Από τους Νορβηγούς της Equinor και την Ocean Wind (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE) που έχει συνάψει συνεργασία με τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέχρι τους Δανούς της Copenhagen Infrastructure Partners (έχει συνάψει συμφωνία με τη Mytilineos) και της European Energy, την καναδικών συμφερόντων Northland Power, τους Γάλλους της Total και τους Ολλανδούς της Shell, όλοι ρωτούν πότε ανοίγουν οι διαγωνισμοί για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
Βομβαρδίζουν την ελληνική πλευρά με ερωτήματα για το ποια θαλασσοτεμάχια θα παραχωρηθούν, πότε θα βγει η προκήρυξη, τι τεχνικά και οικονομικά κριτήρια συμμετοχής θα έχει, και για πόσα χρόνια θα τους παραχωρηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικά απαντηθεί.
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ τελεί υπό κατάρτιση. Η βροχή ωστόσο των ερωτήσεων που δέχτηκε στην Κοπεγχάγη από διευθύνοντες συμβούλους ευρωπαϊκών κολοσσών στις ΑΠΕ η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου δείχνει την έκταση του ενδιαφέροντος.
Τα υπεράκτια πάρκα αποτελούν παντού στην Ευρώπη το αύριο στα αιολικά. Στην Ελλάδα είναι το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό στοίχημα στην ενέργεια, με κοινό παρονομαστή για όλους, τις υπεραξίες που συνεπάγονται τα offshore σε μια χώρα με πολύ πλούσιο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό.
Στο νέο αυτό τοπίο θα γίνει πρώτα μια επιλογή θαλασσίων οικοπέδων, μετά θα τρέξει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και στο τέλος θα καθοριστούν τα πολύγωνα των περιοχών υπεράκτιων πάρκων.
Πότε λοιπόν θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και θα παραχωρηθούν τα οικόπεδα ; Όχι πριν το 2023, λένε οι πληροφορίες.
Έως τότε οι μνηστήρες προετοιμάζονται, με τους Έλληνες μεγάλους παίκτες να έχουν ήδη επιλέξει partners.
Εκτός των συμμαχιών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- Ocean Wind Mytilineos - Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), στο παιχνίδι θέλουν να μπουν η ΔΕΗ, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, η ΕΝΤΕΚΑ o όμιλος Κοπελούζου και άλλοι. Όλοι αναζητούν συμμάχους για επενδύσεις στα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια.
Τον πήχη έχει βάλει ψηλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της διάσκεψης στη Γλασκώβη για το κλίμα.
Ο στόχος είναι η Ελλάδας είναι να πρωτοπορήσει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, δημιουργώντας έως το 2030 ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 2 GW.
Ιδού οι θάλασσες, ιδού και οι επενδύσεις.
---
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό με την τράπεζα Αττικής. Χθες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος. Μπήκε στα 0,65 ευρώ, κατέγραψε υψηλό στο 1,5 ευρώ, χαμηλό στα 0,46 λεπτά και κλείσιμο στα 0,78 ευρώ με συναλλαγές 56.338 τεμαχίων. Ο κάτοχος ενός δικαιώματος παίρνει από την ΑΜΚ περίπου 45 μετοχές, οπότε η όποια διακύμανση δεν αλλάζει σημαντικά το κόστος. Το κόστος για κάποιον που αγοράζει δικαιώματα στην Αττικής στο 0,65 είναι 0,2150 ευρώ (0,65/45+0,20). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 78% της ΑΜΚ θα καλυφτεί από το ΤΧΣ. Το υπόλοιπο από το free float με την διαφορά ότι μέσα έχουν ποσοστά και ΕΦΚΑ και λοιπές δυνάμεις.
Η ερώτηση είναι αν χρειαστεί και άλλη ΑΜΚ και αν για κάποιον που θέλει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ χρειάζεται αγορά δικαιωμάτων ή όχι. μιας και το πιο πιθανό είναι να πάρει από τα αδιάθετα.
Οι κάτοχοι τώρα της μετοχής μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους και να πάρουν στο 0,20 λεπτά από την ΑΜΚ οπότε λογικό είναι να υπάρχουν πωλητές στη μετοχή. Από την άλλη τα ταμεία που δεν θα συμμετάσχουν πρέπει να πουλήσουν ή δικαιώματα ή μετοχές.
Φτάσαμε στο 2021 και προσπαθούμε να διασώσουμε ακόμα την τράπεζα Αττικής. Η σκληρή αλήθεια είναι πως αν εξ΄ αρχής είχε παρθεί απόφαση να κλείσει χωρίς να χαθούν οι καταθέσεις, το κόστος θα ήταν πολύ πολύ μικρότερο.
---
Στα της ΑΜΚ της Αττικής, η ανακοίνωση του ΤΧΣ, που επέλεξε το σχήμα ΤΜΕΔΕ Ellington το οποίο άλλωστε είχε και το προβάδισμα εξαρχής ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
Καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμούν πως η Ellington, η οπ[οία έχει ήδη πάρει το πακέτο «κόκκινων δανείων» του ΤΧΣ, είχε τη δυνατότητα να μάθει πράγματα, να εκτιμήσει την κατάσταση και να έχει τελικά πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος των κεφαλαίων που μπορεί να επενδύσει.
Κάπως έτσι έμεινε μόνη με τους Έλληνες εταίρους μηχανικούς και οι τελικές ανακοινώσεις δεν αργούν, αφού από τη μία Παρασκευή φθάσαμε στην άλλη κι έχει ήδη ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος .
Με βάση τα όσα είχαν διαρρεύσει, μοιάζει απίθανο και έκπληξη, αλλά πάντως δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα, όχι απλά να μπει στην αύξηση κεφαλαίου η Ellington, αλλά να τοποθετήσει και ένα σχετικά αξιοπρεπές ποσόν. Κοντή γιορτή, που λένε…
---
Μόνο σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να αποτελέσει πριν μερικά χρόνια. Σε τι αναφερόμαστε; Στις εκτιμήσεις της Infoquest για την πορεία του τομέα λιανικής, δηλαδή των πωλήσεων Πληροφορικής και του e-commerce. Αναμένεται δηλαδή, ισχυρή διψήφια αύξηση εσόδων και κερδών, η οποία όμως, θα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή για το εννιάμηνο. Ο λόγος; Η περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων που σχετίζεται με τα προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα.
---
Δεν είναι, πάντως, όλα ρόδινα με την Quest, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της οποίας ήταν πάντως εντυπωσιακά ενώ και η είσοδος της στον FTSE Large Cap ανοίγει νέους δρόμους.
Η εταιρεία καταγράφει καθυστερήσεις στις παραλαβές και παραδόσεις προϊόντων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι ελλείψεις σε σημαντικά προϊόντα. Τέτοια είναι της Apple και της Xiaomi.
Στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, στη διοίκηση της εταιρείας έγιναν αρκετές ερωτήσεις από τους αναλυτές, σχετικά με τις καθυστερήσεις του επενδυτικού πλάνο της εισηγμένης. Το οποίο, για τα μεγέθη της, δεν είναι και ιδιαίτερα φιλόδοξο.
Στα της χρηματιστηριακής εικόνας, η διοίκηση της εταιρείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης (split) της μετοχής προκειμένου να αυξήσει την εμπορευσιμότητα της. Και εκτός αυτού δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο εξαγοράς άλλης εταιρείας μιας και στην πληροφορική όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται αυτή την περίοδο.
---
Για να το κλείσουμε εδώ, η Quest είναι από τα χαρτιά που θα μας θυμίζουν πάντα τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και μετέπειτα της προέλασης του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία στην Ελλάδα. Όποιος είχε τα κουράγια, την τύχη ή και την προνοητικότητα να κρατήσει για μια δεκαετία κάποιες από τις 10-20 καλές μετοχές που αγόραζε το 2012 σε τιμές penny stock, σήμερα είναι βαθύπλουτος μετρώντας αποδόσεις από 1.000 έως 4.500%. Χοντρικά να πούμε πως 100.000 ευρώ τότε έχουν γίνει σήμερα 3 εκατομμύρια. Αλλά ποιος ήξερε το μέλλον για να διαβάσει σωστά το παρελθόν;
---
Μετά και τις αποφάσεις που έλαβαν, χθες, οι γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «κλειδώνει» η έκδοση του ομολόγου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ καθώς εγκρίθηκε η αύξηση του ανώτατου ποσού των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της εισηγμένης από 800 χιλ. ευρώ σε 1,1 εκατ. ευρώ. Η στήλη εκτιμά πως μέσα στο Δεκέμβριο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία. Να επισημάνουμε πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «πρασινίζει» όλο και περισσότερο. Η συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση θα είναι συνδεδεμένη με ρήτρες αειφορίας, αντικατοπτρίζοντας την προσήλωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα θέματα ESG τα οποία πολύ αγαπούν οι θεσμικοί επενδυτές.
Εγκρίθηκε επίσης η μεταβίβαση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αυτοκινητόδρομοι όλων των συμμετοχών της εισηγμένης σε εταιρίες αυτοκινητοδρόμων, όπως και η μεταβίβαση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Καστέλι όλων των μετοχικών συμμετοχών της ΤΕΡΝΑ στη «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης». Ο όμιλος δυναμώνει.
---
Σε διαδικασία έκδοσης ομολόγου «ψάχνεται» να μπει αυτή την περίοδο και άλλος μεγάλος όμιλος που αναπτύσσει δραστηριότητα σε ενέργεια, κατασκευές κλπ. Τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες και επενδυτές. Η στήλη βλέπει σε εξέλιξη σκληρές μάχες γα τα λεφτά, τους θεσμικούς και τα επιτόκια μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.
---
Η στήλη σήμερα αποκαλύπτει πως η Premia αναμένεται να εκδώσει ομόλογο στις αρχές του 2022. Έως 100 εκατ.ευρώ και τα χρήματα θα διοχετευθούν στις σημαντικές επενδύσεις που ετοιμάζει η εισηγμένη. Η Premia έχει αλλάξει επίπεδο. Καταγράφει σταθερή ανάπτυξη διαρκείας, με το χαρτοφυλάκιό της να εκτοξεύεται σε βάθος πενταετίας σε 1 δισ. ευρώ. Το 2022 το χαρτοφυλάκιο της εταιρεία αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ.ευρώ και το 2023 τα 500 εκατ.ευρώ. Το ομόλογο, που αναμένεται να έχει ισχυρή ζήτηση, θα χρηματοδοτήσει ακριβώς αυτή τη μεγέθυνση.
---
Η συμβολή του Κωνσταντίνου Μαρκάζου είναι καταλυτική για το success story που καταγράφει η εισηγμένη, η οποία έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης της τη θωράκιση της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως τα αποτελέσματα εννεαμήνου, με αύξηση της συνολικής αξίας των επενδύσεων κατά 63% φτάνοντας τα 173,1 εκατ.ευρώ, την κατατάσσουν στην κορυφή των αναπτυσσομένων εταιρειών real estate.
Η εταιρεία ενισχύει σταδιακά και με προσοχή το χαρτοφυλάκιό της. Στόχος της είναι να διασφαλιστούν σταθερά έσοδα και μείωση των κινδύνων. Για αυτό άλλωστε η Premia δεν στηρίζεται σε ένα μεγάλο μισθωτή, ούτε είναι μισθωτής κάποιος από τους βασικούς μετόχους. Στην ουσία δηλαδή η στρατηγική είναι η εξής: Μεγάλη διασπορά μισθωμάτων, μείωση κινδύνων, πολλές πηγές εσόδων και…επενδύσεισ. Ιδιαιτέρως θετική εντύπωση προκαλεί η εκρηκτική αύξηση των ιδίων κεφαλαίων. Έφτασαν στο εννεάμηνο τα 114,6 εκατ.ευρώ, έναντι 38,2 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2020. Σε συνέχεια μάλιστα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανήλθαν σε 51,4 εκατ.ευρώ. Όλα τα παραπάνω δείχνουν κάτι με σαφή τρόπο: Η εταιρεία έχει μπροστά της μια ισχυρή περίοδο ανάπτυξης και γιγάντωσης της.
---
Είναι αισιόδοξοι στη Eurobank. Ο κ. Φωκίων Καραβίας δεν το κρύβει. Βεβαίως, ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να πει ότι κάλυψε τόσο δρόμο και πλέον βγαίνει από το τούνελ στο φως, αισιόδοξος θα είναι.
Και την πέταξε και την ατάκα του για την οικονομία που εκτιμάται ότι θα έχει ισχυρή ανάπτυξη, απαριθμώντας αύξηση πωλήσεων 12% αύξηση στην αξία των ακινήτων 10% που αλλάζει την εικόνα εγγυήσεων και χαρτοφυλακίων και άνοδο του τουρισμού.
Αναφερόμενος στα,μορατόρια ήταν καθησυχαστικός και αυτός γιατί είπαμε: Οι ξένοι ρωτούν γι αυτό, φοβούνται νέα κόκκινα δάνεια. Ανησυχούν παρατηρώντας έξαρση δανεισμού σε κάποιες χώρες κι ενώ δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία. Ο κ. Καραβίας είχε πει εξαρχής ότι μπορεί να υπάρξουν και μικροαπώλειες. Αλλά όχι δεν αλλάζουν την εικόνα, τίποτα ανησυχητικό, επέμεινε στις αρχικές εκτιμήσεις και για τη συνέχεια.
Αν και τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2% σε ένα δις ευρώ το εννεάμηνο, (λόγω της συναλλαγής Cairo), η αύξηση των εσόδων από προμήθειες ήταν ακόμα μεγαλύτερη, για την Eurobank.
Το αποτέλεσμα ήταν τα οργανικά έσοδα να αυξηθούν 2,3% στα 1,326 δισ. ευρώ. Επλήγη βέβαια έτσι το margin του τριμήνου, αλλά προσωρινά. Κάτι δίνεις κάτι παίρνεις, έτσι είναι αυτά. Όχι, το 2022 θα είναι άλλος χρόνος, δεν υπάρχει μείωση περιθωρίου στον ορίζοντα. Πέρασε κι έφυγε αυτό, πήγε στο Cairo.
Διότι η κεφαλαιακή επάρκεια βελτιώθηκε σημαντικά. Δείκτης CET1 τώρα 13,3% και με την επόμενη Βασιλεία ΙΙΙ συν 20 μονάδες βάσης πάνω. Και μην ξεχνάμε και το βασικό, ότι τα NPE είναι στο 7,3% από τον Σεπτέμβρη.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μετρούνται πλέον σε 2,9 δισ. ευρώ. Αρκετά με την άμυνα τώρα, περνάμε στην επίθεση.
Τα λειτουργικά κέρδη στο εννεάμηνο έφθασαν τα 357 εκ. ευρώ. Με άλλα λόγια αυξήθηκαν 60,8% από πέρυσι.
Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο. Σε 1,9 δισ. ευρώ έφθασαν μόνον στο τρίτο τρίμηνο του 2021.
Συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) σχεδόν 40 δισ. ευρώ (39,8 δισ. για την ακρίβεια) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Περιλαμβάνουν, ομόλογα υψηλής διαβάθμισης 5,1 δισ. ευρώ.
Τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν περισσότερα, δηλαδή τα μισά των χορηγήσεων, δηλαδή 21,6 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά ήταν το ¼ δηλαδή 10 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά 3,1 δισ. ευρώ.
«Τι θα γίνει με το retail;» η ερώτηση. «Θα δοθούν, θα δοθούν, θερμαίνεται η οικονομία», ή απάντηση. Οι καταθέσεις περί τα 51 δισ. ευρώ. Δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 73,8% από 75,4% πριν από τρεις μήνες. Είπαμε είναι αισιόδοξοι.
Είναι καλό πράγμα η αισιοδοξία, είναι κολλητικό και είναι το μόνο πράγμα που θέλεις να κολλήσεις.
---
Από το Λουξεμβούργο στην Ολλανδία, η απόσταση μπορεί και να είναι ένα χιλιόμετρο έως αρκετά παραπάνω. Αλλά και πάλι Μπενελούξ είναι, Κάτω Χώρες. Ανηφόρες δεν έχει, δεν υπάρχουν ολλανδικά βουνά και με ποδήλατο έρχεται ο εργαζόμενος από την Ολλανδία το πρωί και φεύγει το μεσημέρι.
Ποιος θα δουλέψει; Ο Λουξεμβουργιανός; Αστεία πράγματα. Οι Λουξεμβουργιανοί περίοικοι είχαν ξεσηκωθεί, δεν ήθελαν εργοστάσιο κι έτσι η ΦΑΓΕ σηκώθηκε κι έφυγε και πάει δίπλα στην Ολλανδία να κάνει τη δουλειά της που είναι η καλύτερη λύση.
Οι εργαζόμενοι θα είναι δίπλα, οι αγελάδες θα είναι δίπλα και είναι όλα, μα όλα πιο φθηνά. Βέβαια το Λουξεμβούργο, φημίζεται για τα (πανάκριβα) τυριά του, αλλά αυτό ίσως δεν έχει σχέση.
---
Το πρώτο «πράσινο» ναυτιλιακό δάνειο στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Είναι δάνειο 16,85 εκατ. δολαρίων και το παίρνει θυγατρική του ομίλου Seanergy Maritime Holdings, για τη χρηματοδότηση μέρους, του κόστους απόκτησης πλοίου.
Η Seanergy είναι εισηγμένη στο Nasdaq και μόλις ανακοίνωσε εννεάμηνο, με επταπλασιασμό των λειτουργικών EBITDA και διοικείται από τον κ. Σταμάτη Τσαντάνη.
Η εταιρία, έχει 17 πλοία όλα μεγάλου μεγέθους Capesize με δυνατότητα μεταφοράς πάνω από 3 εκ. τόνους ξηρού χύδην φορτίου. Με άλλο λόγια μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα και κάρβουνο. Μετέφερε φορτία πάνω 14.200.000 τόνων από την αρχή του χρόνου.
Όσο για τα πράσινα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με περιβαλλοντικούς όρους, παρέχουν προνόμια όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αλλά οι όροι που τίθενται (και στην περίπτωση αυτή αφορούν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) πρέπει να τηρηθούν.