Black Box: Ο Ολλανδός και ο Αλέξης, το εν εξελίξει διεθνές deal της Μυτιληναίος στο φυσικό αέριο και οι αναζητήσεις στο Google για το Χρηματιστήριο

Με πολλές συναντήσεις και ραντεβού συνοδεύτηκε η παρουσία της Μυτιληναίος στη διεθνή έκθεση για την ενέργεια Enlit, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Η εισηγμένη, που διέθετε το δικό της περίπτερο, συνυπήρχε στο event με μεγαθήρια, όπως η Siemens και η Total.

Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι για τα έργα κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο που υλοποιεί ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Μυτιληναίος.

Μάλιστα, η εταιρεία κατέθεσε και προσφορά για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου στο εξωτερικό. Νεότερα θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες.

---

Μετά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ολλανδός CEO της Reggeborgh Χένρι Χόλτερμαν είδε και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Μαζί του ήταν και ο εργολάβος κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος, στενός φίλος του κ. Τσίπρα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Άκτωρ.

----

Στην Lamda Development η ανάπτυξη του Ελληνικού έχει ανεβάσει στροφές ωστόσο και τα εμπορικά κέντρα φαίνεται να έχουν αρκετό περιθώριο στην αποτίμηση τους. Από την παρουσίαση στους αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του 9μήνου η διοίκηση ανέφερε ότι οι αποδόσεις στα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι οι εξής: Athens Mall 6,8%, Golden Hall 7,5% και Mediterranean Cosmos 8,6%. Οι αποδόσεις αυτές απέχουν από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος κινείται στο 5,3%.

Στα βιβλία της πλέον η εταιρία αποτιμά τα τρία εμπορικά κέντρα 869,7 εκατ. ευρώ έχοντας υψηλό «ζωής» το 2019 όταν η αξία τους είχε φθάσει τα 892 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ακόμα ότι τα εμπορικά κέντρα των Αθηνών ήταν κλειστά φέτος 95 ημέρες (65 το 2020) και της Θεσσαλονίκης 71 ημέρες (65 το 2020) και παρόλα αυτά τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 2% στην Αθήνα και αυξημένα κατά 3% στην Θεσσαλονίκη. Το momentum τους φθινοπωρινούς μήνες έχει επιταχυνθεί με την επισκεψιμότητα να ανεβαίνει από 14% τον Σεπτέμβριο στο 29% τον Οκτώβριο. Σε σχέση με το 2019 η επισκεψιμότητα υστερεί κατά 25% ωστόσο οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 5% τον Οκτώβριο. Η αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2019 δεν είναι γραμμική αφορά ωστόσο το 35% των μαγαζιών.

Μέσα στο 2022 δεν αποκλείεται να δούμε την ξεχωριστή εισαγωγή των retail malls στο Χρηματιστήριο.

---

Κοιτάζοντας λίγο τις αναζητήσεις του google search για την Ελλάδα το 2021 η «επιστρεπτέα προκαταβολή» και το «επίδομα θέρμανσης» ήταν τα πιο «ψαγμένα» οικονομικά θέματα τη χρονιά που τελειώνει. Η μετοχή της AMC έσπασε τα κοντέρ σε Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρώπη καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στη γενική κατηγορία «ειδήσεις» με πρώτο σχετιζόμενο θέμα το dogecoin.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα στα αμιγώς χρηματιστηριακά η «Τράπεζα Πειραιώς» είχε τα περισσότερα ερωτήματα τα οποία μάλιστα συμπίπτουν και με την αύξηση των αναζητήσεων του όρου «Χρηματιστήριο Αθηνών». Όχι τυχαία η αύξηση των αναζητήσεων με τον όρο «Χρηματιστήριο» κορύφωσε την περίοδο των αυξήσεων κεφαλαίου της Πειραιώς, της Alpha bank και της ΔΕΗ. Τέλος, στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών θεμάτων στην κατηγορία των αναζητήσεων πρώτη έρχεται η Ελλάκτωρ ενώ στην πέμπτη θέση των αναζητήσεων είναι το «βαμβάκι» και η αναζήτηση των ημερήσιων τιμών του. Το βαμβάκι; Σοβαρά τώρα; Ούτε μια υπόνοια για κρύπτο μέσα στην 10αδα;

---

H στήλη έχει πολλές φορές επισημάνει πως το καλό με τις επενδύσεις πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας (Microsoft, Pfizer, Amazon Web Services, DigitalRealty κ.α) είναι πως φέρνουν και άλλες επενδύσεις. Δημιουργείται δηλαδή ένα οικοσύστημα που φέρνει από μόνο του νέες επενδύσεις. Μία από αυτές είναι της MVI-Solve IT, η οποία δραστηριοποιείται στην πληροφορική και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Θέλει να επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε ενημέρωση από το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μονάχου για το νέο αναπτυξιακό νόμο. Προχωρά, μάλιστα, την περίοδο αυτή και σε προσλήψεις μηχανικών πληροφορικής. Η στήλη μαθαίνει πως δεν είναι η μόνη γερμανική εταιρεία που ενδιαφέρεται να επενδύσει στη χώρα μας. Άλλωστε, η εμπειρία των Γερμανών από την επένδυση της Teamviewer στα Ιωάννινα είναι θετική.

---

Μπορεί η εβδομάδα να μην ξεχειλίζει από προγραμματισμένα γεγονότα, τηρουμένων, όμως των εορταστικών ημερών, έχουν αρκετά σημαντικά εταιρικά και μακροοικονομικά νέα. Οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Βασικό οικονομικό γεγονός την ερχόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία συνεδρίαση της FED για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα χωρίς το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Prodea την Τρίτη ενώ η Τερνα Ενεργειακή συγκαλεί συνέλευση την ίδια ημέρα με θέμα μεταξύ άλλων την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Την Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να ανακοινώσει την πολιτική της για επιτόκια και QE. Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων για δείκτες και μετοχές για το μήνα Δεκέμβριο. Τέλος, στο κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο δείκτη FTSE-25 με την εισαγωγή της Quest Holdings και τη διαγραφή της ΕΧΑΕ.

---

Tα ΕΛΠΕ πρασινίζουν. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που ήταν πετυχημένες και δεν ακουλούθησαν τις τάσεις της εποχής και έσβησαν» είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης για να αιτιολογήσει στους μετόχους την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της εταιρείας. Άδικο, δεν έχει. Έτσι λοιπόν αλλαγή εταιρικής διακυβέρνησης, ονόματος της εταιρείας και απόσχιση του κλάδου βρίσκονται στο δρόμο έως τα τέλη του 2022 που οι διαδικασίες για την ίδρυση νέας εταιρείας θα έχουν ολοκληρωθεί. Τα ΕΛΠΕ μετασχηματίζονται στην ουσία σε μια εταιρεία συμμετοχών. Κάτω από την εταιρεία συμμετοχών θα υπάγονται όλες οι συμμετοχές της εισηγμένης, όλες οι δραστηριότητες, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν και νέες θυγατρικές.  Όπως άλλωστε και εξαγορές. Οι επενδύσεις έως το 2030 αναμένεται να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, με τα 2 εξ’αυτών να αφορούν σε πράσινα έργα. Στόχος της εταιρείας είναι ΑΠΕ ισχύος 2 GW έως το 2030.  Ο όμιλος στις αρχές του επόμενου έτους θα παράγει 300 MW, καθώς αναμένεται και η ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας του mega φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη.

---

Μικροδάνεια για ηλεκτρονικές αγορές θέλει να παρέχει η Skroutz. Στον σχεδιασμό της εταιρείας για το 2022, εκτός από αυτή την πράγματι φιλόδοξη σκέψη, εντάσσεται η μείωση του χρόνου παραδόσεων και αποστολών προϊόντων.  Ένα ακόμη στόχος είναι η επέκταση του δικτύου θυρίδων Skroutz Points σε 250 νέες τοποθεσεσίες, ενώ οι Αθηναίοι καταναλωτές θα μπορούν να  παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους σε…1 ώρα.

---

Σε κέρδη γύρισε η Sato στο εννεάμηνο του έτους. Αυτά ανήλθαν σε 331 χιλ.ευρώ, έναντι ζημιών 765 χιλ.ευρώ το 2020. Και οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά 12% στα 13,6 εκατ.ευρώ. Αυτό που προβληματίζει τη διοίκηση της εταιρείας είναι η πανδημική κρίση. Σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ενέργειας και γενικά του πληθωρισμού, ενδέχεται να επηρεαστεί η ιδιωτική κατανάλωση. Και έτσι να μειωθούν οι πωλήσεις επίπλων. Σε αυτή την φάση πάντως οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες.

---

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, ταυτόχρονα για όλη τη χώρα, η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό για χρονικό διάστημα 50 ημερών. Οι δουλειές για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, θα αρχίσουν να ανθίζουν. 

Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με το παρελθόν, στο «Εξοικονομώ 2021»αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εκτιμάται πως το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση 38% περισσότερων κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50%. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

· Να υφίστανται νόμιμα.

· Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

· Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

· Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.)  σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.