Γιατί έκανε αίσθηση η αναβάθμιση της Εθνικής, το turnaround story των τραπεζών, το ομόλογο της Πειραιώς, οι μέτοχοι πάνε ταμείο, η πορεία της Άβαξ, το business plan του Υπερταμείου, οι κλοπές των crypto και το μπλόκο στον Καναδά

Η αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας από τη Moody’s δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην ελληνική αγορά, καθώς οι γνώστες ανέμεναν ότι αργά ή γρήγορα και πριν την αναβάθμιση του δημοσίου, αυτή θα ερχόταν, ωστόσο περιέχει ορισμένα στοιχεία που αξίζουν της προσοχής των επενδυτών. Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για «διπλή» αναβάθμιση. Η Moody’ s αναβάθμισε το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής κατά δύο βαθμίδες σε «Baa2» από «Ba1».

Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια… «γενναιοδωρία». Μπορεί να αποδίδει την αναβάθμιση στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση της ΕΤΕ καθώς και στη φερεγγυότητά της, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία κίνηση που αντανακλά την ισχυρότερη χρηματοδοτική και καταθετική βάση στην Ελλάδα, με συντελεστή ρευστότητας στο 249% και ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης στην αγορά.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι η αξιολόγηση «Baa2» τοποθετεί την Εθνική δύο «σκαλοπάτια» μέσα στην υψηλότερη κατηγορία αξιολογήσεων, τη γνωστή και ως investment grade. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική ως εκπρόσωπος του εγχώριου τραπεζικού κλάδου έχει ξεφύγει για τα καλά από τα… πέτρινα χρόνια της ελληνικής κρίσης χρέους που βύθισε και τις τράπεζες. Τέλος, με τη νέα της αξιολόγηση, η Εθνική φιγουράρει υψηλότερα από τις Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, ενώ η αναβάθμισή της φέρνει, σύμφωνα με τους γνώστες, πιο κοντά και την αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα. Μιλάμε πλέον για πλήρη επιστροφή με τη σφραγίδα της Moody’s. Στην επενδυτική βαθμίδα έχει και τις 4 συστημικές. Μετά την Alpha Bank και τη Eurobank, σειρά είχαν Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι επιβεβαιώνεται η στροφή στην κανονικότητα, με τον καλύτερο τρόπο.

Ο οίκος έχει λάβει υπόψη του τη σημαντική βελτίωση και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, τη βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία, τη ρευστότητα που πλέον έχουν και τα κεφάλαια που διαθέτουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου αναφορικά με την αναβάθμιση τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ανέκτησε η τράπεζα την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια. Είναι αποτέλεσμα, είπε, της σκληρής δουλειάς της ομάδας της Πειραιώς και αντανακλά τη δέσμευση για πειθαρχία στα χρηματοοικονομικά μεγέθη, στρατηγική ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. «Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτή τη δυναμική και να παράγουμε διατηρήσιμη κερδοφορία για το μέλλον», σχολίασε ο κ.Μεγάλου.

Να σημειωθεί πως η Πειραιώς ανακοίνωσε πως βγαίνει στις αγορές με έκδοση senior preferred green bond ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έκδοση τίτλου με ωρίμανση στα 5 έτη, ανακλήσιμο το νωρίτερο σε 4 έτη. Τα έσοδα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση ή και αναχρηματοδότηση των «Πράσινων στοιχείων ενεργητικού» της τράπεζας και να ενισχύσουν περαιτέρω τη βάση των στοιχείων MREL.

Επιπλέον, η επιστροφή στην κανονικότητα πιστοποιείται και από κάτι ακόμα. Η  Τράπεζα Πειραιώς σήμερα 10/7 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,06315840 ευρώ, και είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που μοιράζει ξανά μέρισμα στους μετόχους. Η Εθνική Τράπεζα θα δώσει το δικό της 29 Ιουλίου (ημέρα αποκοπής), η Alpha Bank θα κόψει το δικό της στις 26 Ιουλίου και η Eurobank στις 25 Ιουλίου. Να σημειωθεί επίσης πως παρά την άνοδο των μετοχών τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλο discount, άνω του 20% έναντι των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.


Η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι η μόνη που σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Σήμερα τέσσερις μετοχές κόβουν το δικαίωμα και θα δώσουν χρήματα στους μετόχους. Οι τρεις είναι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, άρα η πορεία της αγοράς θα επηρεαστεί από τις αποκοπές. Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει 0,06315840 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 1,7%. Η HelleniQ Energy δίνει 0,60 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 7,2% και η Jumbo δίνει 1 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση3,6%. Επιπλέον η AS Company κόβει 0,13726 ευρώ ανά μετοχή με απόδοση 4,5%.


Στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και μέχρι σήμερα, έχουν ξεχωρίσει λίγες μετοχές, ειδικά από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Μία από αυτές είναι η Άβαξ με άνοδο άνω του 10%. Έχει βγάλει καλή αντίδραση και οι επενδυτές περιμένουν καλύτερη πορεία λόγω του ισχυρού ανεκτέλεστου, αλλά και τη βελτίωση του ισολογισμού μετά και τη μείωση των δανείων.

Και στις μεταλλουργικές εταιρείες έχουμε δει αντίδραση με την κυριότερη μάλλον να είναι αυτή της Έλαστρον, η οποία είχε υποχωρήσει αισθητά. Η μείωση των τιμών των μετάλλων επηρέασε όλες τις εταιρείες του κλάδου, αλλά κάποιες μάλλον τιμωρήθηκαν περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε. Έτσι η Έλαστρον βρέθηκε πριν λίγες μέρες σε χαμηλά 19 μηνών και κοντά στα 2 ευρώ, όταν πριν ένα χρόνο είχε φτάσει στα 3,80 ευρώ. Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις κατάφερε να ενισχυθεί περίπου 15%.


Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής του Υπερταμείου για το διάστημα 2022-2024, οι μη οικονομικοί στόχοι απόδοσης για το 2024 καθώς και οι πρωτοβουλίες των θυγατρικών του εταιρειών ως «εργαλείο» μεταρρύθμισης παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το Υπερταμείο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε παραγωγική φάση, επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης. Βρίσκεται στο στάδιο του μετασχηματισμού και της μετεξέλιξής του σε ένα δημόσιο επενδυτικό ταμείο.

Σε αυτήν τη φάση αναμένεται να συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή, προκειμένου να «τρέξουν» τα μεγάλα projects, όπως τα 22 +1  αεροδρόμια, η εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Σε ό,τι αφορά το project των αεροδρομίων το Υπερταμείο έχει εξασφαλίσει μειοψηφική συμμετοχή 10% στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η σχετική διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να περάσει σύντομα στην επόμενη φάση που είναι η υποβολή των οικονομικών προσφορών με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τους μη οικονομικούς στόχους απόδοσης για το 2024, έχει επιτευχθεί μείωση εκπομπών άνθρακα σε όλες τις θυγατρικές της κατά 2%, ενώ ο δείκτης ικανοποίησης πελατών έχει ανέβει στο 75%.

Στις οριζόντιες πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης ESG περιλαμβάνεται η εισαγωγή ESG όρων σε συμβάσεις παραχώρησης, όπως συνέβη με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι μετρήσεις ανθρακικού αποτυπώματος, η κατάρτιση οδικού χάρτη για μετάβαση σε λειτουργία χαμηλών ρύπων, καθώς και οι έρευνες ικανοποίησης πελατών - πολιτών και εργαζόμενων.


Αρκετά δισ. δολάρια ενδέχεται να είναι το όφελος για οκτώ από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες σε περίπτωση που η Fed λάβει απόφαση για μια αλλαγή στους κανόνες της. Πρόκειται για τη γνωστή «προσαύξηση GSIB», ένα μέτρο το οποίο εισήχθη το 2015 για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευρωστία των τραπεζών.

Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που χρησιμοποιεί στον υπολογισμό της προσαύξησης, κατά τρόπο ώστε να είναι προσαρμοσμένα στην οικονομική ανάπτυξη και να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος των τραπεζών σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία.Οι διαβουλεύσεις της Fed βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Η πιθανή εξοικονόμηση κεφαλαίων για τις οκτώ τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι JP Morgan, Citigroup και Bank of America, θα εξαρτηθεί, βέβαια, από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών τους μοντέλων.Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή της JP Morgan προς τη Fed, οι αμερικανικές GSIBs κατέχουν πάνω από 59 δισ. δολάρια σε κεφαλαιακά αποθέματα που αποδίδονται αποκλειστικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά η προσαυξήσεις  GSIBs έφθασαν σε περίπου 230 δισ. δολάρια κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση για ορισμένες από τις τράπεζες.


Σε 1,38 δισ. δολάρια ανέρχεται η αξία των κρυπτονομισμάτων που έχουν υφαρπάξει οι χάκερς από την 1η Ιανουαρίου ώς τις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το ποσό των 657 εκατ. δολαρίων που εκλάπη την ίδια περίοδο του 2023, ενώ το 70% από το παραπάνω ποσό εκλάπη σε πέντε, μόλις, επιθέσεις.

Η μεγαλύτερη ληστεία είχε λεία bitcoin αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων, τα οποία εκλάπησαν από το ιαπωνικό ανταλλακτήριο DMM Bitcoin.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της εταιρείας ερευνών blockchain, TRM Labs, ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι χάκερς ήταν με τη χρήση κλεμμένων «ιδιωτικών κλειδιών» και με τη μέθοδο «μόλυνσης» διευθύνσεων. Με τη μέθοδο αυτή,  οι «εισβολείς» στέλνουν ένα μικρό ποσό από ένα «πορτοφόλι» με παρόμοια διεύθυνση με αυτήν του παραλήπτη, στοχεύοντας να εξαπατήσουν το θύμα ώστε στη συνέχεια να στείλει χρήματα στο λάθος «πορτοφόλι».

Πάντως, η TRM Labs, επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν θεμελιώδεις αλλαγές στην ασφάλεια του συστήματος των crypto που συνέβαλαν στην αύξηση των «κλοπιμαίων». Ακόμη, ο αριθμός των επιθέσεων και ο τρόπος υλοποίησης των επιθέσεων δεν είχαν σημαντικές διαφορές. Αυτό που ανέβασε το ποσό σύμφωνα με την TRM Labs  ήταν οι υψηλότερες από το μέσο όρο τιμές κρυπτονομισμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.


Μία απόφαση της καναδικής κυβέρνησης δυσκολεύει πάρα πολύ το έργο όσων διεθνών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να εξαγοράσουν σημαντικές καναδικές εξορυκτικές εταιρείες. Την προηγούμενη Πέμπτη εκδόθηκε η σχετική οδηγία από τον υπουργό Βιομηχανίας της χώρας. Σύμφωνα με ό,τι είπε ο Francois Philippe Champagne, από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση του Καναδά θα εγκρίνει μόνο «σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις» την εξαγορά σημαντικών καναδικών μεταλλευτικών επιχειρήσεων από διεθνείς εταιρείες.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί μέρος μίας «σαρωτικής προσπάθειας» του πρωθυπουργού Justin Trudeau να προστατεύσει τον καναδικό τομέα κρίσιμων ορυκτών και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η οδηγία αυτή δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της έγκρισης της αγοράς του τομέα άνθρακα της Teck Resources (TECK NYSE,  TECK-B TORONTO) από τη μεγάλη διεθνή εξορυκτική και εμπορική εταιρεία Glencore (GLEN LONDON). Ταυτόχρονα με την έγκριση, η κυβέρνηση θεώρησε σωστό να δώσει ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς εταιρείες που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις πάρα πολλές σημαντικές καναδικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ορυχεία μέσα στην αχανή αυτή χώρα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Champagne, «ο υψηλός πήχης που βάζουμε αντανακλά την στρατηγική σημασία του καναδικού τομέα κρίσιμων ορυκτών και το πόσο σημαντικό είναι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία του». Αν ρίξουμε μία ματιά στον κατάλογο των 34 κρίσιμων ορυκτών και μετάλλων καταλαβαίνουμε πως από εδώ και πέρα δεν θα είναι εύκολη σχεδόν καμία εξαγορά σημαντικής καναδικής εξορυκτικής εταιρείας. Στον κατάλογο βρίσκουμε το αλουμίνιο, τον χαλκό, το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο, όλες τις σπάνιες γαίες, το ουράνιο, το τιτάνιο, τον κασσίτερο, τον ψευδάργυρο, τις ενώσεις του καλίου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λιπασμάτων και πολλά άλλα.

Είναι φανερό πως στην ουσία μπαίνει ένα «μπλόκο» στην παρουσία ξένων επιχειρήσεων στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό τομέα της χώρας. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, η κίνηση της κυβέρνησης Trudeau αποτελεί την συνέχεια της σκλήρυνσης της στάσης των καναδικών αρχών απέναντι στις εξαγορές σημαντικών επιχειρήσεων. Η σκλήρυνση ξεκίνησε μετά τις απανωτές εξαγορές μεγάλων εταιρειών όπως η Alcan και η Inco, που έγιναν λίγο μετά το 2000 και εντάθηκε μετά το φθινόπωρο του 2022 όταν η καναδική κυβέρνηση δυσκόλεψε πάρα πολύ την εξαγορά καναδικών επιχειρήσεων από επιχειρήσεις που ελέγχονται από ξένες κυβερνήσεις (σε ελεύθερη μετάφραση, κινεζικές κρατικές εταιρείες).

Μετά την τελευταία οδηγία όμως, φαίνεται πως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα ακόμα και για ιδιωτικές επιχειρήσεις που προέρχονται από φιλικά κράτη. Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, όποιος περίμενε πως η Glencore ή κάποια άλλη διεθνής επιχείρηση, θα προσπαθήσει να αγοράσει την Teck Resources η οποία έχει εκτεταμένες δραστηριότητες στον τομέα του χαλκού, πιθανότατα θα αλλάξει γνώμη. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις άλλες σημαντικές καναδικές εταιρείες που κατά καιρούς φημολογείται πως αποτελούν στόχο μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η First Quantum (FM TORONTO), η οποία έχει σημαντικά ορυχεία χαλκού ανά τον κόσμο, η μεγάλη εταιρεία λιπασμάτων Nutrien (NTR NYSE TORONTO) και η Cameco (CCJ NYSE) με μεγάλα ορυχεία ουρανίου. Κακά τα νέα για όσους έχουν αγοράσει μετοχές τέτοιων επιχειρήσεων προσβλέποντας σε κάποια μελλοντική εξαγορά τους. Κακά μπορεί να είναι τα νέα και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς η επιθετική στάση της κυβέρνησης είναι πιθανόν να κάνει πιο δύσκολη την χρηματοδότησή τους από τις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον σύμφωνα με αναλυτές μεγάλης καναδικής τράπεζας που μίλησαν στο Bloomberg. Το αν θα αποδειχθούν καλά για την καναδική οικονομία είναι μία άλλη ερώτηση, η οποία δεν πρόκειται να απαντηθεί σύντομα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.