Black Box: Κυβέρνηση καλεί Πεκίνο. Παραλογισμός κατά Cenergy, ο Στέφανος Μάνος, τα ΕΛΤΑ, ξενοδοχεία στο Ελληνικό και ο Ασάνζ

Απόφαση -έκπληξη του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για την Cenergy καθώς επέβαλε δασμό αντιτάμπινγκ ύψους 41,04% με βάση το σύνολο των διαθέσιμων δυσμενών πραγματικών περιστατικών (AFA) στην Σωληνουργεία Κορίνθου. Ο παραλογισμός είναι σαφής, με το «σίριαλ» να κρατά από το 2018. Από τότε λοιπόν είχαν προσφύγει κάποιοι Αμερικανοί παραγωγοί στο υπουργείο Εμπορίου, αναφέροντας με αίτησή τους πως άλλες εταιρείες πωλούν προϊόντα κάτω του κόστους. Ο αρχικός δασμός ήταν υψηλός, ο οποίος όμως μειώθηκε σε λίγο πάνω από 10%, καθώς οι δικηγόροι της εταιρείας παρείχαν εξηγήσεις που αποδείκνυαν πως η εταιρεία δεν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές.

Μελέτες, excel, κοστολόγιο συναντήσεις στην Ελλάδα, οικονομικά στοιχεία, όλα τα είχε το «μενού» των επαφών με τους αρμόδιους. Κάθε χρόνο από τότε επανελέγχεται το ποσοστό των δασμών. Τι έφταιξε όμως και οδηγηθήκαμε στο παράλογο 41,04%; Πρώτον, το ζήτημα μπορεί να είναι και διαδικαστικό, καθώς τα στελέχη των αμερικανικών αρχών, λόγω κορονοϊού, δεν ήρθαν στην Ελλάδα να δουν αναλυτικά τα δεδομένα. Έτσι λοιπόν η εταιρεία, όπως πληροφορείται η στήλη, εκτός από το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου, αναμένεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μπλοκάρει την απόφαση. Και γιατί όχι, να πετύχει μείωση των δασμών.

---

Το ένα σκέλος είναι το διαδικαστικό, το άλλο της ουσίας. Στην πράξη η Cenergy δεν ανησυχεί για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, η αγορά των ΗΠΑ δεν αποτελεί κύρια αγορά, όπως το Ισραήλ, η Ευρώπη και η Βόρεια Αφρική. Δεύτερον, η απόφαση αφορά τους σωλήνες διαμέτρου από 16 ίντσες, όχι τις πιο μικρές και τρίτον δεν επηρεάζεται το 40% των πωλήσεων της εταιρείας στην Αμερική. Υπενθυμίζεται άλλωστε, πως η αγορά των ΗΠΑ έχει κάνει στροφή στην πράσινη μετάβαση, όπως άλλωστε και η εταιρεία, η οποία δίνει έμφαση σε project υδρογόνου, δέσμευσης άνθρακα αερίων και άλλους τομείς. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει καμία ανησυχία στην εταιρεία από την απόφαση, η οποία μπορεί και να ανατραπεί.

---

Η Cenergy βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και με γιγαντιαίο ανεκτέλεστο παίρνει συνεχώς νέα έργα. Ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει να εκτελεί τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για έργα, διατηρώντας ισχυρή δυναμική και εκμεταλλευόμενος την ικανότητά του να επεκτείνεται σε νέες αγορές. Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός των συνόρων ώστε να αξιοποιήσει περαιτέρω την τεχνογνωσία στα υποβρύχια καλώδια και να επωφεληθεί από το αποδεδειγμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το υψηλό επίπεδο αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητάς σε όλα τα εργοστάσια οδηγεί την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου, καθώς κατά τη διάρκεια του 2021 επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη της ζήτησης για προϊόντα καλωδίων και μάλιστα απέκτησε περαιτέρω ρυθμό.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα κατέστη κερδοφόρος κατά το γ' τρίμηνο του 2021 και αναμένεται να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την αύξηση των παραγγελιών. Καθώς η ζήτηση ενέργειας ανακάμπτει, η θυγατρική εστιάζει στα νέα καινοτόμα προϊόντα και στην επέκταση των πωλήσεών της σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

---

Τα θέλουν όλα οι Κινέζοι της State Grid και κυρίως το management του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση θέλει να ανανεωθεί η θητεία Μανουσάκη και δικαίως. Η εταιρεία έχει αλλάξει σελίδα και αναπτύσσεται, παρά τις δυσκολίες της διεθνούς συγκυρίας. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στη στήλη, «η υπόθεση έχει γίνει σίριαλ». Ωστόσο, οι Κινέζοι αντιδρούν και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι θέλουν να ελέγχουν σε απόλυτο βαθμό τα μεγάλα έργα που έρχονται για το δίκτυο υψηλής τάσης και άλλους διαγωνισμούς. Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει των στενών ορίων του διοικητικού συμβουλίου, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως ο Μανουσάκης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη την εταιρεία. Όχι άδικα… Να θυμίσουμε πως το κινεζικό δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της State Grid.

.---

Ήρθε η ώρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ. Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, βεβαίωσε ως συναφή με τους τομείς παρέμβασης της βίβλου ψηφιακού μετασχηματισμού 2020-2025 τα ΕΛΤΑ, με την εισαγωγή των ψηφιακών υπηρεσιών σε αυτά. 

Η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στόχος της διοίκησης είναι σε βάθος δύο ετών να ΕΛΤΑ να γίνουν ένας digital οργανισμός. Ο σχεδιασμός  περιλαμβάνει τη διασφάλιση πρόσβασης των καταναλωτών σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσιών, μέσω ψηφιακών και φυσικών καναλιών, προσφέροντας απομακρυσμένη πρόσβαση. Σε πρώτο πλάνο είναι και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, ενώ τρέχει ο…ψηφιακός ταχυδρόμος. Αφορά στην παροχή κινητών συσκευών με ειδικό λογισμικό. Θα επιτρέπει στους ταχυδρόμους να παρέχουν υφιστάμενες και νέες υπηρεσίες, όπως συλλογή πληρωμών, έκδοση αποδείξεων παράδοσης, εκτύπωση καρτών ειδοποίησης και άλλα, στοχεύοντας στην αισθητή ενδυνάμωση της παράδοσης στον τελικό αποδέκτη (last mile delivery).

Επίσης έχουμε και  τα interactive kiosks, που φέρνουν την ψηφιακή διεπαφή με τον πελάτη - πολίτη σε υπηρεσίες όπως η παράδοση και παραλαβή δεμάτων και επιστολών, με τη χρήση έξυπνων λύσεων ιχνηλάτησης. H ανάπτυξη υποδομών αυτόματης ταξινόμησης αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για την εταιρεία, αποσκοπώντας στη διαλογή δεμάτων στα κέντρα διανομής για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, την μείωση του χρόνου διαχείρισης και τη μείωση του κόστους. Κάτι που σύντομα θα αυξήσει τη διαχειριστική δυνατότητά σε περισσότερα από 100.000 αντικείμενα ημερησίως.

----

Φαίνεται ότι θα κερδηθεί, φέτος, το στοίχημα για επιστροφή του τουρισμού στα επίπεδα του 2019, οπότε είχαμε ρεκόρ 31,3 εκατομμυρίων αφίξεων. Τουλάχιστον σε αυτό ποντάρουν οι μεγάλοι παίκτες του ξενοδοχειακού κλάδου που έχουν ανοίξει το πουγκί τους και επενδύουν σε νέα projects. Κακά τα ψέματα. Χάσμα δυσθεώρητο χωρίζει τις γενικόλογες προβλέψεις με τις πραγματικές επενδύσεις που απαιτούν business plan και βέβαια λεφτά! 

Έτσι, λοιπόν, λέει πολλά η έναρξη λειτουργίας από την άνοιξη του 2023 του πρώτου Mandarin Oriental στην Ελλάδα στο Costa Navarino, το οποίο θα φέρει την υπογραφή της Mandarin Oriental Hotel Group και της ΤΕΜΕΣ. Η μοναδικότητα του τουριστικού θέρετρου της Μεσσηνίας δεν θα μπορούσε να μην μαγνητίζει τα μεγάλα ονόματα του τουρισμού, καθώς η περιοχή, λόγω και του αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο ελληνικό τουριστικό hotspot.

Τώρα μένει να δούμε εάν το Mandarin Oriental θα δώσει το «παρών» και στο project του Ελληνικού, όπου η ΤΕΜΕΣ σε συνεργασία με την Lamda Development θα δημιουργήσει  δύο σύγχρονα, πολυτελή ξενοδοχεία. Το ζητούμενο βέβαια, είναι η Ελλάδα να καταφέρει να δημιουργήσει τουριστικό προϊόν που να απευθύνεται στα λεγόμενα «παχιά πορτοφόλια» ώστε ο μαζικός τουρισμός να περιοριστεί. Μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτές του Mandarin Oriental, της ΤΕΜΕΣ και ευτυχώς πολλών άλλων ακόμη παικτών, ίσως μας φέρνουν πιο κοντά στο στόχο αυτό

---

H Alpha Bank το 2021 χρηματοδότησε εμβληματικά έργα.  Μεταξύ αυτών ήταν η διοργάνωση μακροχρόνιων χρηματοδοτήσεων στην Ολυμπία Οδό (επέκταση Πάτρα-Πύργος) και η ανάπτυξη μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου. Επίσης, ήταν η χρηματοδότηση του Astir Palace και του επενδυτικού προγράμματος πέντε ξενοδοχειακών μονάδων που εξαγόρασε η Blackstone στην Ελλάδα.

Ακόμα η Alpha Bank συμμετείχε σε έργα αειφορίας και αστικών αναπλάσεων που αλλάζουν την εικόνα των πόλεων, όπως ο Πύργος του Πειραιά, το ιστορικό κτήριο του Μινιόν και πολλές άλλες χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και σε ανερχόμενους τομείς των επιχειρήσεων.

Το 2021, η τράπεζα παρείχε νέα επιχειρηματικά δάνεια 5 δισ. ευρώ και συνέδραμε πελάτες της να αντλήσουν χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά την τελευταία διετία χρηματοδότησε με 10 δισ. ευρώ την ελληνική οικονομία.

---

Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα πως η μετοχή του ΟΤΕ ξεκινάει στο υψηλό ημέρας τη συνεδρίαση και σταδιακά διολισθαίνει κλείνοντας κοντά στο χαμηλό ημέρας. Όμως σε βάθος ημερών, ξεπερνάει το προηγούμενο υψηλό μετά το άλλο και βρίσκεται συνεχώς σε νέα υψηλά και μάλιστα 14 ετών.

Η μετοχή λοιπόν είναι ασταμάτητη και για όσους την παρακολουθούν εδώ και χρόνια έχουν καταλάβει ότι από τη μία είναι οι τεράστιες ταμειακές ροές που δημιουργεί ο όμιλος και όχι μόνο. Μπορεί και χρηματοδοτεί σημαντικές επενδύσεις και δίνει και μερίσματα, αλλά από την άλλη υπάρχει και αυτό το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ως πρόγραμμα επιβράβευσης των επενδυτών, που δεν αφήνει κάποιον να σορτάρει τη μετοχή με αξιώσεις. Έτσι ενώ κόβει μεγάλα μερίσματα, αγοράζει παράλληλα και ίδιες μετοχές τις οποίες στη συνέχεια ακυρώνει, βελτιώνοντας τη θέση των μετόχων και ωθώντας τη μετοχή υψηλότερα.

Σημειώστε πως χθες βρέθηκε μία ανάσα από τα 18 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα που έχει δώσει.

 ---

Η  Μύλοι Λούλη έχουν δείξει διαθέσεις για υψηλότερα και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κατέγραψαν άνοδο 4% βελτιώνοντας λίγο την τιμή στο ταμπλό. Ουσιαστικά η μετοχή δεν έχει δείξει και πολλά τους προηγούμενους μήνες και μάλλον θα λέγαμε πως παραμένει κοντά στα χαμηλά που είχε προκαλέσει η πανδημία. Έχει πληρώσει και κάπως βαρύ τίμημα, λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, του υψηλού ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών και στα αποτελέσματα εννεαμήνου έδειξε πόσο την επηρέασαν. Όμως δεν είχαν προλάβει να περάσουν και οι αυξήσεις που έκανε η εταιρεία με τη σειρά της προκειμένου να μετακυλίσει την αύξηση του κόστους. Μέρος αυτής της αύξησης θα φανεί στα ετήσια αποτελέσματα, αλλά κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Αν και έχουμε την εντύπωση πως και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία και το όνομα που έχει ο όμιλος είναι αρκετά για μία καλύτερη αποτίμηση, αρκεί οι αγοραστές να έχουν και κάποια διάρκεια.

---

Ο τραπεζικός δείκτης, από την αρχή του χρόνου μέχρι και το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, καταγράφει κέρδη 26,99%, ενώ ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές σε υψηλά διετίας. Το διευρυμένο ενδιαφέρον, έβαλε τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην πρώτη 20αδα των αποδόσεων, με ημερομηνία εκκίνησης την 31/12/2021. (ΕΤΕ +22,99%, ΠΕΙΡ +28,68%, ΑΛΦΑ +31,85%, ΕΥΡΩΒ +24,3%).

Όλα τα παραπάνω, μάλλον αφήνουν «ασυγκίνητους» όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων, καθώς για πολλοστή συνεδρίαση, το τριμηνιαίο συμβόλαιο του ΔΤΡ, λήξεως 18/3/2022, παρέμεινε με μηδενικές συναλλαγές. Εκτός και αν όσοι παίρνουν θέσεις στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό, έχουν εξαιρετικά κοντινό επενδυτικό ορίζοντα.

---

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού ενδέχεται να επηρεάσει την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας το 2022, αναφέρει μελέτη της Alpha Bank. Ο ρυθμός μεγέθυνσης, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι ισχυρός από τους περισσότερους οργανισμούς (π.χ. ΙΟΒΕ: 4,5%-5%, Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 5,2%), ως απόρροια αφενός της αναμενόμενης ισχυρής επίδοσης του τουρισμού και αφετέρου της αύξησης των επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να υποστηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία για το 2022 συνδέεται με την επίπτωση του πληθωρισμού στο ύψος της καταναλωτικής δαπάνης και στον σχεδιασμό της επενδυτικής δαπάνης. Οι παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν τον πληθωρισμό είναι α) η δυναμική της εξέλιξης των τιμών της ενέργειας και β) ο σχηματισμός των προσδοκιών των οικονομικών μονάδων. Συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρηματίες περιμένουν ότι θα εξελιχθούν οι τιμές στο μέλλον επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν, δανείζονται και επενδύουν τα χρήματά τους σήμερα, καταλήγει η Alpha Bank.

---

Καθώς έχουμε αρχίσει, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες (περίπου 3 στη χώρα μας και 4 στις ΗΠΑ), να βλέπουμε στον ύπνο μας τα δελτία των στατιστικών υπηρεσιών για την εξέλιξη του πληθωρισμού, και η τσέπη μας έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται κάθε φορά που πηγαίνουμε στο βενζινάδικο και όταν βλέπουμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν και ορισμένες – υπερατλαντικές – αχτίδες φωτός. Ίσως εδώ να μας φαίνεται κάπως παράδοξο, αλλά ένα σημαντικό μέρος των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ οφείλεται στην τεράστια αύξηση της τιμής των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων, από το 7% που είναι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το 1% οφείλεται στην αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ο δείκτης Manheim, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις μεταβολές των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, έχει ανέβει κατά 68% από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι λόγοι της ανόδου είναι βέβαια γνωστοί, η μείωση της παραγωγής νέων οχημάτων όταν έκλεισαν τα εργοστάσια εξ αιτίας της πανδημίας και η έλλειψη μικροεπεξεργαστών που δεν επιτρέπει στα εργοστάσια να δουλέψουν στο 100% της δυναμικότητάς τους. Τον Ιανουάριο λοιπόν, ύστερα από πολλούς μήνες συνεχόμενης ανόδου, ο δείκτης Manheim ήταν πρακτικά αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο αλλά 45% πάνω από τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως διαβάζουμε στο Barron’s, ήταν ο πρώτος μήνας εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, που οι τιμές των  μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δεν αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν, αφού τα προβλήματα στην παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών εξακολουθούν να κρατούν χαμηλά την παραγωγή. Μπορεί όμως να είναι ένα πρώτο σημάδι πως ένας από τους βασικούς συντελεστές της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού, αρχίζει να χάνει την ορμή του. Σε έναν μήνα από τώρα, ίσως μάθουμε αν πρέπει να αρχίσουμε λίγο να χαμογελάμε και να φοβόμαστε λίγο λιγότερο για την επανεμφάνιση του «πληθωριστικού τέρατος», όπως είχε πει κάποτε ο πάντα επίκαιρος Στέφανος Μάνος.

---

Η JP Morgan διατηρεί τη θετική της στάση στα ελληνικά ομόλογα παρά την άνοδο των αποδόσεων μετά την πρόσφατη στροφή της ΕΚΤ και την υιοθέτηση πιο επιθετικού τόνου που προϊδεάζει για ταχύτερη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και αυξήσεις επιτοκίων. Η στροφή αυτή της ΕΚΤ οδήγησε σε επανατιμολόγηση του ρίσκου από τους επενδυτές, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης και των spread σε υψηλά διετίας για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Την Τρίτη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 2,5% πριν υποχωρήσει στο 2,33% με το spread να διευρύνεται στις 210 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. Σε έκθεση της, η JP Morgan επιμένει στις θέσεις «long» στα ελληνικά ομόλογα έναντι αυτών της περιφέρειας.

Όπως αναφέρει, η αγορά μπορεί να ωθεί τα spreads υψηλότερα αλλά η ΕΚΤ θα κάνει χρήση των αγορών του προγράμματος ΡΕΡΡ με ευελιξία μέχρι την λήξη του τον Μάρτιο για να αποφύγει ακραίες κινήσεις διεύρυνσης. Εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν καλή απόδοση στο μέλλον παρά τις προσδοκίες για αυξημένη μεταβλητότητα στα spread.

---

Μπορούν να σώσουν τα κρυπτονομίσματα τον ιδρυτή του Wikileaks; Ο Ασάνζ παραμένει από το 2010 κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, περιμένοντας την αγγλική δικαιοσύνη να αποφανθεί αν θα εκδοθεί στις Η.Π.Α. για να δικαστεί.  Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, δημιούργησε το AssangeDAO, μια συλλογικότητα που μάχεται για την απελευθέρωσή του. Η συλλογικότητα έχει ιδρύσει το κρυπτονόμισμα διακυβέρνησης $JUSTICE και έχει ήδη σηκώσει πάνω από 45 εκατομμύρια δολάρια από υποστηρικτές. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση θα ωφελήσουν το ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ για νομικές αμοιβές και εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την υπόθεση έκδοσής του. Ο Ασάνζ καταζητείται για κατηγορίες κατασκοπείας που απορρέουν από τη δημοσίευση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων από το WikiLeaks. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολεμώντας την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν εκδοθεί και κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 χρόνια. Θα μπορέσει άραγε ένα κρυπτονόμισμα να σώσει τον ιδρυτή  των Wikileaks; Δύσκολα...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες