλοποίηση του Fast Forward, την online εμπειρία και βεβαίως τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της αναμένεται να καταγράψει ακόμα καλύτερα οικονομικά μεγέθη το 2022. 

---

Και μιας και για τον ΟΠΑΠ ο λόγος, σήμερα κάνουν στάση εργασίας οι συνεργαζόμενοι πράκτορες, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων στα πρακτορεία. Δεν ξέρουμε τι θα πετύχουν οι επαγγελματίες, αλλά στη στήλη μας φαίνεται λίγο υπερβολική η διαμαρτυρία.

---

Ο… μίτος της Αριάδνης των δανείων -κόκκινων και μη- ξεκίνησε να ξετυλίγεται στις 23 Νοεμβρίου, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Οι προσκλήσεις εστάλησαν βεβαίως, αλλά οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη φροντίσει να πληροφορηθούν εγκαίρως τι και τι να περιμένουν (όχι ότι δεν θα ψάξουν στη συνέχεια, ως είθισται).

Και περιμένουν ένα μεγάλο πακέτο δανείων με λογιστική αξία πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Μεγάλο πακέτο.

Στην πρόσκληση λοιπόν γίνεται αναφορά σε σχήματα και συμπράξεις και ενδέχεται να δούμε πράγματι– κάποιοι το έχουν σίγουρο και πώς να τους αδικήσεις;

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες, μεγάλα σχήματα μεγάλα funds; Το πακέτο περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία 13 εκατ. καθότι η PQH ήδη τρέχει τον «Δαίδαλο», άλλο πακέτο αυτό, με δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο «Αίολος» ως πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί…

Στις 18 Γενάρη θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για τον μίτο της Αριάδνης. Θα έχουν δουλειές με φούντες για να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα της προκοπής οι της Morgan Stanley που είναι ο σύμβουλος της PQH αν και των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Και τα στελέχη των ενδιαφερόμενων αγοραστών φυσικά.

Εντός του Μαίου θα υποβληθούν  οι δεσμευτικές προσφορές και εντός του Ιουνίου η Αριάδνη εκτιμάται ότι θα έχει πουληθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

---

Ισχυρά  τα αποτελέσματα της Motor Oil, η οποία έκανε δυναμικό come back στην κερδοφορία με 206 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο έναντι ζημιών 111 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το 2022 η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας, καθώς θα τεθεί το πρώτο τρίμηνο, σε λειτουργία η νέα μονάδα νάφθας. Μια επένδυση 245 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωση, ενώ το 2022 ξεκινούν και οι εργασίες για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή από κοινού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Καταλυτικό ρόλο στην πορεία του ομίλου παίζουν και οι «πράσινες επενδύσεις. Η εταιρεία αναμένεται να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1 GW, καθώς βρίσκονται στο pipeline έργα άνω των 650 MW.

---

Ο όμιλος της Epsilon Net για άλλη μια φορά κατέγραψε ρεκόρ μεγεθών με υπερδιπλασιασμό πωλήσεων στο 148% και υπερτριπλασιασμό κερδών προ φόρων κατά 354%. Το σύνολο του έτους φαίνεται ότι θα είναι ακόμη καλύτερο καθώς τώρα το απόλυτο όπλο της εταιρείας που έχει επενδύσει σε αυτό και είναι το My Data της ΑΑΔΕ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προσθέτοι συνεχώς πελάτες οι οποίοι και επαναλαμβανόμενοι θα είναι και πιστοί στην εταιρεία, άρα θα αυξάνουν και τα έσοδα. Από την άλλη οι πρόσφατες εξαγορές της εταιρείας θα γράψουν στο τρίτο τρίμηνο και από τον νέο χρόνο θα αφομοιωθούν καλύτερα αποδίδοντας σταδιακά όλο και περισσότερο.

Ο όμιλος διαθέτει ρευστότητα σημαντική καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 18,12 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στο εννεάμηνο κατά 69,7% και φθάνουν πλέον τα 34,04 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέσω εξαγορών και συμμετοχών όπου κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση του και οι αγορές του εξωτερικού φαίνεται ότι θα είναι το νέο μεγάλο στοίχημα. Το γεγονός ότι σε τομείς εξειδικευμένους όπως το hospitality ο όμιλος διαθέτει εξειδικευμένες λύσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα του δίνει πλεονέκτημα. Τέλος, η ενίσχυση με την πρόσφατη εξαγορά στο τομέα του fintech δίνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης καθώς η συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο.

---

Η  ΛΑΝΑΚΑΜ την έχει «γλιτώσει[ από την ενεργειακή κρίση. Όπως ανέφερε η διοίκηση της δεν αναμένεται να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην εταιρεία, καθώς υπάρχει περιοδικότητα στις παραγγελίες και στις πωλήσεις. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 1,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι 1,1 εκατ.ψευρώ το 2020, ενώ κατέγραψε οριακά κέρδη από ζημιές το 2020. Ωστόσο, ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα και να επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά της μεγέθη.