Επιμέλεια: Κώστας Στούπας
Δύσκολη μέρα, αλλά...
Δύσκολη μέρα χθες για τους επενδυτές. Βέβαια, δεν γίνεται οι μετοχές μόνο να ανεβαίνουν. Εμείς είχαμε μία τεράστια άνοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι είναι λογικό οι διορθώσεις να έχουν πιο βίαιο χαρακτήρα. Το θέμα με τους δασμούς του Donald Trump σε κάθε περίπτωση είναι σοβαρό και πρέπει να προσεχθεί. Οι επενδυτές τόσο καιρό με τα μπρος-πίσω του προέδρου των ΗΠΑ, ήλπιζαν σε κάτι… χαλαρό.
Τώρα φαίνεται πως είναι πιο σοβαρό. Θέλει καθημερινή παρακολούθηση η αγορά και να είμαστε σε εγρήγορση.
Ο φόβος των δασμών λοιπόν και η αύξηση των πιθανοτήτων για ύφεση φαίνεται πως υπερισχύει και τα χρηματιστήρια υποχώρησαν. Αν δεν ανατραπεί σύντομα αυτή η τάση το κλίμα ενδέχεται να αλλάξει.
Βέβαια, σε γενικές γραμμές στις αγορές ισχύει αυτό που έλεγε ο Αντρέ Κοστολάνι, ανεβαίνουν όταν τα χαρτιά βρίσκονται συγκεντρωμένα στα δυνατά χέρια και πέφτουν όταν έχουν σκορπιστεί στα αδύναμα...
Αν ισχύει αυτό στην ελληνική αγορά τα χαρτιά είναι μαζεμένα στα δυνατά χέρια. Υπό αυτή την οπτική γωνία είμαστε ασφαλείς.
Το πρόβλημα είναι η ελληνική αγορά μοιάζει με ένα μικρό ετερόφωτο κομήτη που περνά κοντά από το ήλιο μια δυο φορές κάθε μερικές δεκαετίες.
Σημασία λοιπόν δεν έχει ποιος έχει τα χαρτιά στην ελληνική αγορά που έχει κεφαλαιοποίηση 100-120 δισ. ευρώ αλλά ποιος τα έχει στην αμερικάνικη η οποία έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 30 τρισ. δολάρια.
Δηλαδή σημασία δεν έχει η στάθμη του νερού στο πηγάδι μας αλλά η στάθμη της λίμνης που τροφοδοτεί το πηγάδι.
Ποίος έχει τα χαρτιά στη Νέα Υόρκη λοιπόν;
Το μερίδιο των αμερικάνικων μετοχών που αναλογούν σε ιδιώτες επενδυτές (τα νοικοκυριά) ανέρχεται εσχάτως στο 57% και αυτό είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο έχει καταγραφεί.
Το ποσοστό αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 15 χρόνια.
Ιδού η αποτύπωση της εξέλιξης της κατοχής μετοχών από ιδιώτες επενδυτές μετά το 1945.
Επίσης οι επενδυτές στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι(ανοδικοί). Τα επίπεδα μετρητών στα χαρτοφυλάκια έχουν πέσει σε μόλις 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, σύμφωνα με την Έρευνα της BofA. Στην καθ’ ημάς Ανατολή συμβαίνουν τα αντίστροφα.
Βέβαια, ανάλογα στοιχεία είχαν οι αμερικάνικες αγορές παρουσίασαν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια αλλά κατάφερναν να συντρίψουν τις επιφυλάξεις των αρκούδων και να σκαρφαλώσουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Η πιθανότητα ύφεσης
Οι πιθανότητες επικείμενης ύφεσης στην αμερικάνικη οικονομίας έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 40-50 ετών. Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι σαφές. Παλαιότερα λέγαμε πως όταν η οικονομία των ΗΠΑ συναχώνεται οι άλλοι παθαίνουν πνευμονία.
Το σενάριο που η στήλη θεωρεί σαν πιθανότερο είναι πως μια χρηματιστηριακή πτώση και μια ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ θα τρομάξει τόσο τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες που θα προσπαθήσουν να πνίξουν τον κόσμο με ρευστότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα ένα πληθωριστικό σοκ θα πρέπει να θεωρείται πιθανότερο από μια περίοδο αποπληθωρισμού και κραχ των αγορών.
Η εκτίμηση αυτή ερμηνεύει καλύτερα και την ανοδική τροχιά του χρυσού που δείχνει να αδιαφορεί για τη νευρικότητα των χρηματιστηρίων.
Χρυσός: Ένα ενδιαφέρον στοιχείο τις τελευταίες εβδομάδες είναι πως ο χρυσός δείχνει να αυτονομείται εντελώς και να κινείται αντίθετα. Ενώ από την αρχή του χρόνου ο S&P 500 γράφει απώλειες περί το 6-7% η τιμή του χρυσού γράφει κέρδη περί το 18%. Στο 12μηνο τα κέρδη του χρυσού είναι περί το 40% και στη πενταετία περί το 100%.
Ορισμένοι βέβαια υποστηρίζουν όπως η άνοδος του χρυσού τείνει να λάβει παραβολικά χαρακτηριστικά. Τι σημαίνει αυτό;
Η παραβολική άνοδος (parabolic rise) αναφέρεται σε μια ταχεία και εκθετική αύξηση της τιμής ή της αξίας ενός στοιχείου, ενός δείκτη ή μιας μετοχής. Η πορεία αυτής της αύξησης μοιάζει γραφικά με παραβολή (καμπύλη). Συχνά σχετίζεται με περιόδους έντονου ενθουσιασμού και υπερβολής στις αγορές.
Τέτοιου είδους άνοδοι συχνά συνοδεύονται από απότομες διορθώσεις.
Ακόμη και όσοι πιστεύουν πως ο χρυσός έχει δρόμο ακόμη προς υψηλότερα επίπεδα δεν αποκλείουν να προκύψει μια απότομη διόρθωση σαν αυτή που περιγράφει το παρακάτω διάγραμμα.
Επιτόκια: Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν πλέον ότι η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσουν τα επιτόκια τρεις φορές φέτος καθώς η πολιτική δασμών του προέδρου Τραμπ θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Η επενδυτική τράπεζα αναμένει μειώσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο από τη Fed ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη της ήταν για δύο φέτος και μια το 2026. Παρομοίως, οι εκτιμήσεις για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος χρήματος τον Απρίλιο και τον Ιούνιο χωρίς να αποκλείεται μια πρόσθετη των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.
Αμυντική βιομηχανία: Χθές αναφέραμε ο κλάδος του αμυντικού εξοπλισμού τα επόμενα χρόνια θα έχει την τιμητική του και θα ανταγωνιστεί ή υποκαταστήσει εκείνον της ενεργειακής μετάβασης στη χρηματοδότηση. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έβγαλε αρκετές σχετικές ειδήσεις και πληροφορίες. Παρά ταύτα οι γνωρίζοντες λένε πως αυτά που ξέρουμε είναι ελάχιστα.
ΜΟΗ: Αύριο μετά το κλείσιμο θα δημοσιεύσει αποτελέσματα η Motor Oil. Η Optima Bank περιμένει καθαρά κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο σε προσαρμοσμένη βάση 62 εκατ. ευρώ και συνολικά στη χρήση 523 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 40%. Επίσης περιμένει υπόλοιπο μερίσματος 1,10 ευρώ, άρα συνολικά 1,40 ευρώ. Η Optima Bank διατηρεί τη σύσταση αγοράς με την τιμή στόχο να είναι στα 29,90 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου πάνω από 30%.
ΕΧΑΕ: Η κινητικότητα που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να συνδυαστεί την αύξηση των συναλλαγών στο ΧΑ. Ο μέσος τζίρος το 2023 ήταν περί τα 110 εκατ., το 2024 περί 138 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του ’25 τρέχει με 180 εκατ. περίπου. Τις τελευταίες μέρες ξεπερνά τα 200 εκατ.
Η ΕΧΑΕ όμως με κεφαλαιοποίηση περί τα 340 εκατ. Ευρώ δεν μοιάζει φθηνή.
ΠΕΤΡΟ: Της καθολικής σχεδόν πτώσης χθες εξαιρέθηκε η μετοχή της Πετρόπουλος. Η Πετρόπουλος, σημείωσε πολύ καλή άνοδο και με καλές συναλλαγές, λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 9,4 εκατ. ευρώ το 2024 που δίνουν μονοψήφιο P/E. Παράλληλα η συνολική εικόνα του ισολογισμού δείχνει πως πρόκειται για υγιέστατη εταιρεία, με χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, ενώ οι επενδυτές φαίνεται πως περιμένουν πως θα συνεχιστεί η πολύ καλή μερισματική. Τι λέγαμε για τα δυνατά χέρια...
Ελληνικά Drones: Τα ερωτήματα προς τη στήλη για το σχετικό χθεσινό δημοσίευμα πολλά το ίδιο και οι υποθέσεις. Επειδή το ενδιαφέρον για τα ονόματα των εισηγμένων που ηγούνται του εγχειρήματος είναι μεγάλο και η δημοσιοποίηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, αρκούμαστε να πούμε πως πρόκειται για δυο εταιρείες με μετοχές εισηγμένες ...περίπου σε τρεις αγορές εκ των οποίων δεν υπάρχει συνδιαπραγμάτευση σε καμία.
Τράπεζες: Εν μέσω πυροβολισμών στο ταμπλό η Eurobank Equities προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών στόχων.
Ειδικότερα, ο νέος στόχος για την μετοχή της Alpha είναι τα 2,94 από 2,58 ευρώ. Για την Εθνική τα 11,94 από 11,18 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 7,32 από 6,31 ευρώ.
Κατά τη έκθεση οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται ακόμη με discount έναντι των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Συνδυάζει επίσης τις αναβαθμίσεις με την επικείμενη εξέταση της ελληνικής αγοράς από τον MSCI για πιθανή αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές.
ΟΛΠ: Η εταιρεία εμφάνισε εντυπωσιακή κερδοφορία 87,4 εκατ. ευρώ με αύξηση περί το 30%. Με τη μετοχή να είναι στα ιστορικά υψηλά της, η αποτίμηση των 880 εκατ. ευρώ περίπου δε δείχνει απαιτητική. Κάθε άλλο. Το μέρισμα είναι υψηλότερο του περσινού που είχε προκαλέσει και αντιδράσεις από τους αναλυτές, θυμίζουμε. Φέτος θα δώσει 1,92 ευρώ και πέρυσι είχε δώσει 1,336 ευρώ, με τους αναλυτές να σχολιάζουν τότε πως ήταν χαμηλό, αφού το λιμάνι είναι αδάνειστο και κάποιες από τις μεγάλες επενδύσεις έχουν επιδότηση 90%.
Η Planet Labs PBC (NYSE- PL): ένας κορυφαίος πάροχος καθημερινών δορυφορικών δεδομένων και πληροφοριών με κεφαλαιοποίηση περί το 1,1 δισ. δολ. Έχει λάβει έγκαιρα θέση σε ένα κλάδο με δυναμικές προοπτικές και διαθέτει περιθώρια μικτού κέρδους κοντά 57,72%. Πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία εκ μέρους του Ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το συμβόλαιο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει τα δεδομένα PlanetScope της Planet, τα οποία προσφέρουν σχεδόν καθημερινές σαρώσεις της χερσαίας μάζας της Γης με ανάλυση 3 μέτρων.
Αλεξανδρούπολη LNG: Τον Μάιο θα επαναλειτουργήσει το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας, Ζέχο Στάνκωφ, ενώ και η ίδια η Gastrade προσδιορίζει για τα τέλη Μαίου την επαναλειτουργία του.
Η τεχνική δυσλειτουργία που είχε προκύψει στις αντλίες πίεσης σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσε ανησυχία με τα τεχνικά ζητήματα να λύνονται και τις εργασίες να τρέχουν ακατάπαυστα.
Μάλιστα, ο σταθμός είναι «sold out» καθώς έχει κλεισμένη τη δυναμικότητά του και τα slots της υποδομής του έως το 2031, κάτι που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των χρηστών που βλέπουν το FSRU σαν ενεργειακό hub βαρύνουσας σημασίας για την πρόσβαση στις αγορές της Νοτιοανατολικής και όχι μόνο Ευρώπης.
Ο σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο και θεωρείται «κλειδί» για την ευρωπαϊκή στρατηγική μείωσης της εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
ΑΔΜΗΕ: Μετράμε αντίστροφα για την πολυαναμενόμενη ηλεκτρική διασύνδεση που θα ενώνει την Κρήτη με την Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνονται επιτυχώς την περίοδο αυτή οι τελευταίες δοκιμές εξοπλισμών στο καλώδιο που θα συνδέει τις δύο πλευρές αλλά και σε επιμέρους υποσυστήματα.
Όπως μαθαίνουμε, κάποιες από αυτές έχουν ολοκληρωθεί και κάποιες είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έτσι, με την ολοκλήρωση αυτών, οδεύουμε πολύ άμεσα προς τη δοκιμαστική λειτουργία της διασύνδεσης και την πλήρη λειτουργία να είναι ante portas τους επόμενους μήνες.
Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα εγχώρια projects μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία αιχμής συνεχούς ρεύματος διπολικής σχεδίασης και VSC στους σταθμούς μετατροπής.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.