Μπορεί να στέκονται «απέναντι» για θεσμικούς λόγους, στην πραγματικότητα όμως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και ο επόπτης τους, η ΤτΕ, βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Και οι δύο επιδιώκουν την ανάκαμψη του κλάδου, την εύρυθμη λειτουργία του και την οριστική έξοδό του από την κρίση.
Αλλά ενώ οι τράπεζες μετά από μια σκληρή διετία έχουν καταφέρει να επουλώσουν τις περισσότερες από τις πληγές τους επιστρέφοντας όλο και πιο κοντά στην κανονικότητα, εξακολουθούν να ταλανίζονται από μια μεγάλη αδυναμία. Τα κεφάλαιά τους στην πραγματικότητα είναι λογιστικά καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από την αξιοποίηση της ρύθμισης του αναβαλλόμενου φόρου. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Γι αυτό άλλωστε κρίθηκε σκόπιμη η υιοθέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα συνεχίζεται. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ (ά 6μηνο 2021) η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί καθώς οι φορολογικές απαιτήσεις (Deffered Tax Credits) ανέρχονταν τον Ιούνιο του 2021 σε 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 62% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 53% το Δεκέμβριο του 2020).
Το ποσοστό αυτό ανέρχεται μάλιστα σε 71,5% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων εάν ληφθεί υπόψη η πλήρης επίδραση του του ΔΠΧΑ 9. Ακόμη και αν στο εξάμηνο που ολοκληρώνεται η εικόνα αυτή έχει βελτιωθεί μερικώς, το πρόβλημα παραμένει. Λιγότερο από το 30% των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών είναι πραγματικά. Τα υπόλοιπα είναι υποσχετικές για το μέλλον.
Όμως, όσο πλησιάζουμε στην έξοδο του τούνελ, δεν μπορεί οι τράπεζες να κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα. Το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με το αν μπορούν να «κάψουν» κι άλλα κεφάλαια στην προσπάθεια να μειώσουν κάτω από το 20% το ποσοστό των κόκκινων δανείων, ούτε με το αν μπορούν να δώσουν περισσότερες χορηγήσεις στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Έχει να κάνει και με την επενδυτική τους εικόνα η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα κεφάλαιά τους και τελικά με τη λειτουργική τους δραστηριότητα.
Όσο ο παράγοντας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων παραμένει, οι μεγάλοι και σοβαροί ξένοι επενδυτές θα διστάζουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε αυτές.
Μετά την επιστροφή των δανεικών στην ΕΚΤ και τη μείωση των κόκκινων δανείων, η βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο προς την κανονικότητα που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αποφασίσει να υπερβεί ο κλάδος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει κουραστεί να παροτρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα όσο παραμένει ανοιχτό το παράθυρο της υψηλής ρευστότητας διεθνώς και της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου.
Μπορεί να μην αρέσει στους Έλληνες επενδυτές να ακούνε για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες μετά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις του κλάδου στο παρελθόν, αλλά η ενίσχυση των κεφαλαίων τους είναι μονόδρομος και αναπόφευκτη εξέλιξη. Γιατί μόνο έτσι οι τράπεζες θα διαμορφώσουν αφενός τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε αυτές νέοι ισχυροί μέτοχοι και αφετέρου θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση με πραγματικό χρήμα.
---
Σημαντική ημέρα η σημερινή σε μακροοικονομικό επίπεδο. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει στις 12.00 το μεσημέρι την πρώτη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο. Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος είναι οι κατ΄ εξοχήν τουριστικοί μήνες στη διάρκεια των οποίων εκτιμάται ότι ανακτήθηκαν επιπλέον 5,5 έως 6 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ, οπότε συγκριτικά με το 2020 θα έχουμε γιορτές και πανηγύρια αναφορικά με τη συνεισφορά του τουρισμού αλλά και μια πολύ καλή εικόνα για το πως πήγαμε σε σύγκριση με το έτος ρεκόρ του 2019. Επειδή τέτοιες επιδόσεις μάλλον δεν θα τις ξαναδεί η γενιά μας, πολύ χαιρόμαστε να υπενθυμίζουμε πως το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% και το πρώτο 6μηνο η ανάπτυξη έτρεχε με 7%. Οι περισσότεροι έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη, οπότε σήμερα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα.
---
Crash Test σε πραγματικές συνθήκες σήμερα για το διπλό σύστημα ασφαλείας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να μην έχουμε κανένα τεχνολογικό απρόοπτο. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α που η συνεδρίαση, θα διεξαχθεί από το εναλλακτικό μηχανογραφικό κέντρο (DR site) του ομίλου της ΕΧΑΕ μέσω του οποίου θα μεταδίδονται όλες οι πληροφορίες προς τις χρηματιστηριακές, τους θεματοφύλακες και του data vendors.
Θα είναι ένα crash test με όλη τα όλα του σαν να έχει συμβεί κάποιο καταστροφικό γεγονός που θα έχει θέσει εκτός λειτουργίας τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Χ.Α. Μέχρι σήμερα η πιστοποίηση της καλής λειτουργίας γινόταν μόνο με ετήσιες δοκιμές εκτός εργάσιμων ημερών.
Φέτος με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των Κέντρων Δεδομένων του Ομίλου, είναι πλέον δυνατή η μεταφορά των συστημάτων μεταξύ των δύο Κέντρων Δεδομένων (Primary site – DR site), σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, για όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του. Από την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, όλες οι Πληροφοριακές Υποδομές του Ομίλου θα λειτουργήσουν και πάλι από τις κεντρικές εγκαταστάσεις (Primary site).
---
Η στήλη είδε χθες ένα όνειρο. Είδε τον Βλαδίμηρο ντυμένο με την ζεστή γούνα της αρκούδας μπροστά στο αναμμένο τζάκι, εμφορούμενο από το πνεύμα των Χριστουγέννων, να σκέφτεται το δώρο που θα κάνεις στους ομόθρησκους, δοκιμαζόμενους από την κρίση, Έλληνες.
Στο όνειρο ο φιλέσπλαχνος Βλαντιμίρ Πούτιν έδινε εντολή στο μεγάλο αφεντικό της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, να πουλήσει ειδικά για το 2022 το φυσικό αέριο της Ρωσίας με γενναία έκπτωση στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα.Ένα δώρο, όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας η οποία έχει μια από τις ακριβότερες τιμές πανευρωπαϊκά στο ρεύμα, αλλά και επειδή ειδικά φέτος, Ελλάδα και Ρωσία, εορτάζουν το Κοινό Έτος Ιστορίας.
Όταν στήλη ξύπνησε από τον βαθύ οραματικό της ύπνο, έσπευσε με αγωνία να συμβουλευτεί τον Ονειροκρίτη.
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας, την πληροφόρησε εκείνος.
«Αν δεις στο όνειρό σου να σου προσφέρουν δώρα, τις περισσότερες φορές πρέπει να προσέξεις πολύ. Τα δώρα δεν είναι αθώα και πολλές φορές σημαίνουν κίνδυνο ή ανησυχία», διάβασε σε μερικές από τις πιο έγκριτες ερμηνείες για τα όνειρα που βλέπουμε.
Ένας κρύος ιδρώτας άρχισε να λούζει το πρόσωπό της αναλογιζόμενη ότι σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παίρνει το αεροπλάνο για την Αγία Πετρούπολη όπου θα συναντηθεί με το αφεντικό της Gazprom.
Στο τραπέζι θα βρεθεί η φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου για το 2022. Στις παλαιότερες συναντήσεις, τόσο για το 2020, όσο και για το 2021, επειδή τότε το πετρέλαιο ήταν ακόμη πιο ακριβό από το αέριο, είχαμε ζητήσει από τους Ρώσους -και εκείνοι το είχαν αποδεχθεί- η φόρμουλα να μην είναι 100% «oil indexed», δηλαδή συνδεδεμένη μόνο με τις τιμές του πετρελαίου, αλλά ως ένα βαθμό και με το φυσικό αέριο.
Έλα τώρα που έχουν έρθει τα πάνω κάτω και η κατάσταση έχει αλλάξει.
Για το 2022, όπου τα πράγματα είναι ανάποδα, δηλαδή το αέριο είναι ακριβότερο του πετρελαίου, η στήλη μαθαίνει ότι οι Ρώσοι μας ζητούν, η φόρμουλα να είναι σε μεγάλο μέρος συνδεδεμένη με τον ολλανδικό δείκτη TTF.
Για όσους δεν το γνωρίζουν ο TTF, από τα 15 ευρώ η μεγαβατώρα ένα χρόνο πριν, έκλεισε στα 89 ευρώ τη Παρασκευή. Αύξηση 500% δηλαδή. Η αλήθεια είναι ότι η στήλη δεν πιστεύει και πολύ στα όνειρα.
Και μια αγωνία την έχει ότι το όνειρο μπορεί να μας βγει σε εφιάλτη, όση διαπραγματευτική δεινότητα κι αν διαθέτει ο αρμόδιος υπουργός μας επί της ενέργειας.
---
Σήμερα θα χτυπήσει το καμπανάκι για τις Γούρνες με ανταγωνιστές την Reds, επενδυτικό βραχίονα της Ελλάκτωρ στο real estate και την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου στην διαδικασία που έχει ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ για βελτιωμένες προσφορές μέσω e-auction.
Η αγορά περιμένει να μάθει ποιος θα επικρατήσει καθώς οι δύο εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων θα διεκδικήσουν τη συγκεκριμένη έκταση, συμμετέχοντας στην ηλεκτρονική δημοπρασία με γύρο ή γύρους προσφορών, έως να καταγραφεί η καλυτερη προσφορά που θα ορίσει και τον πλειοδότη.
Η Dimand, του Δημήτρη Aνδριόπουλου που πρόσφατα πλειοδότησε στη διαδικασία απόκτησης του ιστορικού «Mινιόν» και προωθεί την μετατροπή του «Πύργου Πειραιά» θέλει να προσθέσει ένα ακόμη ισχυρό project στην φαρέτρα της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Dimand σύντομα θα ανακοινώσει ένα ακόμη ισχυρό project για το οποίο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις από πέρυσι τον Νοέμβριο και αφορά στην αναμόρφωση έκτασης γνωστής πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας στην Πειραιώς.
Το TAIΠEΔ προσκάλεσε τα δυο από τα 4 υποψήφια επενδυτικά σχήματα, τις Dimand A.E. και REDS A.E. να υποβάλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές, μετέχοντας σε e-auction για τις Γούρνες που αφορά σε παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Nίκος Kαζαντζάκης». Στην έκταση προβλέπεται να αναπτυχθούν ξενοδοχεία, διαμερίσματα, mini γήπεδο γκολφ, spa, μαρίνα, ελικοδρόμιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης, συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακοί χώροι, αλλά και παραχώρηση άδειας καζίνο, με παράλληλη διαδικασία, και από την αγορά χαρακτηρίζεται ως ντο « Μικρό Ελληνικό.
Δίχτυ ασφαλείας. Ο Μάνος Χατζηδάκης μας δίνει μια εξαιρετικά κατατοπιστική εικόνα στο εβδομαδιαίο του σχόλιο σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα δεδομένα που αυτά διαμορφώνουν σε επίπεδο αποτιμήσεων και την ασφάλεια που παρέχουν έναντι των όψιμων πιέσεων στις αγορές έναντι της μετάλλαξης Όμικρον που αξιοποιήθηκε σαν αφορμή για να δούμε μια διόρθωση της...προκοπής.
---
Αντιγράφουμε για να το μάθουμε απ' έξω: «Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέχουν μια υποστηρικτική βάση στις αποτιμήσεις αποκλιμακώνοντας την ένταση των πιέσεων που συνδέονται με την πορεία της πανδημίας. Οι 124 εταιρείες του εμποροβιομηχανικού κλάδου δείχνουν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10% σε σχέση με το 2019. Τα μεγέθη αν συγκριθούν με το 2020 δημιουργούν ίλιγγο: Αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Η χρήση του 2021 είναι χρήση ολικής επαναφοράς για τα αποτελέσματα καθώς εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων επιμέρους σημειώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή των ισολογισμών».
---
Στα 1,219 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ΕΒΙΤDA της Alpha Αστικά Ακίνητα στο εννεάμηνο του 2021, έναντι 1,902 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Παράλληλα, τα ΕΒΙΤ διαμορφώθηκαν στα 440 χιλ. ευρώ έναντι 1,432 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία με ισχυρή ρευστότητα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας, δημιουργήθηκαν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών και στην ολοκλήρωση συμφωνιών.
---
Κέρδισε το στοίχημα της Black Friday και της Cyber Monday η ΕΛΤΑ Courier. Η αγορά αυξήθηκε 9% σε σχέση με το Νοέμβριο και 40% συγκριτικά με το 2019. Ο στόχος της διοίκησης της εταιρείας επετεύχθη. Δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα συμφόρησης ή καθυστερήσεων, με το μέσο χρόνο διαχείρισης των αντικειμένων να είναι 1,3 ημέρες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των οροσήμων αυτών. Ο λόγος είναι πως το ρομποτικό σύστημα διαλογής τριπλασίασε τη δυνατότητα διαχείρισης. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού άλματος που επιχειρείται, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του καταναλωτή.
---
Eλαφρώς υψηλότερα κινήθηκαν πωλήσεις και κέρδη της Αγροτικός Οίκος Σπύρου στο εννεάμηνο του έτους. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 10,8 εκατ.ευρώ, έναντι 10,39 εκατ.ευρώ το 2020, ενώ το EBITDA άγγιξε το 1,27 εκατ.ευρώ, έναντι 1,27 εκατ. το 2020. Ωστόσο το γ’τρίμηνο παρέμεινε ζημιογόνο. Η εισηγμένη αναμένει πλήγμα στα οικονομικά της μεγέθη από την αύξηση του κόστους ενέργειας και της αύξησης της τιμής πρώτων υλών.
---
Θετικά κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Αφοί Κορδέλλου για το εννεάμηνο. Στο τρίτο τρίμηνο του κατέγραψε σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (+27,3%), συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είχε καταγράψει κατά το α΄ εξάμηνο της χρήσης. Συνολικά οι πωλήσεις του εννεαμήνου ανήλθαν σε 40,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 56,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μέχρι τέλος της χρονιάς αναμένεται σταθεροποίηση των διεθνών τιμών χάλυβα σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας το κόστος αντικατάστασης των εμπορευμάτων. Επομένως θα υπάρξει στα ετήσια αποτελέσματα διόρθωση του μικτού περθωρίου,με τη ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων να παραμένει ισχυρή.