Σήμερα (21/2) το βράδυ θα ανακοινώσει ο οίκος FTSE Russell τις αλλαγές στους δείκτες και ίσως υπάρξει κάποιο ελληνικό ενδιαφέρον. Να σημειωθεί πως δεν αναμένονται αλλαγές στους βασικούς δείκτες του ΧΑ, αλλά ίσως υπάρξουν κάποιες, λόγω της Τέρνα Ενεργειακή. Η Masdar προσεγγίζει το 90% στην εισηγμένη, λόγω της δημόσιας πρότασης και λογικά θα πρέπει να υπάρξει έξοδος της μετοχής από τον FTSE 25. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση επιλαχούσα είναι η Aktor, η οποία πλέον έχει αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 21ης Μαρτίου, ενώ σήμερα συνολικά στους δείκτες του οίκου (FTSE All-World) συμμετέχουν 29 εταιρείες.
Η χρηματιστηριακή πορεία της Aktor τα τελευταία χρόνια, δικαιώνει 100% τη διοίκηση και τον Αλέξανδρο Εξάρχου, ο οποίος με τις αποφάσεις του έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο και ισχυρό όμιλο. Μετά την αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ και την αγορά ακινήτων από την Prodea, διαφοροποιεί τα EBITDA και έχει βάλει στόχο υψηλότερες αποτιμήσεις, αφού οι δείκτες αποτίμησης μπορούν πλέον να πάρουν μεγαλύτερα νούμερα.
Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τη μετοχή, λένε πως όσοι μπήκαν στην τελευταία αύξηση έχουν ήδη σημαντικά κέρδη, αλλά διαγραμματικά αν το κλίμα παραμείνει καλό στα χρηματιστήρια δε θα τους παραξένευε αν έβλεπαν τα 6 ευρώ. Από την άλλη το τελευταίο διάστημα και λόγω των προσδοκιών για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι επενδυτές αναζητούν μετοχές που θα ευνοηθούν. Προφανώς οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι ανάμεσα σε αυτές και η Aktor έχει και σημαντική εμπειρία από έργα στο εξωτερικό.
Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλα ενεργειακά έργα και γειτονικές μας χώρες υιοθετούν απλούς, γρήγορους και ελκυστικούς νόμους για να επισπευσθούν οι επενδύσεις, στη χώρα μας ισχύει ο… «χρυσός» κανόνας της γραφειοκρατίας. Από αυτά που ακούμε στην αγορά για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ που ρυθμίζει τα θέματα της αλυσίδας δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα -της αλυσίδας CCS, πιο σύντομα - εισπράττουμε ανησυχία για το κατά πόσον θα έχουμε μια νέα περίπτωση… Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας που την κλωθογυρίζαμε επί 15 χρόνια και τελικά δεν έγινε ποτέ!
Ακούμε λ.χ. για πάνω από 20 (!) κανονιστικές διατάξεις που χρειάζονται να εκδοθούν από διάφορα υπουργεία και αρχές για να λειτουργήσει η αλυσίδα. Ακούμε για κατανομή της αποθηκευτικής δυναμικότητας του Πρίνου κατά το ήμισυ με υπουργική απόφαση, χωρίς κάποιο κριτήριο και μόνο κατά το ήμισυ με διαγωνιστική διαδικασία στην αγορά και οι πηγές μας μιλούν ήδη για κίνδυνο αποκλεισμού πρόσβασης της αποθήκης σε τρίτους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε θέματα ανταγωνισμού.
Η αγορά μιλά επίσης για την τιμή αναφοράς που καθιερώνεται χωρίς να προσδιορίζεται κάποιο κριτήριο, αλλά και που εξισώνει τη μεταφορά συμπιεσμένου CO2 από φορτηγά με τη μεταφορά υγροποιημένου CO2 από πλοία, ενώ η δεύτερη είναι σαφώς ακριβότερη. Και αρκετά άλλα… «Καλά, η χώρα υποστήριξε με επιτυχία χρηματοδοτήσεις που πλησιάζουν πια το 1 δισ. από ευρωπαϊκά προγράμματα για τη δέσμευση, τη μεταφορά και την αποθήκευση και που βασίστηκαν σε business plans του επιχειρείν που εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες. Και έρχεται τώρα ένα σχέδιο νόμου που αγνοεί τα business plans που υποστήριξε η ίδια η κυβέρνηση και ενέκρινε η Κομισιόν;» μου είπε χαρακτηριστικά σοβαρή πηγή της αγοράς και με έβαλε σε μεγάλο προβληματισμό…
Δεν ξέρουμε πόσοι το παρατήρησαν, αλλά χθες ήταν μία καλή μέρα για την αγορά εταιρικών ομολόγων. Η στήλη κοιτάζοντας την πορεία της χθεσινής συνεδρίασης, είδε ξαφνικά σχεδόν όλο τον πίνακα με τα εισηγμένα εταιρικά ομόλογα να κινείται με άνοδο και βελτιωμένες συναλλαγές. Πηγές της στήλης ανέφεραν πως θα πρέπει να βελτιωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά είχε μία σημαντική διάταξη για τα εταιρικά ομόλογα. Μείωνε το φόρο από το 15% στο 5%. Έτσι υπάρχει ένα καλό κίνητρο για κάποιον που θέλει μία καλύτερη απόδοση να επενδύσει πλέον σε αυτήν την κατηγορία. Από την άλλη υπάρχει σημαντική υποχώρηση το τελευταίο διάστημα στα έντοκα λόγω και των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Άρα κάποιοι που ζητάνε μία καλύτερη απόδοση είναι λογικό να στραφούν στα εταιρικά ομόλογα. Οι αποδόσεις στα περισσότερα είναι πάνω από 3%.
Την ερχόμενη Δευτέρα 24/2 η Τράπεζα Πειραιώς παίρνει τη σκυτάλη και δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2024. Η Optima Bank περιμένει πως θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα από κάποια έκτακτα έξοδα, αλλά τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ανέλθουν στα 2,1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 1,03 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV 0,79 φορές, που αντιστοιχεί discount 31% έναντι των ομοειδών της Ευρώπης και 11% έναντι των ελληνικών, ένα discount που δεν δικαιολογείται από την απόδοση που έχουν τα ενσώματα ίδια κεφάλαια. Η μετοχή είναι κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο και έχει δώσει τιμή στόχο τα 6,20 ευρώ.
Μέσα στο μήνα κληρώνει, όπως μαθαίνουμε, για τους τελικούς αναδόχους της πρώτης μεγάλης παρτίδας εγκατάστασης 3 εκατ. ψηφιακών «ρολογιών. Την παραγγελία αυτή θα μοιραστούν η ισπανική θυγατρική της Itron από τις ΗΠΑ, η Iskraemeco από τη Σλοβενία και η ελληνική Protasis (που εκπροσωπεί τη γαλλική εταιρεία Sagemcom).
Εντός του 2025 το πλάνο προβλέπει να εγκατασταθούν ακόμα 900.000 νέοι smart meters, το 2026 2,2 εκατ., το 2027 οι έξυπνοι μετρητές θα έχουν φτάσει τους 3,5 εκατ., το 2028 τους 4,7 εκατ., το 2029 θα ανέρχονται στους 6 εκατ. και το 2030 που το έργο θα ολοκληρωθεί θα είναι συνολικά 7,3 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.
Το mega project του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει, λοιπόν, συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Παράλληλα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ. Προς ώρας, πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ «τρέχει» ήδη μερικές πιλοτικές εγκαταστάσεις smart meters στην Αθήνα (Καλλιθέα, Περιστέρι), οι οποίες σύντομα θα επεκταθούν και στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι και η εμφάνιση των «πορτοκαλί» τιμολογίων στη ζωή μας μέσα από τους «έξυπνους» μετρητές, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη «μεταφορά» όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρος της κατανάλωσης στις ώρες της ημέρας που οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών αναμένεται, επίσης, να αντιμετωπιστεί μέσα από την εγκατάσταση των smart meters.
Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου είναι, πλέον , ο μοναδικός μέτοχος της Αστήρ Παλάς ΑΕ που έχει στην ιδιοκτησία της τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ο Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής των ναυτιλιακών εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas LNG Partners, με συνολικό στόλο άνω των 150 δεξαμενόπλοιων, φορτηγών πλοίων και μεταφοράς LNG είχε αποκτήσει από τα τέλη Οκτωβρίου του 2024 ποσοστό, περίπου, 30% της Αστήρ Παλάς, εξαγοράζοντας το μερίδιο του τουρκικού ομίλου Dogus, έναντι 150 ως 200 εκατ. ευρώ.
Με τη νέα συμφωνία, που σύναψε ο Γιώργος Προκοπίου με την αραβικών συμφερόντων Jermyn Street εξαγόρασε έναντι 700 εκατ. ευρώ το πλήρες ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα. Με βάση το συνολικό καταβληθέν τίμημα η εξαγορά αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, καθώς ο Αστέρας Βουλιαγμένης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία της αραβικής Jermyn Street και του τουρκικού ομίλου Dogus είχε αποκτήσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα το 2016 από την Εθνική Τράπεζα, έναντι 420 εκατ. ευρώ, ενώ είχε επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή του.
Οι κινήσεις αυτές του Γιώργου Προκοπίου έρχονται λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή του στο project του Ελληνικού της Lamda Development. Με επένδυση που συνολικά αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, ο Προκοπίου αναλαμβάνει ανάπτυξη δομημένης επιφάνειας 86.000 τ.μ. στην περιοχή, σε στρατηγική θέση κοντά στο τουριστικό συγκρότημα IRC και στο γκολφ της Γλυφάδας, περιλαμβάνοντας και τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα.
Η ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας με την Eurobank, η θετική πορεία των καθαρών χρεώσεων και προμηθειών και ο μηδενικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν για τους αναλυτές της Axia Research τους τρείς βασικούς λόγους για τους οποίους η τράπεζα θα ανακοινώσει στις 27 Φεβρουαρίου ισχυρά οικονομικά μεγέθη με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να αγγίζει το 16,1%.
Η Axia διατηρεί την αξιολόγηση της μετοχή της τράπεζας στο buy (αγορά) ενώ παράλληλα κρατά σταθερή την τιμή - στόχο στα 3 ευρώ, με upside 20%, έναντι της τελευταίας τιμής κλεισίματος.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους αναμένεται μια πτώση 3,5%, περίπου, σε τριμηνιαία βάση, ενώ υπολογίζει θετικούς όγκους δανείων.
Η Axia Χρηματιστηριακή αναμένει, ακόμη, ότι οι καθαρές χρεώσεις και οι προμήθειες θα συνεχίσουν τη θετική τους πορεία και θα παρουσιάσουν αύξηση περίπου 3% χάρη στις ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Εκτιμά, ακόμη ότι το κόστος κινδύνου θα διαμορφωθεί σε περίπου 71 μονάδες βάσης το δ’ τρίμηνο, διαμορφώνοντάς το στις 69 μ.β. για το οικονομικό έτος 2024.
Ο δείκτης NPE, σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia πρόκειται να παραμείνει αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, στο 2,9%. Μετά την ενοποίηση με την Ελληνική Τράπεζα, οι αναλυτές υπολογίζουν ένα μικτό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 22%, έναντι 29% προηγουμένως.
Oι ευρωπαϊκές τράπεζες τα πήγαν καλά με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και σχεδιάζουν μεγάλες επαναγορές ιδίων μετοχών, οδεύοντας προς την καλύτερη επίδοση τους από το 1997. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ράλι για εννέα συνεχείς εβδομάδες και σημειώνει την καλύτερη απόδοση στο χρηματιστήριο φέτος με άνοδο 18%.
Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η κούρσα των τραπεζικών μετοχών έχει ακόμα δρόμο. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων της BofA, οι τράπεζες είναι το μεγαλύτερο «overweight» στην Ευρώπη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 και ο κλάδος θεωρείται από τους πιο υποτιμημένους. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ αυτών με τις καλύτερες αποδόσεις φέτος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Keefe Bruyette & Woods, τα τελευταία 25 χρόνια περίοδοι υπεραπόδοσης των τραπεζών περατώθηκαν όταν οι αποτιμήσεις έφτασαν σε παρατραβηγμένα επίπεδα. Για να συμβεί κάτι αντίστοιχο απομένει ένα ανοδικό περιθώριο γύρω στο 30% για τις τράπεζες και η σύστασή τους είναι να διατηρηθούν οι θέσεις «overweight» στον κλάδο.
Εδώ και έναν μήνα, από την στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την δεύτερη προεδρική του θητεία, σχεδόν κάθε μέρα βλέπουμε την κατάργηση πλήθους νόμων, κανονιστικών διατάξεων και εκτελεστικών διαταγμάτων που έρχονται από την προεδρία Μπάιντεν, σε ένα πλήθος τομέων. Από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι την κοινωνική πολιτική, από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέχρι την κρυπτοβιομηχανία, κ.λ.π.
Όπως όμως παρατηρεί ένα άρθρο του Bloomberg, υπάρχει ένας τομέας στον οποίον η πολιτική του νέου προέδρου δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να διαφέρει από αυτήν του προκατόχου του, προς μεγάλη στενοχώρια όσων περίμεναν να γίνει το αντίθετο. Αναφερόμαστε στον τομέα της αντιμονοπωλιακής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται μέσα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (Department of Justice, DOJ) και την ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου (Federal Trade Commission, FTC).
Όπως αναφέρεται στο άρθρο η ηγεσία του DOJ και της FTC έστειλε στα στελέχη των υπηρεσιών υπομνήματα στα οποία ανέφερε πως σε ό,τι αφορά σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι αυστηροί κανονισμοί που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2023. Ο Omeed Assefi, προσωρινός αρμόδιος τομεάρχης του DOJ ανέφερε στο υπόμνημά του πως οι υφιστάμενοι κανόνες ήταν «συνεπείς με την διακομματική προσέγγιση» των προηγούμενων εκδόσεων τους και θα παραμείνουν σε ισχύ παρά το γεγονός πως δεν είναι τέλειοι. Στο δικό του υπόμνημα, ο επικεφαλής της FTC Andrew Ferguson ανέφερε πως η διατήρηση σταθερών κανόνων για την εξέταση των συγχωνεύσεων είναι κομβικής σημασίας για την επιχειρηματική και την νομική κοινότητα.
Ο Ferguson πρόσθεσε πως αν οι κατευθυντήριες γραμμές στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλάζουν με κάθε νέα κυβέρνηση θα καταστούν άχρηστοι για τις επιχειρήσεις και τα δικαστήρια, καθώς καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να σχεδιάσει σωστά το μέλλον της και κανένα δικαστήριο δεν θα μπορεί να βασιστεί σε ξεκάθαρα κομματικές κατευθυντήριες γραμμές. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, Leah Nylen και Josh Sisco, αυτή η εξέλιξη εξέπληξε δυσάρεστα τους επικριτές αυτών των πολύ αυστηρών κανονισμών, οι οποίοι ήλπιζαν πως η νέα κυβέρνηση θα τους καταργούσε.
Δυσάρεστη ήταν και η έκπληξη πολλών επαγγελματιών του τομέα των εξαγορών, συγχωνεύσεων και γενικά των επιχειρηματικών συμφωνιών, οι οποίοι ανέμεναν πως η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέναντι σε μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες θα άλλαζε επί το ευνοϊκότερο για αυτούς.
Εδώ αξίζει να θυμίσουμε πως κατά αυτών των κανόνων είχαν εκφραστεί πολλοί επιχειρηματίες, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και αρκετοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές. Σοβαρή εντύπωση είχε προκαλέσει η πολύ επιθετική τοποθέτηση του Reid Hoffman, γνωστού επιχειρηματία του χώρου της τεχνολογίας και βασικού χορηγού της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις. Ο Hoffman είχε δηλώσει, μιλώντας στο CNN, πως η Lina Khan, προκάτοχος του Andrew Ferguson στην ηγεσία της FTC και υπεύθυνη για την θεσμοθέτηση των εποπτικών κανόνων: «έχει κηρύξει πόλεμο στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα». Παρόλα αυτά όμως, η κυβέρνηση Τραμπ δεν βιάζεται να τους αλλάξει.
Σύμφωνα με μία άποψη, αρκετά λογική κατά την άποψή μας, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του θέλουν να έχουν στην διάθεσή τους ένα ισχυρό οπλοστάσιο για να «στριμώξουν» τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες είχαν κυνηγήσει στο παρελθόν τον πρόεδρο και τους πολιτικούς του φίλους. Το πρόβλημα κατά τον Τραμπ είναι η «επίθεση αυτών των εταιρειών κατά της ελευθερίας του λόγου». Όπως θυμόμαστε, το πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν ήταν η συνεχής επέκταση και η μονοπωλιακή συμπεριφορά των μεγάλων επιχειρήσεων. Διαφορετικά προβλήματα που φαίνεται πως λύνονται από διαφορετικά πρόσωπα με το ίδιο οπλοστάσιο!
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.