Όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης «εκδημοκρατίζει την παραγωγή», όπως ο ίδιος δήλωσε, και ο Τσίπρας ανακαλύπτει τη «προαιρετική υποχρεωτικότητα», ο Κυριάκος Πιερρακάκης σχεδιάζει το αύριο της χώρας. Πρόκειται για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων. Έτσι λοιπόν, όπως πληροφορείται η στήλη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν συμφωνήσει στο εξής: Οι νέοι άνθρωποι που κάνουν τη θητεία θα αξιοποιούν τον χρόνο τους προκειμένου να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες.
Το project αναμένεται να τρέξει μέσα στο 2022 και στόχο έχει να εξοπλίσει τους αυριανούς πολίτες με τις απαραίτητες εκείνες δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν στη νέα εποχή. Δεν είναι τυχαίο, πως το ψηφιακό χάσμα και η έλλειψη δεξιοτήτων αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. «Θέλω να προσλάβω και δεν βρίσκω ανθρώπους με τεχνογνωσία και ψηφιακές ικανότητες» έλεγε στη στήλη κορυφαίο στέλεχος εταιρείας. Ε, με αυτή την πρωτοβουλία αναμένεται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.
---
O Tέλης Μυστακίδης, κράτησε μυστικές τις διαπραγματεύσεις. Όχι από το Black Box όμως που τρύπωσε σε αυτές και σας είχε μεταφέρει, έγκαιρα, πως το deal με την Ellington είναι σχεδόν κλεισμένο. Όπερ και εγένετο. Η Ellington με 24,172 εκ. ευρώ μετείχε στην αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank που ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Ellington η οποία πλέον κατέχει ποσοστό 9,9% της Τράπεζας, ενώ το ΤΧΣ περιόρισε το ποσοστό του στα 63,1%. Το ΤΧΣ συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 150,77 εκ. ευρώ. Η Attica Bank αύξησε σε αυτή τη φάση το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 240 εκ. ευρώ και πλέον ανέρχεται σε 244,845 εκ. ευρώ. Η Ellington μετέχει μέσω της εταιρίας RINOA LTD.
Στην αύξηση κεφαλαίου εκτός από το ΤΧΣ, μετείχαν με τα ποσοστό τους ΕΦΚΑ (10,3%) και ΤΜΕΔΕ (14,7%). Η Ellington κάλυψε τα ποσοστά των μετόχων που υπαναχώρησαν ή από τα αδιάθετα, όπως και άλλοι επενδυτές που μέσω των αδιάθετων δικαιωμάτων τοποθετήθηκαν και κατέχουν συνολικά ποσοστό 2%.
---
Η συγκυρία έφθασε, από τη μια τα ναύλα έχουν εκτιναχθεί και οι επενδύσεις στην αγορά πλοίων είναι επιτακτικές, από την άλλη το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε καλό momentum και την ίδια στιγμή στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα περιοριστεί η αγορά ομολόγων από το εξωτερικό. Όλα αυτά δημιουργούν ουρά στα χρηματιστηριακά γραφεία από ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές οι οποίες θέλουν να σηκώσουν λεφτά μέσω έκδοσης ομολόγων στην χώρα τους.
Τον κύκλο άνοιξε η Costamare τον περασμένο Μάιο με μια πετυχημένη έκδοση και συνέχισε η Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. Η επόμενη μέρα η καλύτερα η αυγή του 2022 επιφυλάσσει εκπλήξεις καθώς τόσο η Costamare όσο και άλλες 2 ακόμη ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένες στη Wall Street, να δρομολογούν εκδόσεις άμεσα .
Η Costamare Inc. που είναι εισηγμένη από το 2010 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), άντλησε από το ΧΑ 100 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,7% και υπερκαλύφθηκε κατά 6,7 φορές.
Οι ανάγκες ανανέωσης του στόλου έχουν ήδη αποτυπωθεί από τη Costamare και αφορούν στην προσθήκη 15 νέων πλοίων στην τριετία και φαίνεται πως η εταιρεία εξετάζει ,να προχωρήσει σε νέο ομόλογο το οποίο αυτή τη φορά μπορεί να έχει και χρώμα. Άλλωστε η ναυτιλία αλλάζει χρώμα σταδιακά και πρασινίζει έτσι και αλλιώς διεθνώς, και η Costamare είναι στις εταιρείες που ηγούνται των αλλαγών.. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εταιρεία οριστικοποίησε παραγγελία για τη ναυπήγηση 8 νέων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containerships) σε ναυπηγεία της Ασίας και ολοκληρώθηκε η απόκτηση 7 μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίων (bulk carriers).
Τα καλά νέα είναι δύο στα όσα αναφέρει η στήλη, πρώτον μια νέα αγορά ανοίγει στο ΧΑ και μάλιστα με εταιρείες δοκιμασμένες στη μητέρα των αγορών τη... Wall Street. Δεύτερον και ίσως αυτό είναι και το πλέον σημαντικό, φαίνεται πως η πολιτική των τελευταίων ετών για τη στήριξη του ελληνικού εφοπλισμού, του νηολογίου αποδίδει καρπούς. ‘Άλλωστε η ελληνική ναυτιλία, είναι ηγέτιδα δύναμη στην υφήλιο, ελέγχοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς.
---
Επιστρέφοντας στα της ψηφιακής επανάστασης, η χώρα βρίσκεται με το 25% των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Εν ολίγοις; Μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους αναμένεται να «τρέξουν» έργα ύψους 2 δισ. ευρώ. Δεν τα λέμε εμείς. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο επικεφαλής της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, στο συνέδριο του ΣΕΠΕ τα είπαν. Και δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε.
---
Πόδι στη Δυτική Ευρώπη και δη στην εξαιρετική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και στην αγορά του Fintech, αποκτά η Inform Lycos μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης της μητρικής AUSTRIACARD με τη NITECREST, κορυφαίου παρόχου καρτών και συναφών λύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πωλήσεις παγκοσμίως. Επίσης αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή τραπεζικών καρτών, συναφών υπηρεσιών και λύσεων πληρωμών για τις Ευρωπαϊκές Fintech/Challenger Banks.
Η NITECREST ιδρύθηκε το 1996, παράγει και προσωποποιεί κάρτες Gift & Loyalty και Telecom για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέχει μερίδιο 50% στην TAG_NITECREST, που διαχειρίζεται τις πωλήσεις και την προσωποποίηση καρτών πληρωμής για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2020, οι NITECREST & TAG_NITECREST κατέγραψαν ενοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ και απασχολούν σήμερα περίπου 160 άτομα.