Black Box: Ο κ. Πατούλης τινάζει στον αέρα το project «σκουπίδια»

Αιφνίδιο τέλος στο project για τα σκουπίδια από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Ο Περιφερειάρχης κλήθηκε στο Μαξίμου για μία συζήτηση επί του θέματος και υποσχέθηκε μεν να κλείσει το θέμα εντός των επόμενων μηνών δεν έκανε δε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση..  Αν ρωτάτε τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Πατούλη σε αυτή τη στροφή, θα πρέπει να σας πούμε ότι το project σκουπίδια σημαίνει συγκρούσεις με συμφέροντα και ο κ. Γιώργος δεν νιώθει έτοιμος για κάτι τέτοιο...

---

Είναι πάλι εδώ, στην Ελλάδα, ο κ. Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ. Ποιος είναι; Ο αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει ταξιδεύσει κι άλλες φορές στην Αθήνα μετά από τις εκλογές, αλλά η παρουσία του έχει πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν σημαίνει κάτι όλο αυτό ή και μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Εκλογές, πάντως, χωρίς έναν τεχνοκράτη του μεγέθους του Γκρίνμπεργκ δεν κάνεις. Κι ας λένε ορισμένες εγχώριες περσόνες ότι αυτές δήθεν άκουσε ο Κυριάκος και πέτυχε τους εκλογικούς του στόχους. Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι αν άκουγε αυτούς και όχι τον Αμερικανό ειδικό, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν χαμηλότερη...

---

Tα στοιχεία κίνησης διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου που ανακοίνωσε η Aegean βάζουν την εταιρεία σε τροχιά για κερδοφόρο γ’ τρίμηνο και σίγουρα σε πολύ καλύτερη μοίρα από πλευράς ταμειακών ροών. Η αύξηση του μεταφορικού έργου έχει σαν αποτέλεσμα ο συντελεστής φορτίου να φθάσει το 71,7%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίμηνο του τρίτου τριμήνου η εταιρεία μετέφερε σχεδόν όσους επιβάτες μετέφερε στους πρώτους έξι μήνες. Περισσότερα θα μάθουμε στα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ανακοινώνονται πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Παρασκευής ενώ η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου.

---

Το Αλουμίνιο ίπταται σε υψηλά 13 ετών κοιτάζοντας πλέον στα μάτια τα 2.900 $/tn και επόμενο είναι να βγουν τα κομπιουτεράκια για την επόμενη χρήση. Με δεδομένο ότι το βασικό κόστος παραγωγής (βλ. ενέργεια) έχει κλειδωθεί σε τιμές που εξασφαλίζουν ικανοποιητικά περιθώρια, την αλουμίνα να καταγράφει ράλι τιμών την Παρασκευή (367 $/tn) και τα premium παράδοσης να βρίσκονται πάνω από τα 1000 $/tn στην επόμενη χρήση του Αλουμινίου της Ελλάδας τα λειτουργικά αποτελέσματα δεν θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ. Καλά νέα και για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ με το Νικέλιο να φθάνει τα 20.000 $/tn, επίσης πολυετές υψηλό.

---

Από το τίμημα της πώλησης της ΔΕΠΑ ανοίγει ο δρόμος για τη διανομή έκτακτου μερίσματος για τα Ελληνικά Πετρέλαια τα οποία κατέχουν το 35%. Μετά την έγκριση της συναλλαγής από το ελεγκτικό συνέδριο τα ΕΛΠΕ θα είναι σε θέση να μοιράσουν 35 – 40 λεπτά μέρισμα

---

Η Holcim πούλησε τα εργοστάσια της στην Companhia Siderúrgica Nacional έναντι 1,025 δισ. δολαρίων η οποία αφορά την πώληση πέντε μονάδες τσιμέντου, τέσσερις σταθμούς λείανσης, έξι εργοστάσια αδρανών υλικών και 19 εγκαταστάσεις έτοιμου σκυροδέματος. Η συνολική παραγωγή του 2020 ήταν 2,8 εκατ. τόνοι τσιμέντου.

Στη Βραζιλία συμμετοχή 50% έχει με τη μορφή Joint Venture στην Companhia Industrial de Cimento Apodi έχει ο Τιτάνας με συνολική παραγωγή 2 εκατ. τόνους ετησίως. Τα πάγια ωστόσο διαφέρουν: Η Cimento Apodi διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixeré, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015 και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecém, η οποία λειτουργεί από το 2011. Το τίμημα εξαγοράς είχε διαμορφωθεί σε 100 εκατ. δολάρια και η συναλλαγή είχε ολοκληρωθεί το 2016.

---

Μέχρι στιγμής ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με τη μικρότερη συμμετοχή ενεργών κωδικών στις συναλλαγές του ΧΑ αφού δραστηριοποιήθηκαν μόλις 20.583 κωδικοί. Ο FTSE-25 είχε τις περισσότερες εισροές από το εξωτερικό με 53,8 εκατ. ευρώ βοηθώντας το ΧΑ να κινηθεί για τέταρτο μήνα με θετικές εισροές που έφθασαν στο σύνολο  τα 29,8 εκατ. ευρώ (121 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους). Γερμανία (11,5 εκατ. ευρώ) και Ην. Βασίλειο (7,71 εκατ. ευρώ) είχαν τις περισσότερες εισροές ενώ πωλητές ήταν οι Ισπανοί (3,74 εκατ. ευρώ).

---

«Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος πονά για την εταιρεία που έχτισε» είπε στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής της Folli Follie εκπρόσωπος του πρώην ισχυρού άντρα της εταιρείας. Τι το ήθελε κι ο άνθρωπος. Πολλοί επενδυτές έχουν κλάψει για τα χρήματα που έχασαν με τη Folli, αυτή τη φορά, όμως, η αίθουσα κλονίστηκε από τα γέλια. Στην ουσία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προσπαθεί να «εκδικηθεί» τη νέα διοίκηση και ευελπιστεί να μπλοκάρει τις συμφωνίες της ΓΣ, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Μάλιστα, ο ένας εξ’αυτών, τακτικός συνομιλητής της στήλης, μας βάζει στα ενδότερα της στάσης των Κουτσολιούτσων και όσων έγιναν στη ΓΣ, που αναβλήθηκε για τις 5 Οκτωβρίου.

Όπως λέει, κανένας κίνδυνος δεν δημιουργείται για την εταιρεία από την πιθανότητα μη έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων. Οι υπό εξυγίανση εταιρείες δεν εκδίδουν υποχρεωτικά ούτε καν οικονομικές καταστάσεις, ούτε συγκαλούν γενικές συνελεύσεις μετά την υποβολή της συμφωνίας εξυγίανσης.

Ο ίδιος προχωρά λέγοντας, πως οι αδυναμίες που διέγνωσε η PwC προέρχονται στη μεγάλη πλειονότητά τους από το γεγονός ότι υπήρχε ένα παλαιότερο (από την προηγούμενη διοίκηση) απαρχαιωμένο και κατακερματισμένο σύστημα γενικής λογιστικής. Λέγεται πως υπάρχουν 3 συστήματα απαρχαιωμένα που δεν «επικοινωνούν»  μεταξύ τους, ενώ στις θυγατρικές τα βιβλία τηρούνται στο χέρι (!)

Ενώ πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έστειλε προ ολίγων ημερών εξώδικο και απειλούσε τη Διοίκηση να μην αλλάξει σύστημα ERP, γιατί στα συστήματα υπάρχουν πληροφορίες που αποδεικνύουν την αθωότητά του! Μεγάλο σκάνδαλο, μεγάλες στιγμές …

---

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί όπως μαθαίνει η στήλη στη διοίκηση της Intralot για δύο λόγους. Πρώτον και κύριον, εξαιτίας της εκτίναξης του EBITDA  106,5% στα 54,3 εκατ. ευρώ και της αύξησης των εσόδων 34,4% στα 202,6 εκατ.ευρώ. Δηλαδή των πολύ θετικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Εξίσου σημαντικός είναι όμως και ο δεύτερος λόγος. Μετά τη Fitch που αναβάθμισε το αξιόχρεο της εταιρείας, ήρθε η Moody’s, η οποία αναβάθμισε το αξιόχρεο της Intralot σε Caa1. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στην έκθεσή τους, η αναβάθμιση ήρθε ως αποτέλεσμα του deal με τους ομολογιούχους, της νέας κεφαλαιακής διάρθρωσης και των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης της δραστηριότητας της εισηγμένης.

---

Το παρασκήνιο της  διακοπής της συνεργασίας της Vodafone TV με τη Nova, έχει ως εξής: Το 2017 είχαν υπογράψει συμφωνία προκειμένου κανάλια της Νova να προβάλλονται από τη συνδρομητική πλατφόρμα της Vodafone. Όμως η «σφήνα» της Cosmote TV στο αθλητικό περιεχόμενο με τη μετάδοση αγώνων μεγάλων ομάδων… μοίρασε την πίτα.  Όπως εκμυστηρεύεται άνθρωπος με γνώση της διαπραγμάτευσης, ο λόγος που δεν ανανεώθηκε η συμφωνία είναι πως αφενός δεν είχε το ίδιο ενδιαφέρον για τη Vodafone TV, μιας και δεν υπήρχε το ίδιο περιεχόμενο, και αφετέρου το αντίτιμο που ζητούσε η United για μερική έστω αξιοποίηση του περιεχομένου της Nova από τη Vodafone, ήταν υψηλό. Και κάπως έτσι οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν και από τις 15 Οκτωβρίου τα αθλητικά κανάλια της Nova δεν θα μεταδίδονται στη συνδρομητική πλατφόρμα της Vodafone.