Αν ζητάγαμε από έναν διαχειριστή ή από έναν επενδυτικό σύμβουλο που ασχολείται κυρίως με το ελληνικό χρηματιστήριο να περιγράψει με μια φράση το κλίμα στη δουλειά τους τελευταίους μήνες, θα μας απαντούσε με μια φράση: Γκρίνια και πάλι γκρίνια.
Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών δε διαθέτει το φωτοστέφανο της υπομονής και ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να έχει τη νοοτροπία του «τι θα παίξουμε;», είναι λογικό το αγκυροβόλιο του ελληνικού χρηματιστηρίου σ’ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 850-920 μονάδων για έξι+ μήνες να έχει τσακίσει νεύρα και σε κάποιες περιπτώσεις και χαρτοφυλάκια.
Είναι όμως …έξυπνο;
Ζούμε σε έναν κόσμο μηδενικών επιτοκίων και ως εκ τούτου έχει τρέξει χρηματιστηριακά το σύμπαν ολόκληρο…εκτός από το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σε όρους κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ, είναι εξόφθαλμα φθηνό.
Αλλά και όσον αφορά τον δείκτη P/E κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Μάλιστα, στην Ελλάδα σημειώνεται ταχύτερος ρυθμός αύξησης των κερδών, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2021, το P/E της ελληνικής αγοράς κινείται στο 11,0x και για το 2022 στο 8,5x.
Έχετε δει τα αντίστοιχα νούμερα στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού;
Αν ναι, τότε θα κατανοήσετε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι κάτι σαν το μικρό γαλατικό χωριό που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. (σ.σ :Όπου Ρωμαίοι=επενδυτές).
Έχει όμως…τον μαγικό ζωμό, ήτοι την πολλαπλασιαστική ισχύ των κεφαλαίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε στους ανερχόμενους κλάδους της οικονομίας ξαναβάζοντας την Ελλάδα στο παιχνίδι των οικονομικών επιδόσεων.
Κανονικά αντί να γκρινιάζουμε, θα έπρεπε να γιορτάζουμε για το γεγονός ότι η αγορά παραμένει εντός ενός συγκεκριμένου εύρους διακύμανσης. Για τον απλούστατο λόγο ότι μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το bottom fishing και να γεμίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας, φασούλι το φασούλι…
---
Μεγάλη ημέρα σήμερα για τη ΔΕΗ. Και όχι γιατί οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν προκηρύξει απεργία κατά της αύξησης κεφαλαίου, αλλά γιατί στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν επίσημα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων της επιχείρησης, το τέλος της οποίας θα βρει τη ΔΕΗ να ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες επενδυτές.
Η διοίκηση Στάσση έχει προετοιμαστεί για τη σχετική «γκρίνια» από ομάδες μικρομετόχων λόγω της απόφασης να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου στα πρότυπα των πρόσφατων ΑΜΚ των τραπεζών, με κατάργηση, δηλαδή, του δικαιώματος συμμετοχής υπέρ των παλαιών μετόχων, ωστόσο αν έχει καταλάβει καλά η στήλη, οι υφιστάμενοι εγχώριοι μέτοχοι που θα θελήσουν να εγγραφούν ώστε να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους χωρίς να υποστούν «αραίωση», θα ικανοποιηθούν πλήρως.
Η επιτυχία αυτής καθ αυτής της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ φαίνεται ότι όχι απλώς είναι εξασφαλισμένη αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει προσφορές σχεδόν τριπλάσιες από το αρχικό ποσό των 750 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προγραμματισμός.
Εξ ου και τα σχέδια για το τελικό ποσό άντλησης έχουν αναθεωρηθεί και είναι δεδομένο πως η εταιρεία θα αντλήσει τελικά σημαντικά μεγαλύτερο ποσό, με τη συμμετοχή μάλιστα πολύ μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η πορεία δε, της μετοχής τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η εποχή των «εκπτώσεων» παρήλθε και ενισχύει την πεποίθηση ότι η ΑΜΚ θα γίνει πιθανόν σε καλύτερες τιμές έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ μετρά 12 ανοδικές κλείνοντας χθες για πρώτη φορά μετά τις 23 Σεπτεμβρίου πάνω από τα 9 ευρώ (9,15 ευρώ) και ενώ στο διάστημα της μεγάλης πίεσης είχε υποχωρήσει μέχρι τα 7,80 ευρώ.
---
Τέλος στα σενάρια νέων συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο επιχείρησε να βάλει -με διακριτικό είναι αλήθεια τρόπο και χωρίς να αποκλείσει 100% το ενδεχόμενο- ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης. Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή, ο βαθμός συγκέντρωσης στη χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν πλέον το 95% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος, και με δεδομένο ότι μπαίνουμε σε εποχή οικονομικής μεγέθυνσης θα δημιουργείται ζωτικός χώρος επέκτασης για όσες τράπεζες παραμένουν ανταγωνιστικές, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος της Εθνικής κράτησε πάντως και μια μικρή επιφύλαξη σημειώνοντας πως «η ήδη μεγάλη συγκέντρωση δεν αποκλείει μια ακόμη μεγαλύτερη, αλλά μια τέτοια πιθανότητα φαίνεται να συρρικνώνεται δραστικά».
---
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε και το μήνυμα ότι δεν υπάρχει η έννοια του «κατάλληλου timing» για να πουλήσει το ΤΧΣ τη συμμετοχή 40% που έχει στην τράπεζα καθώς η Εθνική ακολουθεί τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης ανεξάρτητα αν βασικός μέτοχος θα είναι το Δημόσιο ή ιδιώτης. Και μιας και η συγκεκριμένη συζήτηση -για την αποεπένδυση του Ταμείου από τον τραπεζικό κλάδο- έχει ανάψει για τα καλά, ο πρόεδρος της Εθνικής σχολίασε πως οποιαδήποτε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της, ούτε μακροπρόθεσμα τη μετοχή της. Κατά συνέπεια, όπως είπε, η χρονική στιγμή μεταφοράς τμήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον μεγαλομέτοχο σε ιδιώτες μετόχους αποκτά δευτερεύουσα σημασία ή και μηδαμινή…
---
Quiz: Στελέχη βέλγικης πολυεθνικής πάτησαν πόδι σε ελληνική αλυσίδα supermarket, ενώ διερευνητικές επαφές στελεχών fund βρίσκονται σε εξέλιξη, με έτερη αλυσίδα του κλάδου. Το retail βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης.
---
Αυτό που πέρυσι έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα είναι πραγματικότητα. Αναφερόμαστε στην επιστροφή των Ελλήνων στο ταξίδι, καθώς ενόψει της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου οι κρατήσεις για πτήσεις εντός κι εκτός Ελλάδας αγγίζουν, εάν δεν ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019. Εάν, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν έχουμε «έκτακτα γεγονότα» λόγω πανδημίας, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα Χριστούγεννα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι, έστω και με σημαντικές αρρυθμίες, βαίνουμε προς μία σταθεροποίηση στην εποχή μετά την πανδημία.
---
Το προσεχές διάστημα, ίσως και μέσα στη μέρα, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του δορυφορικού internet στη χώρα μας. Έτσι αναφέρουν πληροφορίες της στήλης. Αποτελεί μια κατάκτηση το γεγονός πως η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ρυθμιστικό πλαίσιο και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού που γίνεται την τελευταία διετία. Ο κλάδος των μικροδορυφόρων και γενικότερα της διαστημικής τεχνολογίας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η διαστημική τεχνολογία έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλια πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
---
Με κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ (1.681,2 εκατ. SDR) θα συμμετέχει πλέον η Ελλάδα στο χρηματοδοτικό οπλοστάσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υλοποιώντας με 11 χρόνια καθυστέρηση -λόγω της κρίσης- την απόφαση του 2010 για τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν στο ΔΝΤ εφόσον χρειαστεί αν δεν επαρκούν τα μερίδια συμμετοχής, και η Ελλάδα τα έχει εξασφαλίσει μέσα από ρύθμιση η οποία επιτρέπει τον δανεισμό της από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως είπε και ο Χρ. Σταϊκούρας -με μια δόση ...χιούμορ υποθέτουμε- κατά στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, πλέον η χώρα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή του ΔΝΤ, δεδομένου ότι έχουν ήδη αποπληρωθεί το 75% των δανείων και προωθείται η πρόωρη εξόφληση του Ταμείου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.