Στοιχειωμένο από τους πωλητές και τους σορτ παίκτες αποδεικνύεται το επίπεδο των 900 μονάδων για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, και αυτό ίσως θα πρέπει να αρχίσει να μας λέει κάτι για τα μετρητά που πρέπει κανείς να έχει στο πορτοφόλι.
Σχεδόν εννέα μήνες τώρα, και παρά τις υψηλές αποδόσεις επιμέρους μικρομεσαίων εταιρειών, κάθε φορά που ο Γενικός Δείκτης πάει να βγει στον αφρό, δέχεται πατητή. Οι 900 μονάδες εξελίσσονται σε ανυπέρβλητο εμπόδιο, και η φανερή αδυναμία του Γενικού Δείκτη να τις υπερβεί έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά χρηματιστές, διαχειριστές και αναλυτές.
Θα αντιτείνει κανείς ότι από τη «στενή» Λεωφόρο Αθηνών κατάφεραν και πέρασαν το 2021 σημαντικά νέα κεφάλαια μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις δισεκατομμυρίων, οπότε δεν «περίσσεψαν» πολλά για να ωθήσουν τις δεικτοβαρείς μετοχές υψηλότερα και να κερδίσει έδαφος ο δείκτης. Είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα ούτε περιορίζει την εύλογη ανησυχία πως «ό,τι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει».
Από την άλλη, πέραν της ταλάντωσης των τιμών μεταξύ 830 και 930 μονάδων επί εννέα μήνες, δεν έχουμε δει ούτε κάποια σοβαρή πτώση. Συνεπώς το σενάριο να έχουμε μια ακόμη ανοδική προσπάθεια πάνω από τις 1000 μονάδες, δεν έχει εκλείψει. Αντίθετα συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες.
Αντίστοιχα, όμως, δεν έχουν φύγει από το τραπέζι τα σενάρια για μια βαθύτερη διόρθωση που θα διαμορφώσει ελκυστικότερες αποτιμήσεις και θα αποτελέσει βατήρα για σημαντικά υψηλότερες τιμές στο κοντινό μέλλον.
Γεγονός είναι πάντως πως ο δρόμος για ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ράλι ωραιοποίησης των αποτιμήσεων δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μια πρώτη γεύση από την κατεύθυνση πιθανόν να πάρουν οι επενδυτές από αυτή την Παρασκευή με τη λήξη της σειράς Δεκεμβρίου 2021 στα παράγωγα και τη μετακύλιση θέσεων για τον Μάρτιο του 2022.
Για τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις στο ελληνικό αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια θα έχουμε μάχες μεταξύ των short και των long με τη Fed για τα επιτόκια, τις καθημερινές αναφορές στη μετάλλαξη Όμικρον, την ενεργειακή κρίση κλπ.
Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι ποια στρατηγική ακολουθεί κανείς για τους γεμάτους προκλήσεις μήνες που έρχονται.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαχειριστών τόσο στα διεθνή χρηματιστήρια όσο και στην Ελλάδα, βρίσκονται σε φάση ενίσχυσης της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκιά τους σε ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φτάσει ακόμη και το 30%. Στην Ελλάδα βλέπουμε αυτή την περίοδο ένα δυο μεγάλα «σπίτια» να είναι σταθεροί πωλητές σε μια αγορά με ελάχιστο τζίρο.
Η στρατηγική αυτή, της μερικής μείωσης θέσεων, εδράζεται στην εκτίμηση πως μπαίνοντας σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και περιορισμού των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, στις αγορές θα προκύψουν στην πορεία ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε ελκυστικότερες τιμές.
Αν πράγματι η στρατηγική αυτή της αύξησης ρευστότητας από τους διαχειριστές παγκοσμίως αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα, δεν αποκλείεται να έχει αντίκτυπο και στην αγορά της Αθήνας το 2022.
Μια διόρθωση 100 μονάδων δεν θα επηρεάσει την βασική τάση στο χρηματιστήριο της Αθήνας που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι μακροπρόθεσμα ανοδική.
Αν πάλι επαληθευτεί η εκτίμηση επιφανών αναλυτών πως η ελληνική οικονομία και εμμέσως η κεφαλαιαγορά της θα είναι από τις πλέον ευνοημένες στην ευρωζώνη λόγω των επενδύσεων και της αναπτυξιακής δυναμικής της, οι όποιες αγοραστικές ευκαιρίες θα αναζητηθούν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Μάντεις δεν είμαστε για να ξέρουμε τι θα συμβεί. Εδώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν πρέπει να είναι long ή short οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι με τις εκ διαμέτρου αντίθετες αναλύσεις τους.
Ως εκ τούτου μέχρι η αγορά να αποκτήσει και πάλι τάση, η ρευστότητα ενός μέρους του χαρτοφυλακίου θα αποτελέσει σύμμαχο στην επόμενη κίνηση για τους επενδυτές.
---
Ποια εισηγμένη κατάφερε να σβήσει... 800 εκατ. ευρώ χρεών μέσα σε δύο χρόνια ; Ηταν Δεκέμβριος του 2019 όταν οι οφειλές της παραπαίουσας ακόμη ΔΕΗ προς εργολάβους και διαχειριστές της αγοράς ενέργειας, βρίσκονταν κοντά στο 1 δισ ευρώ. Χρωστούσε παντού και πολλά. Συγκεκριμένα 615 εκατ ευρώ προς τους διαχειριστές της αγοράς (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ), και 280 εκατ ευρώ προς εργολάβους. Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2020, η απόφαση της επιχείρησης να καθαρίσει τους λογαριασμούς τους και η καλή διαχείριση, πέτυχαν να μειώσει το συνολικό της χρέος λίγο κάτω από τα 600 εκατ ευρώ (430 εκατ. σε διαχειριστές, 140 εκατ σε εργολάβους). Και φέτος, επετεύχθη ο στόχος. Τα χρέη της σχεδόν μηδενίστηκαν. Η χρονιά θα κλείσει με οφειλές μόλις 20 εκατ ευρώ προς διαχειριστές και 50 εκατ προς εργολάβους. Οχι, η ΔΕΗ δεν βρήκε τη μαγική λύση. Απλώς ακολούθησε ένα ρυθμό εξόφλησης χρεών 20-30 εκατ ευρώ το μήνα, δεν παρεξέκλινε από τη πορεία ακόμη και όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, και κυρίως δεν άγγιξε τα κεφάλαια από τη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, ούτε αυτά της ΑΜΚ.
---
Στο σημείο αυτό να πούμε στους φίλους που βλέπουν τον δείκτη του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST 100 να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ζηλεύουν για την καλή τύχη των γειτόνων επενδυτών, πως παρακολουθούν λάθος έργο. Ναι μεν ο δείκτης ανεβαίνει, αλλά η αξία των επενδύσεων υποχωρεί. Και για να το κάνουμε πιο απλό και κατανοητό. Το 2015 το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν στις 900 μονάδες και η τουρκική λίρα στα 2,40 με το δολάριο. Σήμερα ο BIST 100 είναι στις 2.150 μονάδες (+45% φέτος) αλλά η λίρα είναι στο 14 με το δολάριο.
Ας πούμε ότι κάποιος είχε αγοράσει 9000 δολάρια σε τουρκικές μετοχές το 2015. Σήμερα με τον δείκτη 140% πάνω από το 2015, αν πούλαγε και μετέτρεπε τις λίρες σε δολάρια θα είχε στην τσέπη 3.600 δολάρια. Το 60% της επένδυσής του θα είχε πάει στον...κουβά. Αν συνυπολογίσουμε τη συναλλαγματική διαφορά τότε και σήμερα, το Χρηματιστήριο της Τουρκίας είναι περίπου στις 360 μονάδες.
Αυτό επίσης και για όσους ονειρεύονται ακόμη επιστροφή στη Ελλάδας της δραχμής και των υποτιμήσεων...
---
Μια αίσθηση την έκανε χθες η JP Morgan που θεωρεί ως μεγάλο πρωταγωνιστή του 2022 για τις αναδυόμενες αγορές τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας τιμές στόχους με περιθώρια ανόδου 45-50% και για τις τέσσερις συστημικές. Και έκανε αίσθηση κυρίως διότι στο εσωτερικό κυριαρχεί η εκτίμηση πως παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον κλάδο, οι μετοχές του δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι και πολλοί πια τις παίζουν «ανάποδα». Ας κρατήσουμε τις τιμές και βλέπουμε: Alpha Bank (overweight) με τιμή στόχο το 1,56 ευρώ και περιθώριο ανόδου 52%, Eurobank (overweight) με στόχο το 1,3 ευρώ και περιθώριο ανόδου 44%, Εθνική (overweight) με στόχο τα 4 ευρώ και περιθώριο ανόδου 45% και Πειραιώς (neutral) με στόχο τα 2 ευρώ και περιθώριο ανόδου 51%. Τώρα πως γίνεται η Πειραιώς να έχει από τα πιο μεγάλα περιθώρια ανόδου αλλά ουδέτερη σύσταση, αυτό είναι από τα παράδοξα.
---
Ανεβάζει ταχύτητες η Lamda Development για την επένδυση – γίγας στο Ελληνικό. Μεταξύ των επτά που υπέβαλαν προσφορές στον διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου που θα υλοποιήσει τα βασικά έργα υποδομής, συγκαταλέγονται οι εταιρείες Τέρνα, Mytilineos, Άβαξ, Άκτωρ – Αρχιρόδον, Intrakat – Wade Adams κ.α
---
Aκούμε για επενδύσεις, ακούμε για ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών να επενδύσουν στη χώρα μας και το…Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά καλά και ωραία. Η στήλη αναρωτιέται πώς θα πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις; Αν ένας δήμος, ένα σωματείο και ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσφύγει κατά μιας επένδυσης και να την καθυστερήσει; Ως πότε το επιχερείν θα είναι έρμαιο του κάθε δημάρχου, δημοτικού συμβούλου και σωματείου…«δικαιωματιστών»; Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα όταν ανά πάσα ώρα και στιγμή τα κεφάλαιά που διαθέτει κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν; Δεν είναι τυχαίο ότι εκπρόσωποι πολυεθνικών, οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες ζητούν τα αυτονόητα: Μεταρρυθμίσεις στους χρόνους απονομής δικαιοσύνης.
Την ημέρα που ο Tim Hottges, επικεφαλής της Deutsche Telekom, βρίσκονταν στην Αθήνα και συναντιόνταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Τσαμάζ ανακοινώθηκε πως παραμένει στο τιμόνι του ΟΤΕ (τουλάχιστον) έως το καλοκαίρι του 2024. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Έχει οδηγήσει τον ΟΤΕ σε γιγαντιαίο μετασχηματισμό, μετατρέποντάς τον σε σύγχρονο τεχνολογικό όμιλο. Ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, με επενδύσεις προστιθέμενης αξίας.
---
Στη Μεγάλη Βρετανία την ίδια ώρα ο μαροκινής καταγωγής Γάλλος διεκατομμυριούχος Patrick Drahi αύξανε το μερίδιό του στην British Telecom από 12,1% σε 18%. Στα διεθνή μέσα διαβάζουμε ότι οι Άγγλοι έχουν υποστεί ένα μικρό σοκ φοβούμενοι ότι λίγα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της BT, μπορεί να χάσουν από τον έλεγχό τους την εμβληματική για εκείνους εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Ο Drahi είχε πληρώσει περί τις 2,2 δισ. στερλίνες για να αποκτήσει το 12,1% της British Telecom, και πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πλήρους εξαγοράς αν δεχθεί συγκεκριμένη πρόταση από άλλο επενδυτή.
---
-Η αγορά fintech, μπορεί να αργήσει -αν ποτέ το πετύχει- να αντικαταστήσει τη λειτουργία των τραπεζών, αλλά είναι μια αγορά που έχει περιθώρια ανάπτυξης. Έτσι λοιπόν η TBI Bank που ηγείται στο inclusive banking έρχεται στην ελληνική αγορά. Η αδειοδότηση δόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη τράπεζα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που έχει ισχυρή παρουσία σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Στην αρχή του νέου έτους θα μπορούν πελάτες να επωφεληθούν από τις ψηφιακές λύσεις της TBI.
---
Έκλεισε το deal Hilton με την οικογένεια Κωνσταντόπουλου – Ιονική Ξενοδοχειακή για την αλλαγή του ονόματος του ιστορικού ξενοδοχείου. Από το 2024 το ιστορικό ξενοδοχείο θα μετονομαστεί σε Conrad. Τι φέρνει αυτή η αλλαγή για το ιστορικό ξενοδοχείο που λειτουργεί από το 1963; Επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ που θα αλλάξουν τη μορφή του Hilton. To νέο ξενοδοχείο αναμένεται να περιλαμβάνει 280 δωμάτια και σουίτες και 50 ιδιωτικές κατοικίες. Επίσης, δεν θα έχει μόνο ξενοδοχειακή χρήση. Θα περιλαμβάνει ιδιωτικές κατοικίες, ιδιωτική λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους. Υπενθυμίζεται πως οι νέες αυτές επενδύσεις έρχονται να προστεθούν στα 145 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν για την εξαγορά του κτιρίου.