Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με επικεφαλής τον Παύλο Μυλωνά, ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη για το placement του 22% και αυτό φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε χθες στις 4 το απόγευμα, με το ΤΧΣ να αντλεί 1,08 δισ. ευρώ και τη δημόσια προσφορά να υπερκαλύπτεται σε πάνω από 8 φορές. Για την ακρίβεια, όπως μαθαίνει η στήλη, 8,1 φορές. Η τιμή διάθεσης της μετοχής έφτασε τα 5,3 ευρώ.
Οι κινήσεις των προηγούμενων μηνών και κυρίως των τελευταίων εβδομάδων ήταν χειρουργικής ακρίβειας και γι’ αυτό άλλωστε λέγεται στην αγορά ότι οι προσφορές κάλυψαν τον στόχο των 1 δισ. ευρώ στα πρώτα 15 ή 20 λεπτά. Ήταν προκαθορισμένες συμμετοχές για τις οποίες τα στελέχη της ΕΤΕ είχαν δουλέψει αθόρυβα.
Υπήρξε όμως και μία έκπληξη. Κανείς δεν περίμενε ότι το ενδιαφέρον που θα μετουσιωνόταν σε προσφορές θα ήταν εν τέλει τόσο μεγάλο που θα ξεπερνούσε τα 8 δισ. ευρώ, μαζί με τα εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Η επιτυχία είναι μεγάλη γεγονός που αποτυπώνεται στο ότι 450 εκατ. ευρώ έβαλαν οι μικροεπενδυτές.
Η συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών «σπιτιών» λειτούργησε σαν μαγνήτης και το placement της Εθνικής έγινε… viral στον επενδυτικό κόσμο. Ανάμεσα στους νέους μετόχους θα δει κανείς ισχυρά funds παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Blackrock, η Fidelity, η Capital, η Lazard, η Allianz, η GIC, η Robecco, η RWC, η Wellington και η Norgest.
Γι’ αυτό και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως τα 5,86 ευρώ, πολύ υψηλότερα από το ανώτερο εύρος των 5,44 ευρώ της δημόσιας προσφοράς.
Από εφοπλιστές και κορυφαίους επιχειρηματίες μέχρι family offices και ισχυρούς ιδιώτες, οι νέοι Έλληνες μέτοχοι της Εθνικής αποτελούν το «ανφάν γκατέ» της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Μαζί τους, συμμετείχαν πολλοί μικροεπενδυτές που ποντάρουν στην αναγέννηση της οικονομίας και των τραπεζών. Όσο για τους ξένους, όπως έχει ξεκαθαρίσει η στήλη, η διοίκηση της Εθνικής έριξε το βάρος στην προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών, αυτών δηλαδή που την περασμένη δεκαετία άκουγαν Ελλάδα και… έτρεχαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το πρώτο σκέλος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία παρά τις αντίξοες συνθήκες στις διεθνείς αγορές και σιγά σιγά η διοίκηση της τράπεζας θα στρέψει το βλέμμα στο rebranding για να υποδεχθεί τους νέους μετόχους με φρέσκο πρόσωπο.
Tι να πρωτογράψει κανείς για τα αποτελέσματα της Cenergy; Η εταιρεία με τα μεγέθη εννεαμήνου εντυπωσίασε την αγορά. Θα σταθούμε σε δύο μεγέθη. Πρώτον, το ανεκτέλεστο ρεκόρ παραγγελιών έσπασε το φράγμα των 3 δισ. ευρώ. Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρυχίων καλωδίων συνεχίζεται βάσει προγράμματος, ενώ παράλληλα η εταιρεία ετοιμάζει στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα των σωλήνων χάλυβα προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αυξανόμενο ανεκτέλεστο.
Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί θετική εντύπωση είναι η λειτουργική κερδοφορία. Στο εννεάμηνο σημείωσε άλμα στα 145 εκατ. ευρώ, υψηλότερα 53% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Η εταιρεία πλέον μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα εκτιμά πως το αναπροσαρμοσμένο EBITDA θα κυμανθεί μεταξύ 190 και 200 εκατ. ευρώ.
Οι τάσεις στις παγκόσμιες αγορές ευνοούν την εταιρεία, η οποία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο τομέας καλωδίων ολοκλήρωσε την παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων για τη διασύνδεση Λαύριο - Σέριφος / Σέριφος - Μήλος (4 η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος καλωδίου 170χλμ.) και συνέχισε την παραγωγή για αρκετά έργα, όπως τα inter-array καλώδια για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης για τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κροατίας (HOPS) στην Αδριατική Θάλασσα.
Η κερδοφορία του τομέα ενισχύθηκε περαιτέρω λόγω τόσο της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα καλωδίων –ιδίως χαμηλής και μέσης τάσης– σε όλες τις κύριες αγορές (δηλαδή στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή), όσο και λόγω των βελτιωμένων περιθωρίων κέρδους σε αυτά.
Ο τομέας σωλήνων χάλυβα παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις ανάλογες με του πρώτου εξαμήνου του έτους, στηριζόμενος στη σθεναρή δυναμική που απέκτησε από τις πρόσφατες αναθέσεις και το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου ξεκίνησε την παραγωγή των αγωγών από τις Chevron, Shell και Equinor (έργο IRPA) ενώ, κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, παρέδωσε σωλήνες χάλυβα μήκους 163χλμ. στον ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας.
Ισχυρά είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εννεαμήνου που έχουν δημοσιεύσει οι εισηγμένες εταιρείες και δείχνουν ότι η αγορά μας έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου. Οι 4 συστημικές τράπεζες έφεραν τα νούμερα που περίμεναν οι αναλυτές ή και ακόμα καλύτερα και δείχνουν πως είναι στο σωστό δρόμο για τα πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει οι διοικήσεις ή και να τους ξεπεράσουν. Ισχυρά αποτελέσματα δημοσίευσαν και οι δύο μη συστημικές Attica Bank και Optima Bank.
Οι 4 συστημικές αθροιστικά έχουν κέρδη πάνω από 3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Εκτός τραπεζών, η ΔΕΗ έδειξε πως θα πετύχει EBITDA πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και θα μπορέσει να δώσει και μέρισμα, η Aegean θα αναγκάσει τους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, η Τιτάν είχε επίσης εντυπωσιακό εννεάμηνο, όπως και η Μυτιληναίος, η οποία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ EBITDA στο σύνολο του έτους.
Autohellas και HelleniQ Energy, είχαν επίσης ισχυρά εννεάμηνα παρά το γεγονός ότι η περσινή χρήση ήταν ιδιαίτερη. Αλλά και οι μικρότερες εταιρείες δείχνουν αντοχές παρά την πίεση που ασκούν τα επιτόκια. Εξαιρετικά πήγε η Ideal με κέρδη 22 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ λόγω της εξαγοράς των Attica Stores, η Μοτοδυναμική, η Πετρόπουλος, ο ΟΛΠ και η Lavipharm.
Η σκυτάλη της δημοσίευσης την επόμενη εβδομάδα θα περάσει και από τη Motor Oil, η οποία θα δημοσιεύσει την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη μαζί με την ενημέρωση των αναλυτών, θα επικαιροποιήσει και τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης με τους στόχους έως το 2030. Οι αναλυτές περιμένουν ισχυρό τρίτο τρίμηνο με την Optima Bank να περιμένει καθαρά κέρδη 299 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο και EBITDA 463 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 628 εκατ. ευρώ και τα EBITDA λίγο πάνω από 1,06 δισ. ευρώ.
Το ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης διατηρείται, αν και κάπως πιο κανονικοποιημένο, και στο τέταρτο τρίμηνο με τη χρηματιστηριακή να περιμένει πως στο σύνολο της χρήσης θα ξεπεράσει ο όμιλος την εκτίμησή της για EBITDA 1,13 δισ. ευρώ και γι’ αυτό επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 27,90 ευρώ.
Ακόμα πιο ψηλά βάζει τον πήχη η Piraeus Securities η οποία συστήνει αγορά για τη μετοχή καθώς το τρίμηνο θα είναι ισχυρό και θα δείξει πως είναι στο σωστό δρόμο για να πετύχει τους στόχους της. Έχει δώσει τιμή στόχο τα 31,30 ευρώ και περιμένει στο εννεάμηνο προσαρμοσμένα EBITDA 1,087 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 643 εκατ. ευρώ.
Προ των ευθυνών της έθεσε την Κομισιόν ο CEO του ομίλου Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τονίζοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες κρίσιμων ορυκτών έχουν, ουσιαστικά, παγιδευτεί από τα ίδια τα εργαλεία που έχει επιλέξει η ευρωπαϊκή επιτροπή για την πράσινη μετάβαση.
Και αυτό γιατί ο κλάδος έχει ανάγκη από τεράστιες ποσότητες οικονομικά προσιτής ενέργειας, τη στιγμή που η ζήτηση αυξάνεται. Η Κομισιόν, επεσήμανε, πρέπει να δώσει κίνητρα προκειμένου να επιτευχθεί η κάλυψη της ζήτησης.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Ευ. Μυτιληναίου στις προμήθειες γαλλίου και γερμανίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών και τώρα τίθενται σε κίνδυνο μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές των συγκεκριμένων ορυκτών.
Ο όμιλος Mytilineos έχει, ήδη, ξεκινήσει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί πιλοτικά, σε διάστημα 18 μηνών. Το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να διασφαλίσει την παραγωγή 40-45 τόνων μετάλλου ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση στην ΕΕ.
Για να επιτευχθεί, όμως αυτό, ο κ. Μυτιληναίος, έθεσε ως βασική προϋπόθεση την υποστήριξη της βασικής δραστηριότητας αλουμινίου του ομίλου, όπου όπως σημειώνει στην Ευρώπη επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.
Νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα του Abu Qir της Αιγύπτου και στην Ιταλία, κοντά στο κοίτασμα Cassiopea προγραμματίζει για το 2024 ο όμιλος Energean, στοχεύοντας στην άντληση περίπου 300 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Παράλληλα, περί τα τέλη του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων NEA/NI στην Αίγυπτο, που βρίσκονται ήδη σε παραγωγή από τον προηγούμενο Μάρτιο, ενώ η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος.
Η εταιρεία στοχεύει να φθάσει τη μέση ημερήσια παραγωγή της σε 150.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Ήδη στο εννεάμηνο ο στόχος αυτός έχει προσεγγιστεί καθώς η μέση ημερήσια παραγωγή της έφθασε τα 143.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου με ποσοστό άνω του 80% να είναι σε φυσικό αέριο.
Αν ληφθεί υπόψη ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου η μέση ημερήσια παραγωγή ήταν 106.000 βαρέλα ισοδυνάμου πετρελαίου, τότε η αύξηση της παραγωγής στο γ΄ τρίμηνο έφθασε το 35%.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Energean δεν υπάρχει κάποια επίπτωση από τον πόλεμο στο Ισραήλ. Παράλληλα, άλλη μια σημαντική εξέλιξη στο γ΄τρίμηνο ήταν η πρόοδος στο project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.
Στις σημαντικές εξελίξεις περιάμβάνεται ακόμη η επιδότηση με 150 εκατ. ευρώ μέσω του RRF για το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, το οποίο θέτει τα θεμέλια για τη μετατροπή του ώριμου πετρελαϊκού πεδίου σε μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία με αναπτυξιακές προοπτικές.
Αρκετό ενδιαφέρον έχει η ανάλυση της Alpha Finance για τον κλάδο των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ, καθώς όπως υποστηρίζει μάλλον έχει παραγίνει με το discount. Μία άποψη που μάλλον την υποστηρίζουν και άλλοι αναλυτές, αφού όπως φαίνεται η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει μέλλον.
Μετά από 10 χρόνια κρίσης ο κλάδος φαίνεται πως ανακάμπτει δυνατά, αλλά οι εταιρείες διαπραγματεύονται με μεγάλο discount που ανέρχεται ακόμα και πάνω από 30%. Έχουν κάνει οι εταιρείες μεγάλες επενδύσεις και έχουν μικτή αξία ακινήτων 3,9 δισ. ευρώ. Ιστορικά οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαπραγματεύονται μία φορά την εσωτερική αξία και τα τελευταία πέντε χρόνια με ένα discount 10%.
Πρόσφατα και εκεί διευρύνθηκε το discount στο 30%, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και τις ανησυχίες για την αγορά ακινήτων και τις αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών σύμφωνα με την εκτίμηση της Alpha Finance. Στην Ελλάδα οι εταιρείες είχαν discount το οποίο πρόσφατα αυξήθηκε στο 20-30%. Κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής αυτή η εξέλιξη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία ειδικά αν αρχίσουν τα επιτόκια και υποχωρούν και βελτιωθεί και η ρευστότητα της αγοράς.
Η BriQ διαπραγματεύεται με το μεγαλύτερο discount 32,6% και ακολουθεί η Premia με 322,1%, η Trastor με 28,4% αλλά και ελάχιστη διασπορά και η Trade Estates 13,5%. Η Intercontinental International η οποία θα συγχωνευτεί με την BriQ έχει discount 19%.
Περιορισμένα βλέπει τα περιθώρια ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές την επόμενη χρονιά η τράπεζα HSBC. O λόγος που η επενδυτική τράπεζα εκτιμά οτι θα υπάρξει οροφή στα περιθώρια ανόδου για τις ευρωπαϊκές και τις βρετανικές μετοχές το 2024 είναι ο συγκρατημένος ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι εύθραυστες προοπτικές της οικονομίας και η αβεβαιότητα για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων, αναφέρει σε έκθεση της.
Η HSBC εκτιμά ότι ο πανευρωπαϊκός μετοχικός δείκτης STOXX600 θα κλείσει το 2024 στις 490 μονάδες, 8% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, και θα υποαποδώσει σε σύγκριση με την άνοδο 15% που εκτιμά ότι θα σημειώσει ο παγκόσμιος μετοχικός δείκτης FTSE All World. «Βλέπουμε ρίσκα στα περιθώρια κέρδους ΕΒΙΤ (προ τόκων και φόρων) από τον πληθωρισμό στους μισθούς και πίεση στα κέρδη των επιχειρήσεων από τα υψηλότερα κόστη εξυπηρέτησης χρέους, δηλαδή τους υψηλότερους τόκους» αναφέρουν οι αναλυτές.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, υπηρεσιών υγείας και τεχνολογίας αναμένεται ότι θα δώσουν ώθηση στον δείκτη, εκτιμά η HSBC.
Είναι γνωστό πως ένας σημαντικός αριθμός short sellers που επί χρόνια προσπαθούν να εντοπίσουν εταιρείες με υπερτιμημένες μετοχές και να κερδίσουν χρήματα πουλώντας τις, έχει αποσυρθεί σταδιακά από το προσκήνιο. H πίεση των εποπτικών αρχών που τους «κυνηγούν» συστηματικά κατηγορώντας τους πως με τις δραστηριότητές τους προκαλούν σοβαρές ζημιές σε εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως και το γεγονός πως έχουν μπει στο στόχαστρο των οργανωμένων μικροεπενδυτών που έγιναν γνωστοί πριν από σχεδόν τρία χρόνια μέσα από τις ομάδες τύπου Wall Street Bets ευθύνονται μερικώς για αυτό.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως έχουν σταματήσει να ψάχνουν για μετοχές εταιρειών που αξίζει να πέσουν πολύ, είτε γιατί είναι πολύ ακριβές είτε γιατί κρύβουν πράγματα που όταν μαθευτούν θα κάνουν τους επενδυτές να πουλάνε όσο όσο τις μετοχές.
Οι έρευνές τους συνεχίζονται και οι ίδιοι εξακολουθούν πολλές φορές να δανείζονται μετοχές και να τις πουλάνε στην συνέχεια περιμένοντας την πτώση της τιμής τους για να τις αγοράσουν με κέρδος.
Παράλληλα όμως έχουν βρει και έναν άλλο τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους: συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς το οποίο επιβραβεύει όσους δώσουν στην SEC πληροφορίες σχετικά με παράνομες πρακτικές σε εισηγμένες εταιρείες. Δηλαδή οι short sellers παίζουν τον ρόλο του whistleblower, όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ αυτός που δίνει αυτές τις πληροφορίες στις αρχές (αυτός δηλαδή που θα σφυρίξει για να δείξει πως κάτι δεν πάει καλά).
Το σχετικό πρόγραμμα που είναι σε λειτουργία από το 2011, γίνεται πιο δημοφιλές όσο περνά ο καιρός. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει πάνω από 18.000 επίσημες αναφορές τέτοιου τύπου προς την SEC ενώ το 2018 ήταν λίγο περισσότερες από 5.000 και το 2012 μόλις ξεπερνούσαν τις 3.000.
Η αύξηση του αριθμού των αναφορών είναι βέβαιο πως οφείλεται και στο γεγονός πως το πρόγραμμα ενθάρρυνσης των whistleblowers προβλέπει την αμοιβή τους στην περίπτωση που ξεκινήσει κάποια έρευνα με βάση τις καταγγελίες τους ή τις πληροφορίες και την έρευνά τους.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, αν η επιτροπή τιμωρήσει μία επιχείρηση με χρηματικό πρόστιμο, τότε αυτός που έδωσε τις πληροφορίες μπορεί να εισπράξει αμοιβή που θα φτάνει έως και το 30% του ύψους των προστίμων. Έτσι, πολύ γνωστοί short sellers όπως ο Κάρσον Μπλοκ, ο Νέιτ Άντερσον και ο Κάιλ Μπας έχουν δώσει στην SEC στοιχεία από την έρευνά τους, ελπίζοντας πως θα κερδίσουν και από την πτώση της μετοχής και από την αμοιβή που θα τους δώσει η Επιτροπή.
Εδώ φυσικά υπάρχει ένα παράδοξο, καθώς από την μία μεριά η SEC ερευνά τις δραστηριότητες των short sellers και από την άλλη συνεργάζεται με αυτούς και τους πληρώνει για τις πληροφορίες και την έρευνά τους.
Όπως φαίνεται, η Επιτροπή δεν προβληματίζεται από αυτό και δέχεται την βοήθειά τους πολύ ευχαρίστως. Αυτό είναι λογικό κατά την γνώμη μας, καθώς συνήθως οι αναλύσεις των short sellers είναι αρκετά λεπτομερείς. Χαλάλι λοιπόν τα 14 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε πέρυσι ο Κάρσον Μπλοκ για τις πληροφορίες που έδωσε το 2015 σχετικά με την κινεζική Focus Media.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.