To growth story της Εθνικής, η ανάπτυξη του ΟΠΑΠ, ο ενθουσιασμός για τον ΟΤΕ, οι δύο κινήσεις της Πειραιώς, τα οφέλη για την Avax, τα επόμενα βήματα της Intracom, η τσουλήθρα της Deutsche Bank και οι χρυσές business

Εγγυημένο re-rating στη μετοχή του ΟΠΑΠ βλέπει η Pantelakis Securities καθώς η συνεισφορά της online δραστηριότητας αναμένεται να αυξηθεί στο 37% το 2031 από 18% που ήταν το 2023. Για το 2024 περιμένει έσοδα προ εισφορών και EBITDA στο πάνω μέρος της εκτίμησης της διοίκησης, καθώς οι αυξήσεις λειτουργικών εξόδων περιορίζονται και η σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ευκολότερη. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση αγοράς και δίνει τιμή στόχο τα 19,40 ευρώ. Τα EBITDA αναμένει πως θα ανέλθουν στα 773 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 476 εκατ. ευρώ με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέρχονται στα 624 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυτές, λέει η Pantelakis, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η μερισματική απόδοση θα παραμείνει ισχυρή και θα είναι άνω του 11%.


Δύο ειδήσεις οι οποίες αν και ήταν αναμενόμενες δείχνουν πολλά, είχε η ετήσια γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες. Η πρώτη αφορά στην έγκριση της διανομής μερίσματος. Η ιστορική ελληνική τράπεζα δίνει μέρισμα, που αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών του 2023, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, σε μία εξέλιξη που αντανακλά και τα υπόλοιπα επιτεύγματά της, όπως την υψηλή της κερδοφορία. Η δεύτερη είδηση είναι η ανανέωση της θητείας του Παύλου Μυλωνά, του Γκίκα Χαρδούβελη και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς ο κ. Μυλωνάς θεωρείται απόλυτα επιτυχημένος. Με τον Π. Μυλωνά στο τιμόνι της, η Εθνική έχει αλλάξει σελίδα, κάτι που αναγνωρίζεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την ΤτΕ και την ΕΚΤ. Μην ξεχνάμε ότι η Εθνική πέτυχε την 5η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στα stress test, ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που έλαβε την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, ενώ ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τράπεζες στην ΕΕ σε επίπεδο ψηφιοποίησης. Τώρα, μένει το στοίχημα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης…


Ενθουσιασμός επικρατεί μεταξύ των φανατικών επενδυτών του ΟΤΕ, οι οποίοι κρατούσαν τις μετοχές τους καιρό περιμένοντας την ανοδική κίνηση της μετοχής. Χθες, σε μία συνεδρίαση που κυριαρχούσε το επιφυλακτικό κλίμα και οι πιέσεις λόγω της πορείας των διεθνών αγορών, η μετοχή έγραψε νέο υψηλό 12 μηνών. Ήταν η μόνη που ξεχώρισε μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η νέα διοίκηση του Οργανισμού, έχει αποφασίσει να κοιτάξει την πορεία της μετοχής η οποία εδώ και πολλούς μήνες δεν είχε ακολουθήσει το γενικότερο κλίμα της αγοράς. Σημειώνεται πως στις 24 Ιουλίου έγινε η διαγραφή 5,3 εκατ. μετοχών της εισηγμένης. Ανάλογες κινήσεις έχει κάνει και στο παρελθόν βελτιώνοντας έτσι τη θέση των μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά και τα κέρδη ανά μετοχή.


Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την ΑΒΑΞ από την ολοκλήρωση της έκδοσης ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ, 7ετούς διάρκειας από τη θυγατρική ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις. Πλέον διαγράφεται ευκρινώς η εικόνα των οικονομικών στοιχείων του Ομίλου, καθώς αποτυπώνονται πλέον αντίστοιχα με τη δραστηριότητα κάθε τομέα του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις διασφαλίζει κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή της με νέες επενδύσεις σε έργα Παραχώρησης και ΣΔΙΤ.

Παράλληλα, η μητρική ΑΒΑΞ, η οποία είναι και η κύρια κατασκευαστική εταιρία του Ομίλου, περιορίζει πλέον το δανεισμό της στις ανάγκες εκτέλεσης των έργων, ενώ βελτιώνονται οι όροι δανεισμού σε επίπεδο Ομίλου και αναδιαρθρώνονται τα πιστωτικά όρια για το σύνολο του ομίλου απέναντι στο τραπεζικό σύστημα για περαιτέρω ανάγκες, όπως η έκδοση εγγυητικών, LCs κτλ.

Η ικανοποίηση στη διοίκηση είναι έκδηλη μιας και μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη εδραιώνεται ακόμη περισσότερο έχοντας αποεπενδύσει από non-core ή ώριμα assets, έχει καταφέρει τη μείωση του δανεισμού και συνεχίζει να μειώνει, έχει καταγράψει υψηλό ιστορικό ανεκτέλεστου με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους και πλέον έχει σαφή αποτύπωση των τομέων δραστηριοποίησης σε επίπεδο εταιριών.


Ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών με ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αλλά χωρίς τις αγκυλώσεις και το discount που έχουν οι εταιρείες ακινήτων με ίδια κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ και αναμενόμενα κέρδη που θα ξεπερνούν το 20% των ιδίων κεφαλαίων από τον όμιλο Intracom.

H πώληση του 27,6% της Κλουκίνας - Λάππας που είχε ανακοινωθεί από τον Σωκράτη Κόκκαλη στη γενική συνέλευση του ομίλου Intracom βάζει στην εξίσωση νέους επενδυτές με τον εφοπλιστή Γ. Μουνδρέα να κατέχει πάνω από 5% και ισχυρά άλλα κεφάλαια με μικρότερα ποσοστά που όμως βλέπουν την προοπτική στις νέες κινήσεις του Ομίλου.

Η εξαγορά του ποσοστού της Κλουκίνας - Λάππας έναντι 11,1 εκατ. ευρώ που είχε προαναγγελθεί με την εξαγορά της ασφαλιστικής Ευρώπης αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της Ευρώπη Holdings και έπεται η αύξηση κεφαλαίου στην Ιntracom Properties, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει και στη συγχώνευση της Κλουκίνας - Λάππας αλλά και της «Ευρώπη Ασφαλιστική».

Η προσθήκη των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων έρχεται να ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες της εταιρείας που θα προκύψει, ενώ η πορεία της ίδια της Ευρώπης Ασφαλιστικής και η σταθερά ανοδική παρουσία της θα δημιουργήσει τη μοναδική ελληνικών συμφερόντων ισχυρή ασφαλιστική εταιρεία. Πληροφορίες από τον όμιλο αναφέρουν ότι στην ΑΜΚ θα έχουν συμμετοχή οι επενδυτές που έλαβαν μέρος στην ιδιωτική τοποθέτηση για την Κ.Λ.Μ, με την προσθήκη και νέων.


Με δύο κινήσεις η Τράπεζα Πειραιώς εντείνει την προσπάθειά της να στηρίξει αφενός τις επιχειρήσεις και αφετέρου τους πελάτες της.

Η πρώτη κίνηση αφορά στη νέα μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο χρεώσεων προμηθειών της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments, όταν πρόκειται για επαγγελματική χρήση. Στόχος είναι η ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η διευκόλυνση της αποδοχής άμεσων πληρωμών από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η τράπεζα μηδενίζει την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης για ποσά ως και 15.000 ευρώ, μηνιαίως, από ιδιώτες μέσω Phone Banking καθώς και την προμήθεια για πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας, επίσης από ιδιώτη, μέσω Phone Banking. Σημειώνεται ότι η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανέρχεται σε 6 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς με ετήσιο κόστος 10 ευρώ και μέγιστο αριθμό πληρωμών 50 ανά χρόνο προσφέρει λύση για άμεσες χρεώσεις και εντολές πληρωμής μέσω Piraeus e-banking.

Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα, να εξοφλεί ανέξοδα όλους τους λογαριασμούς που αφορούν ΔΕΚΟ, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και ιδιωτικές ασφάλειες. Η εξόφληση των λογαριασμών μπορεί να πραγματοποιείται: μέσω πάγιας εντολής σε καταθετικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα, είτε με εντολή πληρωμής στo Piraeus e-banking, με χρέωση λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας.


Με ρυθμό 10,3% αυξήθηκε τον Ιούνιο η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία ανήλθε σε 3,16 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 3,7% τον Ιούνιο του 2024, από 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε στο 1,8% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα, με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται κατά 3,826 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2024, έναντι αύξησης κατά 303 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 9,4% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2.633 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 78 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε στο 17,0% από 13,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 525 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 27 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 67 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


Ζημιές 143 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, στο δεύτερο τρίμηνο, διακόπτοντας ένα σερί 15 κερδοφόρων τριμήνων. Ο κύριος λόγος ήταν η πρόβλεψη ύψους 1,3 δισ. ευρώ λόγω αγωγής κατά της τράπεζας για την εξαγορά της Postbank. H πρόβλεψη επισκίασε τις λειτουργικές επιδόσεις της Deutsche με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει βουτιά 8%. Ο CFO της τράπεζας James von Moltke τόνισε την προσπάθεια της Deutsche Bank να δημιουργήσει κεφάλαια που θα υπερβαίνουν τις εποπτικές απαιτήσεις στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Ευρύτερα στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες τράπεζες όπως η γαλλική ΒΝΡ Paribas, η Santander στην Ισπανία, η ιταλική Unicredit και η Deutsche ανακοίνωσαν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο, αλλά μόνο μία, η Banco Santander, είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο. Για τις τράπεζες αυτό που βαραίνει τις προοπτικές είναι η στασιμότητα της ανάπτυξης στην Ευρώπη και η επιμονή του πληθωρισμού. Το μίγμα αυτό μπορεί μεν να ευνοήσει τα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών, αν οι πληθωριστικές πιέσεις αναβάλλουν τις μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αδυναμία των οικονομιών σημαίνει ασθενέστερη ζήτηση για νέα δάνεια και μελλοντικά περισσότερες επισφάλειες καθώς περισσότεροι δανειολήπτες θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.


Το ράλι του χρυσού φαίνεται να έχει χάσει λίγο την ορμή του αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν σταματήσει οι αγορές εκτός χρηματιστηρίου, και μάλιστα σε μέρη που συνήθως δεν αναφέρονται στις συζητήσεις σχετικά με την προέλευση της ζήτησης για χρυσό. Ορισμένες αφρικανικές χώρες, παρά τις περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες και την έλλειψη ικανών συναλλαγματικών διαθεσίμων, ασχολούνται ενεργά με την αγορά φυσικού χρυσού και άλλες το σκέφτονται πολύ σοβαρά.

Ένα άρθρο του Bloomberg ήταν αρκετά διαφωτιστικό. Σύμφωνα με αυτό, έξι χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει, ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να το κάνουν, να αγοράζουν χρυσό σε φυσική μορφή. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες υποφέρουν από την αδυναμία των επίσημων νομισμάτων τους και η αγορά χρυσού είναι μέρος της προσπάθειάς τους να διαφοροποιήσουν τη σύνθεση των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών τους. Κατά το Bloomberg, στην αγορά χρυσού οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες και η γεωπολιτική αναταραχή που επικρατεί σε πολλές περιοχές, όπως και οι φόβοι για κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων και ο προβληματισμός για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την πιθανολογούμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κεντρική τράπεζα του Νοτίου Σουδάν επιβεβαίωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο την πρόθεσή της να ξεκινήσει τις αγορές χρυσού και να διαφοροποιήσει τη σύνθεση των αποθεματικών της, προσθέτοντας πως μελετά παρόμοιες κινήσεις που έχουν κάνει άλλες χώρες. Το νόμισμα της χώρας, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 38% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η γειτονική χώρα του Νοτίου Σουδάν, η Ουγκάντα, σχεδιάζει την αγορά χρυσού απευθείας από τους ερασιτέχνες χρυσωρύχους που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της για περιορίσει τις συνέπειες της «μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τις διεθνείς αγορές».

Οι νομοθέτες στη Νιγηρία έχουν ήδη προτείνει στην κεντρική τράπεζα να μεγαλώσει τα αποθέματα χρυσού προκειμένου να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη του νομίσματος της χώρας, της νάιρα, και για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η υποτίμηση της νάιρα τους τελευταίους δώδεκα μήνες είναι σχεδόν 50% απέναντι στο αμερικανικό δολάριο ενώ μέσα στο 2024 έχει την δεύτερη χειρότερη επίδοση απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα μετά την λιβανέζικη λίρα.

Όπως μας θυμίζει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Μαδαγασκάρης αγόρασε πέρυσι χρυσό από την εσωτερική της αγορά καθώς μειώθηκαν τα έσοδα από τις εξαγωγές βανίλιας και κατ’ επέκταση τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Τον Ιούνιο που μας πέρασε, η Τανζανία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ξοδέψει 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσει έξι τόνους χρυσού, καθώς το σελίνι της έχει υποχωρήσει κατά 11,6% σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

Η Ζιμπάμπουε, το νόμισμα της οποίας είχε υποτιμηθεί κατά 80% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του χρόνου μέχρι την αρχή του Απριλίου, το αντικατέστησε με το ZiG ή αλλιώς Zimbabwe Gold. Το ZiG υποστηρίζεται από 2,5 τόνους χρυσού που βρίσκονται στην κατοχή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε πως σκοπεύει να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού πάνω από 3 τόνους, σταματώντας την έκδοση χρυσών νομισμάτων. Ενδιαφέρουσες αυτές οι εξελίξεις αλλά πρέπει να ομολογήσουμε πως, κατά πάσα πιθανότητα, οι αγορές χρυσού από τις αφρικανικές χώρες που αναφέραμε παραπάνω δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του χρυσού διεθνώς. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως αποτελούν άλλη μία ένδειξη για το πόσο εκτιμούν τον χρυσό όλο και πιο πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.