Black Box: Οι ξένοι επενδυτές και ο φόβος για μια αλλαγή πολιτικής

Τα ξένα κεφάλαια είναι ήδη εδώ, επενδύουν στη χρηματιστηριακή και στην πραγματική οικονομία και παίρνουν το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα, βλέποντας τη χώρα να έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια.

Είναι, όμως, πλέον ευδιάκριτος ο προβληματισμός που διατυπώνουν όλο και πιο συχνά μεγάλοι ξένοι επενδυτές στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, για το ενδεχόμενο να ανατραπεί το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα, λόγω μιας αλλαγής πολιτικής. Δεν τους φοβίζει πια ένα οικονομικό ατύχημα, αλλά περισσότερο ένα πολιτικό. Μια επιστροφή σε αδύναμες κυβερνήσεις ή πολύ χειρότερα σε πολιτικές του παρελθόντος που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και αποδοκιμάστηκαν.

Οι ξένοι επενδυτές δεν είναι αποκομμένοι από την πολιτική πραγματικότητα των χωρών στις οποίες επενδύουν. Αντίθετα, παρακολουθούν στενά τις πολιτικές που εφαρμόζονται, τον τρόπο που οι κυβερνήσεις εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και είναι πλήρως ενήμεροι για τους συσχετισμούς των εκλογικών αναμετρήσεων.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά εφόσον οι εκλογές αργούν ακόμη και η ποσοστιαία διαφορά της ΝΔ είναι διψήφια έναντι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Γιατί προσπαθούμε κι εμείς να δούμε αυτό που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι ξέρουν πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο ναρκοθέτησε το εκλογικό τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ πριν αποχωρήσει.

Όποιος παρακολούθησε χθες το συνέδριο του ΣΕΒ για τις επενδύσεις πιθανόν θα άκουσε τα πολύ καλά λόγια που είπαν τόσο ο μεγαλοεπενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Πρεμ Γουάτσα, όσο και ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners για το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την ιδιωτική οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κλπ.

Τόσο οι δύο συγκεκριμένοι, όσο και άλλοι μεγάλοι επενδυτές δεν έχουν καμία ανάγκη να δωρίσουν φιλοφρονήσεις στον Έλληνα Πρωθυπουργό για να κερδίσουν κάτι. Έχουν λεφτά, επενδύουν και με αυτά πορεύονται όπου βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον.

Αυτό που έχουν, όμως, απόλυτη ανάγκη, είναι η σταθερότητα. Η οικονομική και πολιτική σταθερότητα η οποία εξασφαλίζει στα κεφάλαιά τους εύφορο έδαφος να αναπτυχθούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους.

Γι αυτό, όποιος άκουσε τους δύο παγκοσμίου φήμης επενδυτές να μιλούν χθες, θα πρέπει πάνω από όλα να συγκρατήσει και την άλλη πλευρά του νομίσματος που αμφότεροι ανέδειξαν κατά τις παρεμβάσεις τους.

Ο μεν Γουάτσα απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη είπε ότι εφόσον «εκλεγείτε και δεύτερη και τρίτη τετραετία, θα οδηγήσετε τη χώρα σε εκρηκτική ανάπτυξη», αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως δεν θα ήθελε να δει την αβεβαιότητα να επιστρέφει στη χώρα.

Ο δε Σταθόπουλος από την πλευρά του ήταν ακόμη πιο σαφής επισημαίνοντας πως η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι «μήπως όλες αυτές οι αλλαγές στον τρόπο που γίνονται τα πράγματα στη χώρα, και τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση, σταματήσουν. Θα μπορούσαν να σταματήσουν εξαιτίας αλλαγής πολιτικής ή για κάποιο γεγονός που είναι εκτός του ελέγχου μας», είπε.

Πριν από λίγες ημέρες, πολύπειρος ξένος οικονομολόγος, σύμβουλος πρωθυπουργού της ευρωζώνης, είχε μιλήσει στο Liberal και αφότου μας περιέγραψε τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας στην πορεία προς σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έκλεισε την κουβέντα μας λέγοντας «όλα αυτά που ανέφερα τα γνωρίζουν οι ξένοι που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα σας και τα λαμβάνουν υπόψη. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουν είναι τι θα συμβεί αν αλλάξει κυβέρνηση, γιατί έχετε παράδοση στις απότομες αλλαγές πολιτικής…»

Τα μηνύματα αυτά θα τα ακούμε όλο και πιο συχνά από εδώ και πέρα όσο πλησιάζουμε στη λήξη της κυβερνητικής θητείας και έως ότου φύγει από τον ορίζοντα η απλή αναλογική.

---

Για «φημολογία σχετικά με τη λήψη απόφασης περί ελέγχου της για υποτιθέμενη συντονισμένη δράση της με την Atlas, στην Ελλάκτωρ» κάνει λόγο η ανακοίνωση της Reggeborgh με την οποία γνωστοποίησε χθες ότι έστειλε εξώδικο στα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παρότι ηχεί κάπως παράδοξο εγκαλούμενη εταιρεία από τις εποπτικές αρχές για πιθανό αδίκημα συντονισμένης δράσης με άλλο μέτοχο εισηγμένης, να προειδοποιεί με εξώδικη διαμαρτυρία της την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της επειδή οι έρευνές της βλάπτουν τα συμφέροντά της, εντούτοις είναι δικαίωμά της να το κάνει.

Επειδή μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε από εδώ, νομίζουμε πως η Reggeborgh είτε πιθανόν δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επίσημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απόφασή της και για την πρόσκληση σε ακρόαση, είτε η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας αποτελεί μια έμμεση επιβεβαίωση για όλα όσα γράφτηκαν χθες και τις προηγούμενες ημέρες και για όσα θα ακολουθήσουν.

---

Στη μετοχή της Φουρλής ό,τι βγαίνει προς πώληση αγοράζεται μανιωδώς. Τις τελευταίες ημέρες είναι προφανές πως υπάρχει σημαντικός αγοραστής στον τίτλο που έχει απορροφήσει σχεδόν το 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Χθες η μετοχή έκανε όγκο 1,205 εκατ. τεμαχίων κλείνοντας με άνοδο άνω του 3%.  Ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών στη διάρκεια των οποίων έχουν αλλάξει χέρια 2,545 εκατ. τεμάχια ή περίπου το 4,9% των μετοχών.

---

«Σε κερδοφορία προ φόρων ύψους €8 εκατ. επανήλθε ο Όμιλος στο Γ’ τρίμηνο 2021 μετά από 6 τρίμηνα αρνητικών αποτελεσμάτων» έλεγε προχθές με έντονα γράμματα το Δελτίο Τύπου της Ελλάκτωρ. Είναι να απορεί κανείς πως ένας τόσος μεγάλο όμιλος έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε επενδυτές άλλων εποχών.

Διότι πρόκειται περί αφέλειας να πιστεύει κάποιος ότι εν έτει 2021 η ανάγνωση των αποτελεσμάτων θα σταματούσε στην γραμμή της προ φόρων κερδοφορίας. 

Στη σελίδα 5 των οικονομικών καταστάσεων το αποτέλεσμα του ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας είναι ΚΑΙ στο τρίτο τρίμηνο αρνητικό κατά 9,6 εκατ. ευρώ.

Πιθανόν, οι πρώτες εντυπώσεις να μείνουν σε όσους παρακολουθούν σπασμωδικά τις ανακοινώσεις των εταιρειών.

Όμως για τα θεσμικά κεφάλαια και τους δανειστές της εταιρείας τέτοιες ανακοινώσεις αποτελούν όνειδος. Εκτός και αν και οι θεσμικοί επενδυτές αποτελούν ένα είδος ευκαιριακής εξυπηρέτησης για τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων.

---

Μεταγραφές, μεταγραφές, μεταγραφές. Το 2021 είναι έτος μετακινήσεων για πολλά στελέχη του χώρου και αυτό δίνει και έναν αέρα φρεσκάδας στην αγορά.

Από χθες στο δυναμικό του τμήματος Ανάλυσης της Πειραιώς Χρηματιστηριακή εντάχθηκε ο Βασίλης Ρουμαντζής, μεταγραφή από την Optima, παλιά καραβάνα του χώρου με εμπειρία στην κάλυψη εταιριών από την βιομηχανία στην θέση του αποχωρήσαντος Βίκτωρ Λαμπάτε.

 Από χθες ο Μίμης Κωστόπουλος επί 10 χρόνια επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της Alpha Bank μετακινήθηκε ως CEO στην Χρηματιστηριακή του ομίλου (Alpha Finance) στην θέση του κ. Βασιλειάδη. Ο νέος επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της Alpha Bank είναι ο Ιάσωνας Κεπαπτσόγλου ερχόμενος εκ Λονδίνου και HSBC.

Ο κ. Κίμων Βολίκας μετά από πολλά έτη στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Alpha Bank αποχωρεί και την θέση του αναλαμβάνει ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος μέχρι χθες διευθυντής προϋπολογισμού και ελέγχου της Alpha Bank.

Μέσα στο 2021 ο κ. Γ. Δούκας αποχώρησε από το τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού στην Τράπεζα Πειραιώς μεταπηδώντας στο τμήμα διαχείρισης της Lamda Development.

Νέος IR και στην Ελλάκτωρ ο κ. Ιωάννης Μαμάκος ο οποίος προέρχεται από το IR του ΟΤΕ και ανέλαβε από χθες στην θέση του κ. Μιχάλη Τσαντίλα ο οποίος μετακινήθηκε εσωτερικά στην θέση του υπεύθυνου ESG του ομίλου.

Καλορίζικοι και σιδερένιοι όλοι τους.

----

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς είναι η ταχύτατη μείωση του δικτύου μέσα σε ένα τρίμηνο. Ο ρυθμός μείωσης των καταστημάτων επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα το δίκτυο της τράπεζας να μειωθεί κατά 12% σε τρεις μήνες ή κατά  60 καταστήματα τα οποία ήταν αφορούσαν αποκλειστικά το ελληνικό κομμάτι του δικτύου. Στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες υπάρχουν μειώσεις οι οποίες περιορίζονται σε μονοψήφια νούμερα.

----

Υψηλού ρίσκου οι μετοχές των Phoenix Vega Mezz PLC και Cairo Mezz, αλλά όταν είναι να κάνουν κίνηση την κάνουν με θόρυβο. Το +18,93% που έγραψε χθες η ΦΒΜΕΖΖ, συμπαρασύροντας ανοδικά και την ΚΑΙΡΟΜΕΖ (+7,83% στα 0,1736 ευρώ), έγινε με αυξημένες συναλλαγές 1,22 δισ. ευρώ και δεν ήρθε τυχαία καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία ήταν πολύ καλά με έσοδα 4 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και EBITDA 4 εκατ. ευρώ. Η απόδοση της εν λόγω εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία συνολικά της οικονομίας, καθώς κύρια δραστηριότητά της είναι η διαχείριση του 65% των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας και του 45% των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega, οι οποίες εισφέρθηκαν από την Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε και τα έσοδά προέρχονται από την είσπραξη τόκων. 

---

Αποτελέσματα 9μήνου: Παρά την ομοβροντία ανακοινώσεων στις δύο τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Όχι μόνο από μικρές εταιρείες αλλά και από εταιρείες του FTSE-25.

---

Με ενδιαφέρον άκουσε η στήλη την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκου στο διαρκές ντιμπέϊτ για το αν οι τράπεζες δίνουν ή όχι και πόσα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και την άκουσε με ενδιαφέρον πρώτον και κύριον διότι ο άνθρωπος απέφυγε να λαϊκίσει παραδεχόμενος πως δικαίως οι τράπεζας δεν δανειοδοτούν ένα μεγάλο μέρος μικρομεσαίων επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια, και δεύτερον επειδή ως επιχειρηματίας ο ίδιος μοιάζει να έχει εντοπίσει ένα μέρος του πυρήνα του προβλήματος. Το οποίο πρόβλημα, πέραν φυσικά του μικρού μεγέθους και των ελλιπών πιστοληπτικών κριτηρίων, έγκειται, όπως είπε, στο γεγονός «λείπουν πια οι τραπεζίτες και τους έχουν αντικαταστήσει οι δείκτες». Με την καλή έννοια το είπε ο άνθρωπος εξηγώντας πως λείπουν πια τα παραδοσιακά τραπεζικά στελέχη, που κατά το παρελθόν ήταν διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια, και τα οποία γνώριζαν την τοπική πιάτσα, την αγορά κάθε επιχείρησης αλλά και τη δυναμική τους, και αξιολογούσαν αν είναι ή όχι αξιόχρεη. Νομίζουμε πως στο συγκεκριμένο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δεν έχει άδικο, αλλά με την συρρίκνωση που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια, ε δεν είναι πια αποδοτικό για κανέναν να υπάρχει κι ένας τραπεζικός σε κάθε γειτονιά. Γι αυτό και οι τράπεζες έχουν φτιάξει ειδικά και αυστηρά συστήματα αξιολόγησης, τα οποία επιπλέον εμποδίζουν να επεισέλθει ο ανθρώπινος παράγοντας στις αποφάσεις. 

---

Η αύξηση της ενέργειας και των πρώτων υλών πίεσε σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας της Επίλεκτος. Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο, η εισηγμένη είδε τα  EBITDA της να μειώνονται 3,92% στα 996 χιλ.ευρώ.Οι επιπτώσεις στον κλάδο της ενέργειας είναι πολύ περιορισμένες, δεδομένου ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από φωτοβολταϊκό πάρκο και από παραγωγή βιοαερίου, το σύνολο της οποίας εγχέεται στο δίκτυο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους ενέργειας επηρεάζει άμεσα το κόστος παραγωγής των προϊόντων τόσο του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου.

---

Θετικά τα αποτελέσματα για την ΕΥΔΑΠ, η οποία κατάφερε να διατηρήσει τη σταθερή ανάπτυξη που καταγράφει τα τελευταία χρόνια.  Η αύξηση του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αύξηση του κύκλου εργασιών διατήρησε τους δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας σταθερούς. Τα κέρδη EBITDA για το εννεάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα 76,1 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και το EBITDA margin διαμορφώθηκε στο 30%. Στο γ΄ τρίμηνο του 2021 το EBITDA διαμορφώθηκε στα 40,7 εκατ. ευρώ έναντι 39,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 αυξημένο κατά 3,4%.

---

Συνεχίζονται οι ζημιές για την Βαρβαρέσος που είδε τα EBITDA της να είναι ζημιογόνα κατά 2,39 εκατ.ευρώ, έναντι 2,03 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.Η εισηγμένη αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και εκτιμά ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά της μεγέθη για το σύνολο της χρήσης.