To δέλεαρ των τραπεζικών μερισμάτων, τα ρεκόρ του Χρηματιστηρίου, το mega project της Cenergy, κληρώνει για Τιτάνα, η γυάλινη σφαίρα για την Coca Cola, το σημείο αναφοράς της Alpha Bank, το άλλοθι της Fed και η ΑΙ αλλάζει το κλίμα στην Ασία

Οι μετοχές των τραπεζών συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν και καταγράφουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές της αγοράς. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που έχει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των συστημικών, με κάποια στελέχη της αγοράς να λένε πως δικαιολογείται, αφού έχει καλούς δείκτες και είχε ταλαιπωρηθεί τους προηγούμενους μήνες, μη μπορώντας να ξεπεράσει την τιμή που είχε γίνει το placement.

Βέβαια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν και τώρα οι επενδυτές εστιάζουν στο μέλλον. Τα αποτελέσματα των τραπεζών αναμένονται ισχυρά και ήδη ακούγονται πληροφορίες για βελτίωση της πιστωτικής επέκτασης και χορήγηση συνολικά περισσότερων δανείων από αυτά που είχαν δώσει έως εκτίμηση οι τράπεζες. Επίσης δέλεαρ αποτελούν οι μερισματικές αποδόσεις. Για φέτος η Eurobank αναμένεται να προσφέρει μερισματική απόδοση 8,4%, η Εθνική 7,5%, η Πειραιώς 7,2% και η Alpha Bank 5,9%. Ωστόσο για την επόμενη χρονιά οι μερισματικές αποδόσεις ξεπερνούν για όλες τις συστημικές το 7,5%.


Άκρως ικανοποιημένοι οι αναλυτές για την εισαγωγή της Titan America στη Νέα Υόρκη και σημειώνουν τα οφέλη για τη μητρική, τα οποία είναι το καθαρό χρέος που ήταν ήδη χαμηλό για την αμερικανική θυγατρική και κοντά στα 400 εκατ. δολάρια. Έτσι δίνει δείκτη EV/EBITDA 9,1-9,2 φορές για το 2025 όταν οι ομοειδείς στις ΗΠΑ είναι στις 11,5 φορές αλλά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και άρα δικαιολογείται ένα discount. Τα συνολικά έσοδα των 365 εκατ. δολαρίων θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ κυρίως και σε ένα μικρότερο βαθμό τη μείωση του χρέους. Αν αφαιρεθεί η αποτίμηση της αμερικανικής θυγατρικής, οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου που είναι εισηγμένος στην Ελλάδα, έχουν EV/EBITDA 5,8 φορές και αντιστοιχεί σε 20% discount. Άρα οι αναλυτές εντοπίζουν περιθώριο ανόδου γι’ αυτό και δίνουν τιμές ακόμα και πάνω από τα 50 ευρώ (η Piraeus Sec. δίνει τα 53,50 ευρώ).


To 7x7 σε εβδομάδες έχει ξανασυμβεί άλλες 7 φορές (!) από το 1999. Ωστόσο σε αυτές συγκαταλέγονται και τα σερί που η αγορά τερμάτισε υψηλότερα. Έτσι το ΧΑ στις 1.265 εβδομάδες που μεσολαβούν από την 1η Ιανουαρίου του 1999 έως την περασμένη Παρασκευή έχει καταγράψει 2 φορές από 11 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, 2 φορές από 8 συνεχόμενες και τέσσερις από 7. Με βάση το παρελθόν το να κλείσει και αυτή η εβδομάδα θετική έχει 0,3% πιθανότητα.


Το βράδυ της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου θα ξέρουμε αν ο Τιτάνας θα ενταχθεί στην σύνθεση του μεγάλου δείκτη της Morgan Stanley στην προγραμματισμένη τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Με 3,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι πληροί όλα τα τυπικά κριτήρια για την επιστροφή στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Την τελευταία φορά που η Τιτάν συμμετείχε στον δείκτη ήταν πριν την αναδιάρθρωση του β’ τριμήνου του 2020.


Τα αποτελέσματα έρχονται πιο κοντά την εβδομάδα που ξεκινάει με την Coca Cola ανοίγει την αυλαία των προγραμματισμένων ανακοινώσεων στο ΧΑ την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Η αγορά αναμένει πωλήσεις για το σύνολο της χρήσης 2024 10,7 δισ. ευρώ (+5%), και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 815,7 εκατ. ευρώ (+6,7%). Το μέρισμα αναμένεται να ανέλθει σε 1,0 ευρώ ανά μετοχή από 0,93 ευρώ πέρυσι. Εννοείται φυσικά ότι την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη κατά την οποία η διοίκηση συνηθίζει να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία της φετινής χρήσης.


Στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Alpha Bank που θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα σημείο αναφοράς θα είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων κάτω από 4% από 4,6% στο γ’ τρίμηνο. Η μείωση θα έρθει συνδυαστικά με την τιτλοποίηση δανείων που αφορούν real estate, αλλά και την αύξηση του ενήμερου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Μάλιστα επειδή η συγκεκριμένη κατηγορία έχει υψηλή αξία καλυμμάτων η Alpha Bank θα δείξει βελτίωση και της κάλυψης των προβλέψεων η οποία στο γ’ τρίμηνο του 2024 ήταν 43,3%.


Οι επικείμενοι δασμοί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και οι απαγορεύσεις του D. Trump  για τα αιολικά πάρκα αφήνουν ανεπηρέαστη τη μεγάλη επένδυση της Cenergy, του ομίλου Viohalco, για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Αυτό το σημαντικό ελληνικού ενδιαφέροντος βιομηχανικό πρότζεκτ αναμένεται να κερδίσει και πόντους. Το υπό κατασκευή εργοστάσιο της Cenergy στις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα ευνοηθεί από τo νέο πολιτικό σκηνικό, καθώς η κυβέρνηση Trumb έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτρισμού, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πεπαλαιωμένο. 

Επιπλέον, η πολιτική προστατευτισμού του προέδρου Τραμπ θα ευνοήσει την εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ έναντι των εισαγωγών. Συνεπώς, η ζήτηση των επόμενων ετών για καλώδια στα ηλεκτρικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ολοένα και αυξανόμενα και θα καλυφθεί πρωτίστως από τους παραγωγούς καλωδίων που έχουν μονάδες στις ΗΠΑ. Σε αυτούς αναμένεται να συμπεριληφθεί και η Cenergy, η οποία από το 2028 θα έχει έτοιμο το εργοστάσιο του Μέριλαντ. Η αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας του πρώην προέδρου, αποτελεί παράγοντα που ενισχύει τη στρατηγική της εταιρείας να επενδύσει σε παραγωγικές υποδομές στις ΗΠΑ.

Κύριοι μελλοντικοί ανταγωνιστές της Cenergy στην αγορά είναι οι δύο εταιρείες Prysmian και Southwire, ωστόσο η ελληνική εταιρεία εκτιμά ότι θα εισέλθει σε αυτή αποκτώντας σταδιακά μερίδια και υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε μια «κλειστή»  αγορά, συγκριτικά με αυτήν της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων της Cenergy εστιάζει στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων διασυνδέσεων ηλεκτρικών δικτύων, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες των αστικών περιοχών, και όχι σε έργα ΑΠΕ, που πλήττονται από τη νέα κυβερνητική πολιτική Τραμπ εναντίον των αιολικών πάρκων. Μάλιστα, για τα χερσαία καλώδια διασυνδέσεων αυτήν τη στιγμή καταγράφεται υψηλή  ζήτηση ιδίως στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου συγκεντρώνεται το 60% του πληθυσμού και απαιτούνται άμεσες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων.

Παράλληλα, η επένδυση αναμένεται να εξαλείψει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές της εταιρείας προς τις ΗΠΑ, οι οποίες πάντως αυτήν τη στιγμή αντιστοιχούν μόλις στο 2% του τζίρου της και ήδη επιβαρύνονται με δασμούς ύψους 2,5%.


Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στην οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο 4%, επίπεδο που πιθανότατα δίνει άλλοθι στη Fed να μην προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 143.000 θέσεις απασχόλησης τον προηγούμενο μήνα μετά από +307.000 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν 170.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το αφήγημα από την αγορά εργασίας παραμένει υγιές. Οι αντοχές που δείχνει η απασχόληση, η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ώθησε τη Fed να κάνει μια παύση στις μειώσεις επιτοκίων και να ζυγίσει τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης Τραμπ που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Η Fed διατήρησε το παρεμβατικό επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος του 4,25%-4,5% τον προηγούμενο μήνα, έχοντας μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, τότε που ξεκίνησε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης. Το 2022-23 η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες στην προσπάθειά της να ελέγξει τον πληθωρισμό. Οι αγορές περιμένουν νέα μείωση τον Ιούνιο.


Η παγκόσμια έκπληξη που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της DeepSeek και η παρουσίαση της εφαρμογής DeepSeek R1 αναστάτωσαν, όπως ξέρουμε, τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και έφεραν πιέσεις στις μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Στην Ανατολή όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όπως διαβάσαμε την Παρασκευή που μας πέρασε σε άρθρο του Bloomberg, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η υπόθεση DeepSeek όχι μόνο δεν δημιούργησε αμφιβολίες για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας αλλά στην πραγματικότητα άλλαξε πολύ το κλίμα προς το καλύτερο.

 Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η αίσθηση πως η θέση της Κίνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει αρχίσει να βελτιώνεται κατά πολύ, έχει προκαλέσει ένα κύμα αισιοδοξίας στα τοπικά Χρηματιστήρια και ειδικότερα στον κλάδο των τεχνολογικών μετοχών. Αυτή η αισιοδοξία εμφανίστηκε μετά τα μέσα Ιανουαρίου και συνέπεσε με την ξαφνική εκτόξευση της φήμης της DeepSeek.

Οι μετοχές του κλάδου, κυρίως αυτές που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχουν σημειώσει πολύ αξιόλογη άνοδο από τότε, με αποτέλεσμα την άνοδο του δείκτη Hang Seng Tech Index κατά τουλάχιστον 20% από το χαμηλότερο σημείο του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την θεωρία που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στα διεθνή χρηματιστήρια, πως ο δείκτης αυτός βρίσκεται πλέον μέσα σε μία καθαρά ανοδική αγορά (bull market).

Ο δείκτης ήταν στις 12 Ιανουαρίου στις 4.221,92 μονάδες και στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 7ης  Φεβρουαρίου βρέθηκε στις 5.150,35 μονάδες, έχει ανεβεί δηλαδή από το χαμηλότερο σημείο του Ιανουαρίου κατά σχεδόν 22%. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Hang Seng Indexes, ο δείκτης περιλαμβάνει τις τριάντα μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες έχουν ευρεία έκθεση στις παγκόσμιες τεχνολογικές τάσεις.

Όπως μπορούμε να δούμε εύκολα στην ίδια ιστοσελίδα, το Bloomberg, στον δείκτη συμμετέχουν μερικές από τις πιο γνωστές κινεζικές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την τεχνολογία και ασχολούνται ενεργά με τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πρώτη κατά σειρά βαρύτητας, η διεθνώς γνωστή Xiaomi (1810 HONG KONG) έχει ανεβεί κατά 29,40% ενώ η επίσης πολύ γνωστή Alibaba (9988 HONG KONG, BABA NYSE) που είναι η τρίτη κατά σειρά βαρύτητας στον δείκτη έχει σημειώσει άνοδο 28%. Και οι δύο είναι πολύ δραστήριες στην ΤΝ και μάλιστα η Alibaba υποστήριξε πρόσφατα πως μία δική της εφαρμογή είναι καλύτερη και από αυτήν της DeepSeek.

Είναι προφανές πως όταν κάποιες από τις πιο σημαντικές μετοχές του συγκεκριμένου δείκτη έχουν σημειώσει τέτοια άνοδο, ο δείκτης θα έχει και αυτός πολύ καλή επίδοση. Η επιστροφή των επενδυτών συνοδεύεται και από θετικά σχόλια αναλυτών και διαχειριστών. Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Sat Duhra, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Janus Henderson Investors στην Σινγκαπούρη, ο τομέας αυτός ήταν ξεχασμένος χρηματιστηριακά αλλά μέσα του υπάρχουν πολλές λαμπρές επιχειρήσεις.

Εντύπωση έκανε η έκθεση του Peter Milliken, αναλυτή της Deutsche Bank, ο τίτλος της οποίας ήταν πολύ χαρακτηριστικός: «η Κίνα τρώει τον κόσμο». Η έκθεση δημοσιεύθηκε την 5η Φεβρουαρίου και μέσα σε αυτή ο αναλυτής αναφέρει πως «πιστεύουμε πως το 2025 ο επενδυτικός κόσμος θα συνειδητοποιήσει πως η Κίνα ξεπερνά τον ανταγωνισμό απ’ όλον τον κόσμο» και ότι «πιστεύουμε πως οι επενδυτές θα αναγκαστούν μεσοπρόθεσμα να κάνουν μία απότομη στροφή προς την Κίνα και θα δυσκολευθούν να αγοράσουν μετοχές χωρίς να ανεβάζουν μόνοι τους τις τιμές τους». Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχουν και απαισιόδοξες φωνές όπως της Morgan Stanley, η οποία την 1η Φεβρουαρίου επανέλαβε την προσεκτική της στάση απέναντι στις κινεζικές μετοχές. Σε μερικούς μήνες θα μάθουμε αν η μεγάλη άνοδος των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών είναι η αρχή μίας νέας πορείας ή ένα ακόμα πυροτέχνημα.


*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.